6 beste fietsbrillen Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste fietsbrillen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je regelmatig met je fiets de baan op gaat – hetzij professioneel hetzij als echte hobby wielrenner – is het belangrijk om in een goede én kwalitatieve uitrusting te voorzien. Daarbij hoort niet alleen een geschikte fiets, bijbehorende wielrenschoenen en helm maar eveneens een functionele fietsbril. Aangezien het aanbod behoorlijk ruim is, en bijgevolg de keuze niet altijd even makkelijk, zetten wij graag enkele huidige toppertjes op een rijtje. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de AGU Medina Fietsbril op sterkte die – zoals je ondertussen wel al kunt vermoeden – geschikt is voor zij die moeite hebben met het lezen van de navigatie. Daartegenover staat de  Premium Fiets Zonnebril die voornamelijk bedoeld is voor heren maar uiteindelijk ook perfect door dames kan worden gedragen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste fietsbrillen (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan fietsbrillen waardoor het niet altijd even makkelijk is om er de populairste en/ of beste fietsbril uit te kiezen. Zo kun je onder andere opteren voor een fietsbril met meekleurende glazen, een fietsbril met leesgedeelte of een fietsbril voor dames en/ of heren. Verder is er ook heel wat onderscheid op het gebied van merknamen waardoor je diverse beste merken kunt onderscheiden gaande van de Adidas fietsbrillen en de fietsbrillen van BBB tot de Oakley fietsbrillen, de POC fietsbril of de AGU fietsbrillen. Wij zetten alvast 6 toppertjes, inclusief het nodige advies uit de online reviews, op een rijtje.

 

1. AGU Medina Fietsbril op sterkte +2.50 – Incl. twee lenzen zonder leesgedeelte

 

Ben je op zoek naar de fietsbril met de laagste prijs dan kom je met dit exemplaar van AGU alvast bedrogen uit. Echter, gebiedt de eerlijkheid ons te vermelden dat zijn prijskaartje wel relatief goed lijkt mee te vallen in vergelijking met sommige andere fietsbrillen uit deze selectie, wat meteen de positieve en overtuigende reacties van klanten verklaart. Dit alles resulteert dan ook in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo blijkt de AGU Medina fietsbril er eentje te zijn op sterkte waarbij aan beide kanten een correctie van +2,50 kan worden genoteerd. Extra handig indien je moeite ondervindt bij het lezen van je navigatie. Indien het leesgedeelte echter niet langer nodig blijkt, kun je de glazen van de bril vervangen door middel van de 2 meegeleverde extra lenzen, weliswaar zonder leesgedeelte.

De AGU Medina fietsbril wordt overigens geroemd vanwege zijn lichtgewicht ontwerp, vervaardigd uit Grilamid TR90, en de aanwezigheid van antiallergenen neusvleugels én bijbehorende brilpootjes. Het geheel wordt jou aangeboden in een keurig opbergzakje.

 

Voordelen: 

Draagcomfort: de antiallergenen neusvleugels en dito brilpootjes zorgen ervoor dat de bril – zelfs tijdens een lange rit – comfortabel op de neus blijft zitten.

Materiaal: deze bifocale fietsbril blijkt voornamelijk vervaardigd te zijn uit duurzaam en hoogwaardig Grilamid TR90 materiaal.

Verlaagde sectie: dankzij de verlaagde sectie wordt het meteen een pak handiger om de navigatie moeiteloos af te lezen. Je kunt hierbij kiezen tussen 2 sterktes; + 1.00 of +2.50.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks hij tot de relatief goedkope fietsbrillen behoort, zou het prijskaartje voor sommigen toch wel eens een struikelblok kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Premium Fiets Zonnebril Heren – Fietsbril Heren – Bril Voor Wielrennen – Stootvast

 

Met de Premium fiets zonnebril, kies je voor een kwalitatieve én betaalbare “one size” fietsbril voor heren. De lichtgewicht fietsbril, die overigens geleverd wordt in een keurig bewaarzakje, blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof inclusief de nodige olie lenzen. Hij werd nadien afgewerkt in een prachtig – doch opvallend – rood design, hoewel hij ook in tal van andere kleurtjes te bekomen is.

Verder biedt deze gebruiksvriendelijke fietsbril een optimale én volledige uv400 bescherming aan, aangevuld met het nodige comfort en de ideale pasvorm. Doordat de bril overigens opklapbaar blijkt, kun je hem makkelijk overal mee naartoe nemen.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren zien waarbij klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en het fraaie design. Toch dien je er rekening mee te houden dat de fietsbril niet is uitgerust met een leescorrectie.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een leuke en betaalbare fietsbril, dan lijkt deze aanbieding misschien wel wat voor jou.

Bewaarzakje: bij aankoop van deze opklapbare fietsbril wordt tevens ook een handig beschermzakje meegeleverd.

Handig in gebruik: deze uniek “one size fits all” fietsbril blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof in combinatie met olie lenzen. Hij is daardoor niet alleen stootvast maar biedt tevens ook optimale uv400 bescherming aan.

 

Nadelen:

Verstelbaar: houd er rekening mee dat de bril niet verstelbaar blijkt noch geschikt is voor brildragers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. BBB Cycling Fuse PH Fietsbril – Zonnebril met Fotochromisch Meekleurende lenzen 

 

De BBB Cycling Fuse PH fietsbril – die overigens geschikt blijkt voor zowel mannen als vrouwen – wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van fotochromisch meekleurende lenzen, wat enerzijds ook zijn hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. Echter, draagt zijn ongelimiteerde gezichtsveld alvast bij aan de algemene veiligheid en zorgt het voor een optimaal comfort én gebruiksgemak.

Verder blijkt de BBB Cycling fietsbril voorzien van een lichtgewicht montuur vervaardigd uit polycarbonaat, wat hem niet alleen bijzonder flexibel maar vooral onbreekbaar maakt. Geen nood dus indien je een keertje uit de bocht vliegt. Dankzij het – overigens verstelbare – neusstukje én de zachte rubberen brilpootjes, geniet je een optimale pasvorm én draagcomfort.

Ondanks het hoge prijskaartje, lijken klanten duidelijk overtuigd van hun aankoop. Zo wordt onder andere een positief advies gegeven over de uitstekende kwaliteit en het fraaie design.

 

Voordelen: 

Toebehoren: op het moment van aankoop worden een stevige brilkoffer én opbergzakje – dat overigens ook als schoonmaakdoekje dienst kan doen – geleverd.

Draagcomfort: het draagcomfort neemt aanzienlijk toe dankzij de aanwezigheid van de zachte rubberen brilpootjes én het verstelbare neusstukje.

Fotochromische glazen: dankzij de fotochromische meekleurende glazen past deze fietsbril zich moeiteloos en geheel automatisch aan, aan de lichtsterkte van de omgeving.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Fietsbril – Sportbrillen – Fietsbrillen – Professionele Gepolariseerde Rocky Fietsbril 

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke professionele gepolariseerde Rocky fietsbril die geleverd wordt inclusief een gratis optische clip én maar liefst 5 gratis verwisselbare lenzen. En als het allemaal nog niet genoeg is, kun je ook nog eens kiezen tussen meerdere unieke designs waaronder wit, zwart en rood.

Met deze Rocky fietsbril – die overigens ook tijdens andere sporten zoals tennis of lopen kan worden gebruikt – bescherm je je ogen niet alleen tegen stof, vuildeeltjes en rondvliegende insecten maar tevens ook tegen de gevaarlijke uv stralen van de zon. Bovendien kan deze unieke bril, weliswaar indien gewenst, gebruikt worden in combinatie met glazen op sterkte wat hem eveneens geschikt maakt voor brildragers.

De combinatie van de unieke structuur en het lichte gewicht dragen moeiteloos bij aan een optimale pasvorm en uniek draagcomfort. Extra handig dus indien er enkele lange fietsritten op de planning staan. Hoewel 1 koper niet helemaal overtuigd blijkt, lijkt de overgrote meerderheid dit wel wat resulteert in een mooie eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: het montuur wordt jou aangeboden inclusief 5 verschillende glazen, een afneembaar Myopa frame, een nekkoord, een hoofdband, een keurig opbergzakje, een bijbehorende reinigingsdoekje en een instructieboekje voor het monteren/ demonteren van de lenzen.

Lenzen: je geniet diverse types meegeleverde lenzen gaande van multicolor en blauw tot helder, geel en gepolariseerd.

Gewicht: in vergelijking met heel wat andere fietsbrillen, weegt dit exemplaar van Rocky amper 29 gram wat behoorlijk weinig is. Dit draagt alvast bij aan het uiteindelijke draagcomfort.

 

Nadelen:

Geen mountainbike: volgens één koper zou deze fietsbril niet de nodige veiligheid aanbieden tijdens het mountainbiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Adidas Sport Zonyk Pro S – Sportbril – Lenscat. 3 – ☀ – LST Bright Vario / Coal

 

Heb je toch al wat ervaring in de wielersport en betaal je bij voorkeur liever iets meer voor degelijkheid en kwaliteit? Dan raden wij jou aan om deze unieke fietsbril van Adidas Sport Eyewear alvast even onder de loep te nemen. De bril – die overigens in meerdere designs te bekomen is – valt meteen op vanwege zijn behoorlijk brede ontwerp en dito gezichtsveld. Ideaal voor professionele wielrenners en andere atleten.

De bril blijkt overigens uitgerust met een 6-base Vision Advantage vizier dat voornamelijk uit polycarbonaat bestaat én blijkt daarbij geschikt voor glazen op sterkte. Dankzij het aanwezige “Lens Lock System” wordt het bovendien een fluitje van een cent om de lenzen te verwisselen en vervolgens veilig en nauwkeurig in het montuur vast te zetten. 

Daarnaast heeft men ook aan het uiteindelijke draagcomfort en de pasvorm gedacht door middel van het verstelbare neusstuk, de verwijderbare schuimpad én de in 3 standen verstelbare Tri-Fit poten. Kortom, een echt paradepaarde maar dan wel eentje met een hoger prijskaartje.

 

Voordelen: 

Zweetbestendig: de fietsbril blijkt voorzien van een verwijderbare schuimpad waarmee kan voorkomen worden dat zweet in de ogen belandt.

Draagcomfort: het in 2 standen verstelbare neusstuk in combinatie met de in 3 standen verstelbare Tri-Fit poten, dragen alvast bij aan het ultieme draagcomfort.

Brildragers: doordat deze fietsbril eveneens geschikt is voor gebruik van glazen op sterkte, blijkt hij tevens ook een ideale optie voor brildragers.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: mocht je van plan zijn om deze fietsbril in het winkelmandje te plaatsen, dan dien je daar wel iets meer budget voor over te hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Sportbrillenshop – Oakley Airbrake MX Prizm MX Sapphire – OO7046-61

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke fietsbril van – misschien wel één van de populairste en beste merken in het fietswereldje – Oakley. Zo blijkt de Oakley Airbrake MX fietsbril uitgerust in een standaard maat 10 en gekenmerkt door een opvallend design waarbij oranje en blauwe accenten centraal staan. Hoewel zijn opvallende design een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van de online reviews, denken we dat dit eerder bij het hoge prijskaartje ligt.

Toch loont deze professionele fietsbril – die amper 200 gram weegt – de moeite om even van naderbij te bekijken. Zo blijkt het montuur voornamelijk vervaardigd uit duurzaam doch lichtgewicht kunststof materiaal aangevuld met een stel krachtige contrast verhogende Plutonite lenzen. Deze lenzen zorgen niet alleen voor een automatische overgang van donker naar licht maar bieden verder ook bescherming tegen de uv-A, uv-B en uv-C stralen.

En uiteraard is deze fietsbril ook van het nodige comfort voorzien. Zo biedt zijn brede ontwerp alvast een dito gezichtsveld en wordt het wisselen van de lenzen kinderspel dankzij de aanwezigheid van het bekende “Switch-Lock” systeem.

 

Voordelen: 

Switch-Lock systeem: dankzij het Switch-Lock systeem wordt het werkelijk een fluitje van een cent om de lenzen te verwisselen.

Lenzen: je geniet een stel kwalitatieve contrast verhogende PRIZM lenzen die zich moeiteloos lijken aan te passen aan de lichtintensiteit uit de omgeving.

Materiaal: voor het montuur heeft men voornamelijk gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van lichtgewicht kunststof.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje door sommigen mogelijks als een minpuntje zal worden genoteerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fietsbrillen Koopgids 

 

Of je nu een fervent fietser bent of niet, bij relatief lange ritten is het aangewezen om aandacht te besteden aan je uitrusting. Waar de meesten dan gelijk denken aan een degelijk paar fietsschoenen en een comfortabele en betrouwbare fietshelm, wordt het nut van een bijpassende fietsbril net iets te vaak onderschat. In de onderstaande koopgids bieden we jou een inkijk in het nut van een degelijke fietsbril alsook enkele kenmerkende factoren die de zoektocht misschien net iets interessanter zullen maken. Neem zeker even een kijkje alvorens je de verschillende fietsbrillen en eventuele promoties en aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het nut van een degelijke fietsbril

Waar het nut van een paar kwalitatieve fietsschoenen en een veilige bijpassende helm meteen voor de hand ligt, is dat bij het gebruik van een fietsbril net iets minder. Echter, is een fietsbril veel meer dan alleen maar een trendy accessoire waarmee je je fietsoutfit naar een hoger niveau tilt. Zo beschermt de juiste fietsbril eveneens tegen het felle zonlicht en de bijbehorende gevaarlijke uv-stralen net zoals hij je ogen beschermt tegen rondvliegende vuil- en stofdeeltjes. Bovendien zijn sommige fietsbrillen zelfs in staat om je zicht op de baan aanzienlijk te verbeteren. En wil je – om wat voor reden dan ook – graag variëren in het type brilglazen, dan kun je opteren voor een fietsbril inclusief verwisselbare glazen.

Kortom, de keuze voor de juiste fietsbril is belangrijker dan je misschien zelf op het eerste gezicht had verwacht. Toch is het niet de bedoeling om nu zomaar even snel de eerste de beste fietsbril in het winkelmandje te plaatsen. Houd rekening met het feit dat er verschillende types én mogelijkheden bestaan alsook bijbehorende prijskaartjes. Echter dient hier wel gezegd dat – op het gebied van fietsbrillen – prijs en kwaliteit vaak recht evenreding in verhouding staan tot elkaar.

 

Het lenzentype en de bijbehorende lenscategorie

Wanneer je besluit op zoek te gaan naar een geschikte fietsbril dien je in eerste instantie aandachtig te zijn voor het type lenzen en de uiteindelijke lenscategorie, waarvan die laatste overigens steevast zal worden aangeduid met een nummer verschillend van 0 tot en met 4.

Op het vlak van lenzen kunnen we een onderscheid maken tussen 5 verschillende soorten gaande van de standaard lenzen tot de polarized, fotochromatische, iridium en prizm lenzen. Daarbij blijken de standaard lenzen het meest frequent voor te komen, hoewel ze niet altijd de betere aanbeveling zijn in bepaalde gevallen. Zo geven heel wat experts het advies om uit te kijken naar een fietsbril met fotochromatisch lenzen aangezien dergelijke lenzen in staat zijn om zich – overigens geheel automatisch – aan te passen aan de verschillende lichtintensiteiten uit de omgeving. Een meekleurende lens volgt ongeveer hetzelfde met dat verschil dat de overgangen trager zullen plaatsvinden.

Tegenover elk lenstype staat uiteraard ook een categorie die – zoals hierboven reeds vermeld – wordt aangegeven door middel van een nummer gaande van 0 tot 4. Daarbij wordt de categorie 0 vooral aangeraden tijdens bewolkte weersomstandigheden en categorie 4 op momenten dat er sprake is van bijzonder fel zonlicht.

 

De kleur van de lenzen

In het verlengde van het lenstype en de bijbehorende categorie, willen we toch ook even kort de aandacht vestigen op de kleur van de gebruikte lenzen. Zo toont het steeds verder uitbreidende assortiment aan fietsbrillen, tegenwoordig een ruime keuze op het gebied van gekleurde lenzen. Als fervent (professioneel) fietser wordt echter beter de voorkeur gegeven aan een fietsbril met rode of roze glazen aangezien deze de best mogelijke bescherming biedt in eender welke weersomstandigheid en/ of situatie.

Grijze of donkere glazen kunnen eveneens een optie betekenen aangezien ze de natuurlijke schittering helpen reduceren en kleuren zo realistisch mogelijk proberen weer te geven. 

Extra kenmerken en optiemogelijkheden

Tot slot willen we het nog even kort hebben over enkele belangrijke kenmerken en opties. Zo bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen voor een fietsbril met glazen op sterkte, wat best wel handig is voor brildragers. Bovendien zijn er vandaag de dag ook heel wat fietsbrillen met verwisselbare glazen, wat eveneens een bepalende factor zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Eenmaal je het type lenzen hebt uitgekozen en aandacht besteed hebt aan de pasvorm, kun je eveneens kiezen uit diverse leuke monturen en designs. Houd er wel rekening mee dat elke fietsbril een bepaald prijskaartje met zich mee zal brengen naargelang de kenmerkende eigenschappen ervan.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke kleur glazen zijn het meest geschikt voor je fietsbril?

Tegenwoordig is er een ruim aanbod van fietsbrillen voorhanden waarbij je kunt kiezen uit diverse uitvoeringen, designs, merken, formaten en mogelijkheden. Een dergelijk uitgebreid assortiment betekent niet alleen dat er voor elk wat wils te vinden is maar ook dat de ene fietsbril kwalitatief én functioneel beter zal zijn dan de andere. Zo blijkt – naast het montuur en de pasvorm – ook de kleur van je lenzen een belangrijke én misschien wel allesbepalende factor te zijn voor zij die regelmatig al fietsend de baan op gaan.

Diverse studies en onderzoeken hebben dan ook al meermaals aangetoond dat fietsbrillen met oranje en roze glazen de best mogelijke uitkomst bieden. Dergelijke glazen blijken niet alleen de gezichtsscherpte aanzienlijk te verbeteren maar zijn daarnaast ook uitermate geschikt bij zwak tot geen zonlicht. Kortom, met oranje en roze glazen stellen je in staat om op termijn je reactietijd en bijgevolg sportprestatie én veiligheid aanzienlijk te verbeteren.

Hoewel oranje en roze glazen de best mogelijke aanbeveling blijken, worden ook grijze glazen door sommige experts “goedgekeurd”. Dergelijke glazen zorgen voor een reductie van de schittering en geven kleuren zo goed mogelijk weer.

Q2: Wat zijn smoke fietsbril glazen?

Heel wat merken waaronder BBB en Shimano, leveren heel wat van hun fietsbrillen standaard met 3 verschillende types lenzen gaande van een gele en transparante lens tot een donkere (Smoke) lens. Deze donkere – ook wel omschreven als Smoke – lenzen reduceren het verblindende effect aanzienlijk wat ze uitermate geschikt voor gebruik op heldere dagen en/ of in fel zonlicht.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES