5 beste Damesfietsen Test van 2021

Laatste update: 18.04.21

 

Beste damesfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke damesfiets maar kun je maar geen keuze maken? Dan helpen wij jou graag op weg. In onze koopgids bespreken we enkele belangrijke kenmerkende eigenschappen die de zoektocht mogelijks wel wat makkelijker kunnen maken. Indien je echter dringend op zoek bent naar een unieke damesfiets dan kun je ook gelijk de top 3 vergelijking hieronder raadplegen. Zo is uit onderzoek onder andere gebleken dat je met de Wheelerz Altec voor een topproduct kiest. De fiets wordt gekenmerkt door een framemaat van 57 cm en is handzaam op eender welk terrein. Daarnaast blijkt ook de Popal Fusion damesfiets een schot in de roos te zijn. Met een framemaat van 53 cm, is deze net iets compacter dan de voorgaande fiets.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Damesfietsen Koopgids

 

Het is alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk damesfietsen met elkaar te vergelijken. Op die manier zul je vaststellen dat er heel wat verschillende soorten damesfietsen bestaan met elk heel wat voor- en nadelen. Bedenk welk remsysteem er bijvoorbeeld gebruikt wordt maar ook welke framemaat je dient aan te kopen. En wat dan met de gebruikte materialen en het uiteindelijke prijskaartje. Bestaan er goedkope damesfietsen of is het echt wel belangrijk om aanbiedingen in de gaten te houden?

Wat is een damesfiets en het mogelijke type

Het grootste verschil tussen een dames- en herenfiets is uiteraard het ontwerp van de fiets. Zo zul je kunnen vaststellen dat de damesfiets niet voorzien is van een stang in het midden en vaak gekenmerkt wordt door een veel kleinere framemaat. Toch bestaan er heel wat verschillende damesfietsen. Het is dus niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste fiets aan te kopen.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je wilt zitten. Kies je voor een hoog stuur dan zul je behoorlijk rechtop zitten waardoor het makkelijker wordt om rondom je heen te kijken. Dergelijke fietshouding kan bijvoorbeeld heel comfortabel zijn tijdens een ontspannend fietstochtje maar minder aan te raden zijn tijdens een sportieve route.

Kies je voor een racefiets binnen de dames categorie, dan zul je merken dat dit een topproduct blijkt te zijn tijdens sportieve ritten. Echter zul je gewoon moeten worden aan de sportieve manier van rijden en de zadelpijn. Wil je sportieve fietstochten kunnen maken zonder daarbij continu zadelpijn te lijden? Dan lijkt een dames hybridefiets een goede oplossing te zijn. Bovendien is de hybridefiets evenzeer geschikt voor een ontspannend ritje.

Kortom, om het type van de damesfiets te kunnen bepalen, is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met je eigen verwachtingen maar ook met je doelstellingen. Zijn deze doelstelling vooral op sportief vlak te vinden? Of wil je liever een combinatie tussen sport en ontspanning?

 

Framemaat in verhouding met de lichaamslengte

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen waarmee je rekening moet houden is natuurlijk de framemaat. De framemaat bepaalt de lengtemaat van je fiets gerekend vanaf het middelpunt van de trapas tot het einde van de zitbuis. Bij de meeste damesfietsen zal de framemaat compacter zijn dan bij een herenfiets.

Vele bronnen en websites opperen dat het belangrijk is om rekening te houden met je lichaamslengte. Wij willen er echter wel even op wijzen dat lichaamslengte niet noodzakelijk een invloed hoeft te hebben op de uiteindelijke framemaat. Zo hebben vrouwen in verhouding met mannen, vaak langere benen. Hiermee bedoelen we de verhouding tussen de romp en de benen. Bij mannen is de verhouding van de romp met de benen vaak evenredig terwijl bij vrouwen de benen vaak veel langer blijken te zijn.

Wil je echt 100% zeker zijn dat de fiets en de bijbehorende framemaat bij jou past? Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar een op maat gemaakt exemplaar. Besef wel dat het prijskaartje hier iets hoger zal liggen.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Wanneer we het hebben over de gebruikte materiaalsoorten dan hebben we het bijna altijd over het frame. Zo zijn er heel wat damesfietsen waarvan het frame uit duurzaam staal vervaardigd blijkt. Staal is bijzonder stevig en kan dan ook best wel tegen een stootje. Kies je voor staal, zorg er dan voor dat de fiets roestbestendig blijkt te zijn.

Echter blijkt een aluminium frame ook een bijzonder goede overweging te zijn. Aluminium is vaak net zo stevig als staal maar weegt gewoon veel minder. Dit maakt de fiets lekker handzaam en comfortabel tijdens het rijden, en al helemaal tijdens sportieve ritten!

 

Het gebruik van versnellingen of niet

Bedenk of je gebruik wilt maken van versnellingen of niet. Zo bestaan er vandaag de dag, nog heel wat damesfietsen zonder versnellingen. De meerderheid is echter wel uitgerust met meerdere versnellingen. Kies je voor een damesfiets zonder versnellingen dan zal deze minder snel stuk gaan en bijgevolg duurzamer blijven.

Ben je toch van plan om een damesfiets aan te kopen met versnellingen, kies dan bij voorkeur voor een damesfiets die voorzien is van 3 of 8 versnellingen. Hierbij heb je dan de keuze tussen enerzijds de “Nexus 3 versnellingsnaaf” of de “Nexus 8 versnellingsnaaf”.

Indien je specifiek voor een racefiets of een mountainbike kiest, dan heb je standaard vaak te maken met een zogenaamde “derailleurversnelling”. Dergelijk type versnelling is niet alleen lekker ligt maar voorziet ook een hoog rendement. De keerzijde is dan weer dat hij bijzonder kwetsbaar blijkt.

Welke type remsysteem

Een damesfiets moet uiteraard ook uitgerust zijn met een krachtig en betrouwbaar remsysteem. In sommige gevallen kan zowel voor- als achteraan hetzelfde remsysteem gebruikt worden. In andere gevallen kan er een verschil waargenomen worden voor- en achteraan.

De meeste damesfietsen zijn voorzien van de bekende hydraulische schijfremmen. Niet alleen mountainbikes maken hier gebruik van maar ook heel wat hybridefietsen, elektrische fietsen en andere luxe stadsfietsen. Sommige damesfietsen combineren dergelijk remsysteem met een terugtraprem. De terugtraprem zit veruit altijd achteraan de fiets.

Kies je voor een recreatieve damesfiets of een luxe stadsfiets voor dames, dan zal je in de meeste gevallen een rollerbrake remsysteem kunnen waarnemen. Verder zijn er ook heel wat damesfietsen die voorzien zijn van V-brake remmen. Dergelijk remsysteem wordt bijzonder vaak gebruikt bij elektrische fietsen, sportieve hybridefietsen en zelfs budgettaire vakantiefietsen.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

De gemiddelde damesfiets kost ongeveer 200 euro. Uiteraard zullen er damesfietsen zijn die je goedkoper op de kop kunt tikken. Denk bijvoorbeeld maar aan een tweedehands damesfiets of een fiets die je kunt huren.

In de meeste gevallen zul je echter net iets meer betalen. Bepaalde factoren kunnen het prijskaartje, in meer of mindere mate, beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar aan het design maar ook de framemaat, de materialen en de eventuele extra kenmerken.

 

5 beste damesfietsen (Reviews) van 2021

 

Gazelle, Cortina en Popal; enkele voorbeelden van bekende merken die meerdere damesfietsen op de markt hebben gebracht. Gaat je voorkeur uit naar een sportieve fiets of kies je toch liever voor een elektrische damesfiets? Verder heb je ook de optie om te kiezen voor een exemplaar met versnellingen, een hybridefiets of een lichtgewicht product. Kortom, tal van mogelijkheden en dus is het niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar de beste damesfiets. Bekijk de 5 topproducten hieronder en houd rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

 

1. Wheelerz ALTEC Transportfiets 28 Mat 57 cm 3 Versnellingen

 

Of het hier een aanbieding betreft of niet, dat valt nog even af te wachten. Toch zul je deze damesfiets van Wheelerz-altec vast en zeker tussen de goedkope fietsen mogen verwachten. Het betreft hier een echte transportfiets die evengoed ook door heren zou kunnen worden gebruikt.

De fiets wordt gekenmerkt door een stalen frame van 57 cm groot in combinatie met 28 inch wielen. Zoals bij heel veel fietsen, vindt ook hier de aandrijving plaatst met behulp van de ketting. Verder geniet je achteraan een terugtrap remsysteem en vooraan een krachtig V-brake remsysteem. Je kunt tijdens het fietsen probleemloos schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen.

We stellen vast dat de meest klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Slechts één enkele koper maakt melding van een niet gebruiksvriendelijke damesfiets en dat is uiteraard bijzonder jammer.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: het is misschien niet meteen de damesfiets met de laagste prijs, maar toch is het prijskaartje bijzonder aantrekkelijk te noemen.

Framemaat: de fiets beschikt over een 57 cm groot framemaat en is dus eventueel ook bruikbaar door mannen.

Wielmaat: de fiets wordt gekenmerkt door een stel brede stevige 28 inch grote wielen waarmee je ook op oneffen terrein kunt fietsen.

Handig in gebruik: je beschikt niet alleen over een betrouwbaar remsysteem maar je kunt ook gebruik maken van 3 versnellingen.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: volgens één klant zou deze damesfiets helemaal niet zo gebruiksvriendelijk blijken te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Popal Fusion Damesfiets Transportfiets 53 cm 3 Versnellingen

 

Ook het bekende merk Popal staat bekend vanwege z’n hoge kwaliteit en unieke designs. Deze prachtige damesfiets wordt gekenmerkt door een opvallende roze kleur alhoewel je ook kunt kiezen uit tal van andere kleuren en designs.

In tegenstelling tot de vorige fiets, geniet je hier een frame vervaardigd uit aluminium. Aluminium is niet alleen stevig maar ook behoorlijk licht van gewicht. Het frame is ongeveer 53 cm groot en wordt aangevuld door een stel stevige banden van 28 inch. De ketting zorgt voor een goede aandrijving en verder kun je gebruik maken van krachtige doch betrouwbare remmen. Vooraan werd gekozen voor het V-brake remsysteem en achteraan geniet je een terugtraprem.

Het is een degelijke en duurzame fiets waarbij je tijdens het fietsen 3 versnellingen kunt gebruiken. En dit alles tegen een aanvaardbaar prijskaartje. Het is dan ook niet onlogisch dat alle kopers tot op heden positieve reacties hebben geplaatst.

 

Voordelen:

Design: de fiets is afgewerkt in een unieke ietwat opvallende roze kleur. Ben je helemaal geen fan van roze dan kun je nog uit tal van andere kleuren en designs een keuze maken.

Materiaal: bij de productie van deze fiets heeft men voornamelijk gekozen om gebruik te maken van aluminium; stevig en nog eens licht van gewicht.

Remsysteem: de fiets is vooraan voorzien van een betrouwbaar V-brake remsysteem terwijl men achteraan heeft gekozen voor de zogenaamde terugtraprem.

Kostenplaatje: het aangename prijskaartje kan er zeker voor zorgen dat deze damesfiets tot de populairste producten behoort.

 

Nadelen:

Te klein: het compacte frame kan de fiets net iets te compact maken voor dames met een grote lichaamslengte.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sensa Superlite 24 Lady 2021 Damesfiets Hybride 51 cm

 

Door te kiezen voor de Sensa Superlite damesfiets kies je voor een unieke en kwalitatieve hybridefiets. De fiets wordt gekenmerkt door een lichtgewicht aluminium frame van 51 cm groot in combinatie met stevige brede 28 inch banden. Dit maakt de hybridefiets zowel geschikt als stadsfiets alsook als degelijke sportfiets.

De aandrijving van deze fiets gebeurt door middel van de ketting en verloopt allemaal bijzonder soepel. Verder kun je probleemloos schakelen tussen de 24 beschikbare versnellingen. Zowel voor- als achteraan wordt gebruik gemaakt van een krachtig doch betrouwbaar V-brake remsysteem.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven omtrent de gebruikerservaringen. En dat heeft vooral te maken met het ontbreken van de online reviews. Het is mogelijk dat de hogere prijs hier een verklaring voor biedt. Laat je niet afschrikken en bekijk het even.

 

Voordelen:

Frame: het frame van ongeveer 51 cm groot, blijkt volledig vervaardigd te zijn uit duurzaam en lichtgewicht aluminium.

Wielmaat: de fiets wordt aangevuld met een stel stevige banden van zo’n 28 cm groot.

Remsysteem: bij deze fiets heeft men zowel voor- als achteraan gekozen om gebruik te maken van het krachtige en nauwkeurige V-brake remsysteem.

Versnellingen: het grote pluspunt aan deze damesfiets is dat je probleemloos 24 versnellingen tot je beschikking hebt staan.

 

Nadelen:

Prijskaartje: Sensa Superlite mag dan misschien wel het beste merk zijn, vaak zul je er ook iets meer voor moeten betalen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Cortina U4 D61 Jet Matt R3 61 cm 3 versnellingen

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je uiteraard ook altijd nog kiezen voor deze unieke damesfiets van Cortina. Echter kan deze fiets ook probleemloos door mannen worden gebruikt daar je toch met een framemaat van 61 cm zit. De brede banden van 28 inch maken het zelfs mogelijk om je op oneffen terrein te begeven.

Het frame is vervaardigd uit bijzonder duurzaam aluminium en weegt amper 20 kg. Ook hier zul je merken dat de fiets wordt aangedreven door de ketting en dat je probleemloos kunt schakelen tussen meerdere versnellingen. Achteraan wordt gebruik gemaakt van een krachtige terugtraprem.

Deze prachtige en duurzame Cortina fiets combineert kwaliteit moeiteloos met gebruiksvriendelijkheid. Het opvallende design oogt modern en elegant maar kan misschien bij sommige klanten minder in de smaak vallen. Misschien hadden sommigen het wel leuker gevonden indien er op vlak van design iets meer mogelijkheden waren.

 

Voordelen:

Framemaat: de fiets wordt gekenmerkt door een vrij groot frame van ruim 61 cm groot en zou dus ook door mannen kunnen worden gebruikt.

Wielmaat: met een wielmaat van 28 inch is deze fiets een goede aanbeveling om een rustig tochtje of een sportieve rit te maken.

Materiaal: ook hier heeft men vooral gekozen om gebruik te maken van de positieve eigenschappen van aluminium.

 

Nadelen:

Design: het design van deze damesfiets is bijzonder opvallend en uniek te noemen. Voor sommigen is dat een pluspunt terwijl anderen het juist als een struikelblok zullen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Gazelle Miss Grace Transportfiets Vrouwen 44 cm

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze prachtige transportfiets voor dames, die jou aangeboden en geleverd wordt door Gazelle. Jammer genoeg zul je er wel een bepaald budget voor moeten uitreiken en dat zou misschien een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van de online reviews.

Met een framemaat van 44 cm in combinatie met 26 inch wielen, is deze damesfiets misschien net een tikkeltje compacter ten opzichte van de voorgangers. het frame is vervaardigd uit duurzaam staal en kan dan ook best wel tegen een stootje. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de ketting als natuurlijk aandrijfsysteem.

Tijdens het fietsen kun je probleemloos schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen. Indien je, al dan niet plotseling, moet remmen dan kun je gebruik maken van het bekende Rollerbrake remsysteem dat zowel voor- als achteraan de fiets wordt gebruikt.

 

Voordelen:

Remsysteem: de fiets is, voor- en achteraan uitgerust met het krachtige en betrouwbare Rollerbrake remsysteem.

Framemaat: het is een vrij compacte fiets die gekenmerkt wordt door een framemaat van ongeveer 44 cm.

Materiaal: in tegenstelling tot heel wat andere damesfietsen uit het lijstje, heeft men hier gekozen voor een stalen frame.

Wielmaat: in combinatie met het compacte frame werd gekozen voor 26 inch grote wielen.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze damesfiets aan te kopen, dan zul je meteen kunnen vaststellen dat het prijskaartje toch wel wat hoger ligt dan het gemiddelde.

Koop bij bol.com (€600)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke framemaat is ideaal voor een damesfiets?

Bij een damesfiets is het bijzonder belangrijk om rekening te houden met het framemaat van de fiets. Een correcte framemaat garandeert heel wat comfort tijdens het fietsen. Om de framemaat van de fiets te kunnen bepalen, is het minstens even belangrijk om rekening te houden met de totale lichaamslengte.

In de meeste gevallen zal de ideale framehoogte voor dames zich ergens situeren tussen 51 en 61 centimeter. Met deze lengtemaat wordt de totale lengte van de zitbuis bepaald, startend vanaf het middelpunt ter hoogte van de trapas en tot aan de bovenzijde van de zitbuis. Uiteraard zijn er ook damesfietsen met een kleinere framemaat van 46 of 49 cm. Of soms wordt de framemaat weergegeven door de letters S, M, L en XL.

Q2: Wat weegt een damesfiets?

Het gewicht van een damesfiets kan heel verschillend zijn daar het gewicht wordt bepaald door tal van factoren. Zo kan het type fiets bepalend zijn voor het gewicht, eveneens de gebruikte materialen, het formaat en de eventuele extra accessoires en/ of toebehoren.

Zo zal een elektrische damesfiets of e-bike vaak veel meer wegen dan een standaard fiets. Dat heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de motor en de accu. Een fiets met een aluminium frame is bijvoorbeeld ook veel lichter qua gewicht ten opzichte van eentje met een stalen frame. Gemiddeld wordt het gewicht geschat op ongeveer 20 kg maar er zijn dus heel wat fietsen die meer of minder zullen wegen.

 

Q3: Waarom heeft een damesfiets geen stang?

Het grootste verschil tussen een dames- en een herenfiets is uiteraard het gebrek aan stang. Een echte damesfiets heeft dan ook helemaal geen stang en dat heeft vooral te maken met het verleden.

In het verleden droegen alle vrouwen namelijk hele lange jurken en rokken. Dergelijke klederdracht zorgde er dan ook voor dat de stang bij damesfietsen achterwege werd gelaten. Op die manier konden eventuele ongelukken en ongemakken, door de kledij, vermeden worden.

Het gebrek aan stang heeft natuurlijk ook een nadeel want het zorgt er namelijk voor dat een typische damesfiets veel minder stabiel blijkt te zijn.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments