5 beste Basketballen Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste basketballen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Basketbal is één van de populairste balsporten in Amerika en ver daarbuiten. Ook bij ons is het ondertussen een fel gesmaakte teamsport voor jong en oud. Natuurlijk wil je ook thuis wel eens een balletje gooien of trainen met je vrienden. We kozen 3 exemplaren uit waarvan we de voor- én nadelen eens even op een rijtje zetten. Zo is de Spalding Marble Rainbow basketbal alvast geschikt voor zowel kinderen als volwassenen dankzij zijn goed hanteerbare maat 7 uitvoering. Ben je eerder op zoek naar een basketbal voor zowel indoor als outdoor gebruik? Dan lijkt de Nike Basketbal All-Court alvast een betere optie te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste basketballen (Reviews) van 2024

 

Een basketbal is niet zomaar een bal en de basketbalsport vraagt toch wel enige behendigheid. Je kunt beter meteen kiezen voor een degelijk exemplaar zoals bijvoorbeeld een Kipsta basketbal of een Spalding basketbal die je laat kennismaken met een goed balgevoel en een stevige grip. We vroegen het advies aan professionele basketbalspelers om deze toplijst te helpen samenstellen. Kies er de beste basketbal uit en neem zeker ook even de tijd om de einde seizoen ballen te bekijken voor een leuke aanbieding.

 

1. Spalding Marble Rainbow basketbal maat 7 // Spalding basketbal

 

Of je met deze Spalding basketbal ook meteen voor één van de goedkope toppertjes binnen het segment kiest, is nog maar de vraag. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de betreffende basketbal, wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Wil je dus je recent aangekochte basketbal sporttas en bijpassende basketbal schoenen vervolledigen met een bal? Dan is deze basketbal het kopen alvast meer dan waard.

Zo springt de Spalding Marble Rainbow basketbal meteen in het oog vanwege zijn unieke én sprankelende mix aan kleuren, wat hem voor velen bijzonder aantrekkelijk maakt. De bal wordt daarbij gekenmerkt door een maat 7 – wat hem niet alleen geschikt maakt voor tieners maar ook volwassen spelers – en is vervaardigd uit duurzaam en bijzonder comfortabel gebruiksvriendelijk polyester.

Deze unieke basketbal van Spalding is dus niet alleen geschikt om partijtjes onder vrienden te spelen maar kan tevens ook tijdens trainingen worden gehanteerd. Let wel; de Spalding basketbal wordt zonder lucht geleverd wat betekent dat je deze zelf nog moet gaan oppompen. Maak hiervoor gebruik van een pomp met een bijbehorend naaldventiel.

 

Voordelen:

Design: zijn unieke design springt meteen in het oog dankzij de sprankelende mix aan kleuren die hem bij jong én oud bijzonder aantrekkelijk maken.

Materiaal: de Spalding basketbal blijkt voornamelijk uit duurzaam en hoogwaardig polyester te zijn vervaardigd-

Maat: de basketbal van Spalding wordt gekenmerkt door een maat 7 en is bijgevolg geschikt voor zowel kinderen alsook volwassenen.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Geen lucht: houd er rekening mee dat je de basketbal nog zelf moet gaan oppompen daar deze zonder lucht geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nike Basketbal All-Court – Oranje/Zwart – Maat 6 – Indoor// Outdoor

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zou je kunnen opteren voor de Nike basketbal all-court die, net zoals het vorige product, gekenmerkt wordt door een opvallende oranje kleur met zwarte accenten en bijbehorend Nike logo. De bal kent daarbij een standaard maat 6 en is zowel geschikt voor gebruik indoor als outdoor, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Bij de productie van deze basketbal werd gekozen voor de positieve eigenschappen van rubber en imitatieleer die elk op hun beurt bijdragen aan de duurzaamheid en het bereik van een optimale grip. De bal is bovendien geschikt voor zowel jongeren als volwassenen.

Een blik op de online reviews toont meteen aan dat heel wat klanten positief advies geven omtrent de kwaliteit, het fraaie design en de duurzaamheid wat meteen de mooie eindscore van 5/5 sterren lijkt te verklaren. 

 

Voordelen:

Maat: de Nike basketbal kent een standaard maat 6 die overeenkomt met een omtrek van 72 à 74 cm in combinatie met een gewicht van 530 tot 550 gram. Dit maakt hem tot een degelijke basketbal voor dames. 

Materiaal: duurzaam imitatieleer werd moeiteloos gecombineerd met rubber zodoende een optimale grip en speelcomfort te garanderen.

Design: de basketbal kent een overwegend oranje kleur en werd afgewerkt met de nodige zwarte accenten inclusief het Nike logo.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: we vermoeden dat de hoge prijs misschien wel eens een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Molten Basketbal Bg3800 Oranje Maat 6 – Fiba Approved Kunstleer

 

Net zoals het vorige product kies je met de Molten BG3800 eveneens voor een basketbal maat 6. Echter, ligt zijn prijskaartje net iets lager waardoor hij misschien net iets toegankelijker is bij een brede laag van de bevolking. Klanten weten dit duidelijk te waarderen en belonen hem dan ook met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om de Molten BG3800 basketbal eens even van naderbij te bekijken.

Zo werd deze unieke synthetisch lederen basketbal met maat 6 afgewerkt in een traditioneel oranje design met hier en daar zwart/ witte accenten. De bal – die overigens geschikt is voor binnen – én buitengebruik – garandeert een optimale grip en speelcomfort, wat tijdens wedstrijden en/ of trainingen alvast goed van pas komt.

Maar dat is nog lang niet alles want verder blijkt de Molten BG3800 basketbal FIBA-approved. Dit alles in acht nemend, durven we dan ook met zekerheid zeggen dat zijn prijskaartje meer dan gerechtvaardigd is.

 

Voordelen:

Maat: de basketbal van Molten kent een standaard maat 6 en is daarmee de ideale dames basketbal. Daarnaast kan hij uiteraard ook door jongeren worden gebruikt.

Materiaal: het betreft een synthetisch leren bal die geschikt is voor indoor én outdoor gebruik.

Uitvoering: de basketbal kent een traditioneel oranje design met zwart/ witte accenten en blijkt daarnaast ook FIBA-approved.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel klanten tevreden zijn over de geleverde kwaliteit, grip en duurzaamheid zou het prijskaartje voor sommigen misschien toch nog een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Lightball Lichtgevende Basketbal – Holografisch – Maat 7 – Edition Gold

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke lichtgevende basketbal die jou wordt aangeboden door het – al dan niet bekende – merk “Lightball”. De basketbal is afkomstig uit de “Edition Gold” en wordt dan ook beschouwd als een zogenaamde limited edition wat zijn hogere prijskaartje enigszins zou kunnen verklaren.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo blijkt deze lichtgevende holografische bal vervaardigd uit een hoge kwaliteit PU en TPU materiaal, wat niet alleen bijdraagt aan het gebruiksgemak en de duurzaamheid maar tevens ook aan het speelcomfort. Zijn lichtgevende honingraatpatroon maakt de basketbal overigens geheel reflecterend waardoor hij misschien wel het meest ideale én originele geschenk is voor elke basketballiefhebber.

Zijn uitvoering werd verder afgewerkt met een maat 7 volgens de officiële NBA formaten, waardoor hij bijzonder toegankelijk is voor tieners en volwassen spelers. Ondanks de vele positieve reviews en de mooie eindscore van 4,9 sterren, lijkt één koper niet helemaal overtuigd. Zo zou de bal met klamme handjes behoorlijk wat zwart afgeven.

 

Voordelen:

Maat 7: de bal wordt gekenmerkt door een maat 7 volgens de officiële NBA formaten en is dus geschikt voor tieners en volwassen spelers.

Materiaal: de basketbal blijkt vervaardigd uit een combinatie van TPU en PU materiaal.

Uitvoering: het oppervlak van de basketbal kent een donkere tint en werd afgewerkt met een uniek glinsterend camouflagepatroon in allerhande kleuren waaronder rood, blauw, paars, wit, zilver, fuchsia en geel/goud.

 

Nadelen: 

Prijzig: we durven stellen dat het hogere prijskaartje voor sommige klanten mogelijks een domper op de feestvreugde betekent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. SportX Basketbal – Basketballen – 24cm – PVC // Wordt opgeblazen geleverd

 

We sluiten het rijtje af met de SportX basketbal die – in vergelijking tot de vorige 4 toppertjes – meteen in het oog springt vanwege zijn betaalbare en vriendelijke prijskaartje. Je krijgt hier meteen het gevoel met een volwaardige basketbal aanbieding te maken te hebben, waardoor hij toch wel net iets toegankelijker wordt.

Maar er zijn uiteraard nog heel wat andere kenmerken in de aanbieding die deze basketbal aantrekkelijk maken. Zo wordt hij gekenmerkt door een relatief compacte diameter van 24 cm in combinatie met een geschat gewicht van ongeveer 550 gram. Daardoor blijkt hij ideaal voor jongeren en/ of dames. De bal werd daarbij vervaardigd uit duurzaam PVC materiaal en voorzien van een reliëf-vormig oppervlak zodoende een optimale grip te beogen.

Bekijk we daarbij de online reviews dan zien we meteen heel wat positieve reacties verschijnen met betrekking tot de kwaliteit en het fraaie design. Eén koper maakt wel melding van een fout in de originele beschrijving die verwijst naar een basketbal van 240 cm, wat uiteraard “lichtjes” overdreven is.

 

Voordelen:

Maat: de basketbal kent een relatief compacte doorsnede van 24 cm met bijbehorend gewicht van ongeveer 550 gram.

Maat: in tegenstelling tot de vorige toppertjes, blijkt dit exemplaar van SportX uit duurzaam PVC materiaal te zijn gemaakt.

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt hem alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

Uitvoering: de basketbal valt meteen op vanwege zijn multi kleuren design en is daarnaast voorzien van een reliëf-vormig oppervlak zodoende een optimale grip te kunnen creëren.

 

Nadelen: 

Niet opgepompt: hoewel de beschrijving anders vermeldt, werd de bal volgens één koper niet opgepompt geleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Basketballen Koopgids

 

Terwijl een groot aantal personen kiest voor de voetbalsport zijn er evenveel mensen die gebeten zijn door de basketbalmicrobe. Bij de aankoop van een basketbal krijg je meteen een uitgebreide keuze aan verschillende basketballen met diverse maten. Maar welke maat kies je nu het best en uit welke materialen wordt een basketbal gemaakt? Neem de tijd om alles eens goed te vergelijken en vraag ook de aanbeveling van de basketbalcoach om de juiste keuze te maken. Bekijk ook even de aanbiedingen en misschien kun je jouw favoriete bal er wel tussen vinden.

Waarom is het kiezen van de juiste basketbal zo belangrijk

De basketbalsport is een teamsport waarbij je lichamelijk veel inspanningen moet leveren en die soms het uiterste van je lichaam vergt. Daarom is een goede uitrusting onmisbaar waarbij een degelijke basketbal misschien wel één van de belangrijkste items. Eerst en vooral moet je kiezen voor het juiste formaat en daarnaast uit welk materiaal hij is gemaakt. Jouw leeftijd en geslacht zijn ook bepalende factoren bij het kiezen van de maat. Bovendien moet een basketbal over de juiste hardheid beschikken om hem optimaal te kunnen sturen, draaien en stuiten.

 

Het formaat van je basketbal

Door te kiezen voor een basketbal die afgestemd is op jouw lichaamsbouw zullen de trainingen en/of wedstrijden aangenamer en vlotter verlopen omdat je veel meer controle en speelcomfort hebt. Bij de competitiewedstrijden worden 3 officiële maten gebruikt. Maat 5 is voornamelijk bedoeld voor de mini’s tot 11 jaar. Daarna wordt er gespeeld met een basketbal maat 6 die iets zwaarder en groter is van formaat. Maat 6 is geschikt voor jongens en meisjes die spelen in de categorie U13 en wordt meestal gebruikt tot de leeftijd van 15 jaar.

Ook voor de officiële wedstrijden in het damesbasketbal wordt maat 6 gebruikt. Jonge meisjes en dames blijven trouwens tijdens hun ganse basketbalcarrière met deze maat spelen. De basketbal maat 7 is de officiële competitiebal voor de herendivisie in de NBA en wordt gebruikt vanaf de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast is er ook de maat 3 of “peanut” basketbal die vaak wordt gebruikt bij vang-oefeningen en eigenlijk bedoeld is voor kindjes vanaf 4  tot 8 jaar. Tenslotte is er ook de trainingsbal die een gewicht heeft tussen 1 en 1,5 kg om te oefenen op het geven van passen.

 

De materialen die worden gebruikt voor de basketbal

Een basketbal die gemaakt is uit rubber is ideaal om buiten te trainen op een ondergrond in beton of asfalt. De prijs van een rubberen basketbal ligt een stuk lager dan een volledige lederen basketbal omdat rubber minder slijtvast is en de bal dus ook minder duurzaam is. De grip op rubber is sowieso al een pak minder en wanneer je dan de bal vaak buiten gaat gebruiken zul je merken dat het steeds moeilijker wordt om hem te vangen of naar het doel te schieten. Daarnaast heeft een rubberen basketbal meestal geen binnenbal waardoor hij bij lage temperaturen mogelijk gaat vervormen.

De lederen basketbal daarentegen is vaak duurder maar heeft, mits het juiste onderhoud, een lange levensduur. Bovendien heb je een veel betere grip op een lederen bal ook wanneer je tijdens het intensief bewegen last hebt van zweterige handen. Tijdens de officiële basketbalcompetities, die altijd indoor worden gespeeld, gebruikt men altijd basketballen in leer. Tenslotte kun je ook kiezen voor een bal die gemaakt is uit PU-leder (polyurethaan) of namaakleder waardoor je hem zowel voor indoor trainingen als voor een spelletje op een buitenveld kunt gebruiken.

De luchtdruk en het onderhoud 

De luchtdruk is een belangrijke factor om de basketbal optimaal te kunnen bewegen. Een zacht opgepompte bal zal niet zo goed stuiteren terwijl een te hard opgeblazen bal te hoog zal botsen. De luchtdruk in de bal zal bovendien de reactiesnelheid en de wendbaarheid bepalen. Wanneer de luchtdruk te hoog is zul je moeilijk controle krijgen over de bal en zal hij te snel reageren. Als de druk te laag is wordt de basketbal sloom en grillig en botst hij bovendien niet voldoende. De competitieballen in de NBA moeten worden opgepompt tussen 7,5 en 8,5 pond per vierkante inch.

Omdat een basketbal vaak gemaakt is uit steviger materiaal dan de meeste andere ballen is hij qua onderhoud heel gemakkelijk. Je maakt de bal na iedere training schoon door hem af te borstelen met een harde borstel of je reinigt hem met een spons. Laat hem gewoon drogen aan de lucht of droog hem af met een keukenhanddoek. Een basketbal dient echter niet om tegen te schoppen. Er wordt ook aangeraden om hem niet in de zon of dichtbij een warmtebron te laten liggen. Wanneer je de bal een tijdje niet zult gebruiken is het bovendien beter om er wat lucht uit te laten om hem te bewaren. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES