6 beste tennisballen Test van 2022

Laatste update: 27.05.22

 

Beste tennisballen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Gaat je keuze uit naar de Tecnifibre XLD – 4 stuks tennisballen, dan kies je voor een set drukloze tennisballen die gekenmerkt worden door het befaamde Enduro Formula rubber materiaal. Daartegenover staan de Dunlop Fort Max TP KNLTB tennisballen die eveneens in een tin per 4 stuks worden aangeboden en behoren tot de categorie van de gasgevulde tennisballen. Deze laatste zijn bijgevolg uitermate geschikt voor gebruik tijdens wedstrijden en toernooien. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste tennisballen (Reviews) van 2022

 

Naast de bekende gasgevulde en drukloze tennisballen, kun je eveneens kiezen uit een ruim assortiment stage ballen. Dat zijn, afhankelijk van het type, rode, groene of oranje tennisballen. Welk type jij uiteindelijk kiest en of je besluit naar huis te gaan met een witte dan wel roze of gekleurde set tennisballen; blijft een persoonlijke keuze. Wij selecteerden alvast 6 toppers inclusief het advies vermeld in de online reviews. Bekijk de opties even en wie weet ga jij straks wel naar huis met de set laagst geprijsde tennisballen. Of geef je de voorkeur aan de populairste en/ of beste merken zoals tennisballen van Dunlop of de bekende Slazenger Wilson tennisballen?

 

Tecnifibre tennisballen

 

1. Tecnifibre XLD – 4 stuks // Drukloze tennisballen – Enduro Formula Rubber

 

Ben je op zoek naar een geschikte set tennisballen voor gebruik tijdens trainingen en/ of in de vrije tijd? Dan loont het de moeite om deze tin met 4 stuks van het bekende merk Tecnifibre XLD eens even onder de loep te nemen. De drukloze tennisballen garanderen niet alleen een optimale stuiterkracht maar tevens ook een lange levensduur, wat ze bij heel wat spelers geliefd maakt.

Deze stuiterkracht en duurzaamheid hebben ze natuurlijk te danken aan de gebruikte materiaalsoorten. Zo zijn de Tecnifibre XLD tennisballen vervaardigd uit kwalitatief en hoogstaand Enduro Formula rubber in combinatie met een 40% natuurlijke viltlaag. Geschikt om trainingen te vervolledigen op kunstgras, gravel en/ of hardcourt.

Een blik op de online reviews laat meteen zien dat de XLD tennisballen zonder twijfel tot de veruit beste tennisballen mogen gerekend worden. Klanten reageren onder meer positief over de kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid en weten ook het prijskaartje erg te waarderen.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: of het hier een aanbieding dan wel één van de meest goedkope sets uit het lijstje betreft, valt nog even af te wachten. Toch zijn klanten tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding.

Set: de set bestaat uit maar liefst 4 afzonderlijke drukloze tennisballen, geschikt tijdens trainingen en/ of voor gebruik in de vrije tijd.

Materiaal: de tennisballen zijn uitgerust met een belangrijke hoeveelheid Enduro Formula rubber en werden daarnaast afgewerkt met een viltlaag bestaande uit maar liefst 40% natuurlijk vilt.

Handig in gebruik: de combinatie van de materialen zorgt ervoor dat deze tennisballen een optimale stuiterkracht garanderen én een lange levensduur kennen.

 

Nadelen:

Niet gasgevuld: ben je op zoek naar een set gasgevulde tennisballen voor gebruik tijdens wedstrijden, dan is dit product niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dunlop tennisballen

 

2. Dunlop Fort Max TP KNLTB Tennisballen – 4 stuks // Dunlop Fort 

 

Met de Dunlop Fort TP KNLTB kies je – in tegenstelling tot het vorige product – voor een set wedstrijdwaardige tennisballen. Meer nog, volgens bepaalde bronnen worden de Dunlop Fort beschouwd als dé officiële tennisballen van de Nederlandse KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond). De moeite waard dus om deze 4-delige set even van naderbij te bekijken.

Zo bevat de tin maar liefst 4 gasgevulde tennisballen waarbij elke bal gekenmerkt wordt door een hoogwaardige én uiterste duurzame carbon binnenkern in combinatie met een unieke buitenste gele viltlaag. Deze combinatie van verschillende materialen zorgen tevens ook voor perfecte stuiter- én speeleigenschappen en dit op eender welk type ondergrond.

Niet verwonderlijk dus dat heel wat klanten deze tennisballen eren vanwege hun unieke kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en optimale duurzaamheid. Dit resulteert dan ook gelijk in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen: 

Set: de tennisballen worden geleverd per 4 stuks in een stevige tin verpakking.

Type: in tegenstelling tot het vorige product, betreft het hier 4 gasgevulde tennisballen die goed van pas komen tijdens wedstrijden en/ of toernooien.

Materiaal: de combinatie van de carbon binnenkern en de unieke gele viltlaag aan de buitenkant, draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid maar tevens ook optimale stuiter- én speeleigenschappen.

 

Nadelen:

Geen kinderen: voor hele jonge spelertjes zijn deze tennisballen net iets minder geschikt vanwege hun uitzonderlijke stuitervermogen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tretorn tennisballen

 

3. Tretorn Plus – Tennisballen – 4 stuks // All-weather banen + wintermaanden

 

Met de Tretorn Plus tennisballen kies je opnieuw voor een set drukloze tennisballen die jou worden aangeboden in een stevige verpakking bestaande uit 4 stuks. Zij worden daarbij gekenmerkt door een natuurlijker rubberkern die niet alleen bijdraagt aan een optimaal stuitervermogen maar tevens ook prettige speeleigenschappen garandeert.

Maar dat is natuurlijk niet alles want de Tretorn tennisballen werden nadien afgewerkt met een prachtige premium geweven Flex-Felt viltlaag die dan weer instaat voor een constante balvlucht én dito balcontrole. Kortom, deze set tennisballen is uitermate geschikt voor gebruik op all-weather banen en kan tijdens de wintermaanden eveneens zijn dienst bewijzen.

De mooie score van 4,6 sterren én de vele positieve klantreacties lijken alvast te bevestigen dat we hier met een topproduct te maken hebben. Let wel; de ballen zijn niet afgewerkt met een zogenaamde “high visibility coating” en blijken minder geschikt voor jonge spelertjes.

 

Voordelen: 

Verpakking: de Tretorn Plus tennisballen worden geleverd in een stevige verpakking bestaande uit 4 stuks.

Type: het betreft 4 drukloze tennisballen die gekenmerkt worden door hun unieke stuiter- én speeleigenschappen.

Materiaal: de natuurlijke rubberkern wordt moeiteloos gecombineerd met een premium geweven Flex-Felt gele viltlaag aan de buitenkant.

Prijskaartje: heel wat klanten vinden de prijs ten aanzien van de kwaliteit meer dan gerechtvaardigd en geven bijgevolg een positieve eindbeoordeling op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding.

 

Nadelen:

Geen high visibility: in tegenstelling tot sommige andere tennisballen, werd deze set niet afgewerkt met een high visibility coating.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Babolat tennisballen

 

4. Babolat Team – Tennisballen – 1×4 – Duurzaamheid, gevoel en robuustheid

 

Met de tennisballen van Babolat Team kies je opnieuw voor een set bestaande uit 4 gasgevulde tennisballen die uitermate geschikt zijn wedstrijden en/ of toernooien mee in goede banen te leiden. De high-performance gasgevulde tennisballen kenmerken zich door een stevige rubberen binnenkern in combinatie met een opvallende gele Extra Feel viltlaag die samen bijdragen aan unieke stuiter- én speeleigenschappen.

Maar dat is nog niet alles want verder werden de Babolat Team tennisballen – overigens geleverd in een bijbehorende opbergkoker – afgewerkt met een zogenaamde “high visibility coating” en 100% ITF goedgekeurd. Bovendien worden ze beschouwd als officiële tennisballen tijdens de bekende ATP World Tour.

Hoewel de tennisballen door heel wat klanten positief onthaald worden én met maar liefst 4,2 op 5 sterren worden beloond, zijn ze minder geschikt voor gebruik door hele jonge spelertjes. Het hoge stuitervermogen maakt het moeilijk voor jonge kindjes om tijdig op de bal te reageren.

 

Voordelen: 

Koker: de koker bevat maar liefst 4 afzonderlijke gasgevulde Babolat Team tennisballen.

Materiaal: de binnenkern werd vervaardigd uit natuurlijk rubber terwijl men voor de buitenkant gekozen heeft voor een opvallende gele viltlaag.

Handig in gebruik: de gebruikte materialen garanderen een optimaal stuitervermogen alsook unieke speeleigenschappen en een aanzienlijke levensduur.

 

Nadelen:

Geen kinderen: ben je op zoek naar een set degelijke tennisballen voor kinderen, dan is dit product niet meteen de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wilson tennisballen

 

5. Wilson Tour Competition 2-pack 4 tennisballen // Wilson – Gasgevuld

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een effectieve wedstrijdbal? Dan loont het de moeite om deze Wilson Tour Competition set bestaande uit maar liefst 8 gasgevulde tennisballen, eens even van naderbij onder de loep te nemen.

In tegenstelling tot andere gasgevulde tennisballen, kent de Wilson Tour Competition bal een productie bestaande uit combinatie van hoogwaardige wol enerzijds en duurzaam vilt anderzijds. Dit resulteert niet alleen in een optimaal stuitervermogen maar tevens ook in unieke speeleigenschappen én een langere duurzaamheid ongeacht het type ondergrond. 

Hoewel de Wilson Tour Competition tennisballen bekend staan omwille van hun speelbaarheid, duurzaamheid én consistentie – en daarnaast ook nog eens ITF én KNLTB goedgekeurd zijn – werden er nog geen online reacties geplaatst. Dit maakt het bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen: 

Toernooi: de Wilson Tour Competition bal is niet alleen ITF maar ook KNLTB goedgekeurd wat van hem een officiële wedstrijdbal maakt.

Materiaal: de combinatie van hoogwaardige wol én extra duurzaam vilt staan centraal in de productie van de Wilson Tour Competition.

Verpakking: je geniet een dubbele verpakking bestaande uit maar liefst 8 afzonderlijke gasgevulde tennisballen tegen een gerechtvaardigd prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen kinderen: deze tennisballen zijn – vanwege de harde kern – minder geschikt voor jonge en/ of beginnende spelertjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Gekleurde tennisballen

 

6. Set van 3x stuks gekleurde soft foam tennisballen 7 cm – Softballen

 

We sluiten het rijtje af met deze set van gekleurde tennisballen die jou wordt aangeboden door het merk “Summerplay”. De set bestaat uit maar liefst 3 afzonderlijke tennisballen met een diameter van 7 cm en afgewerkt in prachtige opvallende kleurtjes waaronder rood, geel en blauw. Dit maakt de set extra aantrekkelijk voor jonge en/ of beginnende tennisspelertjes.

In tegenstelling tot de vorige producten binnen deze selectie, werden de gekleurde tennisballen vervaardigd uit duurzaam soft foam materiaal. Bijgevolg kennen ze een relatief zachte kern wat resulteert in een minder hoog stuitervermogen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor hele jonge spelers die nog niet altijd de reflex vinden om meteen op de bal te slaan.

Hoewel deze set op het eerste gezicht alles lijkt te hebben om over naar huis te schrijven, werden er tot op de dag van vandaag nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het niet zo gemakkelijk voor ons om jou verder advies te geven over eventuele klantreacties.

 

Voordelen: 

Verpakking: de verpakking telt een set bestaande uit 3 gekleurde tennisballen. 

Design: de tennisballen vallen meteen op vanwege hun unieke design waarbij een rode, blauwe en gele bal centraal staan.

Materiaal: doordat de tennisballen vervaardigd blijken uit duurzaam soft foam materiaal, zijn ze uitermate geschikt voor gebruik door jonge en/ of beginnende tennisspelertjes.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt de set nog net dat beetje extra aantrekkelijk.

 

Nadelen:

Geen wedstrijden: vanwege de gebruikte materialen en het lage stuitervermogen, zijn deze gekleurde tennisballen minder geschikt als wedstrijdbal.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tennisballen Koopgids

 

Tennisballen bestaan er in allerlei soorten afhankelijk van de doelstelling, de ondergrond en/ of de leeftijdscategorie. Kies dus niet zomaar voor een gasgevulde of drukloze tennisbal noch voor één van de vele stage tennisballen maar houd daarbij rekening met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. In de onderstaande koopgids nemen we je graag mee op een wonderlijke reis doorheen de wereld van tennisballen zodoende de keuze op het einde van de rit iets makkelijker voor je te maken. Het lijkt ons een goede aanbeveling de gids even door te nemen alvorens de verschillende tennisballen en/ of aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Gasgevulde of drukloze tennisballen?

Ben je op zoek naar een geschikte set tennisballen, dan is het uiteraard verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillende huidige types. Zo kunnen we alvast een belangrijk onderscheid maken tussen de gasgevulde tennisballen enerzijds en de drukloze exemplaren anderzijds; elkeen voorzien van de nodige plus- én minpunten.

Gasgevulde tennisballen zijn – hoe kan het ook anders – ballen die gevuld zijn met gas én veelal verpakt worden in een bijbehorende tin die eveneens met gas gevuld werd. Daardoor kan men voorkomen dat de tennisballen voor gebruik gas verliezen. Gasgevulde tennisballen garanderen een bepaalde hardheid die resulteert in een lagere blessuregevoeligheid, goede slageigenschappen én een uitstekende stuitervermogen waardoor ze bij menig tennisspeler geliefd zijn. Let wel; met elk gebruik verliest een dergelijke tennisbal een bepaalde hoeveelheid gas én bijgevolg druk waardoor deze na enkele partijtjes vaak dient vervangen te worden. Bovendien zijn ze minder geschikt voor beginnende spelers en/ of kinderen.

Drukloze tennisballen daarentegen zijn volledig gasvrij en kennen daardoor geen binnendruk, wat hun levensduur uiteraard ten goede komt. Maar vergis je niet, want ondanks hun onbestaande binnendruk garanderen ze een vrij harde kern. Dit maakt de drukloze tennisballen uitermate geschikt voor de beginnende speler én voor gebruik tijdens trainingen.

 

Wat zijn stage tennisballen?

Hoewel de gevulde en drukloze tennisballen het meest frequent lijken voor te komen, mogen we ook een derde categorie niet uit het oog verliezen; de zogenaamde “stage ballen”. 

Stage tennisballen werden gevuld met microcellen die op hun beurt dan weer gevuld zijn met lucht. Doordat de lucht niet uit de bal kan ontsnappen, zal deze steeds eenzelfde hardheid presenteren. In vergelijking met gasgevulde en drukloze tennisballen, voelen stage tennisballen vrij zacht aan wat resulteert in aanzienlijk minder stuitervermogen én bijgevolg meer tijd voor de speler om op de bal te gaan reageren. Dit maakt ze dan ook uitermate geschikt voor de beginnende speler en/ of kinderen.

Binnen de categorie van de stage tennisballen kunnen we een onderscheid maken tussen de groene, oranje en rode oftewel de stage 1, 2 en 3 tennisballen. Zo worden de stage 1 (groene) tennisballen gekenmerkt door de traditionele eigenschappen van een drukloze tennisbal weliswaar met een sterk verminderde druk ter hoogte van de kern. Daardoor genieten ze minder stuitervermogen wat ze geschikt maakt voor kinderen van 10 tot 12 jaar die reeds hun eerste stappen in de tenniswereld hebben gezet.

De stage 2 (oranje) tennisballen steunen eveneens op het principe van de drukloze tennisballen, met een kern waarvan de druk nog lager is dan de stage 1 ballen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor de beginnende spelertjes binnen een leeftijdscategorie van 8 tot 10 jaar oud.

De stage 3 (rode) tennisballen tot slot, zijn dan weer geschikt om trainingslessen en/ of initiatielessen te geven aan de allerkleinsten. We spreken dus over een leeftijdscategorie tot en met 8 jaar oud. Dergelijke tennisballen werden vervaardigd uit spons/ foam materiaal wat het stuitervermogen aanzienlijk beperkt en het voor jonge kinderen iets makkelijker maakt om op de bal te reageren.

 

De samenstelling en kleur van de tennisbal

Hoewel er heel wat verschillende soorten tennisballen bestaan, lijkt hun samenstelling behoorlijk gelijklopend te zijn. Waar tennisballen vroeger voornamelijk bestonden uit een combinatie van kwaliteitsleer en haar of wol, lijkt de traditionele tennisbal vandaag de dag uit duurzaam rubber én vilt te zijn vervaardigd. 

Daarbij staat het rubber garant voor stevigheid en duurzaamheid terwijl het vilt de aerodynamische eigenschappen van de bal moet stimuleren én verbeteren. Afhankelijk van het type tennisbal wordt de holle binnenkant gevuld met gas dan wel met microcellen of lucht. Het geheel wordt – weliswaar in de meeste gevallen – afgewerkt met een gele vilt stof hoewel er, zoals in het voorgaande stukje duidelijk werd, ook heel wat andere kleurtjes zoals rood, oranje en groen kunnen voorkomen.

Wat met het budget?

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op het mogelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk variëren van ongeveer 5 à 6 euro voor een set van 3 stuks Dunlop tennisballen tot maar liefst 140 euro voor een voordeelverpakking bestaande uit 60 stuks stage 2 tennisballen. 

Uiteraard kunnen hier duidelijke afwijkingen plaatsvinden, waarbij de prijs – in meer of mindere mate – wordt beïnvloed door het type tennisbal, de kleur, het merk en de hoeveelheid. Zo zal een tin gasgevulde Slazenger Wimbledon tennisballen een pak duurder worden aangeboden dan een set Dunlop tennisballen bedoeld voor de recreatieve of beginnende speler.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke tennisballen zijn geschikt voor gebruik op kunstgras?

Hoewel de meeste standaard tennisballen op vrijwel alle baansoorten kunnen worden gebruikt, zal het ene type tennisbal misschien net iets comfortabeler aanvoelen op een bepaalde ondergrond.

Zo wordt bij trainingen en/ of wedstrijden op kunstgras vaak de voorkeur gegeven aan de bekende Slazenger Wimbledon tennisballen. Hij heeft zijn naam alvast niet gestolen daar hij standaard gebruikt wordt tijdens eender welk Wimbledon tornooi. 

De Slazenger Wimbledon wordt beschouwd als een kwalitatieve gasgevulde tennisbal die steunt op het principe van de Hydroguard technologie. Daardoor zal de tennisbal aanzienlijk minder water opnemen en bijgevolg ook op vochtiger kunstgras een goede dienst kunnen bewijzen. Verder garandeert dit type tennisbal een optimaal comfort, een constant gewicht en dito stuit/vlucht eigenschappen.

Q2: Hoe worden tennisballen gemaakt?

In de beginjaren werden de meeste tennisballen vervaardigd uit een combinatie van leer aan de buitenkant en wol aan de binnenkant. Tegenwoordig wordt echter de voorkeur gegeven aan een combinatie van een speciale kwalitatieve soort rubber enerzijds met een duurzame stoffen buitenkant anderzijds. 

Gaan we de huidige tennisbal ontleden, dan stellen we vast dat deze uit 2 belangrijke onderdelen bestaat; een stoffen gele buitenbal én een onder druk geplaatste binnenbal. De binnenbal zelf bestaat ook nog eens uit 2 helften die – eenmaal onder druk geplaatst – met rubberlijm aan elkaar worden vastgemaakt. De dikte van de stoffen buitenbal is dan weer afhankelijk van het type ondergrond waarop zal worden gespeeld. Zo zal een typische gras-tennisbal een andere buitenkant kennen dan een tennisbal die bedoeld is voor gebruik op gravel.

 

Q3: Wat kun je doen met oude tennisballen?

Heb je – om wat voor reden dan ook – heel wat oude tennisballen liggen? Dan hoef je die niet meteen weg te gooien. Dankzij verbeterde technieken is het vandaag de dag wel degelijk mogelijk om het gebruikte natuurrubber moeiteloos van het welbekende gele vilt te scheiden. Op die manier kunnen de materialen van tennisballen worden gerecycled en verwerkt  tot schoenzolen, dakplaten en/ of vloertegels voor een nieuwe sportvloer.

 

Q4: Wanneer moet je de tennisballen vervangen?

De levensduur van een tennisbal is – logischerwijze – onderhevig aan bepaalde factoren gaande van het type alsook het gebruik en het onderhoud. Zo zullen drukloze tennisballen vaker een langere levensduur garanderen dan bijvoorbeeld gasgevulde tennisballen. Qua speelwijze zijn we – vanwege de behoorlijk harde kern – echter minder comfortabel en aangenaam. 

Hoewel heel wat professionele spelers de tennisballen elke 9 games vervangen, luidt het advies van diverse experts om de tennisballen na 2 à 3 partijen te vervangen. 

 

Q5: Waar kun je de oude tennisballen inleveren?

Ben je overtuigd en bereid om je tennisballen een tweede leven te gunnen? Aarzel dan niet om ze bij één van de vele tennisscholen of tennisparken – verspreid over heel Nederland én België – binnen te brengen.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES