5 beste Elektrische Fietsen Test van 2022

Laatste update: 27.06.22

 

Beste elektrische fietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die op zoek gaan naar een degelijke elektrische fiets. Sommigen modellen zullen over net iets meer mogelijkheden beschikken ten opzichte van andere elektrische fiets exemplaren. Kies je voor een zogenaamde e-bike of heeft dit helemaal geen belang? Wij zoeken de mogelijkheden voor je uit en vermelden de belangrijke eigenschappen in onze koopgids. Ben je op zoek naar topproducten bekijk dan de 3 geselecteerde opties hieronder alvast. Zo zou je kunnen kiezen voor de SachenRad EBike. Een duurzame fiets met een krachtige motor en uniek urban design. Door te kiezen voor de Flyer Upstreet 5 7.03 kies je voor een elektrische fiets met bandenmaat 28 inch. Degelijk genoeg om ook in het stadscentrum en/ of op ruwer terrein te fietsen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische fietsen (Reviews) van 2022

 

Of je nu op zoek gaat naar een elektrische fiets voor dames of heren, je zult merken dat er wel degelijk heel wat keuze is. Kies je voor een e-bike exemplaar of wil je liever een elektrische fiets met een zogenaamde middenmotor? Ook dat behoort tot de vele mogelijkheden. Daarom zijn we zo vrij geweest om 5 topproducten te selecteren. We hebben hierbij rekening gehouden met de online reviews en het advies van kopers. Neem rustig de tijd en kies er de voor jou beste elektrische fiets vervolgens uit.

 

 

1. SachsenRad EBike/Elektrische fietsen R6, 240W motor, 26-inch

 

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te moeten maken uit het ruime aanbod van elektrische fietsen. Dit exemplaar wordt jou aangeboden door één van de bekende merken SachsenRad en kan op heel wat positieve reacties van klanten rekenen.

Deze prachtige urban fiets wordt gekenmerkt door een 26 cm groot frame, vervaardigd uit duurzaam en lichtgewicht aluminium. De zwarte coating laat de fiets er heel robuust en stoer uitzien. Verder is het ontwerp verder uitgerust met een wielmaat van 24 inch en de mogelijkheid om te schakelen tussen de 7 beschikbare versnellingen. De aandrijving gebeurt door middel van een ketting en je geniet zowel een mechanische schijfrem voor- als achteraan.

De Active fietsmotor bevindt zich in het achterwiel van de elektrische fiets terwijl de accu zich aan het frame bevindt. Met een totaal vermogen van maar liefst 240 Watt is dit een zeer degelijke elektrische fiets voor zowel dames alsook heren. Slechts één koper bleek niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Door te kiezen voor deze elektrische fiets van SachsenRad kies je voor een duurzame en degelijke e-bike. Bovendien valt ook het prijskaartje nog vrij goed mee. Het loont dan ook de moeite om de populairste kenmerkende eigenschappen even van naderbij te bekijken.

 

Voordelen

Frame: het frame van deze unieke elektrische fiets is vervaardigd uit stevig doch bijzonder licht aluminium en heeft een grootte van 26 cm.

Wielmaat: de fiets wordt aangevuld met wielen van elk 24 inch grootte.

Fietsmotor: deze elektrische fiets is voorzien van een degelijke Active fietsmotor die verwerkt zich ter hoogte van het achterwiel. De accu bevindt zich ter hoogte van het frame en biedt een vermogen van 240 Watt.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: wanneer we de online reacties bekijken dan stellen we vast dat één klant niet tevreden is met de kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Flyer Upstreet 5 7.03 Hybridefiets Voor volwassenen 28 inch Aluminium

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan zou je natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke elektrische fiets van Flyer, speciaal voor volwassenen ontwikkeld. De fiets wordt gekenmerkt door een framemaat van maar liefst 52 cm in combinatie met 28 inch wielen. Doordat het frame uit duurzaam aluminium vervaardigd is, blijkt het niet alleen stevig maar ook nog eens licht van gewicht.

De aandrijving van de fiets gebeurt hier niet op basis van de ketting maar wel met behulp van de riem. Zo heb je bovendien de mogelijkheid om te schakelen tussen 8 beschikbare versnellingen en kun je gebruik maken van de hydraulische schijfrem voor- én achteraan de fiets. De Panasonic fietsmotor bevindt zich in het midden van de fietst terwijl de accu zich ter hoogte van het frame bevindt.

Met een actieradius variërend van 100 tot maximaal 150 km en een maximaal vermogen van 603 Watt, haal je echt een topproduct in huis. Jammer genoeg zul je wel rekening moeten houden met het hoge prijskaartje. Het is dus niet meteen één van de goedkope elektrische fietsen en al zeker geen aanbieding.

De Flyer elektrische fiets behoort tot de unieke hybride fietsen die speciaal ontworpen zijn voor volwassen personen, man en vrouw. De fiets wordt gekenmerkt door een duurzaam en uniek frame dat voornamelijk uit aluminium bestaat en heeft een totale grootte van maar liefst 52 cm.

 

Voordelen

Wielmaat: deze fiets is voorzien van een uitstekende wielen met een formaat van 28 inch.

Aandrijving: wanneer we bij deze elektrische fiets naar de aandrijving kijken dan kunnen we stellen dat die gebeurt op basis van de riem.

Handig in gebruik: de fiets is ideaal om korte en lange afstanden mee af te leggen. Verder heb je de mogelijkheid om zonder problemen 1 van de 8 beschikbare versnellingen te gaan gebruiken.

Remsysteem: de fiets is uitgerust van een hydraulisch remsysteem en dit zowel aan de voorkant alsook de achterkant.

 

Nadelen

Prijskaartje: jammer genoeg is het niet meteen één van de elektrische fietsen met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. E-4motion Maxi de Luxe Vouwfiets Elektrisch 20 inch

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze prachtige elektrische vouwfiets meteen wel een koopje te zijn. Doordat het hier om een elektrische vouwfiets gaat, kun je deze fiets makkelijk meenemen op de bus of de tram en na gebruik eenvoudig ergens opbergen. De fiets wordt jou aangeboden door het bekende merk e-4motion.

De fiets wordt gekenmerkt door een maximale framemaat van maar liefst 55 cm in combinatie met een compacte wielmaat van 20 inch. Het frame is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en tegelijk lichtgewicht aluminium. Dit maakt dat de elektrische vouwfiets amper 20,5 kg weegt. Ook hier gebeurt de aandrijving door middel van de ketting en heb je de mogelijkheid te schakelen tussen 6 versnellingen.

Zowel voor- als achteraan wordt gebruik gemaakt van een typisch V-brake remsysteem. De Shengyi fietsmotor wordt in het achterwiel geplaatst en ook de accu bevindt zich ter hoogte van de achterdrager. Bovendien wordt de accu bij de aankoop van het product meegeleverd. Klanten zijn tevreden over de uitstekende kwaliteit alhoewel één iemand de fiets toch nog wat te zwaar vindt.

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke en duurzame elektrische fiets? Maar wil je natuurlijk wel zeker zijn van het feit dat je waar voor je geld krijgt? Kies dan voor deze elektrische fiets, jou thuis geleverd door e-4motion. Misschien wel meteen het beste merk voor sommigen.

 

Voordelen

Formaat: de elektrische fiets is voorzien van een frame van ruim 55 cm gecombineerd met een stel stevige wielen van elk 20 inch.

Remsysteem: in tegenstelling tot de vorige elektrische fiets, wordt hier een V-brake remsysteem gebruikt en dit zowel voor- als achteraan.

Accu: de accu die zich aan de achterdrager van de fiets bevindt, zit gewoon bij de prijs inbegrepen.

 

Nadelen

Gewicht: indien er dan toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan heeft dit volgens één klant voornamelijk te maken met het zware gewicht.

Koop bij bol.com (€2435)

 

 

 

 

4. Troy E-bike Special Bakfiets Fiets (elektrisch) Unisex

 

Door te kiezen voor deze unieke elektrische bakfiets van Troy kies je voor een uniek en opvallend exemplaar dat zowel door dames als heren kan worden gebruikt. De fiets is afgewerkt in neutrale bruine en zwarte kleuren en oogt bijgevolg bijzonder klassiek en stijlvol.

Met een framemaat van maar liefst 26 cm in combinatie met een wielmaat van 26 inch, is dit de perfecte fiets om ook in het stadsleven te gebruiken. Doordat het frame uit metaal vervaardigd blijkt, ben je verzekerd van de stevigheid en kwaliteit. Echter weegt het wel iets meer dan een frame uit bijvoorbeeld aluminium. De aandrijving gebeurt door middel van de ketting en je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen de 6 versnellingen.

Zowel voor- als achteraan mag je zeker zijn van een perfect werkende rollerbrake rem. Verder zul je merken dat de bekende Bafang motor in het achterwiel verstopt zit en de accu zich ook ter hoogte van de achterdrager bevindt. Jammer genoeg merken we op dat de meningen toch ietwat verdeeld zijn. Sommige klanten vinden het een topproduct terwijl anderen twijfelen over de kwaliteit.

Specifiek op zoek naar een elektrische bakfiets? Twijfel dan niet langer en bekijk even dit unieke product, jou aangeboden en geleverd door het, al dan niet bekende, merk Troy. Om te weten te komen of dit product al dan aan jouw verwachtingen kan voldoen, is het handig om de voor- en nadelen even tegenover elkaar te plaatsen.

 

Voordelen

Remsysteem: deze elektrische fiets maakt gebruik van een krachtig rollerbrake remsysteem en dit zowel achteraan alsook vooraan.

Fietsmotor: er wordt gebruik gemaakt van de bekende Bafang fietsmotor die verborgen zit in het achterwiel. De accu bevindt zich dan weer aan de achterdrager.

Formaat: de fiets beschikt over een duurzaam en degelijk 26 cm frame in combinatie met wielen die elk afzonderlijk een formaat van 26 inch bepalen.

 

Nadelen

Kwaliteit: slechts een beperkt aantal kopers blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Doornbikes Travel Light E-bike elektrische fiets middenmotor Bafang 250 W

 

Tenslotte kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke Travel Light elektrische fiets. Het mag dan wel niet één van de goedkope exemplaren zijn, toch zul je aangenaam verrast zijn door de kwaliteit.

Deze prachtige urban fiets wordt gekenmerkt door een vrij groot frame van ruim 50 cm in combinatie met 28 inch wielen. Het frame is, net zoals de meeste elektrische fietsen uit ons lijstje, vervaardigd uit kwalitatief lichtgewicht aluminium. Vervolgens is de fiets afgewerkt in een prachtige mat zwarte met antraciet achtige kleur. De aandrijving gebeurt door middel van de ketting en je kunt schakelen tussen de 7 beschikbare versnellingen.

Vooraan geniet je een cantilever rem terwijl achteraan gebruik gemaakt wordt van een rollerbrake. Net zoals het vorige product wordt ook hier gebruik gemaakt van een Bafang middenmotor waarbij de accu zich ter hoogte van de achterdrager bevindt. Jammer genoeg zijn er nog geen online reacties geplaatst en de hoge prijs kan daar zeker een verklaring voor zijn. Laat je hier niet door afschrikken!

Door te kiezen voor de Travel Light elektrische fiets kies je duidelijk niet alleen voor kwaliteit maar jammer genoeg ook voor een hoger prijskaartje. Echter kan het misschien wel de fiets zijn die aan al jouw voorwaarden lijkt te voldoen. Alvast de moeite waard om het even te bekijken.

 

Voordelen

Remsysteem: de fiets maakt gebruik van een combinatie van een cantilever remsysteem vooraan en een rollerbrake systeem achteraan.

Fietsmotor: de fiets is voorzien van een krachtige middenmotor, meer bepaald van het Bafang type. De accu bevindt zich aan de achterdrager.

Aandrijving: net zoals bij sommige andere elektrische fietsen gebeurt ook hier de aandrijving op basis van een ketting. Verder schakel je probleemloos tussen de 7 versnellingsmogelijkheden.

 

Nadelen

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje toch wel ver boven het gemiddelde te liggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische fietsen Koopgids

 

Tegenwoordig is er een ruime aanbod aan elektrische fietsen waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Het is daarom een goede aanbeveling om tijdens het vergelijken van de mogelijkheden, rekening te houden met een aantal factoren. Hoe werkt een elektrische fiets en wat met de plaatsing van de motor? Wat met de voeding en de eventuele voordelen ervan? Het loont dan ook de moeite om deze koopgids even grondig te bestuderen en aandachtig te zijn voor leuke aanbiedingen en promoties.

Wat is een elektrische fiets en de werking

Zoals de naam doet vermoeden, is een elektrische fiets een fiets die wordt aangevuld door een motortje. Een degelijke elektrische fiets zit er dus net zo uit als een gewone standaard fiets maar is uitgerust met een elektrische motor. Dat wil zeggen dat je zelf minder kracht en energie zult moeten verbruiken tijdens het fietsen. Dat kan best wel handig zijn voor oudere mensen of mensen die te kampen hebben met een chronische ziekte.

Bovendien is een elektrische fiets net zo wendbaar als een gewoon exemplaar, en de werking ervan is bijzonder eenvoudig. Zodra jij begint met trappen dan zul je merken dat het motortje automatisch wordt ingeschakeld. Bij de meeste elektrische fietsen is het vermogen van de motor echter beperkt tot maximaal ongeveer 250 Watt. Bovendien is het zo dat het motortje slechts mag beginnen draaien op het moment dat jij begint te trappen. En er mag niet meer dan 25 km per uur gehaald worden, anders spreekt men van een “Speed Pedelec”.

 

Eventuele pluspunten

We hebben het al min of meer aan bod laten komen, maar het gebruik van een degelijke elektrische fiets kun je koppelen aan tal van pluspunten. In de eerste plaats zul je dus veel minder spierkracht nodig hebben om vooruit te kunnen komen. En dat kan een voordeel zijn voor mensen op leeftijd of personen die, omwille van een ongeluk of ziekte, heel wat spierkracht verloren zijn. Ook zijn kunnen dan nog steeds genieten van een ontspannend fietstochtje.

Verder is het besturen van een elektrische fiets helemaal niet moeilijker dan een gewone standaard fiets. En je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen heel wat versnellingen van minimaal 7 tot en met maximaal 30 versnellingen. Dergelijke fietsen maken ook gebruik van een elektrische remsysteem dat niet alleen veilig maar ook betrouwbaar blijkt te zijn. Dit elektrisch remsysteem wordt vaak gecombineerd met een motortje dat zich in het voor- of in het achterwiel bevindt.

En misschien zul je het niet meteen verwachten maar de meeste elektrische fietsen zijn ook nog eens goedkoop in gebruik. De aankoopprijs is vaak een pak hoger dan de eigenlijke verbruikskosten. Zo moet je ongeveer rekenen op 0,15 euro per kilometer en dat is echt behoorlijk weinig. Een elektrische fiets is ook milieuvriendelijk want het heeft niet dezelfde CO2 uitstoot als bijvoorbeeld een wagen of motor. En het is gezond want je blijft, ondanks alles, in beweging.

 

De voeding en de duur van de accu

Het is ook belangrijk om even stil te staan bij de voeding van een elektrische fiets. De meeste exemplaren maken gebruik van een bijzonder krachtige en oplaadbare lithium-ionbatterij. Echter bestaan er ook elektrische fietsen die zijn uitgerust met een nikkel-cadmium batterij of nikkel-metaalhydride batterij. Dergelijke exemplaren zijn vaak goedkoper dan de lithium variant maar ook veel zwaarder en minder krachtig.

In de meeste gevallen zul je dus het gebruik van een lithium-ionbatterij kunnen constateren. Dergelijke batterijen zijn oplaadbaar, krachtig, betrouwbaar en bijzonder duurzaam. Uiteraard is het afhankelijk van batterij tot batterij hoe lang die het zal uithouden. Dat kan afhankelijk zijn van de mate waarin je de fiets gebruikt maar ook de snelheid die je neemt en gebruik van versnellingen. Algemeen wordt gesteld dat, in normale omstandigheden, een volle accu van 500 Watt vermogen ongeveer 50 km zal meegaan.

 

Plaatsing van de motor

De elektrische motor die deel uitmaakt van de fiets kan op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, en soms verder weg van de accu. Zo kan een elektrische motor in het voorwiel worden geplaatst maar ook het achterwiel en de trapas behoren tot de mogelijkheden. Door een elektrische motor in het voorwiel van de fiets te plaatsen, kies je voor één van de meeste eenvoudige technieken. Een nadeel is dan weer de beperkte trekkracht van de motor.

De trekkracht van de motor zal bijvoorbeeld groter zijn bij een elektrische motor die in het achterwiel van de fiets wordt geplaatst. Bovendien is in dergelijke gevallen te kans om te slippen en uit te schuiven ook veel kleiner. Een nadeel is dan weer dat het versnellingssysteem misschien niet altijd even goed lijkt te werken. Bij een motor in de trapas, kies je voor een krachtig en duurzaam motorsysteem. Je zult geen enkel probleem ondervinden, zelfs niet wanneer het even steil bergop lijkt te gaan. Ook bij een eventuele platte band, heb je geen problemen om de band te repareren of verwisselen. Echter blijkt de ketting wel sneller te verslijten.

Gewicht en vermogen

Het spreekt voor zich dat een degelijke elektrische fiets vaak net iets meer zal wegen dan een gewone standaard fiets. Toch is het gewicht door de jaren heen al heel wat verbeterd. Zo moet je rekening houden met een gewicht van minimaal 9 tot maximaal 30 kilogram. Alhoewel we zien dat heel veel recente elektrische fietsen zich situeren tussen 17 en 25 kg.

Ook wat het vermogen betreft, zul je heel wat onderscheid waarnemen. Het vermogen van de accu wordt ook steevast uitgedrukt op basis van de bereikte spanning. En spanning wordt altijd vermeld in Volt. De capaciteit van de spanning wordt dan weer uitgedrukt in het aantal ampère en dit steeds per uur. Ben je op zoek naar een krachtige elektrische fiets, kies dan voor meer spanning en meer ampère.

 

Met welk budget hoef je rekening te houden

We hebben het al even vermeld maar de aankoopprijs van een degelijke elektrische fiets kan voor velen wel een verrassing zijn. Je hebt natuurlijk goedkope elektrische fietsen of misschien kun je een tweedehands elektrische fiets op de kop tikken. Echter zul je, indien je op zoek bent naar een optimale kwaliteit en duurzaamheid, toch steeds rekening moeten houden met prijskaartjes die makkelijk oplopen tot 3000 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een elektrische fiets?

De aankoopprijs van een elektrische fiets is vaak hoger dan de verbruikskosten die je ervan zult hebben. Dat wilt natuurlijk helemaal niet zeggen dat er geen goedkope elektrische fietsen op de markt zijn. Echter is de kwaliteit en duurzaamheid dan vaak ook iets minder dan de fietsen uit het duurdere klassement. Zo zul je toch wel al gauw rekening moeten houden met een minimum prijskaartje van ongeveer 1500 euro met de mogelijkheid dat het oploopt tot ongeveer 3000 euro.

Alles is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de fiets en het vermogen en de spanning van de accu. Zo zal een elektrische fiets die meer vermogen aanbiedt, vaak veel duurder in de aankoop zijn dan een exemplaar met een gemiddeld of laag vermogen. Ook het design en het formaat van het frame en de banden kan een invloed hebben op de prijsbepaling.

Q2: Waar moet je op letten als je een tweedehands elektrische fiets koopt?

Is de aanschaf van een volledig nieuwe elektrische fiets toch wel wat teveel van het goede, dan kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een evenwaardige tweedehands elektrische fiets. Zorg er echter voor dat je goed rekening houdt met de duurzaamheid van de batterij. Na verloop van tijd zul je de batterij van de fiets moeten vervangen, zorg ervoor dat dit mogelijk is en door de vorige koper gebeurt.

Wat is het maximale vermogen van de accu en hoe lang heeft de accu nodig om op te laden. De oplaadtijd is vaak een indicatie om de kwaliteit en de staat van de batterij te achterhalen. Zorg er bovendien voor dat je de fiets altijd even mag testen alvorens je overgaat tot de eigenlijke betaling ervan. En zet alles op papier!

 

Q3: Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Bij de aankoop van een elektrische fiets vragen de meeste klanten zich meteen af wat de maximale snelheid is. Een degelijke elektrische fiets die aan alle normen en regels voldoet, en bij wet is goedgekeurd mag niet meer dan 25 kilometer per uur behalen. Uiteraard zijn er ook heel wat elekrische fietsen te verkrijgen die heel wat meer dna 25 km/u halen. Zo kan het zijn dat de elektrische fiets voorzien is van een motor met een topsnelheid van 45 kilometer per uur. In dergelijke gevallen gaat het om de zogenaamde “Speed Pedelec” elektrische fiets.

 

Q4: Hoe werkt een elektrische fiets?

De werking van een elektrische fiets is vrij eenvoudig en steunt op het gebruik van een motortje. De motor kan geplaatst worden in het voorwiel van de fiets maar evengoed in het achterwiel of zelfs in de trapas. Zodra je begint te trappen, zul je merken dat de motor van de fiets vrijwel geheel automatisch in werking zal treden. Dat wil dus zeggen dat de motor niet in werking treedt op het moment dat jij bijvoorbeeld stil staat.

Het gebruik van de elektrische motor zorgt ervoor dat je als fietser veel minder spierkracht en energie zult moeten verspillen om alsnog vooruit te komen. En dat is een voordeel voor mensen die, om wat voor reden dan ook, minder spierkracht genieten.

Q5: Hoe lang duurt het opladen van de accu bij een elektrische fiets?

Kies je voor een elektrische fiets dan zul je er rekening mee moeten houden dat de batterij of accu regelmatig even moet worden opgeladen. De oplaadtijd van de accu is echter afhankelijk van verschillende externe factoren. Denk maar aan het type accu en de capaciteit ervan maar evengoed aan het type oplader dat je van plan bent om te gebruiken.

Zo staat vast dat een grote accu vaak iets meer tijd nodig zal hebben om helemaal te kunnen opladen ten opzichte van een compacte accu. Verder is het gebruik van een snellader van ongeveer 4 Ampère of zelfs meer, veel beter dan het gebruik van een standaard oplader met een vermogen van 2 Ampère. Houd hier rekening mee!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES