6 beste elektrische bakfietsen Test Van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste elektrische bakfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een functionele bakfiets met een lage instap en bijbehorende bagagedrager die geschikt is voor zowel dames als heren? Dan is de Troy Elektrische Bakfiets alvast een stap in de goede richting. Daartegenover staat de Buxxo Bikes Caloo Elektrische Bakfiets die eveneens gekenmerkt wordt door 3 stevige 21 inch wielen en daardoor heel wat stabiliteit lijkt te garanderen. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het geheel toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen hiermee de zoektocht alvast iets aangenamer en makkelijker voor jou te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste elektrische bakfietsen (Reviews) van 2024

 

Een elektrische bakfiets op 2 wielen of geef je toch eerder de voorkeur aan een elektrische bakfiets op 3 wielen, ook wel omschreven als een elektrische bakfiets driewieler. Is de bakfiets bedoeld om je kinderen en boodschappen te verplaatsen of ben je toch vooral op zoek naar een elektrische bakfiets voor honden? Wij selecteerden alvast 6 toppertjes, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Bedenk of je kiest voor een elektrische bakfiets met een kleine bak dan wel grote bak en een elektrische bakfiets met middenmotor of niet.

 

1. Troy Elektrische Bakfiets – Fiets (elektrisch) – Unisex – Matzwart – 20 Inch

 

Net zoals de bekende familie bakfietsen van Dolly of de gebruiksvriendelijke Babboe bakfietsen, behoort ook deze elektrische bakfiets van Troy tot de algemene toppertjes. Of je gelijk voor een aanbieding dan wel één van de goedkope bakfietsen uit het rijtje kiest, laten we nog even in het midden. Toch staat de hogere prijs ook meteen garant voor een uitstekende kwaliteit en hoge mate van gebruiksgemak wat deze elektrische bakfiets de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Troy elektrische bakfiets – overigens afgewerkt in een prachtig matzwart design – gekenmerkt door een stevig stalen frame van 51 cm groot in combinatie met een stel stevige 20 inch wielen en een maximaal productgewicht van 65 kg. Net zoals de meeste bakfietsen wordt ook dit moment 100% aangedreven door de ketting waarbij je de mogelijkheid geniet om te schakelen tussen de 7 beschikbare versnellingen. Waar vooraan gekozen werd voor een Rollerbrake systeem, maak je achteraan gebruik van het bekende V-brake remsysteem.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo is deze elektrische fiets voorzien van een krachtige fietsmotor ter hoogte van het achterwiel die moeiteloos van stroom wordt voorzien door de accu in de achterdrager. Dit gaat gepaard met een ruime actieradius tot 100 km en de mogelijkheid om te schakelen tussen 5 geïntegreerde ondersteuningsstanden. Kortom, klanten zijn overtuigd dat dit een echt toppertje is!

 

Voordelen

Uitvoering: net zoals de bekende Urban Arrow bakfietsen, wordt ook dit model van Troy gekenmerkt door een meer futuristisch design afgewerkt in matzwart, voorzien van een lage instap en een meegeleverde bagagedrager.

Fietsmotor: de fietsmotor zit verwerkt ter hoogte van het achterwiel en wordt ondersteund door een krachtige uitneembare en makkelijk oplaadbare accu in de achterdrager. 

Snelheid: een maximale snelheid van 25 km/h behoort absoluut tot de mogelijkheden en dit binnen een actieradius van maar liefst 100km.

 

Nadelen

Prijzig: het hogere prijskaartje zou misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Buxxo Bikes Caloo Elektrische Bakfiets 3 Wheels 7 Speed 

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke elektrisch bakfiets met 3 wielen, jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Buxxo Bikes. De bakfiets wordt gekenmerkt door een krachtige motor ter hoogte van het achterwiel in combinatie met een degelijke oplaadbare accu aan het frame waardoor makkelijk een actieradius tot maar liefst 100 km kan worden gegarandeerd.

Verder blijkt deze elektrische bakfiets uitgerust met een stevig doch lichtgewicht aluminium frame van 56 cm groot, aangevuld met 21 inch wielen wat hem geschikt maakt voor gebruik door mannen en vrouwen. Daarnaast is er sprake van een kettingaandrijving, 7 versnellingen én een krachtig mechanisch schijfremsysteem zowel voor- als achteraan.

Een blik op de online reviews toont aan dat alle klanten tot op heden overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen

Remsysteem: zowel voor- als achteraan heeft men ervoor gekozen om te werken met een betrouwbaar mechanisch schijfremsysteem.

Frame: het aluminium frame van 56 cm groot wordt aangevuld met 21 inch wielen en blijkt geschikt om zowel door mannen als vrouwen te worden gebruikt.

Versnellingen: deze unieke driewieler elektrische bakfietst telt maar liefst 7 versnellingen waartussen probleemloos kan worden geschakeld en biedt een ruime actieradius tot 100 km.

 

Nadelen

Geen aanbieding: vanwege zijn hoge prijskaartje zul je deze elektrische bakfiets niet meteen tussen de aanbiedingen hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vogue Carry 3 – Fiets (elektrisch) – Unisex – 26;20 – Actieradius: 0 vtot 75 km

 

De Vogue Carry 3 elektrische bakfiets op 3 wielen is uitgerust met een stevig doch lichtgewicht aluminium frame van 48 cm aangevuld met een stel degelijke 26 inch wielen wat hem uitermate geschikt maakt als unisex bakfiets. Net zoals zijn voorgangers, maakt ook hij gebruik van een kettingaandrijving en biedt hij de mogelijkheid aan om te schakelen tussen de 7 verschillende versnellingen.

Indien je heftig moet remmen, dan kun je alvast vertrouwen op de veilige schijfremmen vooraan in combinatie met het rollerbrake remsysteem achteraan. Verder ben je verzekerd van een degelijke Bafang middenmotor in combinatie met een krachtige oplaadbare accu ter hoogte van de achterdrager wat resulteert in een ruime actieradius van 0 tot 75 km.

In tegenstelling tot heel wat andere bakfietsen is er hier eveneens sprake van een geïntegreerde bagagedrager wat zijn gebruiksgemak alvast de hoogte in doet jagen. Hoewel hij niet meteen tot de goedkope exemplaren uit het rijtje behoort, lijken klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen

Bagagedrager: de geïntegreerde bagagedrager draagt alvast bij tot het uiteindelijke gebruiksgemak en comfort.

Accu: de Bafang middenmotor wordt aangevuld met een krachtige uitneembare accu ter hoogte van de achterdrager, gekenmerkt door 5 ondersteuningsstanden én een ruime actieradius van 0 tot 75 km.

Frame: de bakfiets op 3 wielen kent een stevig aluminium frame van 48 cm groot.

 

Nadelen

Niet gebruiksvriendelijk: ook hier moeten we toch jammer genoeg even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elektrische bakfiets bakfietsen – fiets – eco – Qivelo City – unisex – matzwart – bruin

 

Ben je het beu om steevast een elektrische bakfiets te huren en overweeg je bijgevolg om een nieuwe dan wel tweedehands elektrische bakfiets te kopen? Dan willen wij jou het advies meegeven om dit exemplaar van Qivelo eens even van naderbij te bekijken. Afgaande op de online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, lijk je met de Qivelo alvast voor een toppertje te kiezen. Houd er wel rekening mee dat ook hier het prijskaartje een struikelblok zou kunnen zijn.

De Qivelo elektrische bakfiets wordt gekenmerkt door een stevig aluminium frame van 51 cm in combinatie met 20 inch wielen en werd afgewerkt in een matzwart design met bruine bak en dito accenten, waardoor het geheel een retro uitstraling krijgt. Hij wordt verder aangedreven door de ketting en biedt je de mogelijkheid aan om te schakelen tussen de 7 beschikbare versnellingen. Het geheel werd afgewerkt met een trommelrem én schijfrem respectievelijk voor én achter.

En wil je graag de elektrische modus inschakelen, dan is dat uiteraard geen enkel probleem. Zo is de fiets voorzien van een stevige Bafang motor in het achterwiel die moeiteloos ondersteund wordt door een krachtige oplaadbare accu in de achterdrager. Een toppertje maar wel tegen een bepaald prijskaartje.

 

Voordelen

Fietsmotor: de bakfiets van Qivelo steunt op het principe van een Bafang fietsmotor in het achterwiel en wordt ondersteund door een accu ter hoogte van de achterdrager.

Ondersteuningsstanden: eenmaal de accu volledig opgeladen is, kun je probleemloos schakelen tussen maar liefst 8 verschillende ondersteuningsstanden. 

Actieradius: de elektrische bakfiets van Qivelo garandeert een ruime actieradius van 0 tot maximaal 75 km.

 

Nadelen

Niet budgetvriendelijk: ook hier moeten we jammer genoeg toch ook even wijzen op het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Elektrische bakfiets, 2-wieler, Cargo Plus, 8 sp, 17.5 Ah – Prophete

 

We sluiten het rijtje af met de elektrische bakfiets van Prophete die voorzien is van een aluminium frame van 48 cm in combinatie met 2 stevige 20 inch wielen en een maximaal productgewicht van 55kg. Aangedreven door de ketting, geniet je de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 8 versnellingen en kun je gebruik maken van een set krachtige schijfremmen voor- én achter.

De AEG fietsmotor zit in het midden van de bakfiets verwerkt en wordt ondersteund door een makkelijk oplaadbare accu ter hoogte van het frame. Eenmaal correct opgeladen, kun je schakelen tussen 5 ondersteuningsstanden en genieten van een maximale snelheid tot 25km/h binnen een actieradius van 75 tot 100 km. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een vermogen van 250 watt en een geïntegreerde rotatiesensor.

Hoewel deze elektrische bakfiets heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties genoteerd. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen

Accu: de fiets maakt gebruik van een krachtige makkelijke oplaadbare lithium-ion accu die ter hoogte van het frame werd gemonteerd.

Actieradius: je geniet een ruime actieradius van 75 tot maximaal 100 km die wordt aangevuld met een aanzienlijke snelheid van 25 km/h.

Frame: het 48 cm grote frame blijkt vervaardigd uit duurzaam aluminium en wordt gekenmerkt door een lage instap.

Remsysteem: zowel voor als achter kun je gebruik maken van een set betrouwbare schijfremmen.

 

Nadelen

Kostenplaatje: het hogere prijskaartje zou wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Vogue Carry 2 Wheels Bakfiets – N7 – 468 Wh – Vogue Carry Redy

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Vogue Carry 2 Wheels elektrische bakfiets jou aangeboden en geleverd door Redy en – in tegenstelling tot de 5 voorgaande toppertjes – gekenmerkt door slechts 2 wielen. Dit maakt de fiets beter wendbaar maar jammer genoeg ook instabieler waardoor hij niet voor iedereen even toegankelijk blijkt. Dit in combinatie met zijn hoge prijskaartje zou alvast een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties.

Toch is deze Carry Vogue 2 Wheels bakfiets de moeite waard om even grondig onder de loep te nemen. Zo zul je zien dat hij gekenmerkt wordt door een degelijke en betrouwbare middenmotor in combinatie met een krachtige makkelijk oplaadbare accu ter hoogte van de achterdrager waardoor een ruime actieradius tot wel 75 km kan worden verzekerd.

Dit wordt aangevuld door een stevig doch lichtgewicht aluminium frame van 48 cm, 20 inch wielen, 7 versnellingen en de combinatie van een hydraulisch schijfremsysteem vooraan met het trommelremsysteem achteraan. Kortom, een toppertje binnen zijn segment.

 

Voordelen

Remsysteem: vooraan heeft men ervoor gekozen om te werken met het zogenaamde hydraulische schijfremsysteem terwijl men achteraan gebruik maakt van de trommelrem.

Motor en accu: de Bafang middenmotor wordt aangevuld met een krachtige uitneembare accu ter hoogte van de achterdrager gekenmerkt door 5 ondersteuningsstanden én een actieradius van 0 tot 75 km.

Handig in gebruik: de geïntegreerde bagagedrager wordt gecombineerd met ledverlichting, een gesloten kettingkast en een regenhuif.

 

Nadelen

Kostenplaatje: ook hier durven we vermoeden dat de hoge prijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische bakfietsen Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke elektrische bakfiets dan zul je versteld staan van de mogelijkheden die er tegenwoordig voorhanden zijn. Zo kun je kiezen uit verschillende types, uitvoeringen, designs en prijsklassen wat jammer genoeg vaak tot heel wat keuzestress leidt. Om het jou alvast iets eenvoudiger te maken, proberen we in de onderstaande gids bepaalde kenmerkende eigenschappen wat meer uit te diepen. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om deze koopgids even grondig door te nemen alvorens je de verschillende elektrische bakfietsen en/ of bijbehorende aanbiedingen en promoties met elkaar gaat vergelijken.

Het gebruiksgemak van een elektrische bakfiets en de verschillende types

Een elektrische bakfiets kan best wel een meerwaarde betekenen wanneer je heel wat spulletjes op de fiets wilt meenemen of wanneer je je kinderen met de fiets naar school wilt brengen. Vandaag de dag bestaat er dan ook een aanzienlijk uitgebreid aanbod inzake elektrische bakfietsen waarbij we een onderscheid kunnen maken tussen de zogenaamde tweewielers en driewielers.

Uiteraard zal elk type elektrische bakfiets voor- én/ of nadelen met zich meebrengen waardoor het verstandig is om voor jezelf op voorhand af te wegen waar je precies naar op zoek bent en waar ongeveer je verwachtingen en eisen liggen. Zo zal een tweewieler niet alleen lichter zijn qua gewicht maar daardoor ook veel wendbaarder aanvoelen. Echter gebiedt de eerlijkheid ons wel te zeggen dat de elektrische bakfiets op 2 wielen heel wat compacter is dan zijn grotere broertje de driewieler en bovendien ook minder stabiel op de baan blijkt te liggen.

 

Framemaat in verhouding tot de lichaamslengte

Eenmaal je het type bepaald hebt, komt het erop neer om even verder te kijken in de richting van het frame. Uit welke materialen is het frame vervaardigd en hoe zit het met de grootte? Zo zullen de meeste elektrische bakfietsen uitgerust zijn met een frame vervaardigd uit duurzaam hoogwaardig doch lichtgewicht aluminium wat alvast bijdraagt aan het gebruiksgemak en comfort. Echter bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een frame uit staal of metaal.

Wat de grootte van het frame betreft, stellen we vast dat de standaard elektrische bakfiets voorzien is van een 48 cm groot frame. Echter, in de praktijk kan het frame van de bakfiets makkelijker variëren van ongeveer 26 tot maar liefst 56 cm. Om de geschikte framemaat te vinden, dien je dan ook rekening te houden met je eigen lichaamslengte en eventueel persoonlijke gewicht. Hoe groter je bent, hoe groter het frame dient te zijn.

 

Het type en de positie van de accu en de motor

Wanneer je besluit te investeren in een degelijke elektrische bakfiets is het uiteraard ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de positie van de motor/ accu en het gebruikte type. Zo zullen de meeste bakfietsen standaard worden uitgerust met een krachtige en duurzame Bafang motor hoewel er ook exemplaren bestaan die werken op basis van een Active motor. Wat het type accu of batterij betreft, stellen we dan weer vast dat in de meeste gevallen gekozen wordt voor een snel oplaadbare Lithium Ion accu of een Ananda exemplaar.

Echter is niet alleen het type van belang maar ook de plaatsing van de motor en accu. Zo zal de motor bij een elektrische bakfiets in de meeste gevallen ter hoogte van het achterwiel of in het midden van de fiets worden geïnstalleerd. Wat betreft de accu zien we dat de achterdrager een bijzonder populaire positie blijkt te zijn gevolgd door het frame.

Wielmaat, actieradius en bijkomende kenmerken

Daarnaast kun je je tijdens de zoektocht eveneens toespitsen op heel wat andere factoren zoals bijvoorbeeld de wielmaat die – afhankelijk van het type elektrische bakfiets – makkelijk kan variëren van ongeveer 20 tot 26 inch. Bedenk daarbij ook even hoe het zit met de bandenspanning en het type banden. Zo zullen brede banden een ruimer toepassingsveld garanderen waardoor het bijgevolg mogelijk is om je met de elektrische bakfiets op oneffen terreinen te begeven.

Wat betreft de actieradius zullen de meeste elektrische bakfietsen standaard geleverd worden met een actieradius van 0 tot en met 75 km. Echter bestaan er vandaag de dag ook heel wat exemplaren met een actieradius van wel 100 tot maar liefst 150 km, hoewel dergelijke modellen dan weer een tikkeltje duurder in de aankoop zullen zijn.

Tot slot kun je je elektrische bakfiets – indien gewenst – verder aanvullen met tal van bijkomstigheden die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Denk onder meer maar aan een meegeleverde bagagedrager, meerdere reflectoren en de mogelijkheid om de accu makkelijk te verwijderen wat het opladen ten goede komt.

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe hard gaat een elektrische bakfiets?

In theorie kunnen we stellen dat de maximale snelheid van een traditionele elektrische bakfiets zo’n 25 kilometer per uur bedraagt, wat eveneens dicht aanleunt bij de gewone elektrische fietsen. 

Echter, in de praktijk gebiedt de eerlijkheid ons te vermelden dat de maximale snelheid duidelijk afhankelijk is van enkele externe factoren. Zo zul je onder meer rekening moeten houden met het aantal personen die in de bakfiets wordt meegenomen alsook het tempo en de uiteindelijke bandenspanning. Het spreekt voor zich dat de snelheid van een elektrische bakfiets met 4 kinderen lager zal liggen dan wanneer er (nog) niemand wordt vervoerd.

Q2: Wat kost een elektrische bakfiets?

Ben je op zoek naar een degelijke elektrische bakfiets dan dien je toch wel rekening te houden met een beginnend prijskaartje van ongeveer 2000 euro. Deze prijs kan – naargelang de gebruikte materialen, het formaat en de eventuele extra kenmerken en bijkomstigheden – verder toenemen in de richting van 3000 euro of meer. Kortom, het is duidelijk dat de prijs van een elektrische bakfiets behoorlijk dicht in de buurt komt van die van een standaard elektrische fiets en er bijgevolg toch wel een bepaald budget moet worden voorzien.

Echter, bestaan er natuurlijk altijd manieren om de prijs zoveel mogelijk te drukken. Zo zou je er onder meer voor kunnen kiezen om een tweedehands elektrische bakfiets in huis te halen of op zoek te gaan naar een exemplaar dat je gedurende een bepaalde periode kunt afhuren. Deze laatste mogelijkheid is vooral economisch indien je de bakfiets slechts sporadisch eens een keertje wenst te gebruiken.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES