7 beste Basketbalschoenen Test van 2022

Laatste update: 07.10.22

 

Beste basketbalschoenen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Basketbal is niet alleen één van de populairste maar tevens ook één van de meest intensieve sporten die we kennen. Een paar kwalitatieve en gebruiksvriendelijke basketbalschoenen is dan ook een absolute must! Daar er tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan verschillende basketbalschoenen voorhanden is én de keuze bijgevolg niet altijd van een leien dakje verloopt, zijn we zo vrij geweest om enkele toppertjes binnen dit segment in de kijker te zetten. Zo zou je kunnen opteren voor de Air Jordan One Tak 3 basketbalschoenen die gekenmerkt worden door een relatief lage schoenhoogte, normale pasvorm en bijbehorende vetersluiting. Daartegenover staan de Nike Cosmic Unity – Heren Basketbalschoenen die in maar liefst 13 verschillende schoenmaten te verkrijgen zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste basketbalschoenen (Reviews) van 2022

 

Wanneer je aan nieuwe basketbalschoenen toe bent, dan merk je al gauw dat de keuzemogelijkheden enorm zijn. Ben je op zoek naar hoge basketbalschoenen uit de collectie van Michael Jordan? Of misschien wil je liever basketbalschoenen met een velcro sluiting om er  gemakkelijk in en uit te kunnen. Neem de tijd om onze selectie met topproducten even te bekijken. Vraag zeker advies aan je coach of aan je teamgenoten zodat je de beste basketbalschoenen kunt uitkiezen. Je kunt trouwens ook even een kijkje nemen in de outlet store voor een leuke aanbieding.

 

1. Air Jordan One Tak 3 – Heren Basketbalschoenen Sneakers Sportschoenen

 

Of je met de Air Jordan One Tak 3 meteen voor de goedkope basketbalschoenen kiest, valt nog even af te wachten. Wat wel met zekerheid kan vermeld worden is het feit dat de schoenen op het gebied van kwaliteit, comfort en gebruiksvriendelijkheid door diverse experts worden aangeprezen. De moeite waard dus om deze Air Jordan basketbalschoenen voor heren eens even onder de loep te nemen.

Zo worden de sportschoenen aangeboden in een Europese maat 44 – die overeenkomt met een US maat 10 – maar blijken ze nog in tal van andere formaten voorhanden. De relatief normale pasvorm maakt het overigens mogelijk om je eigen persoonlijke maat tussen deze heren basketbalschoenen te pikken, wat het allemaal net iets makkelijker maakt. 

Naast de lage schoenhoogte en de standaard vetersluiting kenmerken deze – overigens 100% echte –  Air Jordans zich tevens ook door de unieke materiaalkeuze waarbij textiel, rubber en mesh moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Zo draagt de rubberen zool niet alleen bij aan grip en demping maar onbewust ook aan veiligheid en speelcomfort terwijl mesh en textiel dan weer bijdragen aan een uniek draagcomfort. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst wat het voor ons moeilijk maakt om verder advies te geven omtrent klantervaringen.

 

Voordelen:

Materiaal: de rubberen zool wordt aangevuld met een buitenlaag én voering uit textiel. Het plaatje wordt verder afgewerkt met een goede portie zacht mesh materiaal.

Maat: de Air Jordans kennen een Europese maat 44 (US 10) maar blijken nog in tal van andere schoenmaten voorhanden.

Uitvoering: de schoenen worden gekenmerkt door een ietwat lage uitvoering/ schoenhoogte, een normale pasvorm en handige vetersluiting.

 

Nadelen: 

Niet budgetvriendelijk: we durven stellen dat hun hogere prijskaartje mogelijks een struikelblok betekent voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Nike Cosmic Unity – Heren Basketbalschoenen Sport Schoenen Sneakers

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget van minder groot belang? Dan loont het alvast de moeite om deze Nike Cosmic Unity basketbalschoenen voor heren eens even van naderbij te bekijken. Deze Nike basketbalschoenen kenmerken zich door een Europese maat 44,5 wat overeenkomt met een US maat 10,5 maar blijken daarnaast nog in 12 andere maten voorhanden. Let wel; ze zijn niet geschikt als dames basketbalschoenen!

Deze basketbalschoenen voor heren – die overigens ook perfect als gewone sneaker dienst kunnen doen – kennen daarbij een lage schoenhoogte met een normale pasvorm en bijbehorende vetersluiting. Qua materiaalkeuze heeft men ook hier een beroep gedaan op duurzame materialen zoals textiel, mesh en rubber zodoende het draagcomfort te verhogen.

Hoewel deze basketbalschoenen heel wat positieve eigenschappen weten aan te reiken, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje misschien wel eens een struikelblok zou kunnen zijn.

 

Voordelen: 

Maat: de schoenen worden aangeboden in een Europese maat 44,5 wat overeenkomt met een US 10,5 maar blijken daarnaast nog in tal van andere maten voorhanden.

Pasvorm: de normale pasvorm maakt het mogelijk om je eigen persoonlijke schoenmaat te bestellen.

Materiaal: de Nike Cosmic Unity basketbalschoenen werden vervaardigd uit een duurzame combinatie van textiel, mesh en rubber.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: de hoge prijs maakt dit paar basketbalschoenen niet voor iedereen even goed toegankelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Adidas James Harden Vol. 4 GCA – Dynasty – Heren Basketbalschoenen Sport

 

De Adidas James Harden Vol. 4 GCA basketbalschoenen blijken vervaardigd uit een combinatie van verschillende duurzame materialen waaronder mesh, rubber voor de zolen én textiel voor de buitenlaag en voering. De schoenen bieden daardoor niet alleen een uitstekende grip maar garanderen verder ook een optimale demping en bijgevolg hoog speelcomfort.

Maar dat is nog lang niet alles want verder worden deze basketbalschoenen aangeboden in een Europese maat 44 wat overeenkomt met een UK maat 9,5. Geen paniek als dat nu net jouw maat niet zou zijn want deze Adidas James Harden schoenen blijken nog in 15 andere maten voorhanden. De schoenen kennen daarbij een relatief hoog uitgesneden ontwerp en worden aangevuld met de nodige vetersluiting. 

Hoewel deze Adidas basketbalschoenen heel wat positieve kenmerkende eigenschappen kennen en hun prijskaartje – in vergelijking met de vorige 2 toppertjes – best wel meevalt, werden er nog geen online reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Maat: hoewel de Adidas James Harden Vol. 4 GCA basketbalschoenen in een Europese maat 44 worden aangeboden, zijn ze nog in 15 andere maten voorhanden.

Pasvorm: dankzij de normale pasvorm is het mogelijk om je persoonlijke schoenmaat uit de selectie te halen.

Uitvoering: de schoenen worden gekenmerkt door een relatief hoge uitvoering met bijbehorende vetersluiting en blijken vervaardigd uit een combinatie van mesh, textiel en rubber.

 

Nadelen:

Geen kinderen: ben je op zoek naar een geschikt paar basketbalschoenen voor kinderen, dan is dit paar van Adidas niet meteen de beste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Under Armour SC 3Zero IV 3023917-400, Mannen, Basketbalschoenen, maat: 45 EU

 

De Under Armour SC 3Zero IV basketbalschoenen voor heren springen meteen in het oog vanwege hun felblauwe kleur, wat ze echt iets voor de gedurfde sporter maken. Hoewel de schoenen daarbij worden aangeboden in een Europese maat 45, blijken ze nog in 10 andere schoenmaten te verkrijgen waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is.

Verder blijken deze Under Armour basketbalschoenen – net zoals de vorige toppertjes overigens – vervaardigd uit een stevige combinatie van duurzame en hoogwaardige materialen die bijdragen aan het gebruiksgemak en draagcomfort. We denken hierbij onder meer aan kunstleer, rubber en textiel. Maar dat is uiteraard nog lang niet alles want het plaatje wordt verder aangevuld met een optimaal dempingspunt ter hoogte van de voorvoet én de hak, een halfhoge schoenhoogte, een normale pasvorm én een handige vetersluiting.

Hoewel zijn prijskaartje – in vergelijking met heel wat andere toppertjes binnen deze selectie – bijzonder goed meevalt, werden ook hier nog geen online reacties geplaatst. Laat je hier echter niet meteen door afschrikken!

 

Voordelen:

Maat: de basketbalschoenen worden aangeboden in een Europese maat 45 wat overeenkomt met een UK 10 maat maar blijken daarnaast nog in tal van andere schoenmaten voorhanden.

Uitvoering: de normale pasvorm wordt aangevuld met een maximale ondersteuning en meerdere dempingspunten ter hoogte van de voorvoet en de hak. Het plaatje wordt verder aangevuld met een halfhoge schoenhoogte en een hakhoogte van 2,5 tot 4,5 cm.

Materiaal: terwijl de buitenlaag voornamelijk uit kunstleer bestaat, heeft men voor de voeringen een beroep gedaan op textiel en de zolen uit rubber geproduceerd.

 

Nadelen:

Enkel zaal: houd er rekening mee dat deze basketbalschoenen vooral bedoeld zijn voor zaalgebruik.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Reebok De schoenen van het basketbal Bb 4000 // Reebok basketbalschoenen

 

Ben je niet alleen op zoek naar gebruiksvriendelijke basketbalschoenen maar moeten ze daarnaast ook vooral betaalbaar zijn? Dan zijn deze Reebok basketbalschoenen jou misschien wel op het lijf geschreven. Laat je niet meteen afschrikken door het gebrek aan online reacties daar het product vrij recentelijk aan de pagina werd toegevoegd.

Net zoals de meeste andere basketbalschoenen uit dit rijtje, kent ook dit paar van Reebok een vrij lage schoenhoogte en normale pasvorm waardoor je eigenlijk perfect je persoonlijke schoenmaat kunt aanvinken. Hoewel de schoenen in een Europese maat 44 worden aangeboden, blijken ze nog in tal van andere schoenmaten voorhanden.

Qua materiaalkeuze heeft men ook hier een beroep gedaan op diverse materialen zoals leer voor de buitenlaag, rubber en EVA voor de zool en textiel voor de voeringen. Het geheel werd afgewerkt met een handige vetersluiting waardoor je de pasvorm nog iets meer kunt aanspannen indien dat nodig mocht zijn. Kortom, een prachtig setje en dit tegen een betaalbaar prijskaartje!

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: het vriendelijke prijskaartje maakt deze schoenen alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

Maat: de Reebok basketbalschoenen worden aangeboden in een Europese maat 44 maar blijken daarnaast nog in tal van andere maten voorhanden.

Comfort: de combinatie van de lage stuurpen met de – uit EVA vervaardigde – tussenzool en rubberen buitenzool zorgen niet alleen voor meer grip en demping maar tevens ook voor extra speelcomfort.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: jammer genoeg blijken deze basketbalschoenen niet meteen geschikt voor kindervoetjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Adidas Performance D.O.N. Issue 2 J De schoenen van het basketbal Kinderen

 

Net zoals één van de vorige paren, wordt ook dit unieke paar basketbalschoenen jou aangeboden door het bekende en immens populaire merk Adidas. In tegenstelling tot het vorige Adidas paar echter, blijkt dit model 100% geschikt voor kindervoetjes en misschien sommige damesvoeten met een Europese schoenmaat 36.

De veelkleurige basketbalschoenen voor kinderen vallen uiteraard meteen op vanwege de unieke en vrolijke samenstelling van allerhande kleuren maar zijn natuurlijk veel meer dan enkel design. Zo worden de Adidas Performance D.O.N. Issue 2 J schoenen gekenmerkt door een halfhoge uitvoering, een normale pasvorm en handige bijbehorende vetersluiting zodoende de pasvorm iets of wat te beïnvloeden.

Qua materiaalkeuze heeft men gekozen voor een buitenlaag én voering uit textiel in combinatie met een rubberen buitenzool en bijbehorende stuiter tussenzool. Op die manier wordt niet alleen bijgedragen aan de grip en demping maar tevens ook aan het speelcomfort op en rond het veld. Jammer genoeg werden ook hier geen online reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Schoenmaat: de basketbalschoenen van Adidas worden aangeboden in een schoenmaat 36.

Materiaal: de schoenen zijn vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals textiel, rubber en een bijbehorende stuiter tussenzool.

Uitvoering: de halfhoge schoenhoogte wordt aangevuld met een normale pasvorm en handige vetersluiting.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met andere basketbalschoenen voor kinderen, lijkt het prijskaartje best wel mee te vallen.

 

Nadelen:

1 maat: jammer genoeg worden deze basketbalschoenen slechts in 1 maat aangeboden wat het gebruiksgemak en de toegankelijkheid ervan beperkt maakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Slide 5 Goalie sportschoenen // Schoenmaat: 44 – Salming

 

We sluiten het rijtje af met de unieke Slide 5 Goalie sportschoenen die jou worden aangeboden door het – al dan niet bekende – merk Salming. De schoenen springen meteen in het oog vanwege hun stoere zwart/ witte design en de halfhoge schoenhoogte. Hoewel de schoenen voornamelijk bedoeld zijn om te basketballen, kunnen ze evengoed als allround sportschoen hun dienst bewijzen.

De bovenkant van deze unieke lichte flexibele basketbalschoenen zijn voorzien van een speciale vulling met bijbehorend polyesterweefsel dat instaat voor optimale glij-eigenschappen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de asymmetrische vetersamenstelling in combinatie met de buitentong die de veters tijdens het spel op zijn plaats dient te houden.

Hoewel deze sportschoenen heel wat positieve kenmerken naar voren weten te brengen, werden ze tot op heden nog niet beoordeeld door klanten. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien zijn deze schoenen wel precies waar jij naar op zoek bent.

 

Voordelen: 

Schoenmaat: de schoenen worden aangeboden in een Europese maat 44 en kennen daarbij een normale pasvorm.

Glij-eigenschappen: de optimale glij-eigenschappen worden beoogd dankzij de unieke bovenkant van de schoen die gekenmerkt wordt door een speciale vulling in combinatie met duurzaam polyesterweefsel.

Vetersamenstelling: de vetersamenstelling is asymmetrisch en bedoeld om het flexgebied zo weinig mogelijk hinder toe te brengen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: in vergelijking met andere basketbalschoenen ligt het prijskaartje hier duidelijk een heel pak hoger.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Basketbalschoenen Koopgids

 

Na voetbal is basketbal de meest beoefende sport waarbij extreem veel van je lichaam wordt verlangd. Je kiest dus het best voor basketbalschoenen waarmee je optimaal kunt bewegen zodat je je volledig op het spel kunt concentreren. Maar wat zijn nu juist de belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een paar degelijke basketbalschoenen? Vraag steeds naar de aanbevelingen van je teamgenoten alvorens je de diverse mogelijkheden gaat vergelijken. Je kunt ook even informeren of er aanbiedingen zijn als je voor een club speelt.

De verschillende soorten basketbalschoenen en de speelpositie

Je kunt beter niet zomaar kiezen voor een basketbalschoen omdat je helemaal gek bent van het design of omdat de kleur matcht met je speeltenue. Elk schoenontwerp wordt voorafgegaan door anatomische studies die ervoor zorgen dat je op een maximale manier kunt presteren. Zo onderscheiden we 3 modellen die belangrijk zijn voor de speelpositie en de ondergrond waarop wordt gespeeld. De hoge schoenen zijn bedoeld voor indoorspelers en hebben een verhoogde enkelbescherming tegen blessures.

Deze schoenen zijn essentieel voor middenvelders en Point Forward spelers die meer demping nodig hebben omdat ze vaker springen en ook omdat ze meer vallen. Daarnaast heb je de middelhoge modellen voor de Small Forward spelers die dikwijls wat zwaarder zijn van gewicht. Dit model is ook geschikt voor de snelle binnenspelers die meestal dicht rond de basket spelen. Dit type schoenen geeft een goede ondersteuning aan de enkel en ze bieden bescherming tegen blessures. De lage modellen zijn vooral bedoeld voor buitenspelers die in de Point Guard en de Shooting Guard positie staan omdat zij vaak abrupt van richting moeten veranderen.

 

Het belang van de zolen

Voor elke professionele speler is de onderkant van de schoen het belangrijkste onderdeel. Bij het ontwerpen van de zool van een  basketbalschoen wordt gebruik gemaakt van verschillende innovatieve technologieën om een maximale schokdemping te garanderen. Bij basketbal wordt er veel gesprongen waarbij de voetgewrichten tot wel acht maal het lichaamsgewicht moeten opvangen. Een optimaal dempingssysteem is dan ook van essentieel belang om de voet-, enkel en kniegewrichten niet te blesseren en eventuele rugklachten te kunnen voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat de zool over een goede grip beschikt zodat onnodige valpartijen worden vermeden. De hardhouten vloer op diverse speelterreinen heeft een beschermingslaag die heel glad is. Wanneer een volledig team dan ook nog eens intensief gaat spelen wordt deze vloer nat door de transpiratie waardoor je heel gemakkelijk kunt uitglijden. Schoenen met een goede antislip zool zijn dus een belangrijk aandachtspunt wanneer je je keuze gaat maken. Tenslotte is een degelijk groevenpatroon belangrijk voor de wendbaarheid tijdens het spel.

 

De gebruikte materialen en de sluitingen

De gebruikte materialen bij het vervaardigen van de schoenen zullen voor een deel bepalend zijn voor de prestaties van de speler. Je kiest het best voor een schoen die licht aanvoelt en die gemaakt is uit duurzaam materiaal. Deze schoenen zullen je een optimaal draagcomfort geven met veel bewegingsvrijheid waardoor je actief aan het spel kunt deelnemen. Daarbij is het ook belangrijk dat je kiest voor schoenen die gemaakt zijn uit een ademende stof zodat je geen last krijgt van zwetende voeten waardoor je je ongemakkelijk gaat voelen.

Ook het soort sluiting is van cruciaal belang omdat deze deel uitmaakt van de ondersteuning die de voet krijgt. Modellen met veters zorgen ervoor dat de schoen perfect aanpast zodat je beter wordt beschermd tegen blessures. Deze worden trouwens ook altijd gebruikt door competitiespelers. Schoenen met velcrosluiting hebben een minder goede pasvorm en zijn daarom meer geschikt voor trainingen of om te wandelen. De basketbalschoenen met ritssluiting zijn zeker niet aan te raden om op competitieniveau te spelen. Deze sluiting geeft totaal geen ondersteuning, wat ze enkel geschikt maakt om casual te dragen.

Hoe kun je je basketbalschoenen het best onderhouden

Zoals bij alles, moeten ook basketbalschoenen goed onderhouden worden om een langere levensduur te kunnen garanderen. Het is daarom belangrijk om ze na iedere match of training goed schoon te maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden en of je binnen of buiten speelt, is het soms nodig om je schoenen ook echt te wassen. Je kunt dit beter met de hand doen door gebruik te maken van een hard borsteltje en een sopje met zachte zeep. Schrob goed op de vuile vlekken zodat deze verdwijnen. De zolen kun je schoonmaken met een tandenborstel die in warm water is gedrenkt.

Met een cocktailprikker kun je in de fijne groeven komen om eventueel zand en kleine steentjes te verwijderen. Daarna ga je ze afspoelen en met een schone vochtige doek nogmaals afvegen. Vervolgens droog je de natte delen van je schoenen af met een droge doek en je laat ze drogen. Plaats je schoenen nooit direct in de zon of dichtbij een warmtebron. Hierdoor kunnen ze beschadigen en zelfs vervormen. Droge schoenen kun je het best bewaren in een aparte zak en op een droge plaats.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES