5 beste Damesfietsen Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste damesfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke damesfiets maar kun je maar geen keuze maken? Dan helpen wij jou graag op weg. In onze koopgids bespreken we enkele belangrijke kenmerkende eigenschappen die de zoektocht mogelijks wel wat makkelijker kunnen maken. Indien je echter dringend op zoek bent naar een unieke damesfiets dan kun je ook gelijk de top 3 vergelijking hieronder raadplegen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Transportfiets Damesfiets 28Inch die gekenmerkt wordt door de combinatie van een terugtraprem en rollerbrake. Echter blijkt ook de Amigo Moves – Damesfiets 28 inch een stap in de goede richting; een degelijke fiets voorzien van maar liefst 6 versnellingen. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste damesfietsen (Reviews) van 2024

 

Gazelle, Cortina en Popal; enkele voorbeelden van bekende merken die meerdere damesfietsen op de markt hebben gebracht. Gaat je voorkeur uit naar een sportieve fiets of kies je toch liever voor een elektrische damesfiets? Verder heb je ook de optie om te kiezen voor een exemplaar met versnellingen, een hybridefiets of een lichtgewicht product. Kortom, tal van mogelijkheden en dus is het niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar de beste damesfiets. Bekijk de 5 topproducten hieronder en houd rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

1. Transportfiets Damesfiets 28Inch 54CM 1SP Alfa

 

Net zoals de bekende Cortina damesfietsen blijken ook de exemplaren van Alfa bijzonder gegeerd. Zo wordt deze designvolle sportieve damesfiets door verschillende klanten omschreven als kwaliteitsvol én gebruiksvriendelijk wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Slechts één koper vindt het jammer dat de fiets eigenhandig in elkaar te zetten is en er geen informatief instructieboekje wordt meegeleverd.

Deze prachtige transportfiets wordt gekenmerkt door een duurzaam stalen frame van 54 cm aangevuld met 28 inch wielen wat het gewicht op maximaal 22 kg brengt. Bovendien zorgen de extra brede banden ervoor dat je deze unieke transportfiets op eender welke ondergrond en onder diverse weersomstandigheden kunt gebruiken wat hem multifunctioneel maakt.

Verder wordt de 28 inch damesfiets probleemloos door de ketting aangedreven en aangevuld met een rollerbrake remsysteem vooraan en een terugtraprem achter. Met zijn lage instap is hij uiteraard speciaal ontwikkeld voor dames maar kan hij natuurlijk ook door mannen worden gebruikt.

 

Voordelen:

Doelgroep: de lage instap maakt deze fiets uitermate geschikt voor dames maar kan in het algemeen door beide sexe worden gebruikt zolang de lichaamslengte zich situeert tussen 166 en 184 cm.

Remsysteem: voor is de fiets voorzien van een krachtige rollerbrake terwijl achter gebruik gemaakt wordt van een terugtraprem.

Design: de fiets valt meteen op vanwege zijn prachtige overwegend grijze design met roze accenten.

Budgetvriendelijk: vanwege zijn lage prijskaartje zul je hem vast en zeker tussen de goedkope damesfietsen mogen verwachten.

 

Nadelen:

Zelf monteren: je dient de fiets nog zelf te monteren wat door sommige klanten als een struikelblok wordt beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Amigo Moves – Damesfiets 28 inch – Fiets met 6 versnellingen

 

De Amigo Moves dames stadsfiets – beschikbaar in het matblauw of matzwart – kenmerkt zich door een stalen frame van 50 cm wat hem geschikt maakt voor personen met een lichaamslengte van 165 tot maximaal 175 cm. Het frame wordt daarbij aangevuld met een stel stevige 28 inch wielen, maar liefst 6 versnellingen en een praktisch V-brake remsysteem zowel voor als achter. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt deze damesfiets met versnellingen eveneens uitgerust met een voor- én achterlicht, een enkele fietsstandaard, een handige fietsbel en een stel degelijke snelbinders en dit alles voor een aanzienlijk goedkoop prijskaartje. Kortom, de moeite waard om deze stadsfiets voor dames op zijn minst in overweging te nemen.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 op 5 sterren!

 

Voordelen:

Frame: de Amigo Moves stadsfiets wordt gekenmerkt door een stalen low frame van 50 cm.

Doelgroep: afgaande op de constructie en het formaat, is deze fiets vooral geschikt voor personen met een lichaamslengte van 165 tot maximaal 175 cm.

Remsysteem: de stadsfiets wordt aangedreven door de ketting en maakt zowel voor als achter gebruik van een praktisch en betrouwbaar V-brake remsysteem.

Versnellingen: je kunt probleemloos schakelen tussen de 6 beschikbare versnellingen.

 

Nadelen:

Te klein: voor mannen of vrouwen met een grotere lichaamslengte, zou deze stadsfiets te klein kunnen zijn.

Geen mandje: bij aankoop van deze Amigo Moves stadsfiets wordt jammer genoeg geen fietsmandje meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Mbm Kangaroo – Fiets – Unisex – 20 inch // 6 Versnellingen Vouwfiets

 

In tegenstelling tot het vorige product, kies je met de MBM Kangaroo wel degelijk voor een damesfiets mét mandje. Deze lichtgewicht damesfiets – die overigens ook perfect door mannen of jongens kan worden gebruikt – typeert zich door een stalen frame van 35 cm in combinatie met 20 inch wielen voorzien van aluminium velgen. Bovendien blijkt de stuurpen verstelbaar in hoogte wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Verder kenmerkt deze unisex vouwfiets zich door een betrouwbaar V-brake remsysteem en dit zowel voor als achter. Het plaatje is pas echt compleet dankzij de 6 Shimano versnellingen waartussen probleemloos kan worden geschakeld en de meegeleverde enkele fietsstandaard.

Hoewel de MBM Kangaroo vouwfiets door heel wat klanten geprezen wordt vanwege zijn uitstekende kwaliteit en prachtige design, lijkt één koper niet helemaal overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid. Zo zou de fiets net iets te zwaar zijn om effectief overal mee naartoe te nemen.

 

Voordelen:

Design: de MBM Kangaroo vouwfiets is beschikbaar in 4 prachtige kleuren waaronder crème, roze, lichtblauw en zwart. Kortom, voor elk wat wils te vinden!

Vouwfiets: het betreft een vouwfiets die – zoals de naam doet vermoeden – perfect kan worden dichtgeklapt tot een relatief compact formaat van 84 x 31 x 71 cm. Extra handig dus om overal mee naartoe te nemen of om op te bergen.

Materiaal: het frame van de fiets is vervaardigd uit duurzaam staal terwijl de velgen van aluminium zijn.

Formaat: het 35 cm grote frame wordt aangevuld met een stel stevige 20 inch wielen.

 

Nadelen: 

Niet gebruiksvriendelijk: volgens één koper zou deze MBM Kangaroo fiets behoorlijk zwaar wegen en bijgevolg niet handig zijn om te transporteren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Hitway Elektrische Fiets | E-bike Damesfiets | 26 Inch | 250W Motor | Wit

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en relatief betaalbare elektrische damesfiets, dan is dit model van het bekende merk Hitway alvast de moeite waard om even onder de loep te nemen. De transportfiets wordt gekenmerkt door een relatief compact frame van 37 cm dat volledig vervaardigd is uit duurzaam aluminium en wordt aangevuld met een set stevige 26 inch wielen.

Net zoals heel wat andere transportfietsen wordt ook dit model volledig aangedreven door de ketting waarbij je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van één van de 7 versnellingen. Dit alles wordt zowel voor als achter aangevuld met een stel krachtige doch betrouwbare schijfremmen. Maar dat is nog lang niet alles want verder is deze e-bike uitgerust met een fietsmotor ter hoogte van het achterwiel én een bijbehorende accu aan het frame. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een ruime actieradius van 0 tot 75 km en een maximale snelheid van maar liefst 25 km/h.

Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde score van 4,7 sterren aan. Heel wat klanten blijken onder meer tevreden over de kwaliteit van de fiets in combinatie met een relatief betaalbare prijs. Volgens 1 koper is de deze damesfiets behoorlijk moeilijk in elkaar te zetten en dat is jammer.

 

Voordelen:

Betaalbaar: net zoals de bekende damesfietsen van Gazelle of de Cortina damesfiets, behoort ook dit model van Hitway tot de meer toegankelijke elektrische damesfietsen.

Fietsmotor: de elektrische damesfiets is uitgerust met een krachtige 250W fietsmotor ter hoogte van het achterwiel en wordt aangevuld met een accu die in het frame werd ingebouwd.

Gebruiksgemak: de accu kan makkelijk verwijderd worden om op te laden en levert vervolgens een ruime actieradius van 0 tot 75 km in combinatie met een maximale snelheid van 25 km/h. Bij aankoop van deze fiets wordt ook een bagagedrager meegeleverd.

 

Nadelen: 

Niet gebruiksvriendelijk: hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, lijkt 1 klant minder tevreden. Zo zou de fiets vrij moeilijk in elkaar te zetten zijn.

Geen 28 inch: ben je specifiek op zoek naar een damesfiets met 28 inch wielen, dan is deze e-bike niet meteen geschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Altec Metro Damesfiets 28 inch 49cm – Stadsfiets // 7 Versnellingen

 

We sluiten het rijtje af met deze betaalbare stadsfiets van het bekende merk Altec die gekenmerkt wordt door een stalen frame van 49 cm in combinatie met een stel degelijke 28 inch wielen. Het unieke van deze Altec damesfiets is de aanwezigheid van maar liefst 7 Shimano versnellingen waartussen probleemloos kan worden geschakeld.

Maar dat is uiteraard nog lang niet alles want verder wordt het gebruiksgemak van deze low frame stadsfiets verder aangevuld met een betrouwbaar V-brake remsysteem – voor én achter – én een praktische op led aangestuurde fietsverlichting. Let wel; voor intensief gebruik is deze Altec Metro damesfiets uiteraard minder geschikt.

Jammer genoeg werden ook hier nog geen reacties geplaatst. Het is mogelijk dat de fiets pas recentelijk aan de pagina werd toegevoegd waardoor klanten nog niet de tijd gevonden hebben om een reactie te plaatsen. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien is deze damesfiets wel waar jij naar op zoek bent!

 

Voordelen:

Materiaal: het frame van de Altec Metro damesfiets is gemaakt uit staal terwijl de velgen uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium bestaan.

Fietsverlichting: zowel aan de voor- als achterkant is een duurzame led fietsverlichting voorzien.

Versnellingen: de stadsfiets voor dames is uitgerust met maar liefst 7 Shimano versnellingen waartussen je moeiteloos kunt schakelen.

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit gericht behoort deze stadsfiets zonder twijfel tot de budgetvriendelijke alternatieven binnen deze top 5.

 

Nadelen: 

Niet intensief: ben je op zoek naar een fiets voor dagelijks intensief gebruik, dan is dit paradepaardje van Altec niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Damesfietsen Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk damesfietsen met elkaar te vergelijken. Op die manier zul je vaststellen dat er heel wat verschillende soorten damesfietsen bestaan met elk heel wat voor- en nadelen. Bedenk welk remsysteem er bijvoorbeeld gebruikt wordt maar ook welke framemaat je dient aan te kopen. En wat dan met de gebruikte materialen en het uiteindelijke prijskaartje. Bestaan er goedkope damesfietsen of is het echt wel belangrijk om aanbiedingen in de gaten te houden?

Wat is een damesfiets en het mogelijke type

Het grootste verschil tussen een dames- en herenfiets is uiteraard het ontwerp van de fiets. Zo zul je kunnen vaststellen dat de damesfiets niet voorzien is van een stang in het midden en vaak gekenmerkt wordt door een veel kleinere framemaat. Toch bestaan er heel wat verschillende damesfietsen. Het is dus niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste fiets aan te kopen.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je wilt zitten. Kies je voor een hoog stuur dan zul je behoorlijk rechtop zitten waardoor het makkelijker wordt om rondom je heen te kijken. Dergelijke fietshouding kan bijvoorbeeld heel comfortabel zijn tijdens een ontspannend fietstochtje maar minder aan te raden zijn tijdens een sportieve route.

Kies je voor een racefiets binnen de dames categorie, dan zul je merken dat dit een topproduct blijkt te zijn tijdens sportieve ritten. Echter zul je gewoon moeten worden aan de sportieve manier van rijden en de zadelpijn. Wil je sportieve fietstochten kunnen maken zonder daarbij continu zadelpijn te lijden? Dan lijkt een dames hybridefiets een goede oplossing te zijn. Bovendien is de hybridefiets evenzeer geschikt voor een ontspannend ritje.

Kortom, om het type van de damesfiets te kunnen bepalen, is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met je eigen verwachtingen maar ook met je doelstellingen. Zijn deze doelstelling vooral op sportief vlak te vinden? Of wil je liever een combinatie tussen sport en ontspanning?

 

Framemaat in verhouding met de lichaamslengte

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen waarmee je rekening moet houden is natuurlijk de framemaat. De framemaat bepaalt de lengtemaat van je fiets gerekend vanaf het middelpunt van de trapas tot het einde van de zitbuis. Bij de meeste damesfietsen zal de framemaat compacter zijn dan bij een herenfiets.

Vele bronnen en websites opperen dat het belangrijk is om rekening te houden met je lichaamslengte. Wij willen er echter wel even op wijzen dat lichaamslengte niet noodzakelijk een invloed hoeft te hebben op de uiteindelijke framemaat. Zo hebben vrouwen in verhouding met mannen, vaak langere benen. Hiermee bedoelen we de verhouding tussen de romp en de benen. Bij mannen is de verhouding van de romp met de benen vaak evenredig terwijl bij vrouwen de benen vaak veel langer blijken te zijn.

Wil je echt 100% zeker zijn dat de fiets en de bijbehorende framemaat bij jou past? Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een op maat gemaakt exemplaar. Besef wel dat het prijskaartje hier iets hoger zal liggen.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Wanneer we het hebben over de gebruikte materiaalsoorten dan hebben we het bijna altijd over het frame. Zo zijn er heel wat damesfietsen waarvan het frame uit duurzaam staal vervaardigd blijkt. Staal is bijzonder stevig en kan dan ook best wel tegen een stootje. Kies je voor staal, zorg er dan voor dat de fiets roestbestendig blijkt te zijn.

Echter blijkt een aluminium frame ook een bijzonder goede overweging te zijn. Aluminium is vaak net zo stevig als staal maar weegt gewoon veel minder. Dit maakt de fiets lekker handzaam en comfortabel tijdens het rijden, en al helemaal tijdens sportieve ritten!

 

Het gebruik van versnellingen of niet

Bedenk of je gebruik wilt maken van versnellingen of niet. Zo bestaan er vandaag de dag, nog heel wat damesfietsen zonder versnellingen. De meerderheid is echter wel uitgerust met meerdere versnellingen. Kies je voor een damesfiets zonder versnellingen dan zal deze minder snel stuk gaan en bijgevolg duurzamer blijven.

Ben je toch van plan om een damesfiets aan te kopen met versnellingen, kies dan bij voorkeur voor een damesfiets die voorzien is van 3 of 8 versnellingen. Hierbij heb je dan de keuze tussen enerzijds de “Nexus 3 versnellingsnaaf” of de “Nexus 8 versnellingsnaaf”.

Indien je specifiek voor een racefiets of een mountainbike kiest, dan heb je standaard vaak te maken met een zogenaamde “derailleurversnelling”. Dergelijk type versnelling is niet alleen lekker ligt maar voorziet ook een hoog rendement. De keerzijde is dan weer dat hij bijzonder kwetsbaar blijkt.

Welke type remsysteem

Een damesfiets moet uiteraard ook uitgerust zijn met een krachtig en betrouwbaar remsysteem. In sommige gevallen kan zowel voor- als achteraan hetzelfde remsysteem gebruikt worden. In andere gevallen kan er een verschil waargenomen worden voor- en achteraan.

De meeste damesfietsen zijn voorzien van de bekende hydraulische schijfremmen. Niet alleen mountainbikes maken hier gebruik van maar ook heel wat hybridefietsen, elektrische fietsen en andere luxe stadsfietsen. Sommige damesfietsen combineren dergelijk remsysteem met een terugtraprem. De terugtraprem zit veruit altijd achteraan de fiets.

Kies je voor een recreatieve damesfiets of een luxe stadsfiets voor dames, dan zal je in de meeste gevallen een rollerbrake remsysteem kunnen waarnemen. Verder zijn er ook heel wat damesfietsen die voorzien zijn van V-brake remmen. Dergelijk remsysteem wordt bijzonder vaak gebruikt bij elektrische fietsen, sportieve hybridefietsen en zelfs budgettaire vakantiefietsen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

De gemiddelde damesfiets kost ongeveer 200 euro. Uiteraard zullen er damesfietsen zijn die je goedkoper op de kop kunt tikken. Denk bijvoorbeeld maar aan een tweedehands damesfiets of een fiets die je kunt huren.

In de meeste gevallen zul je echter net iets meer betalen. Bepaalde factoren kunnen het prijskaartje, in meer of mindere mate, beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar aan het design maar ook de framemaat, de materialen en de eventuele extra kenmerken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke framemaat is ideaal voor een damesfiets?

Bij een damesfiets is het bijzonder belangrijk om rekening te houden met het framemaat van de fiets. Een correcte framemaat garandeert heel wat comfort tijdens het fietsen. Om de framemaat van de fiets te kunnen bepalen, is het minstens even belangrijk om rekening te houden met de totale lichaamslengte.

In de meeste gevallen zal de ideale framehoogte voor dames zich ergens situeren tussen 51 en 61 centimeter. Met deze lengtemaat wordt de totale lengte van de zitbuis bepaald, startend vanaf het middelpunt ter hoogte van de trapas en tot aan de bovenzijde van de zitbuis. Uiteraard zijn er ook damesfietsen met een kleinere framemaat van 46 of 49 cm. Of soms wordt de framemaat weergegeven door de letters S, M, L en XL.

Q2: Wat weegt een damesfiets?

Het gewicht van een damesfiets kan heel verschillend zijn daar het gewicht wordt bepaald door tal van factoren. Zo kan het type fiets bepalend zijn voor het gewicht, eveneens de gebruikte materialen, het formaat en de eventuele extra accessoires en/ of toebehoren.

Zo zal een elektrische damesfiets of e-bike vaak veel meer wegen dan een standaard fiets. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de motor en de accu. Een fiets met een aluminium frame is bijvoorbeeld ook veel lichter qua gewicht ten opzichte van eentje met een stalen frame. Gemiddeld wordt het gewicht geschat op ongeveer 20 kg maar er zijn dus heel wat fietsen die meer of minder zullen wegen.

 

Q3: Waarom heeft een damesfiets geen stang?

Het grootste verschil tussen een dames- en een herenfiets is uiteraard het gebrek aan stang. Een echte damesfiets heeft dan ook helemaal geen stang en dat heeft vooral te maken met het verleden.

In het verleden droegen alle vrouwen namelijk hele lange jurken en rokken. Dergelijke klederdracht zorgde er dan ook voor dat de stang bij damesfietsen achterwege werd gelaten. Op die manier konden eventuele ongelukken en ongemakken, door de kledij, vermeden worden.

Het gebrek aan stang heeft natuurlijk ook een nadeel want het zorgt er namelijk voor dat een typische damesfiets veel minder stabiel blijkt te zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES