5 beste Tennisrackets Test van 2024

Laatste update: 21.11.24

 

Beste tennisrackets – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig is er heel wat verschil waar te nemen tussen de verschillende tennisrackets. Zo is er vaak een onderscheid te noteren op het gebied van gebruikte materialen, formaten en snarenpatroon. Maar ook qua design, afwerking en prijs. Om het voor jou enigszins toch wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Quick Q1905 Tennisracket JR 21”; een handig tennisracket voor 5 à 6-jarige kindjes. Ben je eerder op zoek naar een tennisracket waar je als volwassen speler competities en trainingen mee kunt voltooien? Dan raden wij aan om het Head Graphene Touch Radical MP-L1 tennisracket eens eventjes te bekijken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste tennisrackets (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een nieuw en degelijk tennisracket dan is niet alleen de aankoop belangrijk maar ook de kennis over het bespannen van de tennisracket en de gripmaat van de tennisracket. Zo zul je ontdekken dat de volwassen exemplaren op heel wat vlakken verschillen van de tennisrackets voor kinderen. Of je daarbij kiest voor een Yonex tennisracket of een tennisracket van Babolat dan wel een Head tennisracket of een tennisracket van Dunlop blijft vooralsnog een persoonlijke keuze. Neem alvast even de tijd om de 5 onderstaande topproducten te bekijken alvorens er het beste tennisracket uit te kiezen. 

 

1. Quick Q1905 Tennisracket JR 21” Stage 3 incl. 3 tennisballen

 

Tussen de goedkope en populairste tennisrackets zul je vast en zeker dit leuke setje van Quick kunnen spotten. Het racket met prachtig rood/ zwart design wordt jou namelijk aangeboden inclusief  een beschermhoes én 3 degelijke tennisballen zodat je het partijtje tennis meteen kunt starten. En vind je rood/zwart toch maar niets dan bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een overwegend oranje dan wel groen/ blauw design.

Het Quick tennisracket kent een maximale afmeting van 53 x 25 x 20 cm aangevuld met een relatief laag gewicht van 200 gram wat hem uitermate geschikt maakt voor jonge spelertjes van 5 en 6 jaar oud. Bovendien wordt het aluminium racket bespannen geleverd wat zijn balanspunt op 330 mm brengt en wordt gecombineerd met een LO gripmaat die voldoende comfort biedt voor kinderen.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en het design.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zou kunnen spreken van een aanbieding aangezien het tennisracket geleverd wordt inclusief een degelijke beschermtas en 3 bijbehorende tennisballen.

Materiaal: doordat het racket voornamelijk uit aluminium werd vervaardigd, valt zijn gewicht bijzonder goed mee wat dan weer bijdraagt aan het uiteindelijke speelcomfort.

Doelgroep: het tennisracket is bedoeld voor jonge spelertjes van 5 en 6 jaar oud wiens lichaamslengte zich situeert tussen 1,22 en 1,37 meter.

Handig in gebruik: de tennisracket uit aluminium kent een bladgrootte van 610 cm2 en wordt bespannen geleverd. Het balanspunt bevindt zich daarbij op 330 mm.

 

Nadelen:

Te klein: als volwassen speler zal dit type tennisracket net iets te klein zijn om een goed partijtje tennis te kunnen leveren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Head Graphene Touch Radical MP-L1 Allround controle speler 

 

Heb je als snelle allround controle speler toch al heel wat ervaring op het tennisveld en ben je bereid net iets meer budget te spenderen? Dan lijkt het Graphene Touch Radical MP tennisracket van Head misschien wel wat voor jou. In vergelijking met zijn voorganger, het Radical racket, blijkt niet alleen het balanspunt met 0,5 cm verhoogd maar is ook de power én de wendbaarheid aanzienlijk toegenomen.

Zo kent het racket, inclusief dynamisch 16/19 bespanpatroon, een verhoogd balanspunt van 320 mm aangevuld met een ruime bladgrootte van 620 cm2. Met een gewicht van amper 0,3 kg en een L1 gripmaat weet je dus als ervaren speler meteen dat deze racket garantie op comfort levert. Verder blijkt het racket voornamelijk uit grafiet te zijn vervaardigd en afgewerkt in een prachtige oranje met blauwe kleur.

Ondanks zijn hoge prijskaartje zien we onder andere wel een positief advies verschijnen over de uitstekende kwaliteit, de correcte bespanning en de optimale gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Ontwerp: het racket wordt bespannen geleverd en kent daarbij een 16/19 bespanpatroon waarbij het verhoogde balanspunt 320 mm bedraagt.

Materiaal: verder blijkt het tennisracket voornamelijk uit grafiet te zijn gemaakt wat leidt tot een uitstekende stevigheid en kracht aangevuld met een relatief laag gewicht van 0,3 kg.

Touch effect: dankzij het bekende “Touch” effect kan een uitstekende demping van het racket worden gegarandeerd.

Doelgroep: in tegenstelling tot het vorige product blijkt dit exemplaar voor de volwassen allround controle speler op de markt gebracht.

 

Nadelen:

Geen beschermhoes: in tegenstelling tot het vorige tennisracket wordt dit exemplaar jammer genoeg zonder bijbehorende beschermhoes geleverd.

Prijskaartje: het racket is dan misschien wel afkomstig van één van de beste merken maar jammer genoeg niet voorzien van het laagste prijskaartje. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Babolat Tennisracket Nadal JR.19 175 gram

 

Ben je op zoek naar een leuk en origineel geschenkje voor je 5 of 6 jarige zoontje/dochtertje? Dan lijkt dit tennisracket van Babolat, afkomstig uit de Babolat Nadal serie, misschien wel iets voor jou.

Zo blijkt het tennisracket alvast voorzien van een totale afmeting van 48,5 x 25 x 48,5 cm aangevuld met een relatief laag gewicht van 175 gram, wat hem 100% geschikt maakt voor jonge tennisspelertjes. Verder wordt het aluminium tennisracket bespannen geleverd en kent het een maximale bladgrootte van 540 cm2 en een 16/16 snarenpatroon.

Het geel/zwarte racket wordt door heel wat klanten dan ook positief beoordeeld waarbij onder andere een positief advies gegeven wordt over de uitstekende kwaliteit en de optimale bespanning. Dit alles wordt jou aangeboden in een stevige opbergtas en tegen een vriendelijk prijsje!

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: vanwege zijn lage prijskaartje behoort hij alvast tot de budgetvriendelijke opties binnen deze selectie.

Doelgroep: net zoals het eerste racket, blijkt ook dit geel/zwarte tennisracket voornamelijk bedoeld voor jonge spelertjes van 5 à 6 jaar oud.

Materialen: het frame van het racket blijkt vooral uit aluminium te zijn vervaardigd wat resulteert in een optimale stevigheid, kracht doch licht gewicht.

Gebruiksgemak: het racket met 16/16 snarenpatroon wordt bespannen geleverd en kent hierbij een maximale bladgrootte van 540 cm2.

 

Nadelen:

Geen volwassenen: het racket is niet ontwikkeld voor gebruik door volwassen tennisspelers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wilson Burn FST 99S 310 gram Snaarpatroon

 

De echte competitiespeler kiest dan weer beter voor het Wilson Tennisracket waarvan het ontwerp berust is op snelheid en spin. Wilson is een vaste waarde in de tenniswereld en staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid en comfort wat jammer genoeg ook vaak resulteert in een hoger prijskaartje. We durven vermoeden dat de dure aankoopprijs mogelijks wel eens een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

Echter, lijkt het de moeite waard om het tennisracket even van dichtbij te bekijken. Zo valt het 18 x 17 snarenpatroon, waarbij 18 lengtesnaren en 17 breedtesnaren gecombineerd worden, meteen op wat overeenkomt met een ruime bladgrootte van 639 cm2. Bovendien wordt het racket met L3 gripmaat, bespannen geleverd waarbij een balanspunt wordt waargenomen van 315 mm.

Net zoals het tweede product binnen deze selectie blijkt ook hier het frame voornamelijk uit grafiet te zijn vervaardigd wat extra stevigheid en snelheid oplevert. Verder blijkt het racket gekenmerkt door een aanpasbaar handvat en geleverd inclusief een beschermhoes.

 

Voordelen:

Handvat: dankzij het aanpasbare handvat blijkt dit tennisracket uitermate geschikt voor de tweehandige backhand.

Materiaal: het frame van het racket bestaat voornamelijk uit duurzaam doch lichtgewicht grafiet wat resulteert in extra stevigheid en snelheid.

Snarenpatroon: hij wordt gekenmerkt door een 18 x 17 snarenpatroon waarbij je maar liefst 18 lengtesnaren en 17 breedtesnaren telt. Dit resulteert in een bladgrootte van 639 cm2.

 

Nadelen:

Prijzig: het tennisracket van het merk Wilson behoort jammer genoeg niet langer tot de goedkope optiemogelijkheden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Yonex VCore 98 Tango 305gr L2 Gripmaat

 

Net zoals het vorige racket blijkt ook het prijskaartje van dit exemplaar van Yonex een pak hoger te liggen dan gemiddeld. Dat zou eventueel een verklaring kunnen bieden voor het uitblijven van online reacties. Laat je echter niet meteen van de wijs brengen want misschien voldoet dit racket wel aan alle kenmerken en eisen waar je naar op zoek bent.

Zo zul je zien dat dit tennisracket van Yonex, afkomstig uit de bekende V-Core serie, gekenmerkt wordt door een uniek 16 x 19 open snarenpatroon waarbij maar liefst 16 lengte- én 19 breedtesnaren geteld worden. Verder wordt het racket,waarvan het frame voornamelijk uit grafiet vervaardigd blijkt, bespannen geleverd inclusief een balanspunt van 315 mm wat resulteert in een optimale wendbaarheid en betere balcontrole.

Dit unieke tennisracket kan evengoed ver op het veld als aan het net gebruikt worden en is gericht op een snelle spin en een krachtig aanvalsspel. Kortom, het ultieme tennisracket voor de gevorderde tennisspeler die op zoek is naar de combinatie tussen controle, manoeuvreerbaarheid en power. 

 

Voordelen:

Snarenpatroon: het VCore 98 tennisracket van Yonex kent een open snarenpatroon van 16 x 19.

Balanspunt: het racket, dat overigens bespannen geleverd wordt, wordt gekenmerkt door een aanzienlijk balanspunt van 315 mm.

Doelgroep: het racket is bedoeld voor de ervaren (competitie)speler die op zoek is naar de ideale combinatie tussen manoeuvreerbaarheid enerzijds en power en controle anderzijds.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: het hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tennisrackets Koopgids

 

Wanneer je besluit op zoek te gaan naar het beste tennisracket dan dien je niet alleen rekening te houden met de kwaliteit en het prijskaartje maar ook met tal van andere belangrijke factoren. Denk onder andere maar aan de bladgrootte, de racketlengte, de gebruikte materialen, de gripmaat en het gewicht. Om de zoektocht voor jou zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we onderstaande koopgids voor jou samengesteld. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om deze even rustig door te nemen alvorens je de verschillende tennisrackets en eventuele aanbiedingen en/ of promoties met elkaar gaat vergelijken.

De bladgrootte en racketlengte 

In eerste instantie lijkt het verstandig om aandachtig te zijn voor de bladgrootte en de racketlengte van het tennisracket. Met de bladgrootte wordt uiteraard de grootte of de diameter van het racketblad bedoeld. Algemeen kunnen we stellen dat een groter racketblad meer power/ kracht zal genereren maar wel minder precisie en nauwkeurigheid toelaat. Andersom zal een kleiner racketblad dus meer controle bieden maar minder kracht. 

Op basis van de ervaring en de bijbehorende speelstijl kunnen we dan ook stellen dat gevorderde tennisspelers beter kiezen voor een compact racketblad om optimale controle te bekomen. De recreatieve of beginnende rustige tennisspeler heeft meer baat bij de aanschaf van een tennisracket met een groter blad zodoende een groter raakvlak en meer krachtig te kunnen genereren. 

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 3 verschillende bladformaten waarbij de “midsize” de kleinst mogelijke bladgrootte is en de “oversize” de grootste. Ben je op zoek naar een gemiddelde bladgrootte dan kijk je beter uit naar een tennisracket uit de “midplus” klasse.

In combinatie met de grootte van het racketblad is het uiteraard ook belangrijk om even stil te staan bij de lengte ervan. Zo wordt een senior tennisracket gekenmerkt door een standaard lengte van 27 inches of zo’n 68,5 cm. Uiteraard kies je voor kinderen beter voor een compacter racket net zoals je voor extreem grote personen beter een iets langer racket dan standaard voorzien, uitkiest.

 

De gebruikte materialen

Net zoals bij de badmintonrackets kunnen we ook bij de tennisrackets een onderscheid maken tussen verschillende soorten materialen. Zo onderscheiden we aluminium, composiet en grafiet; elk met hun eigen voor- en nadelen.

Zo lijken de meeste standaard senior- én kinder tennisrackets uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium te zijn vervaardigd. Dergelijke rackets bieden alvast heel wat comfort tijdens het spelen en zijn behoorlijk goedkoop in de aanschaf. Echter zijn ze minder stabiel dan tennisrackets uit composiet of grafiet.

Kies je voor een tennisracket uit 100% grafiet dan kies je voor een sterke doch lichtgewicht materiaalsoort die gekenmerkt staat vanwege zijn uitstekende dempende eigenschappen. Dit resulteert eveneens in een optimale controle en balgevoel wat bijdraagt aan de speeltechniek op het veld. Een mogelijk nadeel zou weliswaar het prijskaartje kunnen zijn waardoor dergelijke rackets vooral bedoeld zijn voor de gevorderde spelers.

Tot slot zijn er dan nog de tennisrackets uit composiet waarbij een combinatie gemaakt wordt van grafiet enerzijds en aluminium anderzijds. Een ideale aanbeveling voor de beginnende tennisspeler die er nog niet helemaal aan uit is of hij/zij zich verder op de tennissport wilt toeleggen. (En bovendien minder duur dan een 100% grafieten tennisracket.)

Gewicht, balans en gripmaat

Bij aanschaf lijkt het ons eveneens verstandig aandachtig te zijn voor het gewicht, de balans en de gripmaat van het racket. Zo zal het gewicht in verhouding staan tot de speelstijl en het uiteindelijke speelcomfort. Een tennisracket die heel wat weegt zal op lange termijn minder comfortabel aanvoelen om te spelen. Algemeen kunnen we stellen dat een standaard senior tennisracket een ideaal gewicht kent tussen 240 en 350 gram.

In samenspraak met het gewicht dien je uiteraard ook op de hoogte te zijn van de balans, ook wel de zogenaamde gewichtsverdeling van het tennisracket. Bedenk dus of het grote gewicht zich voornamelijk in de steel of in het handvat bevindt, in het midden of toch eerder ter hoogte van het racketblad. Op die manier kunnen we een onderscheid maken tussen de zogenaamde “head light”, “head heavy” en “even balance” tennisrackets.

Bedenk tot slot ook even hoe het zit met de gripmaat, ook wel de maat/ dikte van de handgreep van het racket. Deze kun je eenvoudig te weten komen door de afstand te meten vanaf het topje van je ringvinger tot aan de tweede handlijn. Uiteraard dien je hiervoor je dominante speelhand te gebruiken. Op die manier kunnen we een onderscheid maken tussen 6 verschillende gripmaten gaande van 0 tot 5 waarbij 0 de kleinste en 5 de grootste gripmaat weergeeft.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Welke formaat tennisracket is geschikt voor je kind?

Terwijl tennisrackets voor volwassen personen gekenmerkt worden door een standaardlengte van ongeveer 68,5 à 69 cm, stellen we bij de tennisrackets voor kinderen een grotere verscheidenheid aan framelengtes vast. Zo is de framelengte voor een kinder tennisracket niet alleen afhankelijk van de leeftijd van het kind maar ook zijn/ haar lichaamslengte waardoor de racketlengte kan variëren van 46 tot maximaal 68 cm.

Om de geschikte framelengte te kunnen achterhalen, laat je je kind mooi rechtop staan in de positie van een forehand greep waarbij zijn/ haar arm op een ontspannen manier naar beneden hangt. Op het moment dat het tennisracket vervolgens ter hoogte van de enkels komt, weet je dat je de perfecte framelengte gevonden hebt. In theorie betekent dit bijvoorbeeld dat kindjes van 4-5 jaar baat hebben bij een tennisracket van 46 cm, kindjes van 7-9 jaar beter een racketlengte van 58 cm kiezen en tieners vanaf 14 reeds kunnen opteren voor een standaard volwassen framelengte van 68 cm.

 

Q2: Hoe lang gaat een tennisracket mee?

Indien we alle andere factoren en elementen even buiten beschouwing zouden laten, dan kunnen we stellen dat een kwalitatieve standaard tennisracket voor een frequente speler een gemiddelde levensduur kent van ongeveer 2 à 3 jaar. Uiteraard is dat het theoretische gemiddelde en hangt het in de praktijk vooral samen met allerlei verschillende factoren.

Zo dien je eveneens rekening te houden met de frequentie waarmee de racket gebruikt wordt en de materialen waaruit deze voornamelijk blijkt te zijn vervaardigd. Zo zal een houten tennisracket minder lang meegaan dan eentje vervaardigd uit bijvoorbeeld aluminium.

Q3: Hoe houd je een tennisracket vast?

Jammer genoeg is het niet eenvoudig om hier een eenduidig en rechtlijnig antwoord op te bieden aangezien er verschillende soorten grepen bestaan die elk om een specifieke houding vragen. Zo wordt het raakpunt bij de Eastern Forehand greep tussen de knieën en het middel gesitueerd terwijl dit bij de Semi-Western Forehand greep eerder tussen de navel en de schouders is en bij de Western Forehand greep dan weer ter hoogte van de schouders.

Daarnaast kunnen we ook nog de Continental handgreep, Hawaiian Forehand en backhand greep onderscheiden waarbij duidelijk wordt dat de manier waarop het tennisracket wordt vastgehouden ook bijdraagt aan de speelwijze.

 

Q4: Waar staat de gripmaat van het tennisracket vermeld?

De gripmaat, of ook wel de omtrek van het handvat van het tennisracket, wordt bepaald door de lengte te meten tussen de top van je ringvinger enerzijds en de bijbehorende tweede handlijn anderzijds. Houd er wel rekening mee dat je de meting uitvoert op je vaste slaghand. De lengte, die steevast uitgedrukt wordt in mm, bepaalt vervolgens de omtrek en dus ook de gripmaat.

In de meeste gevallen wordt er op de dop van de steel steevast een vermelding gemaakt van de gripmaat van het tennisracket.

 

Q5: Wat is de dikte van een S1 grip tennisracket?

Zoals hierboven reeds min of meer vermeld, komt de gripmaat overeen met de omtrek of de dikte van de handgreep. In Europa kunnen we dan ook verschillende gripmaten onderscheiden die worden aangeduid met een nummer variërend van 0 tot en met 5. Ga je naar Amerika dan zul je zien dat de gripmaat steevast in inches wordt weergegeven en kan verschillen van 4 tot maximaal 4 ⅝ inches.

Om de gripmaat, en bijgevolg de dikte van het handvat, te kunnen bepalen dien je de afstand te meten tussen de top van je ringvinger en de tweede handlijn. Uiteraard dien je hiervoor je vaste slaghand te gebruiken. De meting wordt vervolgens uitgedrukt in mm en kan, binnen Europa, variëren van 100 tot 117 mm. Bedraagt de lengte bijvoorbeeld 100 tot 102 mm dan komt dit overeen met een gripmaat 0. Een gripmaat 1 komt dan weer overeen met een lengte van 103 tot 105 mm terwijl een gripmaat 5 een lengte van 115 tot 117 mm weergeeft.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES