6 beste Elektrische Fietsen Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste elektrische fietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Elektrische fietsen zijn al vaker een goede uitvinding gebleken en zorgen er onder meer voor dat ook mensen die te kampen hebben met chronische ziekte, van beweging kunnen genieten. Toch is het niet altijd makkelijk om te weten wat de beste elektrische fiets is en dat heeft vooral te maken met het ruime aanbod. Daarom zijn we gelijk op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde elektrische fietsen. Zo lijkt de Knaap Bikes Edition alvast een goede optie en voorzien van een behoorlijke actieradius van 100 tot 150 km. Daartegenover staat de Hitway 14F005 Elektrische Fiets E-bike die in het oog springt vanwege zijn krachtige 250 watt motor.  

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste elektrische fietsen (Reviews) van 2024

 

Wil je niet in de tijd blijven steken en niet in het verkeer vastzitten door de lastige file, dan breekt de tijd aan om alle mogelijke kansen te grijpen en te gaan voor een elektrische fiets. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bieden ook tal van mogelijkheden. Er zijn keuzes zat voor man en vrouw, dus kies de beste elektrische fiets uit.

 

1. Knaap Bikes Edition – Motorpositie: Achterwiel // Actieradius: 100 tot 150 km

 

Of je met de e-bike van Knaap Bikes gelijk voor één van de goedkope elektrische fietsen kiest, valt nog even af te wachten. Toch lijkt deze relatief kleine elektrische vouwfiets door heel wat klanten positief te worden onthaald, wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. De moeite waard dus om deze – misschien wel beste – elektrische fiets eens even onder de loep te nemen.

Zo kies je met de Knaap Bikes gelijk voor een degelijke unisex vouwfiets voorzien van een metalen frame van 57 cm met 20 inch wielen en afgewerkt in een stijlvolle space-grijze kleur. De elektrische fiets wordt daarbij aangedreven door een ketting en telt maar liefst 7 versnellingen waartussen je probleemloos kunt schakelen. Zowel voor- als achteraan ben je verzekerd van een goed werkende mechanische schijfrem.

Maar dat is natuurlijk niet alles want verder is deze vouwfiets uitgerust met een degelijke Bafang fietsmotor ter hoogte van het achterwiel in combinatie met een oplaadbare Lithium-Ion accu die in het frame bevestigd zit. Daardoor kan een wattage tot maximaal 250 watt worden behaald inclusief een actieradius gaande van 100 tot 150 km.

 

Voordelen

Fietsaccu: de Knaap Bikes is uitgerust met een krachtige oplaadbare Lithium-Ion accu ter hoogte van het frame.

Motor: de Bafang motor zit goed verwerkt in het achterwiel van de vouwfiets.

Doelgroep: of je nu op zoek bent naar een elektrische damesfiets dan wel een elektrische fiets voor heren; met de Knaap Bikes zit je altijd goed.

 

Nadelen

Prijskaartje: ben je van plan om deze vouwfiets in het winkelmandje te plaatsen, besef dan wel dat hij niet meteen tot de goedkope fietsen behoort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Hitway 14F005 Elektrische Fiets E-bike / Opvouwbaar / 250W Motor / 7.5Ah / 16”

 

Net zoals de bekende Gazelle elektrische fietsen, de Cortina elektrische fiets of de elektrische fiets van Sparta, behoort ook dit model van Hitway alvast tot de populairste – misschien zelfs beste – elektrische fietsen. En dit lijkt alleen maar te worden bevestigd door de vele positieve online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. Kortom, de moeite waard om deze elektrische fiets eens even onder de loep te nemen. 

Zo zul je zien dat de Hitway 14F005 E-bike gekenmerkt wordt door een 40 cm groot frame uit aluminium in combinatie met 16 inch wielen. De elektrische vouwfiets wordt daarbij ondersteund door een kettingaandrijving, een hydraulische schijfremsysteem en de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 3 versnellingen. De Performance fietsmotor werd ter hoogte van het achterwiel geïntegreerd en moeiteloos gecombineerd met een accu in het frame wat een actieradius van 0 tot 75 km oplevert.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met de 3 verschillende rijstanden gaande van een ondersteuningsstand tot een volledig elektrisch aangedreven fiets of een reguliere fiets waarbij de elektrische aandrijving wordt uitgeschakeld. Kortom, een toppertje ondanks het feit dat het niet meteen om een elektrische fiets aanbieding gaat.

 

Voordelen

Motor: de 250 watt Performance motor zit geïntegreerd in het achterwiel en wordt ondersteund door een krachtige oplaadbare batterij verwerkt in het frame.

Gebruiksgemak: de fiets garandeert een maximale belasting tot 120 kg in combinatie met een maximale snelheid van 25km/u en een actieradius van 0 tot 75 km.

Frame: ben je op zoek naar een vouwbare elektrische fiets voor dames/ heren dan is dit model met een framemaat van 40 cm en 16 inch wielen alvast een schot in de roos.

 

Nadelen

Gewicht: volgens 1 koper is het gewicht van de fiets behoorlijk hoog wat het niet makkelijk maakt om hem te verplaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Watt Boston E-Bike – Mannen – 59 cm // Motorpositie: Achterwiel – Accupositie: Frame

 

Kies je voor de Watt Boston e-bike dan kies je duidelijk voor een elektrische stadsfiets voor heren. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een stevig doch lichtgewicht aluminium frame van 59 cm groot in combinatie met 28 inch wielen. Net zoals de meeste andere elektrische fietsen wordt hij aangedreven door de ketting en maakt hij gebruik van het betrouwbare V-brake remsysteem en dit zowel voor als achteraan.

Dankzij de Bafang motor ter hoogte van het achterwiel én de krachtige oplaadbare Lithium-Ion accu in het frame kan een ruim vermogen tot 250 watt geleverd worden verdeeld over 5 ondersteuningsstanden. Daarbij geniet je een behoorlijke actieradius van 0 tot 75 km. 

Een blik op de online reviews toont tot op heden alleen maar positieve klantervaringen aan. Zo reageren heel wat kopers overtuigd betreffende het design, de prijs-kwaliteit en de klantenservice wat – niet verwonderlijk – resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen

Materiaal: de e-bike van Watt kent een vrij groot frame van 59 cm en blijkt volledig vervaardigd uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Motor: de fiets is uitgerust met de bekende Bafang motor die werd ingebouwd ter hoogte van het achterwiel.

Actieradius: voor een stadsfiets geniet je een relatief grote actieradius gaande van 0 tot 75 km.

Vermogen: hij garandeert een maximaal wattage van 250 watt verdeeld over 5 ondersteuningsstanden.

 

Nadelen

Geen dames: de Watt Boston e-bike is voor dames misschien toch net iets minder toegankelijk te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Flyer Upstreet 5 Voor vrouwen – Motorpositie: Midden // Accupositie: Aan frame

 

In tegenstelling tot het voorgaande product, kies je met de Flyer Upstreet 5 gelijk voor een elektrische hybridefiets voor dames. Deze unieke trekkingfiets – die uiteraard opvalt vanwege zijn prachtig glanzend witte design – kent daarbij een uit aluminium vervaardigd frame van 51 cm groot in combinatie met 28 inch banden. Daarbij wordt het geheel aangedreven door de ketting en geniet je de mogelijkheid om probleemloos te schakelen tussen de 5 beschikbare versnellingen.

Maar dat is natuurlijk niet alles want zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de hydraulische schijfrem, voor én achter, de Panasonic fietsmotor ter hoogte van het midden en de krachtige oplaadbare Lithium-Ion accu aan het frame. Dit alles maakt dat de trekkingfiets een ruim wattage kan bereiken tot 603 watt in combinatie met een actieradius van meer dan 150 km, wat zijn prijskaartje meteen lijkt te verklaren. En daar waar de andere elektrische fietsen steunen op het principe van een rotatiesensor, maakt dit exemplaar gebruik van de bekende Dual sensor technologie.

Hoewel deze elektrische fiets duidelijk heel in zijn mars heeft, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje daar vast en zeker voor iets tussen steekt.

 

Voordelen

Vering: de trekkingfiets van Flyer maakt gebruik van een zadelpenvering.

Accu: de Panasonic motor ter hoogte van het midden wordt bij de Flyer elektrische fiets aangevuld met een krachtige oplaadbare Lithium-Ion accu aan het frame.

Frame: het frame kent een totale afmeting van 51 cm en blijkt vervaardigd uit duurzaam aluminium.

Wielmaat: de fiets wordt afgewerkt met een stel stevige 28 inches grote wielen.

 

Nadelen

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cortina EU1 Elektrische Damesfiets – 28 inch – RB3 // 3 Versnellingen – 50 cm

 

We sluiten het rijtje af met de Cortina E-Common transperbrake remsysteem.

Daarnaast is de Cortina elektrische fiets uitgerust met een Bafang motor ter hoogte van het voorwiel en een krachtige oplaadbare accu die in de achterdrager werd geïntegreerd. Hij kan daardoor een ruim wattage tot 450 watt aan verdeeld over meerdere standen en een ruime actieradius van 75 tot 100 km.

Ondanks de vele positieve eigenschappen en het – in vergelijking met de andere elektrische fietsen uit dit lijstje – mooie prijskaartje, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien is deze elektrische fiets jou wel op het lijf geschreven.

 

Voordelen

Actieradius: je geniet een relatief ruime actieradius van 75 tot maximaal 100 km.

Accu: de krachtige oplaadbare Lithium-Ion fietsaccu werd moeiteloos in de achterdrager van de fiets bevestigd.

Motor: de stadsfiets is uitgerust met een krachtige Bafang fietsmotor die ter hoogte van het voorwiel werd geïntegreerd.

 

Nadelen

Prijskaartje: hoewel de prijs in vergelijking met andere fietsen, goed meevalt kan het nog steeds als een struikelblok worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. E-4motion Maxi de Luxe Vouwfiets Elektrisch 20 inch

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt deze prachtige elektrische vouwfiets meteen wel een koopje te zijn. Doordat het hier om een elektrische vouwfiets gaat, kun je deze fiets makkelijk meenemen op de bus of de tram en na gebruik eenvoudig ergens opbergen. De fiets wordt jou aangeboden door het bekende merk e-4motion.

De fiets wordt gekenmerkt door een maximale framemaat van maar liefst 55 cm in combinatie met een compacte wielmaat van 20 inch. Het frame is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en tegelijk lichtgewicht aluminium. Dit maakt dat de elektrische vouwfiets amper 20,5 kg weegt. Ook hier gebeurt de aandrijving door middel van de ketting en heb je de mogelijkheid te schakelen tussen 6 versnellingen.

Zowel voor- als achteraan wordt gebruik gemaakt van een typisch V-brake remsysteem. De Shengyi fietsmotor wordt in het achterwiel geplaatst en ook de accu bevindt zich ter hoogte van de achterdrager. Bovendien wordt de accu bij de aankoop van het product meegeleverd. Klanten zijn tevreden over de uitstekende kwaliteit alhoewel één iemand de fiets toch nog wat te zwaar vindt.

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke en duurzame elektrische fiets? Maar wil je natuurlijk wel zeker zijn van het feit dat je waar voor je geld krijgt? Kies dan voor deze elektrische fiets, jou thuis geleverd door e-4motion. Misschien wel meteen het beste merk voor sommigen.

 

Voordelen

Formaat: de elektrische fiets is voorzien van een frame van ruim 55 cm gecombineerd met een stel stevige wielen van elk 20 inch.

Remsysteem: in tegenstelling tot de vorige elektrische fiets, wordt hier een V-brake remsysteem gebruikt en dit zowel voor- als achteraan.

Accu: de accu die zich aan de achterdrager van de fiets bevindt, zit gewoon bij de prijs inbegrepen.

 

Nadelen

Gewicht: indien er dan toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld dan heeft dit volgens één klant voornamelijk te maken met het zware gewicht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische fietsen Koopgids

 

Hou jij ook van een heerlijk fietstochtje maar heb je niet zoveel kracht dan is een elektrische fiets misschien wel iets voor jou. Om een keuze te maken uit de beste elektrische fietsen hebben wij een aantal elementen toegelicht. Houd dus zeker rekening met het type, de motor en de accu en actieradius van de fiets wanneer je verschillende aanbiedingen gaat vergelijken. En bovendien kun je hem, indien gewenst, verder personaliseren met één van de leukste fietskratten.

Type

Tegenwoordig is er reeds een ruim assortiment aan elektrische fietsen op de markt gebracht. Zo moet je dus rekening houden met drie verschillende types elektrische fietsen. Je hebt bijvoorbeeld de e-bike, dus de gewone elektrische fiets die een ondersteuning gaat bieden tot ongeveer 25 km per uur. Dit is dus eigenlijk de ideale fiets voor dagelijks gebruik.

Daarnaast heb je ook de high speed e-bike die ook wel speed pedelec genoemd wordt. Dit zijn de elektrische fietsen die voorzien zijn van een accu met een hogere capaciteit en een sterke motor. Vaak kunnen deze fietsen tot 45 km per uur halen waardoor ze dicht aanleunen tegen de bromfiets modellen.

Dan zijn er ook nog de elektrische bakfietsen waarmee je op een snelle en gemakkelijke manier door de stad kunt fietsen. Dit kan ideaal zijn om bijvoorbeeld de kindjes naar school te brengen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het onderscheid op basis van de sensoren. Zo heb je e-bikes met enkel en alleen de rotatiesensor. En je hebt elektrische fietsen met rotatiesensor en krachtsensor. Bij een elektrische fiets met rotatiesensor zal de sensor een rotatie of beweging gaan waarnemen zodra je begint te trappen. Hierdoor krijgt de motor een signaal waardoor die ook in werking treedt.

Bij een elektrische fiets met zowel rotatie- als krachtsensor kun je heel eenvoudig de kracht gaan vergroten telkens wanneer je op de pedalen trapt.

 

Motor

Een elektrische fiets is eigenlijk een gewone fiets die beschikt over een hulpmotor. Die motor zal jou dus gaan ondersteunen wat dus wil zeggen dat je zelf nog altijd moet blijven trappen. Uiteraard moet je net iets minder inspanning doen om vooruit te komen. Het is dus een goede aanbeveling voor mensen die een beperking hebben of die omwille van een ziekte minder mobiel zijn.

Afhankelijk van het model bevindt de motor zich in het voorwiel of in het achterwiel. Het is ook mogelijk dat de motor zich in de trapas bevindt en dan spreekt men van een middenmotor.

Bij de meeste fietsen zit de motor in het voorwiel omdat het ook de gemakkelijkste plek is om te monteren. Bij deze modellen wordt de accu dan meestal in de bagagedrager ingebouwd zodat het gewicht verdeeld wordt over de volledige fiets. De meeste modellen waarbij de motor in het voorwiel zit werken alleen met een rotatiesensor. De combinatie met een krachtsensor is iets duurder en maakt dus geen deel meer uit van de goedkope elektrische fietsen.

Wanneer de motor in het achterwiel zit dan gaat dit vaak gepaard met een derailleurversnelling. De ketting en de tandwielen zijn dus gewoon zichtbaar.

Het is ook mogelijk dat de motor in de trapas gemonteerd wordt. Op die manier zit het gewicht van de motor op het laagste punt namelijk tussen de wielen van de fiets. Met dit model heb je een constant gevoel van wind mee, ideaal dus voor een ontspannen fietstochtje.

Accu en actieradius

Uit het vorige puntje werd duidelijk dat de motor op drie verschillende plaatsen kan worden ingebouwd. Om de motor van stroom te voorzien is er natuurlijk ook een accu of batterij nodig. De grootte van de batterij zal dan ook de actieradius bepalen. Dit is het aantal kilometers dat je kunt fietsen op basis van één volle batterij.

Je zou de accu kunnen vergelijken met de tankgrootte van de fiets. Afhankelijk van de plaats waar de motor is ingebouwd, kan de accu worden ingebouwd in of op het frame. Het is ook mogelijk de accu te verwerken in de bagagedrager. In nog andere modellen wordt de accu tussen het achterwiel en de zadelbuis ingebouwd.

Houd er ook rekening mee dat bij sommige modellen de accu uitneembaar is wat altijd handig is als je deze moet opladen. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wh en kan afhankelijk van de elektrische fiets aanbieding variëren van 300 Wh tot zelfs 1000 Wh. Hoe meer Wh hoe langer je met de fiets zult kunnen rijden.

Ook het gewicht speelt een belangrijke rol in de capaciteit van de accu. Een elektrische bakfiets met een accu van 1000 Wh zal bijvoorbeeld minder lang kunnen rijden dan een gewone elektrische fiets met een accu van 1000 Wh. Dit omdat de bakfiets zwaarder weegt en de motor dus meer inspanning moet leveren.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES