5 beste Optrekstangen Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste optrekstangen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je vaak aan je conditie werkt of je traint intensief je spieren, dan zul je al hebben gemerkt dat enkele toestellen echt essentieel zijn. Een optrekstang is een goed voorbeeld om je krachttrainingen efficiënt te kunnen uitvoeren. Om je een beetje op weg te helpen hebben we voor jou reeds 3 optrekstangen uitgezocht om eens van nabij te bekijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de gemakkelijk monteerbare VE Goods Premium verstelbare pull up bar die je makkelijk zonder schroeven kunt bevestigen. Of misschien geniet de metalen Iron Gym Xtreme Fitness trainer wel jouw voorkeur omdat hij over verschillende grips beschikt?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste optrekstangen (Reviews) van 2024

 

Om thuis je trainingen efficiënt te kunnen uitvoeren kunnen we je zeker het advies geven om voor een degelijke optrekstang te kiezen. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar een optrekstang om buiten te gebruiken of wil je liever een deur optrekstang die je makkelijk zonder schroeven kunt bevestigen? Aan de hand van de online reviews hebben we voor jou een selectie gemaakt met toppers. Neem even rustig de tijd om alle producten te bekijken en kies er daarna de beste optrekstang uit die jouw voorkeur geniet. 

 

1. VE Goods Premium verstelbare pull up bar montage zonder schroeven 

 

Deze Premium optrekstang is momenteel een leuke aanbieding met een scherpe prijs waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen met een kleiner budget. Hoewel deze optrekstang verstelbare antislip handgrepen heeft, krijg je er toch nog gratis een paar handschoenen bij om je te verzekeren van een extra stevige grip.

Daarnaast heeft deze roestvrij stalen optrekstang een maximum belastbaar gewicht van 200 kg waardoor hij door elke gewichtscategorie veilig kan worden gebruikt om de verschillende spiergroepen te trainen. Bovendien kun je hem door zijn afmeting van 72 x 5 x 7,5 cm en zijn verstelbare lengte tussen 72 en 100 cm eenvoudig in de deurpost of tussen 2 stevige muren vastzetten om diverse oefeningen te doen. 

Dankzij het stevige gripsysteem op de beide uiteinden kan deze deur optrekstang zonder schroeven worden gemonteerd zodat je hem snel kunt plaatsen en terug weghalen om hem op te bergen. In de reviews zien we dat dit artikel een heel goede beoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: door het maximaal belastbaar gewicht van 200 kg kan hij ook worden gebruikt door sporters die graag met extra gewichten werken.

Montage: de optrekstang is uitschuifbaar tussen 72 en 100 cm waardoor je hem gemakkelijk in een deuropening of tussen 2 stevige muren kunt monteren zonder dat je gaten moet boren.

Verstelbare handgrepen: de antislip handgrepen kunnen eenvoudig worden versteld om verschillende soorten oefeningen efficiënt te kunnen uitvoeren.

Duurzaam: de deurpost optrekstang is vervaardigd uit roestvrij staal zodat je er zeker van bent dat je hem lang zult kunnen gebruiken zonder dat hij roestspikkels krijgt of gaat vervormen.

 

Nadelen: 

Prijsschommelingen: het enige dat de klanten opmerken is dat de prijs van dag tot dag kan veranderen waardoor je op bepaalde dagen tot wel 10 euro meer kunt betalen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Iron Gym Xtreme Fitness trainer Bovenlichaamtraining Metaal

 

Iron Gym is een fitnessmerk dat over de hele  wereld naam en faam geniet. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor hoogwaardige en innovatieve producten die door elke sporter graag worden gebruik.

Omdat hij over meerdere gripinstellingen beschikt is de Iron Gym Extreme de uitgebreide versie van de gewone Iron Gym waardoor je de mogelijkheid hebt om meer variatie in je work-out te brengen en verschillende spiergroepen te trainen. Door hem onderaan de deur te bevestigen kun je naast de pull-ups en chin-ups met deze optrekstang eveneens sit-up oefeningen doen. Wanneer je hem trouwens gewoon op de grond legt kan hij worden gebruikt voor een serie push-ups. 

Bovendien kan hij zonder ook maar enige schade te veroorzaken, eenvoudig worden geïnstalleerd op elke stevige deur die een breedte heeft tussen 60 en 80 cm waardoor je geen schroeven nodig hebt om hem te plaatsen. In de reviews zien we dat de meningen over deze goedkope optrekstang verdeeld zijn. Niet alle klanten zijn tevreden over de manier waarop hij wordt bevestigd.

 

Voordelen:

Multifunctioneel: deze optrekstang kan voor pull-ups, chin-ups, push-ups en sit-ups worden gebruikt zodat je elke discipline kunt trainen.

Gebruiksgemak: hij kan worden gemonteerd op elke stevige deur met een afmeting tussen 60 en 80 cm zonder gebruik te maken van schroeven waardoor je hem ook gemakkelijk kunt weghalen om op te bergen.

Maximale belasting: de maximale belasting van deze optrekstang is vastgesteld op 100 kg om je oefeningen veilig te kunnen uitvoeren.

Handgrepen: hij beschikt over meerdere gripinstellingen zodat je aan meerdere spiergroepen kunt werken.

 

Nadelen: 

Montage: hoewel men stelt dat deze Iron Gym Extreme geen beschadigingen veroorzaakt, merken enkele klanten toch een lichte afdruk op hun deur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Innovagoods Pull Up Fitness Station met trainingsgids metaal

 

De optrekstang van Innovagoods is een vrijstaand toestel waarmee je verschillende trainingssessies kunt uitvoeren. Deze fitness optrekstang geeft je bovendien de mogelijkheid om een breed scala aan oefeningen uit te voeren om aan je buikspieren, onder- en bovenrug, schouders, biceps en triceps te werken.

Daarnaast kan de verstelbare hijsstang in meerdere posities worden geplaatst om diverse oefeningen optimaal uit te voeren. De stevige constructie is bovendien vervaardigd uit duurzame stalen buizen die een diameter hebben van 38 mm. Deze schuiven heel eenvoudig in elkaar waardoor het toestel snel geplaatst en gedemonteerd kan worden om hem daarna in de meegeleverde sporttas op te bergen. 

Doordat hij een afmeting heeft van 77 x 114-191 x 120 cm moet je toch wel voldoende ruimte voorzien om hem te kunnen plaatsen. Hij is trouwens maximaal belastbaar met een gewicht van 110 kg om de veiligheid te garanderen. In de reviews zien we dat er toch wel enige opmerkingen zijn over de stabiliteit van deze optrekstang.

 

Voordelen:

Veelzijdig: het toestel heeft een verstelbare hijsstang waardoor het mogelijk is om een uitgebreide trainingssessie te doen waarbij verschillende spiergroepen worden gebruikt.

Materiaal: de constructie bestaat uit stevige stalen buizen die een diameter hebben van 38 mm. 

Montage: de buizen kun je gemakkelijk in/uit elkaar schuiven voor een vlotte installatie. Wanneer hij gedemonteerd is, kun je hem trouwens compact opbergen in de meegeleverde sporttas.

Maximaal belastbaar: om een veilig gebruik te garanderen  kan deze optrekstang maximaal tot 110 kg worden belast.

 

Nadelen: 

Stabiliteit: enkele klanten vinden de constructie niet stevig genoeg en instabiel waardoor het niet veilig is om pull-ups en chin-ups te doen wanneer de hijsstang in de hoogste stand staat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. VirtuFit Multifunctionele Optrekstang Pull-Up Bar Deluxe

 

Deze VirtuFit optrekstang is het populairste toestel in onze selectie met toppers. Hij heeft bovendien de laagste prijs waardoor iedereen hem kan aankopen zonder dat hij een flinke knauw uit je budget neemt. 

Deze optrekstang is overigens geschikt om in elke deuropening te gebruiken die een breedte heeft van 78 tot 90 cm waardoor hij ook in de meeste nieuwbouwwoningen kan worden geïnstalleerd. Bovendien is de pull-up bar heel gemakkelijk en in slechts enkele seconden te plaatsen aan het meegeleverde bevestigingsmateriaal waarna je hem ook gewoon kunt afhaken om hem op te bergen.

Daarnaast beschikt deze Pull-Up Bar Deluxe over meerdere gripposities zodat het mogelijk is om aan diverse spiergroepen te werken. Hij heeft trouwens een maximaal belastbaar gewicht van 120 kg waardoor je met je eigen lichaamsgewicht je krachttrainingen kunt uitvoeren. In de reviews zien we dat deze optrekstang werd beloond met een gemiddelde score van 3,7 van de 5 sterren. 

 

Voordelen: 

Montage: éénmaal het bevestigingsmateriaal boven de deurpost is geïnstalleerd, kun je hem in luttele seconden schroefloos plaatsen of afnemen om weer op te bergen. Je kunt hem bovendien ook zonder bevestigingsmateriaal gebruiken, maar dan kan de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Multifunctioneel: door de meerdere gripposities en de mogelijkheid om hem los op de grond te gebruiken of onderaan de deurpost vast te maken, kunnen verschillende oefeningen worden uitgevoerd. De optrekstang kan ook buiten worden gebruikt om te trainen in de gezonde lucht.

Belastbaar gewicht: het maximaal belastbaar gewicht van deze optrekstang is 120 kg waardoor hij heel geschikt is voor krachttrainingen die je met je eigen gewicht uitvoert.

Het prijskaartje: hij heeft de laagste prijs in onze lijst waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen:

Service: enkele klanten zijn niet tevreden over hun levering omdat hun pakket onvolledig of met verkeerde schroeven werd afgeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gorilla Sports Optrekstang Pull Up Bar Multifunctioneel & Wandmontage 

 

De multifunctionele wandmontage optrekstang van Gorilla Sports scoort 4,2 van de 5 sterren waaruit blijkt dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop. Door zijn compacte formaat van 100 x 50 x 20 cm en zijn stevig stalen frame heeft hij dan ook een bijzonder hoge professionele kwaliteit waardoor hij ook vaak in sportscholen wordt gebruikt.

Deze muur optrekstang kan gemakkelijk en stevig worden gemonteerd met de meegeleverde schroeven en pluggen zodat hij veilig tot een maximaal gewicht van 350 kg kan worden belast. Bovendien is hij hierdoor uitermate geschikt om krachttrainingen uit te voeren door gebruik te maken van je eigen lichaamsgewicht al dan niet met enkelgewichten verzwaard.

Daarnaast maken de smalle-, wijde- en neutrale grips het mogelijk om pull-ups op drie verschillende manieren uit te voeren waardoor meerdere spiergroepen worden aangesproken. Het voordeel van deze optrekstang met muurbevestiging is dat je hem op gewenste hoogte kunt installeren waardoor je zelfs wanneer je je benen strekt de grond niet kunt raken.

 

Voordelen: 

Formaat: deze optrekstang meet 100 x 50 x 20 cm en is gemaakt uit een stevig metalen frame met een zeer hoge kwaliteit waardoor je hem ook in sportscholen zult terugvinden.

Belastbaar gewicht: hij heeft een maximaal belastbaar gewicht van 350 kg waarmee hij speciaal bedoeld is om krachttrainingen uit te voeren met je eigen lichaamsgewicht, eventueel aangevuld met enkelgewichten.

Installatie: deze wandmontage optrekstang wordt geleverd met de bijbehorende schroeven en pluggen zodat hij stevig kan worden vastgemaakt.

Gebruiksgemak: de smalle-, wijde- en neutrale grips zorgen ervoor dat je op drie verschillende manieren je pull-ups kunt uitvoeren.

 

Nadelen:

Montage: enkele klanten blijken problemen te hebben tijdens de montage omdat de verkeerde schroeven werden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Optrekstangen Koopgids

 

Wanneer je niet voldoende ruimte hebt om grote luxueuze fitnesstoestellen te plaatsen of je wilt gewoon terug naar de basisoefeningen om je lichaamskracht te trainen, dan kunnen we de aanbeveling geven om te investeren in een degelijke optrekstang. Maar waarom is het maximaal belastbaar gewicht zo belangrijk? Neem de tijd om de diverse types te vergelijken, je zult trouwens al gauw merken dat ze vooral verschillen door de manier waarop ze worden geïnstalleerd. Bovendien is het zeker een aanrader om even stil te staan bij de aanbiedingen in de outlet store.

Wat is een optrekstang en het maximaal belastbaar gewicht

“Old school training” of krachttraining met je eigen lichaamsgewicht is de meest effectieve trainingsmethode om functionele kracht te verkrijgen. Om je hierbij te helpen kun je gebruik maken van een optrekstang die eigenlijk niet meer is dan een stevig buizenframe om je aan op te trekken. Afhankelijk van de manier waarop hij wordt geplaatst kan hij niet alleen voor pull-ups en chin-ups worden gebruikt maar ook voor diverse oefeningen waarbij verschillende andere spiergroepen aan het werk worden gezet.

Omdat gedreven sporters vaak ook gebruik maken van bijvoorbeeld enkelgewichten om de oefeningen te verzwaren, moet de optrekstang stevig genoeg zijn om niet alleen het lichaamsgewicht maar ook het extra gewicht te dragen. Daarom kun je beter uitkijken voor een optrekstang waarvan het maximaal belastbaar gewicht een pak hoger is dan je eigen gewicht. Je zult trouwens optrekstangen vinden die tot maximum 100 kg belastbaar zijn, maar er zijn er ook die wel tot een gewicht van 350 kg kunnen torsen.

 

De verschillende soorten

Het grote verschil tussen de diverse soorten optrekstangen is vooral de manier waarop ze worden gemonteerd. Zo is er de eenvoudige optrekstang die door middel van de klemtechniek met een schroef- en gripsysteem in de deuropening of tussen 2 muren kan worden geplaatst. Hierbij moet je er vooral op letten dat de muren of het hout van de deurpost stevig genoeg zijn om jouw gewicht te torsen en bovendien dat de deuropening ook voldoende breed is.

Vervolgens is er de pull-up bar met muurbevestiging die 2 naar voren uitstekende dragers heeft waaraan de bar is vastgemaakt om voldoende ruimte vrij te laten tussen je lichaam en de muur. Deze wandmontage optrekstang moet bij voorkeur aan een volle muur worden vastgemaakt met sterke schroeven en pluggen. Daarnaast zijn er ook toestellen die je op een deurpost kunt installeren met een speciaal bevestigingssysteem waarna je de optrekstang er zonder schroeven aan kunt vastmaken. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in de woonkamer wilt trainen en hem na gebruik terug wilt opbergen. 

 

De handgrepen en het gebruik

De handgrepen zijn meestal voorzien van antislip zodat je tijdens je work-out niet kunt uitschuiven of je grip verliezen. Sommige toestellen hebben één stang en andere zijn dan weer voorzien van meerdere bars om verschillende oefeningen te kunnen doen. De handgrepen die trouwens meestal verstelbaar zijn kunnen volgens jouw lichaamsbouw op de juiste breedte worden geplaatst om de oefeningen optimaal te kunnen uitvoeren. Door de handen op de optrekstang bijvoorbeeld ver uit elkaar te plaatsen of dicht bij elkaar kun je diverse spiergroepen aan het werk zetten waardoor je bijna een compleet trainingsschema kunt maken.

Omdat een optrekstang in de meeste gevallen gemakkelijk verplaatsbaar is kun je hem op verschillende hoogtes hangen waardoor het mogelijk is om een variatie aan oefeningen uit te voeren. Wanneer je hem hoog hangt kun je perfect pull-ups of chin-ups combineren met de stand van je handpalmen en de diverse handgrepen zodat je al 6 verschillende spiergroepen kunt trainen. Wanneer je vervolgens de stang laag gaat hangen kun je bijvoorbeeld push-ups of sit-ups doen en op de middelhoge stand kun je je benen stretchen. Bij de meeste optrekstangen wordt trouwens een handboek geleverd waarin diverse oefeningen worden uitgelegd. 

Enkele aandachtspunten bij de aankoop en de montage van een optrekstang

Wanneer je de beslissing hebt genomen om een optrekstang aan te schaffen zijn er toch enkele punten waarover je even moet nadenken. Zo is het in een huurhuis vaak niet toegelaten om gaten in de muur te boren waardoor je op zoek zult moeten gaan naar een optrekstang met een klemsysteem of een vrijstaand toestel. Bovendien zet een optrekstang met wandbevestiging heel wat druk op de muur waardoor het pleisterwerk flink kan beschadigd raken als de wand niet solide genoeg is.

Je kunt natuurlijk tegen hetzelfde probleem aanlopen met een optrekstang om aan een deurpost te bevestigen. Wanneer het hout niet stevig genoeg is om jouw gewicht te dragen kun je heel wat schade veroorzaken. Als je dan toch voor een optrekstang kiest om aan de muur te hangen in je eigen woning moet je dus goed nadenken over welke muur je zult gebruiken. We raden je daarom aan om eventueel een klusjesman in te schakelen die voor jou de perfecte plaats zal uitzoeken om de optrekstang te monteren. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES