5 beste Damesfietsen Test van 2022

Laatste update: 20.01.22

 

Beste damesfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke damesfiets maar kun je maar geen keuze maken? Dan helpen wij jou graag op weg. In onze koopgids bespreken we enkele belangrijke kenmerkende eigenschappen die de zoektocht mogelijks wel wat makkelijker kunnen maken. Indien je echter dringend op zoek bent naar een unieke damesfiets dan kun je ook gelijk de top 3 vergelijking hieronder raadplegen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Transportfiets Damesfiets 28Inch die gekenmerkt wordt door de combinatie van een terugtraprem en rollerbrake. Echter blijkt ook de Crown Rio Damesfiets met 28 inch wielen een stap in de goede richting en geschikt voor multifunctioneel gebruik.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Damesfietsen Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk damesfietsen met elkaar te vergelijken. Op die manier zul je vaststellen dat er heel wat verschillende soorten damesfietsen bestaan met elk heel wat voor- en nadelen. Bedenk welk remsysteem er bijvoorbeeld gebruikt wordt maar ook welke framemaat je dient aan te kopen. En wat dan met de gebruikte materialen en het uiteindelijke prijskaartje. Bestaan er goedkope damesfietsen of is het echt wel belangrijk om aanbiedingen in de gaten te houden?

Wat is een damesfiets en het mogelijke type

Het grootste verschil tussen een dames- en herenfiets is uiteraard het ontwerp van de fiets. Zo zul je kunnen vaststellen dat de damesfiets niet voorzien is van een stang in het midden en vaak gekenmerkt wordt door een veel kleinere framemaat. Toch bestaan er heel wat verschillende damesfietsen. Het is dus niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste fiets aan te kopen.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je wilt zitten. Kies je voor een hoog stuur dan zul je behoorlijk rechtop zitten waardoor het makkelijker wordt om rondom je heen te kijken. Dergelijke fietshouding kan bijvoorbeeld heel comfortabel zijn tijdens een ontspannend fietstochtje maar minder aan te raden zijn tijdens een sportieve route.

Kies je voor een racefiets binnen de dames categorie, dan zul je merken dat dit een topproduct blijkt te zijn tijdens sportieve ritten. Echter zul je gewoon moeten worden aan de sportieve manier van rijden en de zadelpijn. Wil je sportieve fietstochten kunnen maken zonder daarbij continu zadelpijn te lijden? Dan lijkt een dames hybridefiets een goede oplossing te zijn. Bovendien is de hybridefiets evenzeer geschikt voor een ontspannend ritje.

Kortom, om het type van de damesfiets te kunnen bepalen, is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met je eigen verwachtingen maar ook met je doelstellingen. Zijn deze doelstelling vooral op sportief vlak te vinden? Of wil je liever een combinatie tussen sport en ontspanning?

 

Framemaat in verhouding met de lichaamslengte

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen waarmee je rekening moet houden is natuurlijk de framemaat. De framemaat bepaalt de lengtemaat van je fiets gerekend vanaf het middelpunt van de trapas tot het einde van de zitbuis. Bij de meeste damesfietsen zal de framemaat compacter zijn dan bij een herenfiets.

Vele bronnen en websites opperen dat het belangrijk is om rekening te houden met je lichaamslengte. Wij willen er echter wel even op wijzen dat lichaamslengte niet noodzakelijk een invloed hoeft te hebben op de uiteindelijke framemaat. Zo hebben vrouwen in verhouding met mannen, vaak langere benen. Hiermee bedoelen we de verhouding tussen de romp en de benen. Bij mannen is de verhouding van de romp met de benen vaak evenredig terwijl bij vrouwen de benen vaak veel langer blijken te zijn.

Wil je echt 100% zeker zijn dat de fiets en de bijbehorende framemaat bij jou past? Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een op maat gemaakt exemplaar. Besef wel dat het prijskaartje hier iets hoger zal liggen.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Wanneer we het hebben over de gebruikte materiaalsoorten dan hebben we het bijna altijd over het frame. Zo zijn er heel wat damesfietsen waarvan het frame uit duurzaam staal vervaardigd blijkt. Staal is bijzonder stevig en kan dan ook best wel tegen een stootje. Kies je voor staal, zorg er dan voor dat de fiets roestbestendig blijkt te zijn.

Echter blijkt een aluminium frame ook een bijzonder goede overweging te zijn. Aluminium is vaak net zo stevig als staal maar weegt gewoon veel minder. Dit maakt de fiets lekker handzaam en comfortabel tijdens het rijden, en al helemaal tijdens sportieve ritten!

 

Het gebruik van versnellingen of niet

Bedenk of je gebruik wilt maken van versnellingen of niet. Zo bestaan er vandaag de dag, nog heel wat damesfietsen zonder versnellingen. De meerderheid is echter wel uitgerust met meerdere versnellingen. Kies je voor een damesfiets zonder versnellingen dan zal deze minder snel stuk gaan en bijgevolg duurzamer blijven.

Ben je toch van plan om een damesfiets aan te kopen met versnellingen, kies dan bij voorkeur voor een damesfiets die voorzien is van 3 of 8 versnellingen. Hierbij heb je dan de keuze tussen enerzijds de “Nexus 3 versnellingsnaaf” of de “Nexus 8 versnellingsnaaf”.

Indien je specifiek voor een racefiets of een mountainbike kiest, dan heb je standaard vaak te maken met een zogenaamde “derailleurversnelling”. Dergelijk type versnelling is niet alleen lekker ligt maar voorziet ook een hoog rendement. De keerzijde is dan weer dat hij bijzonder kwetsbaar blijkt.

Welke type remsysteem

Een damesfiets moet uiteraard ook uitgerust zijn met een krachtig en betrouwbaar remsysteem. In sommige gevallen kan zowel voor- als achteraan hetzelfde remsysteem gebruikt worden. In andere gevallen kan er een verschil waargenomen worden voor- en achteraan.

De meeste damesfietsen zijn voorzien van de bekende hydraulische schijfremmen. Niet alleen mountainbikes maken hier gebruik van maar ook heel wat hybridefietsen, elektrische fietsen en andere luxe stadsfietsen. Sommige damesfietsen combineren dergelijk remsysteem met een terugtraprem. De terugtraprem zit veruit altijd achteraan de fiets.

Kies je voor een recreatieve damesfiets of een luxe stadsfiets voor dames, dan zal je in de meeste gevallen een rollerbrake remsysteem kunnen waarnemen. Verder zijn er ook heel wat damesfietsen die voorzien zijn van V-brake remmen. Dergelijk remsysteem wordt bijzonder vaak gebruikt bij elektrische fietsen, sportieve hybridefietsen en zelfs budgettaire vakantiefietsen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

De gemiddelde damesfiets kost ongeveer 200 euro. Uiteraard zullen er damesfietsen zijn die je goedkoper op de kop kunt tikken. Denk bijvoorbeeld maar aan een tweedehands damesfiets of een fiets die je kunt huren.

In de meeste gevallen zul je echter net iets meer betalen. Bepaalde factoren kunnen het prijskaartje, in meer of mindere mate, beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar aan het design maar ook de framemaat, de materialen en de eventuele extra kenmerken.

 

5 beste damesfietsen (Reviews) van 2022

 

Gazelle, Cortina en Popal; enkele voorbeelden van bekende merken die meerdere damesfietsen op de markt hebben gebracht. Gaat je voorkeur uit naar een sportieve fiets of kies je toch liever voor een elektrische damesfiets? Verder heb je ook de optie om te kiezen voor een exemplaar met versnellingen, een hybridefiets of een lichtgewicht product. Kortom, tal van mogelijkheden en dus is het niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar de beste damesfiets. Bekijk de 5 topproducten hieronder en houd rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

1. Transportfiets Damesfiets 28Inch 54CM 1SP Alfa

 

Net zoals de bekende Cortina damesfietsen blijken ook de exemplaren van Alfa bijzonder gegeerd. Zo wordt deze designvolle sportieve damesfiets door verschillende klanten omschreven als kwaliteitsvol én gebruiksvriendelijk wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Slechts één koper vindt het jammer dat de fiets eigenhandig in elkaar te zetten is en er geen informatief instructieboekje wordt meegeleverd.

Deze prachtige transportfiets wordt gekenmerkt door een duurzaam stalen frame van 54 cm aangevuld met 28 inch wielen wat het gewicht op maximaal 22 kg brengt. Bovendien zorgen de extra brede banden ervoor dat je deze unieke transportfiets op eender welke ondergrond en onder diverse weersomstandigheden kunt gebruiken wat hem multifunctioneel maakt.

Verder wordt de 28 inch damesfiets probleemloos door de ketting aangedreven en aangevuld met een rollerbrake remsysteem vooraan en een terugtraprem achter. Met zijn lage instap is hij uiteraard speciaal ontwikkeld voor dames maar kan hij natuurlijk ook door mannen worden gebruikt.

 

Voordelen:

Doelgroep: de lage instap maakt deze fiets uitermate geschikt voor dames maar kan in het algemeen door beide sexe worden gebruikt zolang de lichaamslengte zich situeert tussen 166 en 184 cm.

Remsysteem: voor is de fiets voorzien van een krachtige rollerbrake terwijl achter gebruik gemaakt wordt van een terugtraprem.

Design: de fiets valt meteen op vanwege zijn prachtige overwegend grijze design met roze accenten.

Budgetvriendelijk: vanwege zijn lage prijskaartje zul je hem vast en zeker tussen de goedkope damesfietsen mogen verwachten.

 

Nadelen:

Zelf monteren: je dient de fiets nog zelf te monteren wat door sommige klanten als een struikelblok wordt beschouwd.

Koop bij bol.com (€259)

 

 

 

 

2. Crown Rio Damesfiets 28 inch 53cm Type rem achter + voor: V-brake

 

Binnen dezelfde prijsklasse zul je vast en zeker deze prachtige damesfiets van Crown kunnen spotten. Op basis van de online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, kunnen we besluiten dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Kortom, de moeite waard om deze Crown Rio damesfiets even wat beter onder de loep te nemen.

Zo blijkt deze urban fiets gekenmerkt door een lage instap wat hem uitermate geschikt maakt voor vrouwen of personen met een lichaamslengte tussen 164 en 182 cm. Het stalen frame van 53 cm wordt verder aangevuld met 28 inch wielen en een totaalgewicht van ongeveer 22 kg wat hem bijzonder handzaam maakt in gebruik.

De fiets met kettingaandrijving geniet zowel voor als achter van een krachtig doch 100% veilig én betrouwbaar V-brake remsysteem waarmee je moeiteloos op eender welke ondergrond kunt afremmen. Kortom, een echt paradepaardje en bijzonder toegankelijk qua prijs.

 

Voordelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar kwaliteit én betaalbaarheid dan is deze urban damesfiets vast en zeker iets voor jou.

Remsysteem: de fiets blijkt 100% uitgerust met een krachtig doch veilig V-brake remsysteem en dit zowel voor als achter.

Frame: het frame kent een maximaal formaat van 53 cm en blijkt volledig uit duurzaam staal te zijn vervaardigd.

 

Nadelen:

Geen vering: houd er rekening mee dat de fiets geen voorvorkvering kent.

Geen mand: ben je op zoek naar een damesfiets met mand of de mogelijkheid om er een mandje op te plaatsen, dan is deze Crown fiets misschien niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vaucluse 26 inch Elektrische damesfiets H46 6 Speed

 

Met de Vaucluse kies je dan weer voor een kwaliteitsvolle elektrische damesfiets van 26 inch aangevuld met een aluminium frame van 46 cm. Dit brengt zijn totale gewicht op ongeveer 24,8 kg wat behoorlijk goed meevalt voor een elektrische hybridefiets. De fiets met kettingaandrijving en voorvorkvering levert bovendien ook nog eens 6 versnellingen en een krachtig V-brake remsysteem voor- en achter. Kortom, de moeite waard om een aankoop minstens in overweging te nemen.

Nemen we even een kijkje naar het elektrische gedeelte dan onderscheiden we een krachtige Shengyi motor van 250 Watt ter hoogte van het achterwiel die ondersteund wordt door een krachtige oplaadbare Phylion 504Wh accu in de achterdrager. Dit resulteert moeiteloos in een ruime actieradius van 100 tot 150 km en een maximum snelheid van maar liefst 25 km/h.

Ondanks de vele voordelen en mogelijkheden moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons dan ook bijzonder moeilijk om verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Motor: de fiets blijkt voorzien van een bijzonder krachtige Shengyi DGW07C-MD 36V / 250W motor ter hoogte van het achterwiel.

Accu: de motor krijgt ondersteuning van een krachtige oplaadbare Phylion 504Wh accu die dan weer verwerkt zit in de achterdrager van de elektrische damesfiets.

Handig in gebruik: de fiets met kettingaandrijving blijkt eveneens voorzien van een voorvorkvering, verschillende versnellingen, degelijke verlichting voor- én achter en een stevige pakdrager.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het hogere prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Koop bij bol.com (€1349)

 

 

 

 

4. Batavus Atmos 5.1 Damesfiets 57 cm – 10 versnellingen Aluminium

 

Je kunt natuurlijk ook meteen kiezen voor deze unieke damesfiets die jou wordt aangeboden door Batavus. Zo blijkt de Batavus Atmos 5.1 een lichtgewicht damesfiets te zijn van amper 12,2 kg voorzien van een 57 cm groot aluminium frame in combinatie met duurzame 28 inch wielen. De zwarte matte kleur zorgt voor een modern en tegelijk tijdloos design dat eveneens stijlvol en luxueus oogt.

Net zoals heel wat andere exemplaren binnen deze selectie, wordt ook deze fiet aangedreven door de ketting en voorzien van maar liefst 10 versnellingen. Dankzij het krachtige doch veilige hydraulische schijfremsysteem voor- en achter kun je deze fiets op eender welk moment veilig laten afremmen.

Omdat er tot op heden nog geen online reacties werden geplaatst durven we vermoeden dat het hier om een vrij recente uitgave gaat. Echter is het even goed mogelijk dat zijn hogere prijskaartje voor twijfel zorgt bij sommige klanten.

 

Voordelen:

Lichtgewicht: de Batavus Atmos 5.1 is met een maximaal gewicht van 12,2 kg alvast één van de lichtgewicht damesfietsen uit deze lijst.

Frame: het frame, dat overigens volledig uit staal vervaardigd blijkt, kent een maximaal formaat van 57 cm.

Wielen: de fiets wordt aangevuld met 28 inch wielen die, dankzij de brede banden, op eender welke ondergrond kunnen worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Prijzig: het is misschien niet meteen de duurste fiets uit de rij maar toch kan zijn hoge prijskaartje voor opschudding zorgen bij sommige klanten.

Koop bij bol.com (€869)

 

 

 

 

5. Gazelle Miss Grace Transportfiets Vrouwen 44 cm

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze prachtige transportfiets voor dames, die jou aangeboden en geleverd wordt door Gazelle. Jammer genoeg zul je er wel een bepaald budget voor moeten uitreiken en dat zou misschien een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van de online reviews.

Met een framemaat van 44 cm in combinatie met 26 inch wielen, is deze damesfiets misschien net een tikkeltje compacter ten opzichte van de voorgangers. het frame is vervaardigd uit duurzaam staal en kan dan ook best wel tegen een stootje. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de ketting als natuurlijk aandrijfsysteem.

Tijdens het fietsen kun je probleemloos schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen. Indien je, al dan niet plotseling, moet remmen dan kun je gebruik maken van het bekende Rollerbrake remsysteem dat zowel voor- als achteraan de fiets wordt gebruikt.

 

Voordelen:

Remsysteem: de fiets is, voor- en achteraan uitgerust met het krachtige en betrouwbare Rollerbrake remsysteem.

Framemaat: het is een vrij compacte fiets die gekenmerkt wordt door een framemaat van ongeveer 44 cm.

Materiaal: in tegenstelling tot heel wat andere damesfietsen uit het lijstje, heeft men hier gekozen voor een stalen frame.

Wielmaat: in combinatie met het compacte frame werd gekozen voor 26 inch grote wielen.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze damesfiets aan te kopen, dan zul je meteen kunnen vaststellen dat het prijskaartje toch wel wat hoger ligt dan het gemiddelde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke framemaat is ideaal voor een damesfiets?

Bij een damesfiets is het bijzonder belangrijk om rekening te houden met het framemaat van de fiets. Een correcte framemaat garandeert heel wat comfort tijdens het fietsen. Om de framemaat van de fiets te kunnen bepalen, is het minstens even belangrijk om rekening te houden met de totale lichaamslengte.

In de meeste gevallen zal de ideale framehoogte voor dames zich ergens situeren tussen 51 en 61 centimeter. Met deze lengtemaat wordt de totale lengte van de zitbuis bepaald, startend vanaf het middelpunt ter hoogte van de trapas en tot aan de bovenzijde van de zitbuis. Uiteraard zijn er ook damesfietsen met een kleinere framemaat van 46 of 49 cm. Of soms wordt de framemaat weergegeven door de letters S, M, L en XL.

Q2: Wat weegt een damesfiets?

Het gewicht van een damesfiets kan heel verschillend zijn daar het gewicht wordt bepaald door tal van factoren. Zo kan het type fiets bepalend zijn voor het gewicht, eveneens de gebruikte materialen, het formaat en de eventuele extra accessoires en/ of toebehoren.

Zo zal een elektrische damesfiets of e-bike vaak veel meer wegen dan een standaard fiets. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de motor en de accu. Een fiets met een aluminium frame is bijvoorbeeld ook veel lichter qua gewicht ten opzichte van eentje met een stalen frame. Gemiddeld wordt het gewicht geschat op ongeveer 20 kg maar er zijn dus heel wat fietsen die meer of minder zullen wegen.

 

Q3: Waarom heeft een damesfiets geen stang?

Het grootste verschil tussen een dames- en een herenfiets is uiteraard het gebrek aan stang. Een echte damesfiets heeft dan ook helemaal geen stang en dat heeft vooral te maken met het verleden.

In het verleden droegen alle vrouwen namelijk hele lange jurken en rokken. Dergelijke klederdracht zorgde er dan ook voor dat de stang bij damesfietsen achterwege werd gelaten. Op die manier konden eventuele ongelukken en ongemakken, door de kledij, vermeden worden.

Het gebrek aan stang heeft natuurlijk ook een nadeel want het zorgt er namelijk voor dat een typische damesfiets veel minder stabiel blijkt te zijn.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES