Beste fietskettingen – Vergelijkingstest & Koopgids
Wist je dat een kwalitatieve fietsketting bij correct onderhoud en onder de juiste omstandigheden makkelijk 3000 à 5000 km meegaat? En wanneer je ze dan uiteindelijk toch moet vervangen, er heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van lengte en gewicht? Kortom, wij willen de zoektocht voor jou net iets aangenamer maken en zetten daarom enkele toppertjes in de kijker. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Ketting KMC X8 EPT – 6/7/8 speed die gekenmerkt wordt door een aaneenschakeling van maar liefst 122 schakels. Daartegenover staat de Ketting kmc 11128 x11sl dlc 116l fietsketting die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van maar liefst 114 schakels.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De KMC X8 EPT fietsketting wordt gekenmerkt door een unieke vormgeving waarbij gebruik gemaakt is van roestbestendige materialen en een bijbehorende zilveren uitvoering. De fietsketting telt daarbij een pinlengte van 7,3 mm en maar liefst 122 schakels.
Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Toch moeten we rekening houden met het hogere prijskaartje dat voor sommige klanten misschien wel eens een struikelblok zou kunnen betekenen.
De fietsketting laat zich eenvoudig installeren, spannen en smeren en is geschikt voor gebruik in combinatie met 6, 7 en 8 speed versnellingen. Naast de gewone vouwfietsen en stadsfietsen, kan hij dus ook op e-bikes en mountainbikes worden geïnstalleerd.
De tweede keuze
Het betreft een 11 speed fietsketting van het bekende merk KMC die specifiek bedoeld is voor typische racefietsen. De ketting kent daarbij een gewicht van ongeveer 412 gram en telt makkelijk 114 op elkaar volgende schakels.
Dit type fietsketting van KMC is vooral bedoeld voor gebruik in combinatie met een racefiets en is bijgevolg minder geschikt voor andere fietstypes gaande van stadsfietsen tot MTB fietsen. Dit beperkt zijn gebruiksgemak.
In tegenstelling tot het vorige exemplaar, wordt bij deze ketting wel degelijk ingespeeld op het design. Zo kent de fietsketting een opvallend blauw design maar kun je ze nog in tal van andere kleuren bekomen indien gewenst.
Overweeg ook
We sluiten het rijtje af met de fietsketting van Shimano Nexus die in de kern vervaardigd blijkt uit duurzaam en stevig nylon en vervolgens werd afgewerkt met een degelijke antiroest coating. Geen zorgen, indien het mocht gaan regenen.
In vergelijking met andere gelijkaardige fietskettingen, durven we stellen dat zijn prijskaartje toch wel boven het gemiddelde uitsteekt. Dat zou door sommige klanten mogelijks als een minpuntje kunnen worden beschouwd en dat is jammer.
Met de Shimano Nexus kies je voor een single speed fietsketting bestaande uit maar liefst 114 op elkaar volgende schakels. Uitermate geschikt dus om je stadsfiets nieuw leven in te blazen. Een echt toppertje binnen dit segment!
6 beste fietskettingen (Reviews) van 2025
De beste fietsketting houdt niet alleen rekening met het type fiets maar ook met de versnellingen. Zo kun je onder meer kiezen voor een single speed ketting indien je op zoek bent naar een fietsketting om je stadsfiets gebruiksklaar te zetten. Daartegenover staat dan weer de 12, 11 of 10 speed fietskettingen die een optie zijn in de zoektocht naar een kwalitatieve fietsketting voor racefietsen. Bekijk de onderstaande 6 toppers inclusief het advies vermeld in de online reviews en bepaal of je voorkeur uitgaat naar het populairste en/ of beste merk dan wel een 9 speed fietsketting aanbieding of een nieuwe fietsketting inclusief bijbehorend WD40 fietsketting smeermiddel.
Fietsketting 8 speed
1. Ketting KMC X8 EPT – 6/7/8 speed – 122 schakels – zilver // KMC ketting
Is je oude fietsketting dringend aan vervanging toe en moet je bijgevolg dringend een nieuwe fietsketting kopen? Dan kan dit model van het bekende en populaire merk KMC misschien wel soelaas bieden. De KMC X8 EPT fietsketting is daarbij vervaardigd uit duurzame roestbestendige materialen en telt maar liefst 122 schakels. Hoewel hij voornamelijk geschikt is voor 8-speed versnellingen, kan deze 8 speed fietsketting eveneens gebruikt worden in combinatie met 6 of 7 speed versnellingen wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.
Eenmaal correct geïnstalleerd, laat deze fietsketting zich vrij makkelijk spannen, smeren én schoonmaken. Kortom, ben je nog steeds op zoek naar een geschikte fietsketting voor je e-bike, vouwfiets, bakfiets, kinderfiets, mountainbike, racefiets of transportfiets, dan loont het de moeite om dit exemplaar van KMC eens even onder de loep te nemen.
Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Volgens één koper is het prijskaartje wel een tikkeltje te duur wat voor anderen dan weer een struikelblok zou kunnen zijn.
Voordelen:
Pinlengte: je geniet een pinlengte van 7,3 mm over een totaal aantal van maar liefst 122 schakels.
Versnelling: de fietsketting is niet alleen geschikt voor 8 speed maar ook 6 en 7 speed versnellingen.
Fietstype: deze fietsketting wordt gekenmerkt door een bijzonder breed gebruik en kan onder meer op baanfietsen, bakfietsen, mountainbikes, kinderfietsen, racefietsen, stadsfietsen, e-bikes en vouwfietsen worden geïnstalleerd.
Nadelen:
Prijzig: het hogere prijskaartje zou volgens één enkele koper wel eens een struikelblok kunnen zijn voor sommigen.
KMC fietsketting
2. Ketting kmc 11128 x11sl dlc 116l 11 speed – Aantal schakels: 114 – 412 g
Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van weinig tot geen belang, dan zou je natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke KMC fietsketting. Hoewel hij niet meteen over de laagste prijs beschikt, noch tot de goedkope alternatieven kan gerekend worden; lijken klanten alvast enthousiast met hun aankoop wat eveneens uitmondt in een mooie eindscore van 5 sterren.
De KMC fietsketting valt natuurlijk meteen op vanwege zijn unieke design waarbij blauwe en zwarte accenten tot de kern behoren. Bovendien kun je dit type fietsketting – dat overigens maar liefst 114 schakels telt – nog in tal van andere kleuren en designs bekomen wat zijn prijskaartje min of meer lijkt te verklaren.
De ketting kent een maximaal gewicht van 412 gram en blijkt vervaardigd uit duurzaam staal. Doordat hij geschikt is voor fietsen met 11 versnellingen wordt hij voornamelijk gebruikt in combinatie met racefietsen. Uiteraard dien je de fietsketting regelmatig schoon te maken en te smeren zodoende de levensduur te vrijwaren.
Voordelen:
Fietstype: deze 11 speed fietsketting is voornamelijk geschikt voor gebruik in combinatie met racefietsen.
Schakels: de KMC fietsketting kent een totaal gewicht van 412 gram en telt maar liefst 114 schakels.
Design: zijn opvallende design waarbij blauwe en zwarte accenten centraal staan, springt meteen in het oog en maakt het mogelijk om van je fiets een nóg persoonlijker gebruiksitem te maken.
Nadelen:
Geen stadsfiets: indien je op zoek bent naar een geschikte fietsketting voor gebruik op je stadsfiets, dan is dit product van KMC niet de best mogelijke aanbeveling.
Fietsketting Shimano
3. Ketting Shimano Nexus NX10 anti-roest 1/2″ x 1/8″ – 114 schakels
De fietsketting van Shimano maakt deel uit van de bekende serie NEXUS en wordt gecatalogiseerd onder het model “CN-NX10” van het type 1/2″ x 1/8″. Het betreft een single speed ketting die maar liefst 114 schakels telt en voornamelijk geschikt is voor gebruik op stadsfietsen. Ben je dus op zoek naar een geschikte fietsketting voor je racefiets, dan kom je met dit exemplaar van Shimano jammer genoeg bedrogen uit.
De fietsketting blijkt voornamelijk uit duurzaam nylon materiaal vervaardigd en werd vervolgens voorzien van een roestbestendige coating. Geen enkel probleem dus indien het plots begint te regenen of wanneer je fiets de hele nacht heeft buiten gestaan. De ketting is vrij eenvoudig te installeren en garandeert een lange levensduur onder de beperkte omstandigheden.
Nemen we even een kijkje naar de online reviews dan stellen we meteen een mooie eindscore van 5 sterren vast. Klanten reageren alvast enthousiast over de aangeboden kwaliteit en laten weten dat het product helemaal aan de verwachtingen voldoet.
Voordelen:
Fietstype: is de fietsketting van je stadsfiets dringend aan vervanging toe? Dan is dit product van Shimano alvast een goede optie.
Schakels: de Shimano Nexus fietsketting telt maar liefst 114 schakels.
Materiaal: de ketting werd in de basis voorzien van een goede portie nylon en vervolgens afgewerkt met een speciale coating die geheel roestbestendig blijkt.
Nadelen:
Prijskaartje: hoewel de prijs ok lijkt voor de klanten, ligt hij – in vergelijking met gelijkaardige fietskettingen – wel iets boven het gemiddelde.
Fietsketting 10 speed
4. Scram PC1051 Fietsketting – 10V – 11/128 – 10 snelheden en PowerLock
Ben je in het bezit van een degelijke racefiets met maximaal 10 versnellingen? En is je fietsketting duidelijk aan vervanging toe? Dan raden wij jou aan om even een kijkje te nemen naar deze unieke PC1051 Scram fietsketting, jou aangeboden en geleverd door Cycledeal.
De fietsketting werd voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd en telt daarbij maar liefst 114 opeenvolgende schakels. Hij blijkt daarbij compatibel tot een industriestandaard van maximaal 10 snelheden wat hem uitermate geschikt maakt voor de typische racefiets. De ketting werd afgewerkt met een PowerLock verbindingskoppeling waarmee soepel en precies schakelen tot de mogelijkheden behoort.
Hoewel hij duidelijk niet tot de goedkope alternatieven binnen onze selectie behoort, lijken klanten weliswaar overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.
Voordelen:
Schakels: de fietsketting werd vervaardigd uit duurzaam metaal en telt daarbij maar liefst 114 schakels.
Verbindingskoppeling: de ketting is uitgerust met een zogenaamde PowerLock verbindingskoppeling waardoor je soepel en precies kunt schakelen.
Compatibiliteit: hij blijkt 100% compatibel met een industriestandaard van maximaal 10 snelheden wat hem geschikt maakt voor racefietsen.
Nadelen:
Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs voor sommigen wel eens domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.
Fietsketting 9 speed
5. Ketting 9 speed Shimano Deore XT / Ultegra HG93 met kettingpen – 138 schakels
Met de Shimano Deore XT / Ultegra HG93 kies je meteen voor een oerdegelijke fietsketting geschikt voor gebruik in combinatie met eender welk 9 speed Shimano versnellingssysteem en/ of CS-S500 Alfine tandwiel. In tegenstelling tot de voorgaande producten binnen deze selectie, werd deze fietsketting voornamelijk uit duurzaam aluminium vervaardigd wat van hem een lichtgewicht doch stevige ketting maakt.
De ketting – overigens geleverd inclusief een bijbehorende kettingstift – telt maar liefst 138 schakels en blijkt geschikt voor fietsen met 9 versnellingen. Ideaal dus indien de fietsketting van je baanfiets dringend aan vervanging toe is.
Hoewel deze fietsketting op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus toppertje te worden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantreacties.
Voordelen:
Schakels: de fietsketting telt maar liefst 138 schakels.
Materiaal: in tegenstelling tot de voorgaande toppertjes werd hier voornamelijk gekozen om gebruik te maken van aluminium afgewerkt in een zilveren jasje.
Gebruiksgemak: dit type fietsketting kan zonder problemen met eender welk 9 speed Shimano versnellingssysteem worden gebruikt en blijkt uitermate geschikt voor baanfietsen.
Nadelen:
Geen mountainbike: ben je op zoek naar een geschikte fietsketting voor je mountainbike dan is dit exemplaar misschien niet de beste aanbeveling.
Fietsketting racefiets
6. Taya Ketting 1/2 X 1/8 410h Race 1sp 112 Schakels // Inclusief verbindingsschakel
We sluiten het rijtje af met de Taya Ketting 410H die voornamelijk vervaardigd blijkt uit duurzaam staal en daarbij een gewicht kent van maximaal 410 gram. De ketting telt maar liefst 112 schakels in combinatie met een kenmerkende 1/2 x 1/8″ kettingmaat waardoor hij geschikt is als 1 speed fietskettingen voor racefietsen. Bovendien wordt hij geleverd inclusief bijbehorende verbindingsschakel.
De Taya 410H fietsketting is eenvoudig en geheel zonder gereedschap te bevestigen, wat zijn gebruiksgemak aanzienlijk ten goede komt. Probeer de fietsketting goed aan te spannen en na ieder gebruik grondig schoon te maken en te smeren. Op die manier draag je instant bij aan de duurzaamheid.
Ook hier werden jammer genoeg nog geen reacties geplaatst wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven over eventuele klantreacties. Laat je echter niet afschrikken want misschien is dit wel de fietsketting waar jij naar op zoek was!
Voordelen:
Materiaal: deze fietsketting werd voornamelijk uit duurzaam staal vervaardigd en telt 112 schakels.
Fietstype: de fietsketting is geschikt voor 1 speed versnellingssystemen die frequent voorkomen bij racefietsen.
Verbindingsschakel: in tegenstelling tot heel wat andere fietskettingen, kent dit exemplaar een bijbehorende verbindingsschakel.
Nadelen:
Prijskaartje: in vergelijking met andere gelijkaardige producten, ligt het prijskaartje hier net iets boven het gemiddelde.
Fietskettingen Koopgids
Vertoont je fietskettingen tekenen van slijtage of kraakt de kettingen steeds vaker tijdens het trappen? Dan is het de hoogste tijd om aan vervanging te denken. Wist je trouwens dat bij de keuze van een fietsketting niet alleen rekening dient gehouden te worden met het type fiets en versnelling maar ook met de lengte en het gewicht van de ketting? Neen? Dan raden wij jou alvast aan om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende fietskettingen met elkaar te vergelijken. Het lijkt ons verder een goede aanbeveling om tijdens het vergelijken, aandachtig te zijn voor aanbiedingen of promoties.
Wanneer is de fietsketting aan vervanging toe?
De levensduur van een kwaliteitsvolle fietsketting wordt – althans in theorie – geschat op ongeveer 3000 à 5000 km. Echter, zijn we genoodzaakt hier een kleine kanttekening bij te maken aangezien (externe) factoren de levensduur/ duurzaamheid aanzienlijk kunnen aantasten. We denken hierbij aan slijtage, gebrek aan het juiste onderhoud, het type ondergrond waar je voornamelijk op rijdt en/ of bepaalde weersomstandigheden. Winterse buien zijn vaak schadelijker dan een aangenaam zomers temperatuurtje.
Indien je fietsketting dus nog geen 3000 km bereikt heeft, maar je regelmatig een krakend en/ of piepend geluid hoort, dan is het tijd om aan vervanging te denken. Ook wanneer je fietsketting volledig doorgeknapt is of niet langer de nodige grip garandeert, wordt vervanging een noodzakelijk kwaad!
Type in relatie tot de breedte
Nu de zoektocht naar de geschikte fietsketting van start kan gaan, is het uiteraard aangewezen om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten. Jawel, je hoort het goed; er bestaan wel degelijk meerdere soorten fietskettingen waardoor het belangrijk is om rekening te houden met het type fiets, de gebruikte versnellingen, de breedte en de lengte.
Zo kunnen we tegenwoordig kiezen uit een breed assortiment aan verschillende types fietskettingen waarbij het onderscheid wordt gemaakt op basis van de breedte – overigens steevast uitgedrukt in “speeds”. Het principe is vrij eenvoudig en steunt op het aantal kettingbladen aanwezig op de cassette ter hoogte van het achterwiel. Hoe meer kettingbladen – blad waarop de tandwielen zitten – hoe dunner te fietsketting uiteindelijk moet zijn. Afgaande daarvan kunnen we diverse fietskettingen noteren gaande van 1 tot en met 12 speed.
De meest voor de hand liggende fietskettingen zijn de 1, 6, 7, 8 en 9 speed kettingen met een breedte van respectievelijk 9; 7,8; 7,3; 7,1 en 6,6 tot 6,8 mm. Daarnaast lijken ook de 10, 11 en 12 speed fietskettingen – met een nog smallere breedte – aan een duidelijke opmars bezig. Smalle fietskettingen zul je hoofdzakelijk terugvinden op derailleur fietsen zoals racefietsen en mountainbikes.
Het belang van een goed onderhoud
Eenmaal de oude fietsketting vervangen is door een nieuw functioneel exemplaar, is het uiteraard aangewezen om een correct en doeltreffend onderhoud hoog in het vaandel te dragen. Het onderhoud is namelijk een stille vrijgeleide naar een duurzaam en gebruiksvriendelijk bestaan van de fietsketting. Een reden te meer dus om er niet al te laks mee om te gaan.
Zo luidt het advies van menig expert om de fietsketting – bij voorkeur na elke fietstocht – volledig schoon én vetvrij te maken. Je kunt hiervoor een beroep doen op één de vele kenmerkende kettingsreinigingsmiddeltjes. Wees daarbij aandachtig voor elk afzonderlijk schakeltje en neem je tijd om de ketting grondig na te kijken.
Echter is het schoon- en vetvrij maken van de ketting alleen niet voldoende. Neem na elke fietstocht ook andere onderdelen van je fiets onderhanden zoals de tandwielen, de kettingbladen en de derailleur. En wil je echt tot het uiterste gaan dan is het aangewezen om de ketting na afloop nog eens grondig in te smeren. Tegenwoordig zijn er al heel wat oplapmiddeltjes te vinden onder de vorm van een spray wat het aanbrengen een pak makkelijker en sneller laat verlopen.
Extra kenmerken, opties en bijkomstigheden
Tot slot willen we toch nog even kort de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspuntjes die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor een volwaardige vervangingsset bestaande uit een degelijke fietsketting, een reinigingsmiddel en een bijkomende spray om de ketting na schoonmaak opnieuw in te vetten. Dergelijke sets zijn een goede aanbeveling omdat ze vaak makkelijk mee te nemen zijn onderweg.
Daarnaast kun je ook het design van je fietsketting – indien gewenst – aanpassen. Zo bestaan fietskettingen tegenwoordig niet alleen in antraciet maar kun je ze eveneens verkrijgen in het zilver- of goudkleurig waardoor het totaalplaatje naar een hoger niveau wordt getild.
Let wel; dergelijke extra’s zullen we degelijk een invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje van een fietsketting. Hoewel de aanschaf van een degelijke fietskettingen geen grote hap uit het budget hoeft te betekenen, kan de prijs best wel oplopen wanneer je de installatie/ vervanging aan derden uitbesteedt. Algemeen zul je dus rekening moeten houden met een prijskaartje – inclusief vervanging – van ongeveer 25 à 30, misschien wel 35, euro.
Veelgestelde vragen
Q1: Hoe lang gaat een fietsketting mee?
De levensduur van een fietsketting blijkt onderhevig aan bepaalde factoren zoals de staat van onderhoud, het gebruiksgemak dat je eraan toekent, de omgeving waarin je fietst en de weersomstandigheden. Dat betekent ook dat het niet zo eenvoudig is om de levensduur uit te drukken in een bepaalde tijdspanne aangezien bovenstaande factoren voor iedereen anders zullen/ kunnen zijn.
Daarom wordt de levensduur van een fietsketting steevast uitgedrukt in kilometers en raden experts dan ook aan om de ketting vanaf 3000 km te vervangen.
Q2: Wanneer moet je de fietsketting vervangen?
Zoals in het antwoord bij vraag 1 reeds min of meer duidelijk werd, is het aangewezen om de fietsketting ergens tussen de 3000 en de 5000 km te vervangen, rekening houdend met de factoren waaraan de ketting onderhevig is.
Zo zal een fietsketting sneller slijten indien je regelmatig fietst of vaak te kampen hebt met slechte weersomstandigheden en/ of ondergronden. Maar een fietsketting kan ook makkelijk slijten indien juist niet zo vaak gereden wordt en het onderhoud daarbij vaak te kort schiet. Kortom, het hanteren van de vuistregel aangaande de 3000 à 5000 km lijkt het meest aan te raden.
Q3: Wat kost een fietsketting?
Een duurzame fietsketting hoeft geen al te grote hap uit het budget te betekenen en wordt geschat op een prijskaartje van 3 tot maximaal 10 euro. Laat je de fietsketting dan ook nog eens vervangen bij een ervaren fietsenmaker – die het klusje in de meeste gevallen in minder dan 10 minuten weet te klaren – dien je rekening te houden met een totaal prijskaartje van ongeveer 25 à 30 euro.
Q4: Hoe span je een fietsketting?
Gerommel uit de kettingkast is vaak het gevolg van een te los afgestelde fietsketting. Gelukkig kun je de ketting van je fiets makkelijk en snel weer aan te spannen met behulp van 2 steeksleutels maat 15, een steeksleutel maar 10, een schroevendraaier en een beetje gezond verstand.
Zo dien je in eerste instantie de rembeugel van je fiets los te maken met behulp van de steeksleutel 10. Vervolgens wordt aangeraden om de asmoeren van je achterwiel los te draaien met behulp van de vooropgenomende steeksleutels 15. In dit geval zijn enkele slagen reeds voldoende. Span vervolgens de ketting van je fiets aan rekening houdend met een maximale speling van ongeveer 1 cm. Alvorens de asmoeren opnieuw aan te draaien, dient het wiel van je fiets goed recht te staan.
Q5: Hoe vaak moet je een fietsketting smeren?
Hoe vaak je de ketting van je fiets moet smeren is – net zoals het vervangen van de ketting – onderhevig aan enkele factoren zoals de frequentie waarmee je fiets, de weersomstandigheden en het type smeerolie. Zo spreekt het bijvoorbeeld voor zich dat de ketting dringend aan onderhoud toe is zodra je een piepend geluid hoort. Of wanneer je na een tocht van enkele uurtjes in de gietende regen thuiskomt, wordt eveneens aanbevolen om de ketting toch even grondig op te poetsen en te smeren.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES