10 beste Fietscomputers Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste fietscomputers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al enige tijd op zoek naar de beste fietscomputer maar kun je maar geen keuze maken? Dan willen wij jou graag even verder op weg helpen. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. We hebben hierbij niet alleen gelet op de mogelijke kenmerken en functiemogelijkheden maar ook op de kwaliteit en de positieve beoordelingen van klanten. Zo blijkt de Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer alvast een schot in de roos te zijn. Een vrij compact apparaatje waarvan het formaat geschat wordt op maximaal 4,9 x 3,9 x 1 cm. Handig om mee te nemen dus! Met de Mio Cyclo 210 Fietscomputer mag je zeker zijn van een meer dan waardig alternatief. Bovendien is het apparaat helemaal waterbestendig en kan het dus best wel wat hebben.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste fietscomputers (Reviews) van 2024

 

Polar, Bosch, Cateye, Mio, Vdo en Garmin; allen hebben ze 1 of meerdere fietscomputers op de markt gebracht. Ben jij op zoek naar een draadloos exemplaar eventueel met hartslagmeter en/ of met navigatie? Of vind je de aanwezigheid van een GPS functie ruimschoots voldoende? Wij hebben alvast 7 topproducten voor je klaar staan. Bekijk ze even, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en kies er de voor jou beste fietscomputer uit.

 

 

1. Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer 9 functies Draadloos

 

Tegenwoordig is het assortiment aan fietscomputers behoorlijk uitgebreid waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Dit unieke exemplaar wordt jou aangeboden door het bekende merk Sigma Sport en wordt jou aangeboden tegen een zacht en vriendelijke prijskaartje. In vergelijking met sommige andere fietscomputers lijkt het hier wel om een aanbieding te gaan.

De fietscomputer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 4,9 x 3,9 x 1 cm in combinatie met een beperkt gewicht. Dit maakt het toestel bijzonder handzaam en comfortabel in gebruik. Het apparaatje beschikt niet alleen over de mogelijkheid tot trainingsfunctie, registratiefunctie en horlogefunctie maar is daarnaast ook uitgerust met een caloriemeter en blijkt volledig waterbestendig te zijn.

De kunststof behuizing ziet er niet alleen duurzaam uit maar is het ook. Dankzij de krachtige batterij werkt het apparaatje geheel draadloos wat dus betekent dat je heel wat bewegingsvrijheid geniet. De levering omvat tevens ook een houder, sensor, magneet en alle nodige bevestigingsmateriaal. Houd er wel rekening mee dat deze fietscomputer geen GPS functie aanbiedt.

Met de Sigma fietscomputer kies je voor een kwalitatieve betaalbare computer. Misschien is het wel de fietscomputer met de laagste prijs? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dit unieke apparaatje? Aarzel dan niet en bekijk het overzicht van de populairste kenmerken hieronder.

 

Voordelen

Formaat: het is een vrij compacte fietscomputer van 4,9 x 3,9 x 1 cm dat wordt aangevuld met een vrij laag gewicht. Daardoor is de computer zo handzaam en leuk om te gebruiken.

Waterbestendig: ben je op fietstocht en begint het plots te regenen dan hoef je alvast niet te panikeren want de fietscomputer is bestand tegen water.

Handig in gebruik: naast een betrouwbare horlogefunctie, trainingsfunctie en registratiefunctie, kun je ook gebruik maken van de caloriemeter.

 

Nadelen

Geen GPS functie: ben je van plan om deze fietscomputer aan te kopen dan is het belangrijk om te beseffen dat er geen GPS functie beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Mio Cyclo 210 Fietscomputer Horlogefunctie Trainingsfunctie 299 g

 

In tegenstelling tot het vorige product zul je deze fietscomputer van Mio niet meteen meer tussen de goedkope fietscomputers hoeven te verwachten. Het product maakt deel uit van de Mio Cyclo serie en wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 11,4 x 6,8 x 1,8 cm.

Deze fietscomputer is een goed idee indien je op zoek bent naar een compact apparaatje dat niet alleen een registratiefunctie maar ook trainingsfunctie aanbiedt. Verder is er ook een caloriemeter beschikbaar net zoals een hoogtemeter, een GPS functie en een horlogefunctie. En geen nood indien het plots begint te regenen want de fietscomputer is volledig waterbestendig.

Het is een degelijke en duurzame fietscomputer waarvan de behuizing uit stevig plastic is vervaardigd. Bij de afwerking heeft men gekozen voor een zwart design alhoewel je ook de mogelijkheid hebt om de fietscomputer in een zilveren kleur aan te kopen. Dankzij de krachtige batterij werkt het apparaatje draadloos en biedt het voldoende bewegingsvrijheid aan. Daarnaast is de fietscomputer ook geschikt voor navigatie.

Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor Mio Cyclo fietscomputer die, in vergelijking met het vorige apparaatje, misschien iets groter is qua formaat. Zo meet de fietscomputer 11,4 x 6,8 x 1,8 cm maar blijkt hij bijzonder handzaam en makkelijk om overal mee naartoe te nemen.

 

Voordelen

Handig in gebruik: de fietscomputer is niet alleen voorzien van een registratiefunctie maar beschikt verder ook over een trainingsfunctie, een caloriemeter, een hoogtemeter en horlogefunctie.

GPS functie: er zijn maar weinig fietscomputers die over een GPS functie beschikken, dus dit is echt een meerwaarde.

Materiaal: de fietscomputer is voornamelijk vervaardigd uit een stevige plastic behuizing die heel wat kan verdragen.

 

Nadelen

Prijskaartje: ben je van plan om deze fietscomputer aan te kopen dan zul je echter wel iets dieper in de buidel moeten tasten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cateye Velo VT230W Fietscomputer Draadloos 5,5 x 3,7 x 1,7 cm 94 g

 

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke fietscomputer die je wordt aangeboden door Cateye. Dergelijk toestelletje wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat van 5,5 x 3,7 x 1,7 cm in combinatie met een beperkt gewicht van amper 94 gram. Dit maakt de fietscomputer bijzonder handzaam en bijgevolg makkelijk om te gebruiken.

De fietscomputer is niet alleen voorzien van een betrouwbare caloriemeter maar blijkt daarnaast ook helemaal waterbestendig te zijn. Dit maakt het apparaatje heel handig in gebruik ook wanneer het plotseling begint te regenen. Dankzij de krachtige batterij kun je er zeker van zijn dat het apparaat draadloos functioneert wat dan weer voor heel wat bewegingsvrijheid zorgt.

Bovendien wordt dit alles jou aangeboden tegen een mooi en zacht prijsje. De ideale aanbeveling indien je op zoek bent naar een degelijke fietscomputer met voornamelijk de basisfuncties. Houd er wel rekening mee dat er geen hartslagfunctie aanwezig is noch een GPS functie en dat er geen navigatie beschikbaar is.

Ben je toch vooral op zoek naar een bijzonder compacte en lichtgewicht fietscomputer? Dan komt dit apparaatje van Cateye vast en zeker in aanmerking. Het formaat wordt geschat op 5,5 x 3,7 x 1,7 cm en het gewicht op slechts 94 gram. De moeite waard om de kenmerkende eigenschappen even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen

Comfortabel: de combinatie tussen enerzijds het compacte formaat en anderzijds beperkte gewicht zorgt ervoor dat de fietscomputer heel erg handzaam blijft.

Waterbestendig: de fietscomputer is uitgerust met een behuizing die waterbestendig is.

Kostenplaatje: het is misschien niet meteen het toestel met de laagste prijs maar toch zul je dit apparaatje vast en zeker tussen de goedkope fietscomputers kunnen spotten.

 

Nadelen

Geen GPS functie: ook hier is het belangrijk om op voorhand te beseffen dat er geen GPS functie beschikbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Polar V650 HR Fietscomputer GPS Inclusief Hartslagsensor H10

 

Ben je toch voornamelijk op zoek naar een fietscomputer met net iets meer functiemogelijkheden en kenmerken? Dat kan zeker met dit unieke apparaatje jou aangeboden door Polar. Deze unieke fietscomputer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 10 x 6 x 1,5 cm en een gewicht van amper 422 gram. Een compact en licht apparaatje dat bijzonder comfortabel is om te gebruiken.

In tegenstelling tot het vorige toestel geniet je wel degelijk een betrouwbare en nauwkeurige hartslagmeter inclusief hartslagsensor door de borstband die wordt meegeleverd. Verder is er ook een GPS functie aanwezig en kun je gebruik maken van de registratiefunctie, trainingsfunctie, horlogefunctie, caloriemeter en hoogtemeter. Bovendien blijkt het apparaatje ook helemaal waterbestendig te zijn.

De fietscomputer werkt met behulp van een krachtige oplaadbare batterij waardoor je heel wat bewegingsvrijheid geniet. Het apparaatje blijkt zelfs geschikt voor navigatie en is voorzien van een duidelijke kaartweergave. We stellen vast dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aanschaf maar dat je wel rekening moet houden met een hoger prijskaartje.

Sommige fietscomputers zijn uitgerust met extra functies en kenmerken. Dat kan best wel handig zijn alhoewel je rekening moet houden met de hogere prijs. Dit unieke exemplaar wordt jou aangeboden door het bijzonder bekende en sterk gewaardeerde merk Polar. Het zou zomaar eens het beste merk uit het lijstje kunnen zijn.

 

Voordelen

Hartslagsensor: dankzij de meegeleverde borstband kan de hartslagmeter worden aangevuld met een hartslagsensor.

Waterbestendig: net zoals de meeste andere fietscomputers uit het lijstje, blijkt ook dit apparaatje geheel waterbestendig te zijn.

Gebruiksgemak: je geniet een duidelijke en betrouwbare trainingsfunctie, registratiefunctie, caloriemeter en hoogtemeter. Deze fietscomputer beschikt zelfs over GPS.

 

Nadelen

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje wel ver boven het gemiddelde te liggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Garmin Edge 1030 Fietscomputer HRM CAD Bundel

 

Mag het allemaal net een tikkeltje meer zijn en is budget niet echt een probleem? Dan loont het de moeite om deze unieke fietscomputer van Garmin even van naderbij te bekijken. De fietscomputer behoort tot de bekende Garmin Edge serie en is maar liefst 11,4 x 5,8 x 1,9 cm groot. Handig in gebruik en bijzonder handzaam om overal mee naartoe te nemen.

Je beschikt niet alleen over een nauwkeurige caloriemeter maar kunt verder ook gebruik maken van de registratiefunctie, trainingsfunctie, hartslagfunctie en hoogtemeter. Doordat het apparaatje helemaal waterbestendig blijkt, hoef je niet te panikeren indien het plotseling begint te regenen. Daarnaast omvat de levering ook een hartslagband, een snelheidssensor én een cadanssensor.

Dankzij de aanwezige GPS functie in combinatie met de mogelijkheid tot navigatie, kun je tal van nieuwe fiets- en/ of looproutes ontdekken. Het touchscreen scherm is handig in gebruik en bijzonder helder. Dankzij de krachtige oplaadbare batterij werkt de fietscomputer geheel draadloos en geniet je heel wat bewegingsvrijheid. Ondanks het feit dat de meeste klanten tevreden zijn, zijn er toch enkelen die niet overtuigd zijn van de duurzaamheid.

De Garmin Edge fietscomputer mocht al helemaal niet in het lijstje ontbreken. Deze unieke fietscomputer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 11,4 x 5,8 x 1,9 cm en is bijzonder eenvoudig en snel te bedienen. De populairste voor- en nadelen worden hieronder uit de doeken gedaan.

 

Voordelen

Handig in gebruik: de registratiefunctie en trainingsfunctie worden verder aangevuld met een caloriemeter, een hartslagfunctie en hoogtemeter.

Waterbestendig: is er regen voorspeld, dan niet getreurd want de fietscomputer is bestand tegen water.

GPS functie: dit apparaat behoort tot de weinige fietscomputers die wel degelijk zijn uitgerust met een betrouwbare GPS functie.

 

Nadelen

Niet duurzaam: een kleine minderheid van de kopers is van mening dat het apparaatje vrij snel stuk gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Bosch Intuvia Platinum Display 10 x 10 x 2 cm 250 g

 

In tegenstelling tot de vorige fietscomputer lijkt het hier wel om een koopje te gaan. De lage betaalbare prijs zit daar vast en zeker voor iets tussen. De fietscomputer wordt jou aangeboden door het gewaardeerde en alom bekende merk Bosch en wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 10 x 10 x 2 cm. De compactheid in combinatie met het lage gewicht, zorgen voor een handzaam en comfortabel te gebruik toestelletje.

Ondanks het feit dat er geen hartslagfunctie en caloriemeter beschikbaar is, kun je wel gebruik maken van een nauwkeurige registratiefunctie en horlogefunctie. Verder blijkt de fietscomputer ook waterbestendig te zijn. In tegenstelling tot de vorige producten uit dit lijstje, zul je merken dat de behuizing van deze fietscomputer uit ABS vervaardigd is en bijgevolg best wel tegen een stootje kan.

Een blik op de online reviews toont voornamelijk alleen maar positieve reacties van klanten aan. Zo reageren de kopers unaniem van elkaar met een maximumscore van maar liefst 5 sterren. Houd er wel rekening mee dat er geen GPS functie noch navigatie beschikbaar is.

Door te kiezen voor de Bosch fietscomputer mag je niet alleen zeker zijn van een uitstekende kwaliteit maar tevens ook van een groot gebruiksgemak en prachtig ontworpen design. Om te weten te komen of dit apparaatje al dan niet aan jouw voorwaarden voldoet, kan het handig zijn om de positieve en negatieve punten te bekijken.

 

Voordelen

Formaat: de fietscomputer meet 10 x 10 x 2 cm en is daarmee behoorlijk compact. In combinatie met het lichte gewicht biedt dit een heel handzaam apparaatje.

Handig in gebruik: de fietscomputer is niet alleen uitgerust met een betrouwbare horlogefunctie maar er is ook een registratiefunctie beschikbaar.

Materiaal: de behuizing van dit unieke toestelletje is gemaakt uit bijzonder hoogwaardig en waterbestendig ABS.

 

Nadelen

Geen hartslagfunctie: de fietscomputer is jammer genoeg niet voorzien van een hartslagfunctie.

Geen GPS: besef dat er verder ook geen mogelijkheid is tot het gebruik van GPS.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. VDO M1 WL A1 Fietscomputer Draadloos Analoog

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke fietscomputer van het bekende en sterk gewaardeerde merk Vdo. Deze degelijke fietscomputer wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 12,3 x 7,6 x 6,3 cm in combinatie met een gewicht van amper 113 g. Dit maakt het toestelletje bijzonder handzaam en comfortabel om te gebruiken.

De aankoop van deze fietscomputer zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van een trainingsfunctie, registratiefunctie en betrouwbare horlogefunctie. Echter is er geen GPS functie noch hartslagfunctie aanwezig. De kunststof behuizing is niet alleen stevig maar ook bijzonder duurzaam. De zwart / witte afwerking oogt bovendien stoer en tegelijk heel modern.

Dankzij de bijzonder krachtige oplaadbare batterij zul je zien dat de fietscomputer geheel draadloos functioneert. Dit biedt heel wat meer bewegingsvrijheid aan. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen online reviews bij het product geplaatst waardoor het voor ons moeilijk is om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen.

Tenslotte is er altijd nog de VDO fietscomputer die 12,3 x 7,6 x 6,3 cm meet en slechts 113 gram weegt. Een handzaam en makkelijk te bedienen toestelletje dat vast en zeker de moeite waard is om even grondig onder de loep te nemen.

 

Voordelen

Handig in gebruik: de fietscomputer is niet alleen voorzien van een trainingsfunctie maar biedt ook een horlogefunctie en registratiefunctie aan.

Materiaal: net zoals sommige andere fietscomputers uit het lijstje, heeft men ook hier gekozen voor een kunststof behuizing.

Design: de fietscomputer wordt gekenmerkt door een stoere robuuste uitstraling dankzij de zwart/ witte accenten.

 

Nadelen

Geen GPS: ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat de fietscomputer niet voorzien is van een GPS functie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Sigma Pure 1 Fietscomputer 3 functies Bekabeld

 

Eigenlijk vind je alle extra informatie die je kunt krijgen, niet zo heel erg interessant. Je wilt alleen maar weten wat je snelheid is en hoeveel kilometers je op een dag hebt afgelegd. Het totale aantal kilometers dat je hebt gefietst, vind je ook nog wel interessant. Dan is deze kilometerteller fiets echt iets voor jou.

Deze kilometerteller valt in de categorie goedkope kilometertellers fiets. Hij beschikt over een groot goed leesbaar display en wordt geleverd met draad. Bij de fietsfuncties vertelt hij je alles over je actuele snelheid, je dagafstand en je totaalafstand. Bij de tijdfuncties kun je alles zien over rijtijd en totale rittijd.

Kopers die je voorgingen zijn zeer positief. Hij doet wat hij belooft en heeft dan ook een prima prijs-kwaliteitverhouding. Met zijn gunstige prijs heb je het gevoel met een kilometerteller fiets aanbieding te maken te hebben. Hij heeft een fraai design, is goed leesbaar en is handig te monteren.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Wahoo Elemnt Roam GPS Fietscomputer Met hartslagfunctie Registratiefunctie

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de fietscomputers afsluiten met dit unieke exemplaar van Wahoo Fitness. Hij wordt gekenmerkt door een compact design van 5,4 x 8,9 x 1,8 cm en een gewicht van maximaal 508 gram. Dit maakt hem bijzonder handzaam en comfortabel in gebruik. Bovendien wordt de fietscomputer geleverd inclusief een handig USB kabeltje waarmee de accu van de computer makkelijk kan worden opgeladen.

Voor dit prijskaartje geniet je overigens niet alleen de mogelijkheid om gebruik te maken van de hartslagfunctie en de registratiefunctie maar is er ook een trainingsfunctie, horlogefunctie, een hoogtemeter en een caloriemeter voorhanden. Als je graag nieuwe routes ontdekt kun je beroep doen op de GPS en/ of navigatiefunctie.

Kortom, er zijn wel degelijk heel wat mogelijkheden. Bovendien hoef je niet te vrezen wanneer het begint te regenen aangezien de fietscomputer 100% waterdicht blijkt te zijn. We zien dan ook dat klanten duidelijk tevreden zijn en het product belonen met een mooie eindscore van 5 sterren. Zo is hij niet alleen kwalitatief sterk maar ook handig in gebruik.

 

Voordelen

Voeding: met behulp van de meegeleverde USB kabel is het mogelijk om de accu van deze fietscomputer op te laden.

GPS + navigatie: er is niet alleen een GPS functie ter beschikking maar je kunt daarnaast ook gebruik maken van de aanvullende navigatiefunctie.

Handig in gebruik: naast het gebruik van de hartslagfunctie, trainingsfunctie en registratiefunctie is er ook sprake van een hoogtemeter en een caloriemeter.

Materiaal: de behuizing van deze fietscomputer is vervaardigd uit waterdicht kunststof en kan best wel tegen een stootje.

 

Nadelen

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje nog steeds als veel te duur zullen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Wahoo Elemnt Bolt GPS Fietscomputer Zwart

 

Deze GPS navigatie voor op de fiets beschikt over Bluetooth 4.0 en wordt geleverd met een gratis applicatie die aansluit op de GPS. Zo kun je makkelijk je resultaten delen met andere mensen en al je informatie analyseren. Het beeldscherm beschikt over achtergrondverlichting zodat je de informatie eenvoudig kunt aflezen.

Het apparaat is uitgerust met LED QuickLook indicatoren die je kunt programmeren om een bepaalde snelheid of kracht aan te houden. Verder beschikt het toestel ook nog over ANT+, Wifi, en ook een USB aansluiting. De batterij heeft een levensduur van 15 uur.

Deze fiets GPS aanbieding is eenvoudig om te installeren en is makkelijk in gebruik. Volgens een koper beschikt het niet over live GPS en moet je dan in samenwerking met de app op je smartphone de route volgen om niet verkeerd te rijden. Het beeldscherm is goed leesbaar, zelfs in zonlicht.

Wanneer je kiest voor de Wahoo Elemnt Bolt fiets GPS dan kies je voor een apparaat dat voorzien is van Bluetooth 4.0. Bovendien zal het apparaat worden geleverd in combinatie met een applicatie die helemaal gratis kunt aansluiten op je GPS toestel. Zodanig dat het mogelijk wordt om alle gegevens die je wilt delen met anderen, ook effectief te delen.

 

Voordelen

Scherm: het apparaat is voorzien van een duidelijk leesbaar display dat zelfs voorzien is van achtergrondverlichting. Ideaal wanneer het begint te schemeren of wanneer het donker wordt.

LED QuickLook: deze fiets GPS beschikt zelfs over handige LED QuickLook indicatoren die je helemaal zelf kunt regelen en instellen. Zo is het makkelijker om een bepaalde snelheid om bepaalde kracht zo lang mogelijk te gaan aanhouden.

Gebruiksgemak: het apparaat is ook voorzien van een USB aansluiting, een wifi verbinding en zelfs een ANT+ aansluiting.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één enkele koper blijkt toch niet helemaal overtuigd te zijn van de gratis app van deze fiets GPS en de kwaliteit ervan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fietscomputers Koopgids

 

Wat is een fietscomputer en waarvoor kun je dergelijk apparaat zoal gebruiken? Bestaan er verschillende types fietscomputers en hoe gebeurt de installatie en het instellen dan precies? De aanschaf van een degelijke fietscomputer brengt dan ook heel wat vragen met zich mee. Het is daarom een goede aanbeveling om op voorhand verschillende apparaten te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Daar niet alle fietscomputers gezegend zijn met een vriendelijk prijskaartje, lijkt het ons gunstig aanbiedingen en promoties in de gaten te houden.

Wat is een fietscomputer

Een fietscomputer is een handig elektronisch apparaatje waarmee het mogelijk wordt om de snelheid en de afgelegde afstand tijdens een fietstocht bij te houden. Wat de snelheid betreft, kun je dan de actuele, gemiddelde of zelfs maximum snelheid tijdens de tocht bepalen. Het gebruik van een fietscomputer is vooral bedoeld voor de recreatieve fietser. Als professionele fietser wil je graag een nauwkeurige meting van de gegevens en dan is een fietsnavigatiesysteem een betere optie.

Ondanks de beperkte mogelijkheden ten opzichte van de fietsnavigatie, zijn er vandaag de dag ook heel wat fietscomputers ontwikkeld met iets meer mogelijkheden. Denk daarbij maar aan ANT+, een bluetooth functie en in sommige gevallen zelfs GPS. De recent ontwikkelde fietscomputers leunen dus nog net iets dichter aan tegen de bekende fietsnavigaties.

 

Welke gegevens worden gemeten

Zoals reeds min of meer vermeld, is de fietscomputer het ideale apparaatje voor iedereen die regelmatig recreatief gaat fietsen. De standaard fietscomputers bieden bijgevolg allemaal dezelfde informatie omtrent bepaalde basisgegevens. Denk hierbij maar aan de afstand, de bewegingstijd en uiteraard ook de snelheid. Zo kun je de totaal afgelegde afstand berekenen, de gemiddelde snelheid of eventueel zelfs de actuele snelheid. De beperkte mogelijkheden zorgt ervoor dat het handzame apparaten zijn die je makkelijk kunt bedienen.

Echter zul je merken dat de meeste recente fietscomputers toch wel net iets meer mogelijkheden lijken aan te bieden dan alleen maar de afstand, snelheid en bewegingstijd. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor een fietscomputer die gebruik maakt van bluetooth, voorzien is van een hartslagfunctie, registratiefunctie, trainingsfunctie en in sommige gevallen zelfs een GPS functie. Dit maakt het mogelijk om de gegevens iets nauwkeuriger te meten en ook betrouwbaarder te maken. De grens met een fietsnavigatiesysteem wordt op die manier wel heel erg dun!

 

Het type fietscomputer

In de regel kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende soorten fietscomputers. Zo kun je kiezen voor een standaard fietscomputer waarbij enkel de belangrijkste basis gegevens worden vermeld. Dergelijk apparaatje wordt ook wel kilometerteller genoemd en wordt gekenmerkt door een compact formaat en licht gewicht. Lekker handzaam en makkelijk in gebruik en bovendien valt het prijskaartje hartstikke goed mee.

Echter kun je ook kiezen voor een fietscomputer met iets meer uitbreiding en de mogelijkheid om de gegevens nauwkeurig en betrouwbaar weer te geven. Dan hebben we het over de fietscomputer met extra GPS functie. Het spreekt voor zich dat dergelijke apparaten al iets duurder zullen zijn in de aankoop. Indien het echt allemaal nog meer mag zijn en je ook op zoek bent naar kaartnavigatie en dergelijke dan zit je al in de categorie van fietsnavigatiesysteem.

 

Installatie en instellen van een fietscomputer

Je hebt uiteindelijk een fietscomputer in huis gehaald en dan kan de installatie ervan beginnen. Geen paniek, de installatie en het instellen vallen bijzonder goed mee en hebben niet zoveel voeten in de aarde. Kies je voor een instap fietscomputer, dus een exemplaar zonder GPS functie, dan wordt vaak gebruik gemaakt van een sensor ter hoogte van het fietswiel in combinatie met een ontvanger die aan de voorvork wordt geïnstalleerd. Als je dan je fietscomputer handmatig wilt instellen, dan zul je dit enkel kunnen na het bepalen van de wielomtrek.

Kies je echter voor de uitgebreide fietscomputer, inclusief GPS functie, dan kunnen gegevens zoals de snelheid zowel door een wielsensor alsook door de eigenlijke GPS functie worden gemeten. Het feit dat hier gewerkt wordt met een sensor is een voordeel aangezien een sensor gewoon altijd zal functioneren zelfs indien de GPS functie uitvalt. Het instellen van de GPS functie verloopt ook hier eigenhandig zonder dat je daarbij de wielomtrek moet bepalen.

Opties, functies en andere kenmerken

Zoals reeds min of meer aangehaald zullen bepaalde fietscomputers toch wel iets meer kenmerken en functies aanbieden. Zo kan het handig zijn indien de behuizing van de fietscomputer waterbestendig is. Zo hoef je je geen zorgen te maken op het moment dat het begint te regenen. De meeste fietscomputers, niet allemaal, zijn voorzien van een trainingsfunctie en registratiefunctie.

Kies bij voorkeur voor een fietscomputer die draadloos kan functioneren en daardoor meer bewegingsvrijheid kan voorzien. Ook de aanwezigheid van een caloriemeter, hartslagfunctie, GPS functie en horlogefunctie kunnen alvast een aangename meerwaarde betekenen. Kortom, heel wat optiemogelijkheden en dus ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Mogelijke prijskaartje

Een degelijke fietscomputer hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zo zijn er heel wat goede fietscomputers die vast en zeker de moeite waard zijn. Gemiddeld moet je rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 79 euro. Uiteraard is het mogelijk om een fietscomputer aan te kopen die minder duur is of juist een exemplaar dat je wat duurder zult betalen.

Zo zullen de extra functies en optiemogelijkheden er alvast voor zorgen dat het prijskaartje de hoogte in schiet. Bedenk waarom je een fietscomputer wilt aankopen en/ of je van plan bent om deze regelmatig te gebruiken. Welk budget wil en kun je maximaal spenderen hieraan? Bekijk alvast de online reviews bij de vele fietscomputers.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat betekent “odo” op de fietscomputer?

Indien je besluit een fietscomputer aan te kopen dan zul je daar heel vaak de afkorting “odo” op zien staan. “Odo” is de afkorting van odometer en is afkomstig van het Griekse woord “hodos”, wat ook wel “weg” betekent.

Een odometer is dus een handige functie waarmee het mogelijk wordt om de totaal afgelegde afstand, uitgerekend in kilometers, te bepalen en weer te geven. Vrijwel elke fietscomputer zal voorzien zijn van zo een “odo” functie. Het is ook mogelijk om deze gegevens te resetten en dan begint de odometer gewoon weer vanaf 0 te tellen.

Q2: Wat doet een gps op fietscomputer?

Wanneer je op zoek bent naar een fietscomputer met GPS functie dan ben je eigenlijk op zoek naar een fietsnavigatie toestel. Een fietscomputer biedt je enkel informatie over de standaard basis elementen zoals de afstand en de snelheid maar beschikt, in de meeste gevallen niet over een GPS functie en/ of navigatie.

Wil je dus echt gebruik kunnen maken van de GPS functie en eventueel over navigatie beschikken, dan zul je de zoektocht moeten uitbreiden naar fietsnavigatiesystemen. Dergelijke apparaten bieden uiteraard ook informatie omtrent de snelheid en de afstand, maar zijn daar iets nauwkeuriger in. Daartegenover staat wel een iets hoger prijskaartje.

 

Q3: Wat is scan mode bij sigma fietscomputer?

Net zoals de bekende “odo” functie, beschikken heel wat fietscomputers, vooral de Sigma Sport fietscomputers, over en “scan mode”. Indien je besluit de “scan” functie in te schakelen dan zul je merken dat elke 3 seconden het beeld van je scherm verandert. Dat wil dus zeggen dat je elke 3 seconden informatie krijgt over een ander gegeven. Denk bijvoorbeeld maar aan de snelheid, de tijd, de afgelegde afstand.

Indien je niet wilt dat het beeld elke 3 seconden verandert, dan kun je de “scan” functie gewoon uitgeschakeld laten staan. Op het apparaatje zal dit worden weergegeven als “scan on” en “scan of”.

 

Q4: Hoe werkt een fietscomputer?

Een fietscomputer kun je beschouwen als een krachtig elektronisch apparaatje dat je op het stuur van je fiets dient te bevestigen. De gegevens waarvan de fietscomputer gebruik maakt, worden bekomen via een sensor op het fietswiel. De overdracht van gegevens naar de fietscomputer kan draadloos of bedraad gebeuren, naargelang het type fietscomputer dat je besluit aan te kopen.

Dat wil dus zeggen dat de fietscomputer ook enkel en alleen in werking treedt op het moment dat je effectief begint te trappen. Indien de fiets stilstaat, dan zal de fietscomputer dit uiteraard niet meerekenen. In de meeste gevallen is de fietscomputer voorzien van een bijzonder krachtige knoopcel batterij die toch wel enkele jaartjes kan meegaan.

Q5: Hoe stel ik mijn fietscomputer in?

De manier waarop je een fietscomputer dient in te stellen is afhankelijk van het type dat je besluit aan te kopen. Zo zul je merken dat de meeste fietscomputers niet voorzien zijn van een GPS functie. Dergelijke apparaten functioneren dan met een sensor die je in het fietswiel moet plaatsen en een ontvanger die je ter hoogte van de voorvork moet bevestigen. De instelling van de computer gebeurt dan ook handmatig nadat je de wielomtrek hebt bepaald.

Bij de draadloze fietscomputers, met of zonder GPS, hoef je uiteraard de wielomtrek niet te gaan berekenen en gebeurt de instelling vrijwel automatisch. De meeste hedendaagse fietscomputers zijn draadloze toestellen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES