9 beste fietssloten Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste fietssloten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig zijn de meeste fietsen reeds van een vast fietsslot voorzien. Echter, op sommige plaatsen is het echt wel noodzakelijk om je tweewieler extra te beveiligen en dan komt een apart fietsslot of -ketting goed van pas. Uit onderzoek is gebleken dat je met de Axa RLC Insteekketting een degelijk product in huis haalt om je fiets of scooter aan een lantaarnpaal vast te maken. Daarnaast is het Abus Iven Chain 8210 Kettingslot een meer dan waardig alternatief. Hij kreeg het ART 2 keurmerk en hij heeft veiligheidslevel 10 waardoor het slot aan de nodige eisen voldoet om een fietsverzekering af te sluiten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste fietssloten (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een fietsslot met alarm waarmee je dieven kunt afschrikken? Of gaat je voorkeur uit naar een lichtgewicht fietsslot voor je racefiets zodat je kostbare tweewieler niet wordt gestolen? We kregen de hulp en het advies van enkele ervaren fietsverkopers om deze selectie samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle producten goed te bekijken en er vervolgens het beste fietsslot uit te kiezen dat aan al jouw noden voldoet.

 

1. Axa RLC Insteekketting – 140×5.5 cm – verkrijgbaar in 2 lengtes

 

Dit Axa fietsslot heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Het kabelslot bestaat in 2 verschillende lengtes, namelijk 100 en 140 cm, zodat je hem zowel voor fietsen als voor bromfietsen kunt gebruiken.

De insteekketting werd vervaardigd uit een stalen kabel met geharde stalen plug-in pin die wel 10 mm dik is. Bovendien werd het fietsslot met een zwarte beschermhoes afgewerkt zodat hij het lakwerk niet kan beschadigen. Door dit slot met een AXA Fusion Defender, Solid Plus of Victory ringslot te combineren, bereik je een optimale beveiliging om je tweewieler van diefstal te vrijwaren. 

Deze uitvoering beschikt echter niet over een ART-keurmerk en bijgevolg biedt hij enkel een goed beveiligingsniveau aan wanneer hij met één van de voorgenoemde AXA-ringsloten wordt gebruikt. Verder heeft deze insteekketting een totaalgewicht van 1 kg waardoor hij vrij licht is om mee te nemen. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Afmetingen: het fietsslot is verkrijgbaar met een lengte van 100 of 140 cm waardoor je hem voor verschillende soorten tweewielers kunt gebruiken.

Materiaal: de dikke stalen kabel heeft een 10 mm dikke stalen plug-in pin om het slot te sluiten. Hij werd met een zwarte beschermhoes afgewerkt om het lakwerk van je fiets niet te beschadigen.

Gewicht: het lichtgewicht fietsslot kan met zijn 1 kg gemakkelijk worden meegenomen.

De prijs: dit product heeft de laagste prijs in onze selectie zodat hij in bijna elk budget past.

 

Nadelen:

ART-keurmerk: deze uitvoering beschikt niet over een ART-label waardoor hij samen met een ander slot moet worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Abus Iven Chain 8210 Kettingslot – ART2 – 110 cm

 

Het Abus kettingfietsslot is tijdelijk in de aanbieding en krijgt een goedkope prijs als je meerdere stuks aanschaft. Daarnaast blijkt dit exemplaar het populairste slot te zijn om je fiets of andere tweewieler tegen diefstal te beveiligen.

Dit fietsslot met ART 2 keurmerk belooft trouwens een level 10 beveiligingsniveau zodat je de tweewieler gerust op een drukbezochte plaats kunt stallen zonder dat je je zorgen moet maken. Bovendien voldoe je met deze level 10 bescherming aan alle eisen om een fietsverzekering af te sluiten waardoor je extra zeker bent van de kwaliteit van dit product.

Doordat dit kettingslot gemaakt is uit 8 mm dikke vierkante schakels in gehard staal, is het quasi onmogelijk om deze met een gewone tang door te knippen. Dankzij de flexibele Ivy Tex kettinghoes wordt het lakwerk niet beschadigd. Verder is hij in de lengtes 85, 110 en 140 cm te verkrijgen met een gewicht van respectievelijk 1,8, 2,2 en 3,185 kg. In de reviews zien we dat de meeste mensen heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit fietsslot.

 

Voordelen: 

Keurmerk: het Abus kettingslot draagt het ART 2 keurmerk en garandeert beveiligingsniveau 10 waardoor je tweewieler veilig op drukbezochte plaatsen kan worden gestald.

Fietsverzekering: dit fietsslot voldoet aan alle eisen om een fietsverzekering te kunnen afsluiten.

Materiaal: de ketting bestaat uit vierkante schakels in gehard staal met een dikte van 8 mm en hij werd tevens met een Ivy Tex beschermhoes afgewerkt.

Formaat: je kunt dit fietsslot in verschillende lengtes aankopen waaronder 85, 110 en 140 cm zodat je hem voor diverse tweewielers kunt aanwenden.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: enkele klanten ondervinden problemen met het sleutelslot van deze ketting.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Axa Defender Ringslot – ART2  – met anti-boor cilinder

 

AXA wordt door velen als het beste merk beschouwd voor allerlei soorten fietscomponenten en -sloten om je tweewieler optimaal te beveiligen. Het ART 2 fietsslot Defender van AXA is een ringslot dat je om het frame en wiel kunt bevestigen waardoor de wielspaken worden geblokkeerd. 

Bovendien kun je dit slot met een AXA-insteekketting verbinden om je tweewieler aan een vast object vast te maken zodat de fiets niet kan worden opgetild. Op die manier creëer je extra veiligheid wanneer je je fiets voor een langere periode op een drukbezochte plaats moet achterlaten. Hij is overigens door de ergonomische bedieningsknop met handige sleutel heel eenvoudig te gebruiken en bijgevolg kun je je fiets snel afsluiten.

Doordat het hoogwaardige ringslot in gehard staal over een anti-boor cilinder beschikt, kan het slot niet worden uitgeboord om hem los te maken. Daarnaast voldoet dit ringslot aan alle vereisten om een fietsverzekering af te sluiten. In de reviews zien we dat dit exemplaar een goede score van 4,6 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Montage: doordat dit fietsslot eenvoudig op het frame kan worden gemonteerd, heb je het slot altijd bij de hand. 

Gebruikscomfort: het handige slot met ergonomische bedieningsknop en bijhorende sleutel kan snel en zonder veel poespas worden afgesloten.

Veiligheid: het ringslot met ART 2 keurmerk kan tevens met een plug-in insteekketting worden gecombineerd om je fiets aan een paal of hek vast te maken.

Fietsverzekering: dit slot voldoet aan alle vooropgestelde eisen om een fietsverzekering te kunnen afsluiten.

 

Nadelen:

Benodigdheden: enkele klanten merken op dat de benodigdheden voor de montage niet in het pakket worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Vinz Makalu Motorslot / Kettingslot / Scooterslot ART 4 Gecertificeerd 

 

Het extra veilige motorslot van Vinz Makalu kan ook voor fietsen, scooters en bromfietsen worden gebruikt om de tweewieler aan een vast object te bevestigen waardoor de kans op diefstal quasi onmogelijk is. Doordat het slot vervaardigd is uit gehard staal, is hij zelfs solide genoeg om hem als bootslot te gebruiken.

Daarnaast zorgt het afsluitbare sleutelgat ervoor dat er geen vocht of vuil in het slot kan terechtkomen zodat je de sleutel steeds soepel kunt bewegen. Het Vinz slot wordt overigens met een setje van 2 sleutels geleverd om er steeds eentje in reserve te hebben in geval dat je je sleutelbos zou verliezen. Dit kettingslot bestaat in 4 afmetingen, namelijk 120, 150, 180 en 200 cm waardoor je zeker het gepaste slot kunt vinden om jouw tweewieler maximaal te beveiligen.

Bovendien beschikt het motorslot over het ART 4 keurmerk zodat je je voertuig zonder probleem tegen diefstal kunt verzekeren. In de reviews zien we dat dit kettingslot een uitstekende beoordeling met 4,9 van de 5 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Functioneel: dit stevige kettingslot kan voor fietsen, motorfietsen, scooters en zelfs voor boten worden gebruikt.

Keurmerk: het motorslot kreeg het ART 4 keurmerk waardoor hij aan alle vereisten voldoet om een diefstalverzekering af te sluiten.

Materiaal: de dikke ketting is gemaakt uit gehard staal en tevens voorzien van een afsluitbaar slot waardoor er geen vocht of vuil in terecht kan komen.

Afmetingen: je kunt deze ketting in 4 formaten aankopen zodat je hem voor verschillende tweewielers en vaartuigen kunt aanwenden.

 

Nadelen:

Gebruik: doordat scooters vaak kleinere wielen hebben, kan hij niet worden gebruikt bij tweewielers met schijfremmen op het achterste wiel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Stahlex Kettingslot met Hangslot – Ø10mm / 140cm / ART3 

 

Het Stahlex fietsslot met ART 3 keurmerk is geschikt om fietsen, scooters, brom- en snorfietsen veilig af te sluiten zodat het risico op diefstal quasi nihil is. Met een dergelijk kettingslot voldoe je trouwens aan alle clausules om een diefstalverzekering te kunnen afsluiten.

Het stalen kettingslot met 10 mm dikke schakels is met een stevige beschermhoes afgewerkt zodat hij het lakwerk van je tweewieler niet kan beschadigen. Daarnaast werd hij voorzien van een beugelslot dat eveneens 10 mm dik is waardoor je hem onmogelijk met een gewone tang kunt doorknippen. Het slot wordt geleverd met 2 sleutels die voorzien zijn van een serienummer waardoor deze niet zomaar kunnen worden gedupliceerd.

Verder is hij te verkrijgen met een lengte van 120 en 140 cm zodat je zelf het beste formaat voor jouw tweewieler kunt bepalen. Je moet er trouwens wel rekening mee houden dat een dergelijke ketting best veel weegt. In de reviews merken we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over dit product.

 

Voordelen: 

Formaat: dit kettingslot wordt met een lengte van 120 of 140 cm verkocht zodat je het beste formaat kunt kiezen om jouw tweewieler te beveiligen.

Beveiliging: hij draagt het ART 3 keurmerk waardoor hij aan alle eisen voldoet om een diefstalverzekering voor snor- en bromfietsen af te sluiten. 

Materiaal: de stalen ketting bestaat uit schakels met een dikte van 10 mm en deze werden met een polyesterhoes afgewerkt om het lakwerk te beschermen.

Slot: het hangslot is voorzien van een serienummer en wordt met 2 sleutels geleverd.

 

Nadelen:

Gewicht: deze ketting met een lengte van 120 cm weegt wel 3,95 kg zodat je steeds veel extra gewicht moet meesleuren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Axa RLC 100 Insteekketting 100 cm

 

Dit kettingslot is perfect om je fiets te beveiligen want je kunt het makkelijk rond een paal of fijn boompje vastmaken. Let op want je hebt er wel het Axa ringslot op je fiets voor nodig, anders kun je de ketting niet sluiten. De ketting heeft een lengte van 100 cm en de schakels hebben een dikte van 5,5 mm. Je kunt bovendien kiezen tussen zes verschillende kleuren.

De kopers zijn heel tevreden over deze fietsslot aanbieding, er wordt geen enkel minpunt aangegeven in de reviews. De ketting is makkelijk te gebruiken in combinatie met een Axa Defender ringslot en kan zelfs gebruikt worden om twee fietsen vast te maken. Het wordt ook aangeraden voor gebruik bij elektrische fietsen.

Voor één koper mocht de ketting iets langer zijn om het op meerdere plaatsen te kunnen gebruiken maar je kunt er rond de meeste paaltjes en boompjes mee om je fiets te beveiligen.

Het is niet altijd makkelijk te weten wat nu precies een goed fietsslot is. Axa is in elk geval een uitstekend merk en voor heel wat gebruikers bovendien ook het beste merk. Het is dan ook een goed idee om de voor- en nadelen van dit handige ringslot even van naderbij onder de loep te nemen.

 

Voordelen: 

Formaat: met dit fietsslot haal je een slot in huis van maar liefst 100 cm lang en zo’n 5,5 cm dik. Het is niet alleen stevig maar biedt je ook de mogelijkheid om je fiets aan een boom of dergelijke vast te binden.

Design: het fietsslot is te verkrijgen in maar liefst 6 verschillende opvallende kleuren.

Budget: vanwege de lage prijs zul je dit handige fietsslot vast en zeker tussen de goedkope producten kunnen spotten. Verder kan het zomaar één van de populairste fietssloten uit de reeks zijn.

 

Nadelen:

Axa ringslot: het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je dit fietsslot alleen maar kunt gebruiken wanneer je fiets over het typische Axa ringslot beschikt.

Te klein: slechts één enkele gebruiker is echter van mening dat het fietsslot toch net iets te kort is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Stahlex Ø10mm 65cm Kabelslot Schlechts 230g

 

Als je een kinderfiets wilt vastmaken met een cijferslot dan is dit product van Stahlex de ideale aankoop. Bovendien behoort het dankzij de lage prijs tot de goedkope fietssloten. De dikke staalkabel en de cijfers zijn in verschillende kleuren beschikbaar en je kunt de cijfercombinatie eenvoudig resetten.

Je kunt dit slot gebruiken om je fiets te beveiligen maar het is ook handig voor een kinderwagen of een hek. Het slot is extra beveiligd met een laag kunststof dat bestand is tegen stoten en heeft een lengte van 650 mm.

De kopers geven goed advies over dit topproduct. Het slot is makkelijk in gebruik voor kinderen en dankzij de verschillende kleuren zijn de kinderen er ook dol op. Omdat je geen sleutel nodig hebt kan je kind ook niets verliezen. De code kun je makkelijk instellen en het slot is stevig.

Het is belangrijk dat je je kinderen leert op hun spullen zoveel mogelijk te beschermen en beveiligen wanneer ze op pad gaan. Met dit unieke en opvallende fietsslot is het mogelijk om kinderfietsen op een snelle manier te beveiligen tegen mogelijke diefstal. Hieronder alvast een opsomming van de voor- en nadelen.

 

Voordelen: 

Budget: in vergelijking met de andere 4 producten uit onze lijst, zul je merken dat dit fietsslot wel degelijk over de laagste prijs beschikt.

Design: het fietsslot is beschikbaar in tal van vrolijke en opvallende kleurtjes die kinderen vast en zeker zullen aanspreken.

Cijferslot: het gaat hier om een handig cijferslot waarbij het mogelijk is om de cijfercombinatie ook te resetten en veranderen indien je dit wilt.

Gebruiksgemak: het is een stevige fietskabel die volledig uit krachtig en duurzaam staal is vervaardigd en zo best wel tegen een stootje kan.

 

Nadelen:

Tot op heden zijn er nog geen negatieve reacties bij het product geplaatst. Daardoor is het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies hierover te geven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Vinz Makalu Motorslot ART 4 120 cm

 

Dit slot is perfect om een motor of een fiets te beveiligen. Je kunt kiezen tussen vier verschillende lengtes waarvan minimum 120 cm en maximum 200 cm. De schakels van de ketting hebben een dikte van 10,5 mm en de ketting wordt aan elkaar gesloten via het hangslot. Beide onderdelen zijn gemaakt van gehard staal en zijn bestand tegen water.

Het product wordt geleverd met twee sleutels en is zelfs goedgekeurd als bootslot door de VBV. Naast waterbestendig is het slot verder ook beschermd tegen stof.

Het advies van de kopers is volledig positief. In één review kun je zelfs lezen dat dieven hebben geprobeerd om een scooter te stelen maar dit is dankzij dit slot niet gelukt. Het slot is heel stevig maar ook nogal zwaar en ook de voordelige prijs-kwaliteitverhouding was een pluspunt voor de kopers van dit product.

Wanneer je kiest voor het Vinz BIS703-120 fietsslot dan haal je niet alleen een slot in huis waarmee je je fiets kunt beveiligen. Het is verder ook stevig en krachtig genoeg om een scooter of motor te beschermen tegen de gevaren van eventuele diefstal. Kortom, de moeite waard om even stil te staan bij de kenmerkende eigenschappen van het product.

 

Voordelen: 

Formaat: het fietsslot is in verschillende maten aanwezig waarbij de lengte kan variëren van zo’n 120 cm tot maar liefst 200 cm. Het slot bestaat verder uit stevige schakels van maar liefst 10,5 cm dik.

Materiaal: het fietsslot is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en stevig gehard staal. Dit heeft als voordeel dat het bovendien ook waterbestendig is. Verder is het fietsslot ook nog stofbestendig.

Handig in gebruik: het is een degelijk fietsslot dat bijzonder duurzaam en krachtig is. De VBV heeft het slot zelfs goedgekeurd om het te gebruiken als een soort van bootslot. Bij de aankoop krijg je er bovendien nog 2 extra sleutels bij.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: tot hiertoe hebben kopers alleen nog maar positieve reviews neergepend. Toch is het mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje misschien wel iets te hoog vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Abus Fietsslot Iven Chain 8210 Kettingslot ART2 85 cm

 

Dit slot is beschikbaar in twee lengtes namelijk 85 cm en 110 cm. De schakels van de ketting zijn gemaakt van gehard staal en hebben een dikte van 8 mm. De ergonomische vormgeving van dit slot zorgt ervoor dat je het product heel moeilijk kunt openbreken. Op die manier is je fiets extra beschermd tegen diefstal.

De meeste kopers zijn tevreden over dit product maar toch zijn er enkele gebruikers die minpunten aanhalen. Het slot is stevig en is perfect om een stadsfiets te beveiligen. Het slot is lang genoeg en schrikt ook makkelijk dieven af.

Voor andere kopers is de sluiting van het slot niet optimaal en is de sleutel te slap na een paar maanden. Het lijkt erop of de sleutel zal afbreken en je kunt het slot moeilijk sluiten na een bepaalde periode.

Je kunt natuurlijk ook gewoon opteren voor het Abus Iven Chain 8210 fietsslot. Het is een handig en duurzaam fietsslot dat je bovendien in verschillende formaten kunt bekomen. Zo kun je kiezen voor een slot met een maximale lengte van 85 cm of je kunt kiezen voor het slot met een totale lengte van wel 110 cm.

 

Voordelen: 

Schakels: het fietsslot bestaat uit een reeks van opeenvolgende schakels die volledig vervaardigd zijn uit duurzaam gehard staal. Elk afzonderlijk zijn de schakels maar liefst 8 mm dik.

Ontwerp: dankzij de unieke ergonomische vormgeving waarover dit fietsslot beschikt, zul je merken dat het heel wat moeite en kracht kost om het slot te forceren en stuk te krijgen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is echter van mening dat het slot niet optimaal sluit en dat het vrij kwetsbaar is.

Sleutels: sommige andere gebruikers vinden dan weer dat de sleutels vrij snel afbreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fietssloten Koopgids

 

Als je je fiets dagelijks op een drukke plaats moet achterlaten, bestaat de kans dat hij op een dag zal worden gestolen. Het gebruik van een degelijk en betrouwbaar fietsslot is dan ook een goede aanbeveling om dit risico drastisch te verminderen. Maar welke fietssloten bestaan er eigenlijk zoal? En waar moet je bij de aankoop vooral op letten? Zijn er aanbiedingen en promoties die je in de gaten moet houden als je de diverse testen gaat vergelijken?

Het nut van een fietsslot en de veiligheidsniveaus

De meesten onder ons is het ooit wel eens overkomen dat je je fiets ergens parkeert en goed afsluit, maar dat hij bij terugkomst toch blijkt verdwenen te zijn. Dit is natuurlijk geen fijn gevoel omdat een fiets een aardige duit kost en bovendien ben je terug op anderen aangewezen om thuis te komen. De kans dat je je fiets nog zal terugvinden is quasi nihil waardoor je vaak op zoek moet naar een nieuwe tweewieler en deze van een degelijk fietsslot voorzien.

Om fietsdiefstal te voorkomen kun je naast het geïntegreerde fietsslot een extra slot aankopen. Afhankelijk van de plaats waar je je tweewieler achterlaat, kun je een fietsslot met een bepaald veiligheidsniveau kiezen. Zo zijn de sloten van niveau 1 tot 6 geschikt wanneer je de fiets voor een korte periode stalt waar weinig tot geen diefstal is. 

Vervolgens zijn er de sloten met veiligheidsniveaus 7 tot 10 en deze dienen om fietsen te beveiligen die op drukbezochte plaatsen staan. Ten slotte zorgen de fietssloten met niveau 11 tot 15 voor een maximale beveiliging zodat je met een gerust hart je tweewieler voor een lange periode in de drukke stadskern of aan het station kunt parkeren.

 

De verschillende soorten

We onderscheiden 5 soorten fietssloten die het vaakst in Nederland worden gebruikt. Het kettingslot is vervaardigd uit dikke metalen schakels die met een kunststof beschermhoes zijn afgewerkt. Deze worden als de veiligste fietssloten beschouwd omdat je ze onmogelijk met een tang kunt doorknippen.

Daarnaast is er het kabelslot dat er op het eerste zicht uitziet als een kettingslot, maar waar de de schakels werden vervangen door een geweven staaldraad. Echter, tegenwoordig beschikken de duurdere kabelsloten over een heel dikke stalen kabel waardoor ze qua veiligheid niet moeten onderdoen. Een kettingslot is wel veel flexibeler zodat je gemakkelijker je fiets op slot kunt doen.

Vervolgens is er het ringslot om rond het frame en je wiel te bevestigen waardoor de wielspaken geblokkeerd zijn. Met het beugelslot kun je de fiets met een U-vormige staaf bijvoorbeeld aan het fietsenrek of een tuinhek vastmaken. Dergelijke sloten zijn vrij robuust en bieden een optimale beveiliging, maar ze zijn wel bijzonder groot zodat ze minder handig zijn om mee te nemen. Tenslotte is er ook nog het compacte vouwslot dat uit metalen scharnieren bestaat en eigenlijk als een soort ringslot dienstdoet.

 

Het ART-keurmerk

Tijdens je zoektocht naar het beste fietsslot zul je merken dat de meeste exemplaren een ART-label hebben met een aantal sterren op om aan te geven hoe goed het fietsslot de tweewieler zal beschermen. ART is een Nederlandse stichting ter preventie van diefstal bij fiets- en andere rijwielen. De fietssloten die het ART-keurmerk dragen zijn maximaal door deze stichting getest en bijgevolg ben je zeker van de kwaliteit wanneer je een dergelijk slot aanschaft.

De sloten dragen het keurmerk met 1, 2, 3, 4 of 5 sterren om aan te geven hoe veilig het slot is. Voor de gewone fietsers wordt een slot met 2 of 3 ART-sterren aangeraden om de fiets goed af te sluiten. Sloten die 4 of 5 sterren hebben, zijn meer geschikt om scooters, bromfietsen en motoren te beveiligen. Wanneer je een fietsverzekering gaat afsluiten dan zal er zeker een clausule instaan die stelt dat het fietsslot minstens een ART-2 label moet dragen.

Waar moet je bij de aankoop op letten

Naast het feit dat je beter voor een fietsslot met ART-keurmerk kiest zijn er nog enkele andere aspecten waaraan je wat aandacht moet besteden. Zo speelt het gewicht voor velen een belangrijke rol. Een kabelslot of ringslot weegt minder dan 1 kg terwijl een beugelslot, ketting- of vouwslot gemiddeld meer dan 2 kg weegt.

Daarnaast is het gebruiksgemak per slot ook verschillend omdat een ketting-, ring- en kabelslot veel eenvoudiger en sneller kunnen worden geplaatst. Een vouw- of beugelslot zijn een pak stugger waardoor deze moeilijker vast te maken zijn. Het is ook goed om even na te denken op welk onderdeel van je fiets, je het slot gaat gebruiken. Zo kun je dan wel met een ringslot je achterwiel vastzetten, de fiets kan alsnog gewoon worden opgetild om hem mee te nemen.

Met een ketting-, kabel- of vouwslot kun je het frame en één van de wielen aan een vast object vastmaken zodat de fiets extra veilig staat. Er bestaat natuurlijk nog altijd de kans dat iemand een wiel steelt, maar dan heb je tenminste nog wel de rest van je fiets.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een AXA-fietsslot?

AXA heeft diverse opties om alle soorten fietsen en andere tweewielers de juiste beveiliging te bieden zodat je kostbare vervoermiddel quasi niet kan worden gestolen. Het overgrote deel van hun assortiment sloten voldoen aan alle eisen zodat je een fietsverzekering kunt afsluiten. De meeste types ringsloten hebben een plug-in optie om er een extra ketting- of kabelslot aan te bevestigen zodat je bijvoorbeeld je fiets aan een lantaarnpaal of ander vast object kunt bevestigen.

Naast de losse ring- en kettingsloten heeft AXA ook sloten die volledig in de fiets geïntegreerd zijn en een optimale bescherming bieden. Er zijn tevens elektronische beveiligingssystemen om je fiets van diefstal te vrijwaren.

Q2: Hoe bevestig je een fietsslot?

De ketting-, kabel- en beugelsloten worden allemaal op dezelfde manier bevestigd en het gebruik ervan is eigenlijk heel eenvoudig. Je opent het losse slot met een sleuteltje waarna je één uiteinde door het wiel en rond het frame van je fiets legt. Vervolgens maak je het slot terug vast en dit doe je bij voorkeur door hem aan een stevige constructie te bevestigen.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een verankering in de muur gebruiken zodat men de fiets niet zomaar in zijn geheel kan optillen om mee te nemen. Nadat je het slot terug in elkaar hebt gezet, druk je hem goed vast tot je het slot hoort klikken. Door er nog even aan te trekken, controleer je of het slot wel degelijk vast zit.

 

Q3: Welk fietsslot is veilig?

Het is verstandig om 2 sloten te gebruiken om je fiets maximaal te beveiligen. Doordat de meest fietsen reeds achteraan over een geïntegreerd wielslot of ringslot beschikken, is een plug-in kettingslot de beste optie. Met het ringslot kun je het achterwiel van je fiets blokkeren terwijl het kettingslot wordt gebruikt om je tweewieler aan een stevige constructie vast te maken. 

Fietssloten met een veiligheidsniveau van 1 tot en met 6 zijn perfect om je fiets voor een korte periode te stallen op een plaats die niet diefstalgevoelig is. De sloten met veiligheidsniveau van 7 tot 10 zijn geschikt voor tweewielers die op drukbezochte plaatsen blijven staan. Daarnaast zijn de fietssloten met niveau 11 tot 15 de ultieme beveiliging om je tweewieler bijvoorbeeld aan het station of in een drukke stad te parkeren waar hij vaak voor een langere periode blijft staan.

 

Q4: Hoe haal je een afgebroken sleutel uit een fietsslot?

Wanneer de sleutel in het fietsslot afbreekt, zijn er verschillende manieren waarop je het achtergebleven stuk uit het slot kunt verwijderen. Hoewel het best wat tijd kan opslorpen, kun je met wat geluk een magneet of pincet gebruiken om het afgebroken stuk sleutel uit het slot te halen. Als de sleutel nog een klein stukje uitsteekt, heb je grote kans dat je dit er met een tang kunt uithalen nadat je eerst wat kruipolie in het slot hebt gespoten. 

Je zou het ook met een figuurzaagje kunnen proberen door het zaagblad, met de kartels naar je toe gericht, naast de sleutel in het slot te schuiven. Vervolgens trek je het zaagje met het afgebroken stuk er voorzichtig terug uit. Wanneer deze tips geen oplossing bieden, kun je beter het slot doorzagen of -slijpen en vervangen. Spuit regelmatig een goed smeermiddel in het slot zodat de sleutel er altijd soepel in-/uitgaat en hij bijgevolg niet kan afbreken.

 

Q5: Hoeveel kost een fietsslot?

De kostprijs van een goed fietsslot is afhankelijk van het type slot, het veiligheidsniveau én keuringsmerk. Je mag gerust rekenen op 25 tot  35 euro voor een degelijk fietsslot. De duurdere fietssloten zullen vanzelfsprekend een grotere veiligheidsmarge bieden. Voor dergelijke fietssloten zul je tussen de 35 en 55 euro betalen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES