6 beste Action Cams Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste action cams – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk een keuze te maken tussen het ruime assortiment action camera’s. En daarom willen wij jou graag even op weg helpen door jou een selectie aan te bieden van 3 hedendaagse topproducten. Is budget geen enkel probleem voor jou en ben je op zoek naar een recente waterdichte action cam? Dan kun je eventueel kiezen voor de GoPro HERO5 action cam die in 2016 werd geïntroduceerd. Echter blijkt ook de Nikkei Extremex2 action cam een goede aanbeveling te zijn. Dergelijk apparaat wordt jou bovendien toegestuurd inclusief tal van bevestigingsaccessoires.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste action cams (Reviews) van 2024

 

De beste action cam hoeft niet meteen het duurste exemplaar uit het rijtje te zijn. Zo zul je merken dat er heel wat leuke aanbiedingen en goedkope action cams op de markt zijn gebracht die de moeite waard zijn. Bedenk of je een apparaat wilt van bekende merken zoals Sony, Denver, Maxxter of Nikkei. Of hou je het toch liever bij de sterk gewaardeerde GoPro action cam? Wij selecteerden alvast 6 topproducten voor jou, rekening houdend met het advies van klanten vermeld in de online reviews. Veel succes!

 

1. GoPro HERO5 Introductiejaar 2016  4K video Waterdicht

 

Met de GoPro HERO5 action cam kies je niet meteen voor het product met de laagste prijs. Toch stellen we vast dat hij heel wat positieve reacties van klanten heeft mogen ontvangen en daardoor misschien wel tot de populairste action cams uit deze lijst behoort. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in 2016 en is uitgerust met tal van handige functies. Denk bijvoorbeeld maar aan een GPS functie evenals een Wifi functie en zelfs beeldstabilisatie.

Hij wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 62 x 44 x 33 mm en is voorzien van een helder en duidelijk leesbaar touchscreen display. Je geniet hierbij een handige video- en fotofunctie met een kwaliteit van respectievelijk 4K en 12 Megapixels. Met een kijkhoek van maar liefst 170 graden, kun je alvast heel wat op camera vastleggen. De camera is daarnaast ook voorzien van een timelapse functie en burst modus alsook bluetooth en diverse handige aansluitingsmogelijkheden.

Hij maakt gebruik van een meegeleverde verwisselbare accu met een batterijcapaciteit van maar liefst 1220 mAh. Hij blijkt bovendien niet alleen spatwaterdicht maar ook waterdicht tot op een diepte van maximaal 10 meter. Verder is de camera zelfs schok- en stofbestendig. Kortom, een degelijk apparaat maar met een prijskaartje.

 

Voordelen:

Beeldkwaliteit: zowel voor het nemen van foto’s als video’s mag je zeker zijn van een uitstekende kwaliteit. Bij foto’s geniet je een maximale resolutie van 12 megapixels en bij video’s wordt een 4K beeldkwaliteit gegarandeerd.

Formaat: hij is vrij compact van formaat wat hem dan weer handzaam maakt en makkelijk om overal mee naartoe te nemen.

Optiemogelijkheden: het is een degelijke action cam die tal van optiemogelijkheden aanbiedt zoals het gebruik van een Wifi functie, een GPS en beeldstabilisatie functie.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg blijkt het prijskaartje toch wel wat hoger te liggen dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nikkei Extremex2 720p Action Cam met Waterdichte Behuizing

 

Door te kiezen voor de action cam van Nikkei, uit de bekende Nikkei Extreme reeks, kies je voor een kwalitatief en designvol apparaat dat uitermate geschikt is voor startende vloggers en influencers. Hij wordt gekenmerkt door een compact en beperkt gewicht wat hem dan weer uitermate handzaam maakt en makkelijk om overal mee naartoe te nemen.

De action cam van Nikkei biedt een optimale beeldopname met een HD Ready videokwaliteit en een kijkhoek van maar liefst 120 graden. De camera biedt een kwaliteit aan van 1,3 Megapixels en zorgt voor heldere en duidelijke foto’s. Verder geniet je een helder beeldscherm dat niet alleen voorzien is van een timelapse functie maar evenzeer een burst modus. In tegenstelling tot het vorige product zul je echter wel merken dat er geen wifi functie noch GPS of bluetooth functie aanwezig blijkt.

Je hebt dan weer wel de mogelijkheid om er een USB op aan te sluiten en op die manier de verwisselbare accu op te laden. De accu biedt een totale capaciteit aan van 900 mAh wat ongeveer overeenkomt met 1,5 uur gebruiksduur. Besef wel dat de batterij niet wordt meegeleverd. Desondanks reageren de meeste klanten echter wel bijzonder positief!

 

Voordelen:

Voeding: de action cam is voorzien van een makkelijk op te laden en verwisselbare batterij die een maximale capaciteit aanbiedt van maar liefst 900 mAh.

Beeldkwaliteit: je hoeft je alvast geen zorgen te maken over de beeldkwaliteit die zowel bij het nemen van foto’s als video’s als optimaal kan worden beschouwd. Video’s worden afgewerkt in een HD Ready beeldkwaliteit en bij foto’s geniet je een resolutie van 1,3 Megapixels.

Kijkhoek: je geniet een behoorlijke ruime kijkhoek van wel 120 graden waardoor het mogelijk is om goede beelden en foto’s te maken.

Doelgroep: deze unieke action cam is speciaal gelanceerd voor beginnende vloggers en influencers die nog wat ervaring moeten opdoen.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: ben je van plan om deze action cam aan te kopen dan zul je er wel rekening mee moeten houden dat hij niet over bluetooth beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sony FDR-X1000VR 4K Sony action cam met SteadyShot Beeldstabilisatie

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en heb je niet meteen een bepaald budget voor ogen? Dan loont het de moeite om deze action cam van Sony even wat grondiger te bekijken. Sony staat bekend vanwege z’n kwaliteit en duurzaamheid en wordt dan ook door heel wat klanten als veruit het beste merk beschouwd. Ook hier zijn de reacties positief en werd het product beloond met een maximumscore van maar liefst 5 sterren.

Deze unieke action cam wordt gekenmerkt door een kwalitatieve fotofunctie en een uiterste nauwkeurige beeldopname. Bij het maken van een video kun je dan ook zeker zijn van een 4K videokwaliteit inclusief een kijkhoek van ruim 170 graden, en bij foto’s geniet je een resolutie van 8,8 Megapixels. Bovendien kun je gebruik maken van de beschikbare beeldstabilisatie functie.

Hij is voorzien van een HDMI aansluiting en maakt gebruik van een krachtige Micro SD geheugenkaart. Ook deze action cam werkt op basis van een verwisselbare accu die een batterijcapaciteit aanbiedt van maar liefst 1240 mAh. Hij mag dan wel stofbestendig zijn en bestand tegen eender welk spits voorwerp, toch is hij niet waterdicht noch schokbestendig.

 

Voordelen:

Aansluitingsmogelijkheden: het is een degelijke action cam die over een HDMI aansluiting beschikt.

Handig in gebruik: het is een handzaam apparaat vanwege het compacte formaat en beperkte gewicht. Bovendien blijkt hij voorzien van een verwisselbare batterij met een totale capaciteit van 1240 mAh.

Beeldkwaliteit: voor het maken van video’s wordt een 4K beeldkwaliteit gegarandeerd en bij foto’s geniet je een maximale resolutie van maar liefst 8,8 Megapixels.

Beeldstabilisatie: dankzij de beeldstabilisatie functie is het mogelijk om bewegende beelden goed op foto te kunnen vastleggen.

 

Nadelen:

Niet schokbestendig: echter is het wel belangrijk om te beseffen dat deze action cam jammer genoeg niet schokbestendig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Denver ACT-1013 HD Action Camera met 1.77” beeldscherm

 

Ben je nog nieuw in de wereld van het vloggen en influencen? En wil je bij voorkeur niet teveel geld spenderen maar tevens wel zeker zijn van een kwalitatieve action cam? Dan lijkt dit product, jou aangeboden door Denver, misschien wel een goede aanbeveling te zijn. Uiteraard zal hij misschien niet alle kwaliteiten van een GoPro aanbieden, maar als starter is dit een uitstekende aanbieding.

Wanneer je foto’s maakt met deze action cam kun je zeker zijn van een vrij hoge resolutie van 5 Megapixels. Bij het maken van video’s kun je dan weer rekenen op een HD Ready beeldkwaliteit in combinatie met een ruime kijkhoek van 120 graden. Besef wel dat er geen wifi functie noch bluetooth of GPS beschikbaar zijn. Verder zul je zien dat de action cam voorzien is van diverse HDMI aansluitingen en gebruik maakt van een Micro SD geheugenkaart.

Je kunt de interne lithiumbatterij van deze action cam, die overigens voorzien is van een maximale capaciteit van 440 mAh,  makkelijk en snel opladen door middel van een USB. Daarnaast blijkt hij spatwaterdicht, waterdicht én schokbestendig te zijn. Hij wordt jou geleverd inclusief diverse montagesteunen om op je fiets, motor of helm te plaatsen. Kortom, een topproduct!

 

Voordelen:

Voeding: ook hier is de action cam voorzien van een krachtige batterij die je zonder problemen kunt opladen met behulp van een USB kabel. De batterij geniet een totale capaciteit van maar liefst 440 mAh.

Kijkhoek: het is een degelijke en duurzame action cam die moeiteloos een kijkhoek van maar liefst 120 graden garandeert.

Prijskaartje: in tegenstelling tot sommige andere action cam apparaten uit dit lijstje, blijkt het prijskaartje hier wel mee te vallen.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: jammer genoeg blijkte deze action cam geen bluetooth noch wifi functie aan te bieden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MaxXter Compacte camera HD1080P kwaliteit Inclusief Veel Accessoires

 

Ook met de action cam van MaxXter mag je zeker zijn van een kwalitatief en budgetvriendelijk apparaat. Bovendien wordt hij geleverd inclusief een USB kabel, een helmbevestiging, een fietsbevestiging en natuurlijk een duidelijke informatieve handleiding. Hij is afgewerkt in een zwarte kleur maar kan nog in tal van andere kleurtjes bekomen worden.

Bij het maken van videobeelden kun je rekenen op een Full HD videokwaliteit in combinatie met een  totale kijkhoek van 105 graden. Wil je een leuke foto maken dan geniet je een resolutie van 1080 Megapixels en de mogelijkheid om gebruik te maken van de timelapse functie. Net zoals bij het vorige product, zul je het hier ook zonder wifi, bluetooth of GPS functie moeten stellen.

Hij is voorzien van een Micro SD kaart en een krachtige oplaadbare batterij met een maximale capaciteit van 800 mAh. Bovendien blijkt hij niet alleen spatwaterdicht maar ook waterdicht en zelfs schokbestendig. Jammer genoeg merken we dat de meningen verdeeld zijn. Voor sommigen blijkt dit een topproduct te zijn terwijl anderen zich vragen stellen over de kwaliteit.

 

Voordelen:

Voeding: de action cam is uitgerust met een krachtige batterij die moeiteloos een capaciteit haalt van wel 800 mAh.

Kijkhoek: met een kijkhoek van maar liefst 105 graden kun je al heel wat mooie beelden en foto’s maken.

Toebehoren: op het moment van aankoop zul je zien dat je er meteen tal van handige accessoires en toebehoren bij krijgt. Denk bijvoorbeeld maar aan een helmbevestiging, een USB kabel en een fietsbevestiging.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten blijkt van mening dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Guardo 360  ̊Wifi Action Cam Guardo action camera’s Full HD Video

 

Tot slot is er dan nog de Guardo 360 graden wifi action cam die gekenmerkt wordt door een uitstekende kwaliteit en een betaalbaar prijskaartje. Zo geniet je een Full HD videokwaliteit aangevuld met een maximale kijkhoek van maar liefst 360 graden en beeldstabilisatie. Het maken van een foto gaat dan weer gepaard met een totale resolutie van 8 Megapixels, een timelapse functie en een burst modus.

In tegenstelling tot heel wat andere action camera’s, ben je bij dit apparaat wel degelijk verzekerd van een wifi functie. Echter blijken een GPS functie alsook bluetooth functie dan weer niet aanwezig. Verder is het product voorzien van een USB aansluiting alsook de mogelijkheid om een Micro-HDMI kabel aan te sluiten én is hij uitgerust met een Micro SD geheugenkaart.

Hij maakt gebruik van een bijzonder krachtige ingebouwde batterij met een capaciteit van ruim 1500 mAh en die bovendien oplaadbaar blijkt te zijn. Het is alvast een pluspunt dat de batterij op het moment van aankoop wordt meegeleverd. Verder is hij spatwaterdicht, waterdicht tot op een diepte van 30 meter, schokbestendig én stofbestendig. Een handig apparaat waar jammer genoeg nog geen reacties op gekomen zijn.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: het is een degelijke action cam die niet alleen schok- en stofbestendig blijkt te zijn maar ook nog eens spatwaterdicht én waterdicht tot maximaal 30 meter diep.

Voeding: je geniet een krachtige makkelijk op te laden batterij die over een maximale capaciteit beschikt van maar liefst 1500 mAh.

Kijkhoek: je geniet een uitzonderlijk hoge kijkhoek van wel 360 graden die verder wordt aangevuld door de beeldstabilisatie functie.

 

Nadelen:

Geen bluetooth: houd er wel rekening mee dat hij niet is uitgerust met een bluetooth functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Action cams Koopgids

 

Wanneer je besluit een action cam aan te kopen dan zul je rekening moeten houden met diverse factoren. Wat is het gewicht en het formaat van de camera, heeft dit invloed op het draagcomfort en welke mogelijkheden en functies biedt dergelijk apparaat. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk action cams met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Ga eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties alvast niet uit de weg.

Wat is een action cam en het gebruiksgemak

Een action cam, afkorting van “action camera”, kan beschouwd worden als een compacte videocamera die vaak gebruikt wordt door sporters, vloggers en influencers. Vanwege z’n compacte formaat én beperkte gewicht, is hij bijzonder handzaam en makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Verder worden dergelijke camera’s gekenmerkt door een bijzonder ruime groothoekstand waardoor het dus mogelijk wordt om alles rondom je heen moeiteloos op beeld vast te leggen.

Naast het formaat verschillen action cams nog op heel wat andere vlakken van de standaard videocamera’s. Zo zijn dergelijke cams niet alleen waterdicht maar ook nog eens stofdicht en zelfs schokbestendig. Dit maakt hen enorm geliefd tijdens mountainbiketochten en/ of andere avontuurlijke sporten. Het is daarom ook altijd leuk indien de action cam geleverd wordt met diverse toebehoren en accessoires zoals bevestigingsmateriaal. Op die manier kun je hem probleemloos op je helm of fiets vastklikken en vervolgens alles vastleggen op beeld.

 

Gewicht en formaat van de action cam

Aangezien een action cam speciaal ontwikkeld is om gebruikt te worden tijdens sportieve activiteiten, moet hij vooral handig en comfortabel zijn om mee te werken. Wil je hem meenemen tijdens een sportieve mountainbike tocht, ga je kajakken of heb je een “death ride” op de planning staan? Dan kies je maar beter voor een compacte lichtgewicht camera die heel wat draagcomfort garandeert.

We stellen dan ook vast dat steeds meer mensen zich richten op het design, het formaat en het gewicht van de action cam. Hedendaagse aanbevelingen zouden de action cams van Sony kunnen zijn alsook de meest recente GoPro toestellen.

 

Aansluitingsmogelijkheden en connectiviteit

Naast het gewicht en het formaat is het evenzeer belangrijk om ook even stil te staan bij de aansluitingsmogelijkheden en de connectiviteit van de action cam. Zo zul je zien dat de meeste action cams voorzien zijn van een bluetooth en/ of wifi functie waardoor het mogelijk wordt om een verbinding met je smartphone of tablet te maken. In sommige gevallen kan het zelfs een optie zijn om een microfoon op de action cam aan te sluiten wat een meerwaarde is indien je ook spraakopnames wenst te maken.

Naast bluetooth en wifi, zijn heel wat hedendaagse action cams ook voorzien van een betrouwbare GPS functie. Wat vervolgens de aansluitingsmogelijkheden betreft, wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een micro of mini HDMI aansluiting en/ of micro USB aansluiting. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Videoresolutie en beeldstabilisatie

Bij de aanschaf van een degelijke action cam raden wij jou aan om ook even te letten op de videoresolutie en de aanwezigheid van een beeldstabilisatie functie. De meeste hedendaagse action cams zijn voorzien van een beeldstabilisator waardoor je bewegende objecten en voorwerpen zonder problemen op beeld kunt vastleggen. Wat de resolutie betreft is een action camera met Full HD, 4K beeldkwaliteit of HD Ready beeldkwaliteit de betere aanbeveling.

Accessoires, opties en extra kenmerken

Tot slot zul je zien dat bepaalde action cams over net iets meer mogelijkheden en functies beschikken. Sommige van deze optiemogelijkheden kunnen best wel als een meerwaarde beschouwd worden. Zo kan het handig zijn indien je camera is uitgerust met een kantelbaar én draaibaar scherm evenals een fotofunctie, een time lapse functie en een touchscreen display.

Ben je van plan om de camera ook onder water mee te nemen, zorg er dan voor dat hij niet alleen spatwaterdicht maar ook waterdicht blijkt te zijn. Verder kan het ook handig zijn om de gebruiksduur in de gaten te houden. Gaat de batterij 1 uur lang mee of kies je voor een krachtigere accu die zonder problemen meer dan 2 uur lang meegaat?

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het prijskaartje. Gemiddeld zul je rekening moeten houden met een prijs van ongeveer 140 euro. Uiteraard zullen er altijd action cams te vinden zijn met een goedkoper prijskaartje net zoals je voor andere exemplaren dan weer meer budget zult moeten voorzien. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent, welke opties en kenmerken je belangrijk vindt, hoe vaak je de camera gaat gebruiken en hoeveel budget je maximaal wilt maar vooral ook kunt spenderen hieraan!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een action cam?

Een action cam, afkorting van action camera, kan beschouwd worden als een compacte videocamera. Hij werd speciaal op de markt gebracht om sportieve escapades en avonturen op beeld vast te leggen. Zo kun je hem makkelijk meenemen tijdens een sportieve kajak tocht, een uitdagende mountainbike rit of tijdens het beklimmen van een berg. Vandaag de dag wordt de action cam niet alleen meer gebruikt door sporters, maar zoeken ook vloggers én influencers steeds meer hun toevlucht tot deze camera.

Hij wordt bovendien niet alleen gekenmerkt door z’n compacte formaat en beperkte gewicht maar ook door tal van andere kenmerken. Zo zijn de beste action cams spatwaterdicht, waterdicht, stof- en schokbestendig.

Q2: Welke snelheid moet de SD kaart hebben voor een action cam?

Doordat een action camera ontwikkeld is om in bijzonder hoge resoluties te filmen, is het niet meer dan logisch dat er heel wat data in een beperkte tijdspanne moet kunnen worden opgeslagen. En dat is dus de reden dat je een SD geheugenkaartje zult moeten gebruiken. Toch is het belangrijk om niet zomaar de eerste de beste SD kaart aan te kopen. Zo kan een kaartje met een lagere kwaliteit ervoor zorgen dat het beeld hapert en in het slechtste geval de gegevens verloren gaan.

Het zal niet verwonderen dat er heel wat uitstekende SD geheugenkaarten zijn die je kunt gebruiken in je action cam. Zorg er bij voorkeur wel voor dat de schrijfsnelheid van het SD kaartje minimaal zo’n 45 MB/ s bedraagt. Een hogere snelheid is altijd beter natuurlijk maar een lagere snelheid is alvast niet aan te raden.

 

Q3: Welke resolutie kies je voor de action cam?

Als je besluit een action cam aan te kopen dan is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de beeldkwaliteit van het apparaat én het aantal beelden die per seconde kunnen worden gemaakt. Met de beeldkwaliteit wordt de resolutie bedoeld en met het aantal beelden die binnen een bepaalde tijdspanne kunnen worden gemaakt, bedoelen we het aantal frames per seconde.

Hoe hoger de resolutie en hoe hoger het aantal beelden, hoe beter de action cam zal zijn. Een hogere resolutie, die trouwens wordt uitgedrukt in pixels, ondersteunt een betere beeldkwaliteit. Dit resulteert dan weer in prachtige foto’s en videobeelden. Kies daarom bij voorkeur voor een minimale resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel Full HD genoemd. Daarnaast blijkt ook de Ultra HD, ook wel bekend onder de naam van 4K, een goede optie te zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES