Beste herenfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids
De zoektocht naar een degelijke herenfiets is niet altijd makkelijk door het zeer uitgebreide assortiment. Zo kies je met de Wheelerz vouwfiets voor een makkelijk op te bergen fiets. Zoek je toch meer een sportieve stadsfiets, dan lijkt de Popal City 6 Speed een aanbeveling te zijn. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 topproducten. We hebben hierbij rekening gehouden met de algemene kwaliteit en de reviews van de klanten.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Deze plooifiets wordt gekenmerkt door de eenvoudige wijze waarop hij inklapt tot een grootte van 36 × 67 cm. Aangezien deze fiets inklapbaar is bespaar je heel wat opbergruimte.
We zien dat de herenfiets voldoet aan alle eisen waaraan een plooifiets moet voldoen. De fiets heeft geen vering maar dit is bij de meeste fietsen van dit type het geval.
Deze fiets is een toppertje in zijn segment. Een stalen vouwfiets met verstelbaar stuur en zadel en een stevige bagagedrager heel gebruiksvriendelijk en van een goeie kwaliteit.
De tweede keuze
Een stevige stadsfiets voor mensen met een sportief karakter. De fiets heeft 6 Shimano versnellingen handremmen voor en achter en werkt met ledverlichting. Deze fiets wordt geleverd in losse stukken en moet volledig zelf rijklaar gemaakt worden.
Het zou makkelijker zijn als ook het gepaste gereedschap zou meegeleverd worden. Een klant merkt op dat ook de handleiding niet aanwezig was.
Een mooie stadsfiets die voldoet aan de verwachtingen. Hij is zelf monteerbaar, maar dit blijkt vlot te verlopen met de juiste werktuigen. Prijs-kwaliteit is dit een uitstekende fiets.
Overweeg ook
Een sportieve stadsfiets met aluminium frame en voorvork en 6KU flip-flop naaf. Hij is leverbaar in verschillende maten en hij is al voor 85% gemonteerd.
De minpuntjes aan deze fiets zijn nog niet opgemerkt. Enkel merken we op dat deze fiets geen versnellingen heeft maar een flip-flop naaf waardoor je fixed gear of single speed kan rijden. Voor de ene een sterkte voor de andere een zwakte.
Een ideale sportieve herenfiets met aluminium velgen en een licht gewicht van slechts 9,5 kg. Misschien is deze wel een aanrader voor de jongere fietser onder ons. Hij heeft nogal een stoer uiterlijk, ook de bandbreedte kan aangepast worden en de remmen voor en achter zijn demonteerbaar.
5 beste herenfietsen (Reviews) van 2025
Ben je op zoek naar een elektrische stadsfiets of heb je meer nood aan een plooifiets? Zoek je een stoere fiets of een sportief ogend model? Wij hebben voor jou de 5 beste stadsfietsen geselecteerd met het nodige advies zodat je de juiste keuze kunt maken. Bekijk zeker ook de aanbiedingen want een goedkopere fiets kan misschien ook wel aan jouw verwachtingen voldoen. Tenslotte raden we je aan om de reviews van de klanten niet aan je voorbij te laten gaan om zo tot het beste besluit te komen.
1. Wheelerz Vouwfiets 20 inch 6 versnellingen
Ben je op zoek naar een handige fiets voor woon-werk verkeer? Dan lijkt deze stalen Wheelerz vouwfiets van Popal iets voor jou.
Deze fiets kan worden opgevouwen tot een klein pakketje en kan bovendien gratis mee op de trein of bus. De framemaat voor deze unisex fiets is maat 52 en de hoogte van het zadel kan aangepast worden om een comfortabele rijhouding te bekomen. Met zijn 20 inch velgen en zijn 12 kg is dit een lichtgewicht in zijn categorie. Deze fiets beschikt over 6 versnellingen en remt door middel van V-brakes.
Als we even kijken naar de online reviews zien we dat het merendeel van de klanten uiterst tevreden is over de aangekochte fiets. Geen enkel negatief punt wordt opgemerkt. Een klant stelt dat de bezorger alle nodige info leverde over de gebruikerstips en het onderhoud.
Voordelen:
Gebruiksvriendelijk: de fiets kan worden opgevouwen tot een klein pakket van 36 × 67 cm en kan in een handige draagtas makkelijk vervoerd worden.
Comfort: het stuur en zadel zijn eenvoudig verstelbaar door middel van snelspanners. De fiets heeft 6 Shimano Tourney TX versnellingen.
Kleurkeuze: de fiets kan geleverd worden in het zwart of in zilver.
Prijskaartje: deze vouwfiets heeft de laagste prijs bij het type stadsfietsen die wij voor jou vergeleken hebben.
Nadelen:
Rijcomfort: door het compacte formaat heeft de fiets geen vering, iets wat wel meer voorkomt bij dit type fiets in zijn prijsklasse.
2. Popal City 6 Speed Herenfiets Stadsfiets
De Popal City stadsfiets is een populaire fiets met een eigentijds design en is van een degelijke kwaliteit. De fiets beschikt over 6 Shimano versnellingen en is uitgevoerd met handremmen voor en achter type V-brakes. De ledverlichting zorgt voor een goede zichtbaarheid en hij heeft een stevige bagagedrager.
Deze stadsfiets heeft 28 inch velgen en weegt met zijn stalen frame 18 kg. Een instapmodel zonder veel poespas. De prijs van deze fiets is heel voordelig en hoort bij de goedkope fietsen zonder veel extra’s.
De online reviews leren ons dat dit volgens de lage prijs toch een uitstekende kwaliteitsvolle fiets is. De moeite waard dus om alvast even grondig te bekijken en misschien voldoet hij wel aan al jouw wensen.
Voordelen:
Comfort: deze fiets is compleet uitgerust en levert ook voor de sportieve fietser een aangename rijervaring.
Kleur: de fiets kan momenteel geleverd worden in de kleuren donkerblauw en grijs.
Nadelen:
Gebruiksklaar: de fiets moet volledig zelf rijklaar gemaakt worden met eigen gereedschap, dit blijkt echter allemaal vlot te verlopen.
Framemaat: jammer genoeg is de fiets enkel te bekomen in een framemaat 49.
3. Sportieve Stadsfiets 6KU met aluminium frame
Deze knappe sportieve stadsfiets met retro-look komt van het betrouwbare Amerikaanse merk 6KU en is de populairste stadsfiets bij de jongere generatie.
De fiets heeft een aluminium frame en voorvork en beschikt over een flip-flop naaf in plaats van versnellingen. Hierdoor rij je single spead en fixed gear. De remmen voor en achter zijn demonteerbaar en zijn van het type V-brakes.De wielmaat bij deze fiets is 28 inch en door de Kenda 700 x 25c presta valve, dit is een speciaal ventiel, kan de bandbreedte aangepast worden tot 28 mm, voor- en achteraan.
Als je een dynamische fiets zoekt die ook tijdens het weekend kan dienen om er op uit te trekken of wat aan je conditie te werken, dan is dit de fiets bij uitstek voor jou. Zoek je betrouwbare kwaliteit en design, met een prijskaartje in de middenklasse, deze fiets biedt je alles in één pakket.
Voordelen:
Gebruik:deze sportieve stadsfiets kan, naast het gewone dagelijkse gebruik, dankzij de ballonbanden en de flip-flop naaf, ook dienen voor een zondagse rit door de velden of op kleine weggetjes.
Gewicht: met deze fiets hebben we een echt pluimpje in het gamma van stadsfietsen. Deze fiets weegt slechts 9,5 kg en komt in framemaat 55.
Gebruiksklaar: de fiets wordt voor 85% gemonteerd geleverd en is verpakt in een kartonnen doos om beschadiging te voorkomen. Online kun je een video bekijken hoe de fiets volledig gebruiksklaar te maken.
Nadelen:
Rijcomfort: de fiets heeft geen versnellingen maar een flip-flop naaf, wat toch wel enige aanpassing vergt in rijstijl. Eens je het gewoon bent lijkt dit een pure vorm van fietsen te zijn.
4. Gano Esto E1 Elektrische Herenfiets Stadsfiets
Was je op zoek naar een elektrische fiets van Batavus of Gazelle, maar valt het prijskaartje niet binnen je budget? Bekijk dan zeker eens deze elektrische stadsfiets van Gano Esto met dezelfde mooie design- en kwaliteitsonderdelen.
De hippe blauwe fiets heeft een aluminium frame, anti-lekbanden en een comfortabel gelzadel van Vélo. Door de stille motor wordt een trapondersteuning aangeboden, eenvoudig te schakelen in 5 standen. De E-bike heeft een goed leesbare en overzichtelijke display dat eenvoudig te bedienen is.
De fiets wordt aangeboden met 8 Nexus versnellingen en Shimano Rollerbrakes die in alle weersomstandigheden een veilige manier van remmen beloven. Verder zorgen de verende zadelpen en voorvork voor een comfortabele rijervaring. De voorwielmotor werkt op een accu van 470 Watt en de actieradius of trapondersteuning gaat tot 100 km. De fiets heeft wielmaat 28 inch en het frame is 57 cm.
Voordelen:
Gebruik: een comfortabele elektrische fiets voor dagelijks gebruik of voor een uitje in je vrije tijd. Door zijn ruime actieradius tot 100 km laat je al sneller eens de wagen staan.
Comfort: de verende zadelpen en het gelzadel van Vélo zorgen er voor dat zadelpijn hier niet aan de orde is.
Diefstalpreventie: door het AXA ringslot kan de fiets beveiligd worden en ook verzekerd worden tegen diefstal.
Gebruiksklaar: de elektrische fiets van Gano wordt volledig gemonteerd en rijklaar bij je thuis geleverd met advies en tips van de bezorger.
Nadelen:
Gewicht: door de voorwielmotor is de fiets aan de zwaardere kant met zijn 28 kg. Ook sturen is hierdoor iets zwaarder.
Onderhoud: om de banden te verwisselen ga je best naar een servicepunt in je buurt.
5. Cortina U1 Herenfiets 7 versnellingen
Kijk je uit naar een andere fiets? Deze Cortina U1 herenfiets springt zeker in het oog door zijn opvallende uitzicht van de robuuste transportfiets van weleer.
Cortina staat bekend om zijn stevige stadsfietsen die tegen een stootje kunnen en is hiervoor het beste merk in ons lijstje. Deze fiets is uitgerust met dubbele handremmen type Rollerbrakes en 7- speed Shimano Nexus versnellingen. De banden zijn van Deli met anti-leklaag en hij heeft een wielmaat van 28 inch. De Cortina U1 is verkrijgbaar in verschillende tijdloze kleuren, is gemaakt van staal en hij komt in framemaat 56.
In de reviews zien we dat de Cortina U1 beste prijs-kwaliteit verhouding heeft en behoort dan ook bij de top in zijn genre. De klanten zijn uiterst tevreden over de knappe maar eenvoudige fiets. Laat deze fiets niet aan je voorbij gaan en ga hem zeker ook eens bekijken.
Voordelen:
Gebruik: deze stevige stadsfiets kan tegen een stootje en is ideaal voor dagelijks gebruik.
Comfort: de Cortina herenfiets heeft een bagagedrager achteraan, een comfortabel zadel van Selle Royal Aurorae en een vaste stuurpen.
Diefstalbeveiliging: een AXA Solid Plus Art-slot zorgt er voor dat je fiets goed kan vastgemaakt worden.
Prijskaartje: deze trendy fiets vinden we terug met een prijskaartje in de middenklasse.
Nadelen:
Gewicht: de fiets is met zijn 20,5 kg aan de zwaardere kant.
Herenfietsen Koopgids
Bij de aankoop van een nieuwe fiets komen we voor een uitgebreide keuze te staan. Niet alleen moeten we kiezen uit verschillende fietstypes, we kijken ook voor welke doeleinden we de fiets gaan gebruiken. Het uitzicht en of we voor elektrisch gaan of gewoon blijven vertrouwen op onze eigen kracht, zijn ook belangrijke aandachtspunten. Wij willen je aanbevelen om alles eens rustig te bekijken. De aanschaf van een nieuwe fiets kost al snel een flinke duit, vergeet daarom zeker ook niet de diverse aanbiedingen te vergelijken die wij voor jou geselecteerd hebben.
Het type herenfiets
Er zijn heel wat types herenfietsen op de markt. Het gemak van een plooifiets primeert bij de klanten die deze gebruiken bij woon- en werkverkeer. De fiets kan opgevouwen worden tot een klein pakket en kan op die manier makkelijk en gratis mee op de trein of bus. Evenals de plooifiets, kan ook de stadsfiets een goede keuze zijn bij gebruik van woon- werkverkeer. Deze comfortabele fiets, die best wel tegen een stootje kan, is ook geschikt voor een rit naar school of naar de winkel.
Daarnaast hebben we de sportieve stadsfiets met een sportieve zit, niet zo rechtop als de gewone stadsfiets. Bovendien hebben deze fietsen veelal dikke ballonbanden zodat je iets comfortabeler over de kasseien gaat. Daardoor is deze stadsfiets dan ook geschikt voor een trektocht langs kleine weggetjes of voor een avontuurlijke rit.
Een ander type is de elektrische stadsfiets, deze wordt aangedreven door een elektrische motor en werkt op een accu. De motor treedt pas in werking als je trapt, dit noemt men de trapondersteuning. De elektrische fiets met voorwielmotor is de uitgelezen stadsfiets voor dagelijks gebruik.
De framemaat
Het is belangrijk om de juiste framemaat te kiezen om zo lichamelijke klachten te vermijden en een goed rijcomfort te garanderen. De framemaat wordt bepaald door je lichaamslengte en de maattabellen zijn online terug te vinden of laat je berekenen bij jouw fietsspeciaalzaak. Tegenwoordig zijn de maten standaard te verkrijgen.
Je kunt ook kiezen voor een op maat gemaakte fiets, maar dit is meer bedoeld voor de professionele wielrenners. Het kostenplaatje van een op maat gemaakte fiets is navenant, daar er voor iedere fiets een aparte mal moet gemaakt worden.
Gebruikte materialen
Er bestaat een uitgebreid assortiment aan materialen waaruit de fietsframes vervaardigd worden. Het stalen fietsframe komt het meeste voor bij de stadsfietsen voor dagelijks gebruik, dit door zijn stevige karakter en hoge duurzaamheid. Het nadeel is dat het na een tijdje gaat roesten en toch wat gewicht telt.
Daarnaast zien we dat aluminium tegenwoordig meer wordt gebruikt. Aluminium is dan ook een stuk betaalbaarder, roestvrij, licht en toch stevig. Het nadeel aan aluminium is, dat het zijn sterkte verliest naarmate het frame ouder wordt en dan ook makkelijker breekt bij een ongeval.
Het uiterst lichte carbon wordt ook veelvuldig gebruikt in de fietsframes van vandaag. Deze carbon frames hebben als voordeel dat ze uit 1 stuk kunnen gemaakt worden en zo licht zijn als een veertje. Het nadeel is het prijskaartje. Verder hebben we ook nog magnesium en titanium maar deze zijn hier niet van toepassing bij de stadsfiets.
Extra kenmerken en functiemogelijkheden
De versnellingen zijn een belangrijk onderdeel van de fiets en zijn bedoeld om het fietstempo te bepalen. Om zo comfortabel mogelijk te kunnen fietsen, kies je beter voor versnellingen met een lage weerstand. Zo hebben we het vast verzet of single speed, het meest eenvoudige en goedkope systeem, ideaal voor de korte ritten met de stadsfiets.
Daarnaast zien we de Nexus 3 versnellingsnaaf welke zeer licht loopt in de 2de versnelling en ideaal is voor lichte heuvels of bruggen in 1ste versnelling. De grote stappen tussen de versnellingen zijn een nadeel. De Nexus 8 versnellingsnaaf is de betere versie van de Nexus 7 met een goed bereik, betere kwaliteit en lichter in gebruik bij het verzetten van de versnellingen.
De remsystemen bij de fiets zijn belangrijk om in alle veiligheid en in iedere weersomstandigheid te kunnen remmen. De eenvoudige maar krachtige handrem heeft een langere remafstand nodig om veilig tot stilstand te komen. Het meest effectieve remsysteem, de hydraulische schijfrem, werkt met hendels aan het stuur. Het relatief kwetsbare systeem werkt bij elke weersituatie en is zeer krachtig.
De trommelrem of Roller brakes wordt nu het meest gebruikt. Ze zijn onderhoudsvrij en relatief goedkoop. Het is niet het meest krachtige remsysteem en hij kan oververhitten bij lange afdalingen. Voor een stadsfiets is dit echter geen enkel probleem.Tot slot hebben we nog de velgrem of V-brake. Dit simpel en licht remsysteem werkt zeer betrouwbaar en is goedkoop. Deze remmen werken echter niet zo goed als ze nat zijn en de remblokjes slijten snel.
Aandrijving
Bij de elektrische fiets zien we dat de voorwielmotor het meeste voorkomt. De aandrijving wordt hierbij verdeeld over de 2 wielen en is het meest betrouwbaar. Deze motor maakt dat je hem altijd wel iets kunt horen, omdat je als het ware naar het geluid toe rijdt.
Bij de achterwielmotor kunnen de versnellingen alleen maar gebruikt worden door middel van een externe derailleur. Doordat de motor zich achteraan bevindt, lijkt deze motor stiller. Je rijdt van het geluid weg. Wat de voordelen zijn bij de voorwielmotor, zijn de nadelen bij de achterwielmotor. Deze fiets heeft geen gesloten kettingkast en vergt dus ook meer onderhoud.
Fietsen met middenmotor zijn relatief hoog in aankoopprijs. Evenwel ervaren de mensen die rijden met een fiets met middenmotor een groter rijcomfort door het feit dat de pedalen worden aangedreven, in plaats van de wielen.
Het prijskaartje
We sluiten af met een blik op de prijsklassen. Gemiddeld moet je rekening gehouden met een bedrag tussen de € 300 en de € 1000. Er zijn goedkopere, maar ook duurdere stadsfietsen. Alles hangt af van het type fiets dat je kiest en het comfort dat je zoekt. De online reviews van klanten kunnen je het duwtje in de juiste richting geven.
Veelgestelde vragen
Q1 : Waarom heeft een herenfiets een stang?
Een herenfiets heeft een horizontale stang in het frame om de stevigheid en de stabiliteit van de fiets te waarborgen. Althans, dit was zo aan het begin van de 20e eeuw. Toen de fiets evolueerde werd het technisch mogelijk om de stang weg te laten en toch de nodige balans te garanderen. Dit was een pluspunt voor vrouwen die in die tijd allemaal lange rokken droegen.
In de sportwereld wordt nog steeds zowel door mannen als door vrouwen een mannenfiets gebruikt, omdat hij bij hoge snelheden nog steeds stabieler zou zijn.
Q2 : Welke framemaat herenfiets past voor mij?
Om comfortabel te fietsen is het belangrijk dat je goed op je fiets zit. De framemaat wordt onder andere bepaald door je binnenbeenlengte, het type zadel en welk soort fiets je kiest.
Om veilig te rijden en controle te hebben over je fiets is het goed om de correcte framemaat te bepalen. Zo voorkom je rugklachten en nek- en schouderpijn na een fietstocht. De framemaat is de hoogte van het frame van je fiets in centimeter. Het is aangeraden om je uitkomst naar beneden af te ronden als je je framemaat laat bepalen. Het zadel kan steeds in hoogte aangepast worden.
Q3 : Wat is de lengte van een herenfiets?
De ideale lengte van een fiets zou de gemiddelde grootte moeten zijn van de persoon die er mee rijdt. In de realiteit zien we dat de merken allemaal standaard frames aanbieden. Het standaard frame komt ook in verschillende maten en wordt bepaald door je lichaamslengte.
De lengte van je fiets is de hoogte van het frame van je fiets, de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenzijde van de zadelbuis en wordt gemeten in centimeters. De tabellen hiervoor kunnen online geraadpleegd worden.
Q4: Wat kost een herenfiets?
De gemiddelde prijs van een stadsfiets ligt rond de 500€. Als we gaan kijken waar die extra € 100 naartoe gaat bij het in opzicht vergelijkbare fietsen, zien we een verschil van gebruikte onderdelen. Een goed remsysteem en zadel maken een verschil in het prijskaartje. Ook de wielen, al dan niet in inox, zorgen ervoor dat een fiets iets duurder uitvalt.De prijs van de fiets gaat omhoog naargelang het aantal versnellingen hij heeft.
Voor een goede fiets met 3 versnellingen mag je rekenen rond de € 350-€400. Wil je 7 of 8 versnellingen, dan zit je al gauw aan €700 à € 800 tot zelfs €1000 en meer. Voor een elektrische fiets kom je in het duurder prijssegment terecht. Hier mag je voor een instapmodel € 800 rekenen, voor een e-bike met meer comfort betaal je gemiddeld € 1200.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES