5 beste Basketballen Test van 2022

Laatste update: 27.06.22

 

Beste basketballen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Basketbal is één van de populairste balsporten in Amerika en ver daarbuiten. Ook bij ons is het ondertussen een fel gesmaakte teamsport voor jong en oud. Natuurlijk wil je ook thuis wel eens een balletje gooien of trainen met je vrienden. We kozen 3 exemplaren uit om de verschillende kwaliteiten eens beter te bekijken. Zo kun je merken dat de Spalding basketbal voor kinderen en volwassenen maat 7 heeft en geschikt is voor outdoor trainingen. Daarnaast hebben we de Spalding basketbal voor kinderen met maat 5 geplaatst die specifiek wordt aangeraden voor mini’s met een leeftijd van 8 tot 10 jaar.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste basketballen (Reviews) van 2022

 

Een basketbal is niet zomaar een bal en de basketbalsport vraagt toch wel enige behendigheid. Je kunt beter meteen kiezen voor een degelijk exemplaar zoals bijvoorbeeld een Kipsta basketbal of een Spalding basketbal die je laat kennismaken met een goed balgevoel en een stevige grip. We vroegen het advies aan professionele basketbalspelers om deze toplijst te helpen samenstellen. Kies er de beste basketbal uit en neem zeker ook even de tijd om de einde seizoen ballen te bekijken voor een leuke aanbieding.

 

1. Spalding basketbal kinderen en volwassenen Maat 7 outdoor basketbal

 

Spalding behoort tot de top als we het hebben over ontwikkeling en productie van basketballen, volleyballen, honkballen en American footballs. Spalding is trouwens de officiële leverancier van de NBA en de Little League Baseball en mag daarom terecht als het beste merk worden genoemd in zijn genre.

Deze bal is een standaard basketbal die zowel door kinderen als door volwassenen kan worden gebruikt . Hij heeft maat 7 wat wil zeggen dat hij een diameter heeft van 73 cm en bovendien heeft hij een exact gewicht van 601 gr. De bal is trouwens gemaakt van synthetisch rubber waardoor je een goede grip hebt.

Deze slijtvaste basketbal kun je gebruiken om indoor te trainen en daarnaast is hij ook geschikt voor outdoor gebruik. Deze NBA Silver Outdoor basketbal heeft de typische oranje kleur die afgewerkt is met zwart. In de reviews zien we een zeer goede tevredenheid over dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze bal kan worden gebruikt voor zowel outdoor- als indoortrainingen.

Standaardmaat: de bal met maat 7 en een gewicht van 601 gr is eigenlijk de standaardmaat die kan worden gebruikt door kinderen en volwassenen.

Slijtvast: door de combinatie van synthetische materialen en rubber is deze basketbal slijtvast waardoor je er een hele tijd mee kunt trainen.

Grip: het rubber en het gekende noppenpatroon zorgen ervoor dat je een stevige grip hebt op de bal.

 

Nadelen:

Verzendingswijze: enkele klanten maken de opmerking dat de bal niet opgeblazen wordt geleverd en dat dit nergens wordt vermeld in de productbeschrijving.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Spalding basketbal kinderen Maat 5: 69-71 cm omtrek 480 gram geschikt voor mini’s

 

Dat Spalding het populairste merk is voor basketballen zul je waarschijnlijk al hebben gemerkt. Deze Spalding TF-150 DBB All Surface basketbal heeft bovendien de laagste prijs in onze selectie. Trouwens in de reviews kun je zien dat deze bal een uitstekende beoordeling kreeg.

De basketbal maat 5 heeft een omtrek van 69 cm en weegt slechts 480 gr waardoor hij de beste keuze is voor junioren tot 11 jaar. Door zijn robuuste buitenkant kan hij zowel worden gebruikt voor indoor- als outdoor trainingen omdat hij ook bestand is tegen asfalt en betonnen ondergrond.

De basketbal met binnenband in butyl rubber zorgt ervoor dat je bijzonder weinig verlies van luchtdruk zult hebben. De buitenkant van de bal is synthetisch rubber en heeft een typische oranje kleur. Je kunt trouwens het best een basketbal opblazen met een metalen pompnaald om de bal niet te beschadigen. 

 

Voordelen:

Afmeting: deze bal maat 5 heeft een omtrek van 69 cm en weegt slecht 480 gr waardoor hij perfect hanteerbaar is voor jeugdspelers tot 11 jaar.

Binnenband: de binnenband van deze basketbal bestaat uit butyl rubber dat de eigenschap heeft om lucht maximaal vast te houden waardoor de luchtdruk op een optimale manier wordt bewaard.

Speelcomfort: doordat de buitenbal bestaat uit synthetisch rubber met noppen heb je een zeer goede grip en zal de bal niet uit je handen glippen. Hij kan zowel worden gebruikt voor binnen- als buitentrainingen.

Prijs: deze basketbal heeft een goedkope prijs waardoor hij ook toegankelijk is voor mensen die over een beperkt budget beschikken.

 

Nadelen:

Lek: een klant kreeg een lekke bal toegestuurd wat mogelijk door een productiefoutje kan komen of een onoplettendheid bij de kwaliteitscontrole.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Spalding Tf 250 basketbal dames maat: 6 voor in- en outdoor trainingen

 

Deze Tf 250 basketbal van Spalding heeft maat 6 en weegt 528 gr. Dit is de afmeting van de officiële wedstrijdbal bij damesbasket en hij heeft een omtrek tussen 72 en 74 cm. Daarnaast wordt hij ook gebruikt bij competitiewedstrijden bij de U13, dit zijn de jongens tussen 11 en 13 jaar.

Deze basketbal is gemaakt uit PU-leder wat een combinatie is van polyurethaan en leer overschotten. Hierdoor krijg je wel het gevoel van het echte zachte leder maar de structuur van het oppervlak zal weinig tot niets veranderen wat je bij een echte lederen bal wel hebt.

Bovendien is de bal geschikt voor in- en outdoor trainingen en hij beschikt trouwens over een binnenband die gemaakt is uit butyl rubber waardoor de luchtdruk goed blijft bewaard. We zien in de reviews dat deze bal het maximale aantal sterren kreeg.

 

Voordelen:

Speelcomfort: doordat de buitenkant van de bal gemaakt is uit namaakleder heb je hetzelfde comfort als bij een echte lederen bal.

Maat: de basketbal maat 6 is de officiële competitiebal bij damesbasket en jongens U13.

Gebruiksgemak: de bal kan worden gebruikt bij trainingen binnen en ook op buitenterreinen.

Kwaliteit: de luchtdruk in de bal wordt optimaal bewaard in een blaas van butyl rubber.

 

Nadelen: 

De prijs: deze basketbal is duurder omdat hij gemaakt is uit namaakleer waardoor het productieproces iets omslachtiger is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Spalding Basketbal TF250 in/out maat 7 voor recreatieve competitie

 

De basketbal TF-250 heeft maat 7 en weegt 640 gr waardoor hij perfect is voor heren en jongens vanaf 13 jaar. Hij wordt gebruikt bij de recreatieve competitiewedstrijden en wordt daarnaast vaak aangekocht voor trainingen tijdens zomerkampen.

Doordat de buitenkant van de bal uit PU-leder is gemaakt, kan hij worden ingezet bij trainingen op binnenvelden maar ook wanneer je buiten gaat spelen. Bovendien lijkt hij door zijn mooie oranje-bruine kleur bijna niet te onderscheiden van een echte lederen basketbal.

De binnenblaas van de bal is gemaakt uit butyl rubber. Dit kun je trouwens ook terugvinden in een autoband als de grondstof waaruit de binnenband is gemaakt. Deze rubbersoort heeft de kwaliteit om maximaal lucht vast te houden. In de reviews zien we dat ook deze bal een maximale score kreeg.

 

Voordelen:

Functioneel: deze basketbal kan worden gebruikt voor trainingen en wedstrijden op binnen- en buitenvelden. 

Maat: de bal met maat 7 heeft een gewicht van 640 gr. Hij is bovendien geschikt voor jongens vanaf 13 jaar en voor herenbasket. 

Gebruikte materialen: de buitenkant van de bal bestaat uit PU-leder waardoor je een uitstekende grip hebt op de bal.

Gebruik: deze bal wordt vaak gebruikt bij recreatieve competitiewedstrijden en tijdens basket-zomerkampen.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: deze bal valt in de hogere prijsklasse waardoor hij minder toegankelijk is voor mensen die iets minder te besteden hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Nike basketbal voor kinderen en volwassenen voor in- en outdoor gebruik

 

Nike is een naam die alom bekendheid geniet bij de sportliefhebbers. Het merk wordt door zowel recreatieve als professionele sporters erg gewaardeerd. Deze basketbal is dan ook van een uitstekende kwaliteit en hij getuigt van puur vakmanschap.

Deze bal heeft maat 7 en is daardoor geschikt voor recreatief gebruik door kinderen en volwassenen. Hij is gemaakt uit rubber en synthetisch leer waardoor je een uitstekende grip hebt op de bal. De Nike basketbal heeft een mooie oranje kleur die afgewerkt is met zwart en het bekende Nike logo.

De diepe groeven in het oppervlak zorgen ervoor dat je volledige controle hebt met je vingertoppen. Bovendien kan de basketbal worden gebruikt voor indoor trainingen en ook op outdoor terreinen. In de reviews zien we een klant die heel tevreden is over zijn aankoop.

 

Voordelen:

Speelcomfort: het stroeve oppervlak van de bal zorgt voor een optimale grip. Daarnaast heeft de bal diepe groeven waardoor je een nauwkeurige controle hebt met je vingertoppen.

Gebruikte materialen: door de combinatie van rubber en synthetisch leder heb je een optimaal balgevoel.

Gebruiksvriendelijk: deze basketbal kan zowel worden gebruikt voor binnen als voor buiten.

De prijs: de basketbal van Nike valt in de laagste prijscategorie waardoor hij toegankelijk is voor elk budget.

 

Nadelen: 

Maat: deze bal heeft maat 7 waardoor hij voor jonge kinderen toch iets minder geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Basketballen Koopgids

 

Terwijl een groot aantal personen kiest voor de voetbalsport zijn er evenveel mensen die gebeten zijn door de basketbalmicrobe. Bij de aankoop van een basketbal krijg je meteen een uitgebreide keuze aan verschillende basketballen met diverse maten. Maar welke maat kies je nu het best en uit welke materialen wordt een basketbal gemaakt? Neem de tijd om alles eens goed te vergelijken en vraag ook de aanbeveling van de basketbalcoach om de juiste keuze te maken. Bekijk ook even de aanbiedingen en misschien kun je jouw favoriete bal er wel tussen vinden.

Waarom is het kiezen van de juiste basketbal zo belangrijk

De basketbalsport is een teamsport waarbij je lichamelijk veel inspanningen moet leveren en die soms het uiterste van je lichaam vergt. Daarom is een goede uitrusting onmisbaar waarbij een degelijke basketbal misschien wel één van de belangrijkste items. Eerst en vooral moet je kiezen voor het juiste formaat en daarnaast uit welk materiaal hij is gemaakt. Jouw leeftijd en geslacht zijn ook bepalende factoren bij het kiezen van de maat. Bovendien moet een basketbal over de juiste hardheid beschikken om hem optimaal te kunnen sturen, draaien en stuiten.

 

Het formaat van je basketbal

Door te kiezen voor een basketbal die afgestemd is op jouw lichaamsbouw zullen de trainingen en/of wedstrijden aangenamer en vlotter verlopen omdat je veel meer controle en speelcomfort hebt. Bij de competitiewedstrijden worden 3 officiële maten gebruikt. Maat 5 is voornamelijk bedoeld voor de mini’s tot 11 jaar. Daarna wordt er gespeeld met een basketbal maat 6 die iets zwaarder en groter is van formaat. Maat 6 is geschikt voor jongens en meisjes die spelen in de categorie U13 en wordt meestal gebruikt tot de leeftijd van 15 jaar.

Ook voor de officiële wedstrijden in het damesbasketbal wordt maat 6 gebruikt. Jonge meisjes en dames blijven trouwens tijdens hun ganse basketbalcarrière met deze maat spelen. De basketbal maat 7 is de officiële competitiebal voor de herendivisie in de NBA en wordt gebruikt vanaf de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast is er ook de maat 3 of “peanut” basketbal die vaak wordt gebruikt bij vang-oefeningen en eigenlijk bedoeld is voor kindjes vanaf 4  tot 8 jaar. Tenslotte is er ook de trainingsbal die een gewicht heeft tussen 1 en 1,5 kg om te oefenen op het geven van passen.

 

De materialen die worden gebruikt voor de basketbal

Een basketbal die gemaakt is uit rubber is ideaal om buiten te trainen op een ondergrond in beton of asfalt. De prijs van een rubberen basketbal ligt een stuk lager dan een volledige lederen basketbal omdat rubber minder slijtvast is en de bal dus ook minder duurzaam is. De grip op rubber is sowieso al een pak minder en wanneer je dan de bal vaak buiten gaat gebruiken zul je merken dat het steeds moeilijker wordt om hem te vangen of naar het doel te schieten. Daarnaast heeft een rubberen basketbal meestal geen binnenbal waardoor hij bij lage temperaturen mogelijk gaat vervormen.

De lederen basketbal daarentegen is vaak duurder maar heeft, mits het juiste onderhoud, een lange levensduur. Bovendien heb je een veel betere grip op een lederen bal ook wanneer je tijdens het intensief bewegen last hebt van zweterige handen. Tijdens de officiële basketbalcompetities, die altijd indoor worden gespeeld, gebruikt men altijd basketballen in leer. Tenslotte kun je ook kiezen voor een bal die gemaakt is uit PU-leder (polyurethaan) of namaakleder waardoor je hem zowel voor indoor trainingen als voor een spelletje op een buitenveld kunt gebruiken.

De luchtdruk en het onderhoud 

De luchtdruk is een belangrijke factor om de basketbal optimaal te kunnen bewegen. Een zacht opgepompte bal zal niet zo goed stuiteren terwijl een te hard opgeblazen bal te hoog zal botsen. De luchtdruk in de bal zal bovendien de reactiesnelheid en de wendbaarheid bepalen. Wanneer de luchtdruk te hoog is zul je moeilijk controle krijgen over de bal en zal hij te snel reageren. Als de druk te laag is wordt de basketbal sloom en grillig en botst hij bovendien niet voldoende. De competitieballen in de NBA moeten worden opgepompt tussen 7,5 en 8,5 pond per vierkante inch.

Omdat een basketbal vaak gemaakt is uit steviger materiaal dan de meeste andere ballen is hij qua onderhoud heel gemakkelijk. Je maakt de bal na iedere training schoon door hem af te borstelen met een harde borstel of je reinigt hem met een spons. Laat hem gewoon drogen aan de lucht of droog hem af met een keukenhanddoek. Een basketbal dient echter niet om tegen te schoppen. Er wordt ook aangeraden om hem niet in de zon of dichtbij een warmtebron te laten liggen. Wanneer je de bal een tijdje niet zult gebruiken is het bovendien beter om er wat lucht uit te laten om hem te bewaren. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES