5 beste Elektrische Vouwfietsen Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste elektrische vouwfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We merken dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een degelijke vouwfiets daar deze makkelijk op te bergen zijn en eenvoudig om overal mee naartoe te nemen. Maar wat is nu de beste optie indien je van plan bent om een elektrische vouwfiets aan te kopen? Om de keuze wat eenvoudiger te maken, hebben we alvast 3 hedendaagse topproducten voor jou uitgezocht. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor de Bohlt X160 BL elektrische vouwfiets die gekenmerkt wordt door een krachtige LG accu verwerkt in het achterwiel. Daarnaast blijkt ook de Samebike Elektrische vouwfiets een schot in de roos en overigens voorzien van maar liefst 7 Shimano Speed versnellingen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische vouwfietsen (Reviews) van 2024

 

Kies je voor een elektrische vouwfiets met een wielmaat van 20 inch of 24 inch? En wat dan met het gewicht? Mag de fiets maximaal 20 kg wegen of is zelfs dat reeds te veel? En wat dan met het prijskaartje? Bestaan er leuke aanbiedingen of goedkope elektrische vouwfietsen? En is er een mogelijkheid tot het aanschaffen van een E-bike exemplaar? Kortom, heel wat vragen. Daarom selecteerden we 5 topproducten, rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende advies van gebruikers.

 

1. Bohlt X160 BL Elektrische vouwfiets Magnesium Schijfremmen

 

De beste elektrische vouwfiets is degene die 100% aan jouw verwachtingen en eisen kan voldoen. Ben je bereid om er ook heel wat budget aan te spenderen dan kan dit exemplaar van Bohlt misschien wel wat voor jou zijn. Bovendien kun je deze elektrische vouwfiets in 2 verschillende kleuren, zwart en oranje, aankopen waardoor hij net iets persoonlijker kan worden. 

De vouwfiets van Bohlt kent een maximale afmeting van 134 x 55 x 110 cm wat ingeklapt slechts 53 x 49 x 79,5 cm bedraagt. Aangevuld met een beperkt gewicht van 18,8 kg betekent dit dat je deze fiets makkelijk eender waar mee naartoe kunt nemen. Verder kent hij een aluminium frame van 110 cm dat gecombineerd wordt met 16 inch wielen, een degelijke kettingaandrijving én een mechanisch schijfremsysteem voor- én achter.

De X160 elektrische vouwfiets is uiteraard voorzien van een bijzonder krachtige 36V LG motor die in het achterwiel verwerkt zit in combinatie met een degelijke accu ter hoogte van het frame. Op die manier kan een actieradius tot maximaal 75 km worden gegarandeerd. 

 

Voordelen:

Frame: hij wordt gekenmerkt door een frame van 110 cm, volledig vervaardigd uit duurzaam doch lichtgewicht aluminium.

Wielen: het frame wordt verder aangevuld met een stel 16 inch wielen die voorzien zijn van brede banden waardoor hij op diverse ondergronden kan worden gebruikt.

Motor: de krachtige 36 Volt LG motor zit verwerkt in het achterwiel van de fiets en wordt ondersteund door een krachtige oplaadbare Lithium accu van 250 Watt waarmee een actieradius tot 75 km kan worden gegarandeerd.

Remsysteem: zowel voor als achter wordt gebruik gemaakt van een krachtig doch betrouwbaar én veilig mechanisch schijfremsysteem.

 

Nadelen:

Prijzig: vanwege zijn hoge prijskaartje zul je deze vouwfiets jammer genoeg niet tussen de goedkope elektrische vouwfietsen hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Samebike Elektrische vouwfiets, beste kwaliteit, Shimano 7 speed derailleur 

 

Binnen dezelfde prijsklasse zou je eveneens kunnen kiezen voor de elektrische vouwfiets van Sameway die meteen opvalt vanwege zijn unieke design waarbij mat antraciet moeiteloos gecombineerd wordt met rode en grijze accenten. In tegenstelling tot het vorige exemplaar, kent deze vouwfiets een 60 cm groot frame vervaardigd uit aluminium en aangevuld met 20 inch wielen. Dit brengt zijn totale gewicht op ongeveer 24 kg waardoor hij niet langer tot de lichtgewicht elektrische vouwfietsen behoort.

De fiets met kettingaandrijving en voorvorkvering biedt maar liefst 7 Shimano versnellingen aan in combinatie met een krachtig doch 100% betrouwbaar schijfremsysteem. De Shimano motor die in het achterwiel van de fiets verwerkt zit, wordt ondersteund door een krachtige oplaadbare accu ter hoogte van het frame waardoor een maximale actieradius van wel 75 km kan worden gegarandeerd.

Verder dragen de 6 ondersteuningsstanden en de bijbehorende bagagedrager bij aan het uiteindelijke comfort en het gebruiksgemak. Wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van opnieuw 5 sterren.

 

Voordelen:

Motor: de fiets is voorzien van een krachtige Shimano fietsmotor ter hoogte van het achterwiel en wordt verder bijgestaan door een oplaadbare Lithium Ion accu van 350 Watt. 

Actieradius: deze elektrische vouwfiets is in staat om een ruime actieradius te garanderen tot maar liefst 75 km.

Comfort: de combinatie van de 7 Shimano Speed versnellingen, de 6 ondersteuningsstanden en de brede banden zorgen ervoor dat je deze fiets op eender welke ondergrond en onder eender welke weersomstandigheden kunt gebruiken.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ook hier durven we vermoeden dat het hoge prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Knaap Bikes Spacegrey Edition – Elektrische vouwfiets Knaap Bikes

 

Of je met de Knaap Bikes voor een goedkope elektrische vouwfiets kiest, valt nog even af te wachten. Toch duidt het hogere prijskaartje ook meteen de kwaliteit, het comfort en de duurzaamheid aan, wetende dat het niet meteen een elektrische vouwfiets uit de Aldi zal zijn. Heel wat klanten zijn dan ook tevreden over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Maar wat maakt deze vouwfiets van Knaap Bikes nu eigenlijk zo speciaal? Dat de fiets meteen opvalt vanwege zijn robuuste stoer uitziende design, hoeft alvast geen verdere tekst en uitleg. Toch is deze e bike vouwfiets veel meer dan enkel en alleen het design. Zo is de fiets voorzien van een 57 cm groot aluminium frame en afgewerkt met een stel degelijke 20 inch wielen. Het tweepersoonszadel, de 7 beschikbare versnellingen en de mechanische schijfrem voor- én achter dragen eveneens bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Maar er is uiteraard nog veel meer om over naar huis te schrijven. Zo is de Knaap Bikes vouwfiets uitgerust met een Bafang 36V 250w motor die verwerkt zit in het achterwiel en wordt ondersteund door een makkelijk oplaadbare 36V 17.5 Ah Lithium-Ion accu ter hoogte van het frame- Dit alles resulteert in een maximale snelheid tot 25km/h in combinatie met een actieradius tot wel 140 km. Kortom, een goede aanbeveling indien je een degelijke vouwfiets wilt kopen.

 

Voordelen:

Accessoires: je kunt de vouwfiets verder aanvullen met diverse accessoires gaande van antilekbehandeling, track & trace systeem, sloten, voor- én achterdrager, een zadelverhoger en/ of custom banden.

Display: de fiets is uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar LCD display inclusief verlichting waarop de accu indicator, snelheidsmeter en kilometerstand wordt aangeduid.

Versnellingen: de fiets is uitgerust met het bekende Shimano versnellingssysteem waarbij je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen 7 versnellingen.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. I-CIGO Elektrische Vouwfiets – Zwart – 25 km per uur // OUXI Elektrische vouwfiets

 

Net zoals de bekende Brompton vouwfiets en de vouwfietsen van Dahon, behoort ook deze I-CIGO electrische vouwfiets van OUXI tot de populaire alternatieven binnen deze reeks. In vergelijking met het vorige toppertje, is de prijs van deze vouwfiets elektrisch een pak betaalbaarder wat hem tegelijk toegankelijker maakt bij het grote publiek. Maar er is uiteraard nog veel meer!

Zo wordt de vouwfiets gekenmerkt door een lichtgewicht doch bijzonder stevig frame in combinatie met een stel degelijke zwarte 12 inch wielen met rode accenten. Het geheel wordt daarbij aangedreven door de ketting en is voorzien van een krachtig betrouwbaar hydraulisch schijfremsysteem voor- én achter. 

De fiets maakt daarbij gebruik van een degelijke Ecomo fietsmotor die verwerkt zit ter hoogte van het achterwiel en ondersteund wordt door een degelijke uitneembare én 100% oplaadbare accu, gesitueerd in het frame. Dit alles resulteert in een maximale snelheid van 25 km/h in combinatie met een actieradius tot wel 100 km, weliswaar op basis van een volle batterij.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere vouwfietsen op Marktplaats of in tal van fysieke winkelketens, blijkt het prijskaartje bijzonder goed mee te vallen.

Remsysteem: zowel voor- als achter is gebruik gemaakt van een hydraulische schijfrem die instaat voor veiligheid en nauwkeurigheid. 

Frame: het frame blijkt vervaardigd uit lichtgewicht doch bijzonder stevig en duurzaam aluminium.

Accupositie: de fiets is voorzien van een krachtige oplaadbare accu ter hoogte van het frame en wordt aangevuld met een Ecomo motor die dan weer in het achterwiel verwerkt zit.

 

Nadelen:

Geen bagagedrager: houd er rekening mee dat de fiets geleverd wordt zonder bagagedrager. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Hitway 14F005 Elektrische Fiets E-bike / Opvouwbaar / 250W Motor / 7.5Ah / 16”/ Zwart Groen

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Hitway 14F005 elektrische vouwfiets;  beschikbaar in 2 neutrale kleuren en afgewerkt met enkele opvallende accenten zoals deze hier in het groen. De Hitway vouwfiets wordt daarbij gekenmerkt door een 40 cm groot frame vervaardigd uit duurzaam aluminium en afgewerkt met 2 stevige 16 inch wielen. 

Net zoals de voorgaande toppertjes wordt ook dit exemplaar aangedreven door te ketting en aangevuld met het bekende hydraulische schijfremsysteem voor- én achter en de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 beschikbare versnellingen. De krachtige 250w Performance motor zit stevig verwerkt in het achterwiel en wordt moeiteloos ondersteund door een krachtige uitneembare batterij ter hoogte van het frame. Eenmaal volledig opgeladen resulteert dit in een maximale snelheid van 25 km/h en een actieradius tot maximaal 75 km.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design. Eén koper vindt het echter niet helemaal duidelijk hoe het zit met de garantie en over welke periode deze gespreid wordt. 

 

Voordelen:

Frame: de vouwfiets wordt gekenmerkt door een 40 cm groot frame dat geheel uit duurzaam aluminium vervaardigd is.

Motor: de fiets maakt gebruik van een krachtige 250 watt Performance motor die veilig ter hoogte van het achterwiel verwerkt zit.

Accu: de motor wordt ondersteund door een uitneembare makkelijk oplaadbare accu die zich aan het frame bevindt.

 

Nadelen:

Garantie: voor één koper is het niet helemaal duidelijk of de fiets geleverd wordt met garantie en over welke periode deze dan gespreid wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische vouwfietsen Koopgids

 

Wat is een elektrische vouwfiets en met welk prijskaartje zul je rekening moeten houden? Welk type motor wordt er gebruikt en waar bevindt die zich? En wat dan met de aandrijving, de versnellingen en de andere mogelijkheden? Het loont dan ook de moeite om de verschillende elektrische vouwfietsen even met elkaar te vergelijken alvorens over te gaan tot een aanschaf. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de koopgids hieronder alvast eens goed door te nemen. Let op mogelijke aanbiedingen!

Wat is een elektrische vouwfiets en het gebruiksgemak

Een elektrische vouwfiets is een compacte fiets die elektrisch wordt gestuurd en die je, indien gewenst, kunt dichtvouwen. Dat wil dus zeggen dat, in tegenstelling tot een standaard elektrische fiets, het gewicht van dergelijk product veel lager zal zijn alsook het formaat veel compacter.

Een elektrische vouwfiets functioneert zodra je begint te trappen. Zo lang je dus niet aan het trappen bent, zal het motortje niet in werking treden. Doordat je de fiets makkelijk kunt dichtvouwen, is een elektrische vouwfiets makkelijk mee te nemen op het openbaar vervoer en makkelijk op te bergen na gebruik.

 

Gemiddelde prijskaartje

De aanschaf van een elektrische vouwfiets is jammer genoeg niet zo goedkoop. Wil je echt zeker zijn van een duurzame en degelijke fiets dan zul je toch wel rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 1200 euro. Dat is uiteraard bijzonder veel geld en het is dus belangrijk om de aanschaf van een elektrische vouwfiets weloverwogen te doen.

Ben je van plan om de elektrische vouwfiets regelmatig te gebruiken of zo nu en dan eens een keertje? Hecht je belang aan bepaalde extra kenmerken of factoren? Want die zullen het prijskaartje logischerwijze ook de hoogte in trekken. Bij enige vorm van twijfel kun je altijd nog eens een kijkje nemen tussen de ontelbare online reviews die bij de elektrische vouwfietsen staan geschreven.

 

Framemaat en wielmaat

Bij de aanschaf van een degelijke elektrische vouwfiets is het raadzaam om ook even stil te staan bij de mogelijke framemaat en wielmaat. Het frame van een elektrische vouwfiets is minimaal 20 cm groot en maximaal 58 cm groot. Ga niet zomaar in het wilde weg een fiets aankopen maar houd rekening met je eigen lichaamslengte en gewicht. Hoe groter je bent, hoe groter het framemaat zal moeten zijn.

Ook de wielmaat van de elektrische vouwfiets kan in meer of mindere mate veranderen. Zo bedraagt de minimale wielmaat ongeveer 8 inch terwijl de maximale wielmaat op ruim 28 inch wordt geschat. Echter 20 inch blijkt de meest voorkomende wielmaat te zijn. Kies bij voorkeur ook voor grotere en dikkere banden daar deze meer stabiliteit en stevigheid garanderen.

 

Het type aandrijving en aantal versnellingen

De aandrijving van de elektrische vouwfiets kan op 3 verschillende manier gebeuren waarbij een aandrijving door middel van de ketting uiteraard de meest voorkomende blijkt te zijn. Echter kan de aandrijving ook plaatsvinden met behulp van de Cardan of de riem. Wat het aantal versnellingen betreft, is het mogelijk om te variËren van geen tot ruim 999 versnellingen. Een elektrische vouwfiets met 6 à 7 versnelling is het meest frequent.

Het type motor, de positie ervan en de accupositie

Een elektrische vouwfiets is, net zoals eender welke andere standaard elektrische fiets, voorzien van een krachtige motor. Hierbij heb je verschillende soorten motors die kunnen worden gebruikt. Echter in de meeste gevallen zul je een Bafang, Shengyi, Active of E-motion motor kunnen opmerken. Naast het type motor is ook de plaatsing ervan behoorlijk belangrijk. De motor kan in het achterwiel, voorwiel of in het frame worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen lijkt het achterwiel de meest voor de hand liggende methode.

De motor van de elektrische vouwfiets kan uiteraard niet functioneren zonder de aanwezigheid van een krachtige oplaadbare accu. De accu is dus het gedeelte die de motor van de fiets continu van stroom gaat voorzien zodanig dat je zonder veel krachtinspanning vooruit raakt. De accu wordt echter niet op dezelfde plek van de motor geïnstalleerd en kan geplaatst worden ter hoogte van de achterdrager of het frame. Echter blijkt de plaatsing aan de achterdrager wel het meest frequent te zijn.

 

Het remsysteem, de gebruikte materialen en het gewicht van de fiets

We raden jou aan om toch even stil te staan bij het gebruikte remsysteem. In de meeste gevallen zal zowel voor- als achteraan hetzelfde type remsysteem worden geïnstalleerd. Zo zul je merken dat de meeste elektrische vouwfietsen voorzien zijn van een krachtig V-brake remsysteem of een Rollerbrake systeem. Echter komt ook een hydraulische schijfrem, mechanische schijfrem en trommelrem meer dan eens voor.

Verder zul je merken dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Zo kan het frame van de fiets vervaardigd zijn uit aluminium, staal of kunststof. Kies bij voorkeur voor een aluminium frame daar dit niet alleen stevig en duurzaam blijkt te zijn maar ook nog eens beperkt is qua gewicht. Wat uiteindelijk wel belangrijk is daar het motortje en de accu al voor heel wat extra gewicht zullen zorgen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES