5 beste Fietstrainers Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste fietstrainers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De aankoop van een kwalitatieve fietstrainer is niet alleen een goede aanbeveling voor de fervente wielerfanaten en mountainbikers maar kan ook een stap in de goede richting zijn voor senioren en patiënten die moeten revalideren. Deze verscheidenheid zorgt er dan ook voor dat er wel degelijk verschillende soorten fietstrainers bestaan, elk met hun eigen voor- en nadelen. Om het jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we hieronder graag 3 hedendaagse topproducten op een rijtje. Zo zou je kunnen kiezen voor de Wahoo KickR Core fietstrainer die gekenmerkt wordt door een direct drive aandrijving. Echter blijkt ook de TacX T2900S Flux S fietstrainer alvast een stap in de goede richting te zijn en ideaal voor zowel wielrenners als mountainbikers.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste fietstrainers (Reviews) van 2024

 

Zodra het minder goed weer wordt, kan een degelijke (home) fietstrainer alvast wonderen doen. Wat de beste fietstrainer is, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren en het type fiets. Zo wordt er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen een racefiets fietstrainer en een mountainbike fietstrainer. Ook qua merk zul je heel wat mogelijkheden kunnen noteren. Bedenk dus of je de voorkeur geeft aan een Tacx fietstrainer, een Elite fietstrainer of toch liever nog een ander merk? Bij twijfel kan het advies van klanten, vermeld in de vele online reviews, een extra hulpmiddel zijn. En wie weet kom je zo nog wel een aanbieding tegen.

 

1. Wahoo KickR Core Direct drive Indoor trainen als een pro!

 

Of je deze unieke fietstrainer van Wahoo Fitness tussen de goedkope apparaten zult spotten, dat valt nog even af te wachten. Toch merken we op dat hij beoordeeld wordt met een eindscore van maar liefst 5 sterren wat hem niet alleen één van de populairste fietstrainers maakt maar misschien ook afkomstig van het beste merk.

Deze indoor fietstrainer behoort dan ook tot de absolute top en wordt enthousiast onthaald door fervente (professionele) fietsers. Hij biedt een ruim vermogen aan van maar liefst 1800 Watt en wordt aangevuld met maar liefst 9 verschillende trainingsniveaus. Dankzij z’n maximale hellingsgraad van wel 16% blijkt hij voornamelijk geschikt voor de ervaren en professionele fietser.

De Zwift fietstrainer wordt gekenmerkt door een direct drive aandrijving, een elektronische weerstand verstelling en een krachtige elektrorem. Vanwege z’n compacte gewicht van ongeveer 18 kg, is hij relatief eenvoudig te verplaatsen. Kortom, de moeite waard indien je het hele jaar door moet en wilt kunnen trainen.

 

Voordelen:

Hellingsgraad: je geniet een maximale hellingsgraad van maar liefst 16%, wat behoorlijk hoog is. Dit maakt hem geschikt voor professionele wielrenners en fervente hobbyisten.

Vermogen: hij behoort vast en zeker tot de krachtige fietstrainers met een totaal vermogen van wel 1800 Watt.

Handig in gebruik: het is een degelijke en duurzame fietstrainer die geschikt is voor indoor gebruik en tot wel 9 afzonderlijke trainingsniveaus aanbiedt.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: indien we toch een klein puntje van kritiek mogen aankaarten bij dit product dan kan dit te maken hebben met de dure prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. TacX T2900S Flux S Fietstrainer Direct drive 1500 Watt

 

Je kunt natuurlijk ook altijd voor deze unieke fietstrainer van Tacx kiezen. Of hij voorzien is van de laagste prijs, dat valt wel nog even te betwijfelen. Toch is hij voorzien van alle comfort en kwaliteit waar de professionele en fervente wielerfanaat naar op zoek is.

Hij wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 26 x 52 x 52 cm wat hem bijzonder compact en bijgevolg behoorlijk handzaam maakt. Je kunt hem dus makkelijk verplaatsen, opbergen en/ of meenemen wat bijzonder nuttig is als wielrenner en mountainbiker. Verder biedt hij een ruim vermogen aan van maar liefst 1500 Watt aangevuld met 999 voorgeprogrammeerde programma’s en wel 999 trainingsniveaus. Je kunt dus zelf bepalen hoe intensief je de training maakt.

Hij is voorzien van een hellingshoek van 10 tot maximaal 15% en wordt geklasseerd onder de fietstrainers die voorzien zijn van een direct drive aandrijving. Ook hier werd gebruik gemaakt van een elektrorem en is de weerstand vooral elektronisch. We zien dat de meeste klanten tevreden zijn alhoewel een kleine minderheid ook wel lijkt te twijfelen aan de kwaliteit.

 

Voordelen:

Hellingshoek: met een behoorlijk hoge hellingshoek van 10 tot ongeveer 15%, is dit zeker en vast een fietstrainer voor de echte wielerfanaat en professionele renner.

Gebruiksvriendelijk: hij is voorzien van alle comfort en mogelijkheden. Zo is hij uitgerust met een elektrorem en kun je de weerstand elektrisch verstellen.

Vermogen: met deze fietstrainer kies je alvast voor een exemplaar met een bijzonder ruim vermogen dat zonder problemen 1500 Watt kan behalen.

Handig in gebruik: je hebt de mogelijkheid om een keuze te maken tussen maar liefst 999 programma’s en minstens evenveel trainingsniveaus.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg zul je er wel net iets meer budget voor over moeten hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Relaxdays rollenbank fiets 26-28” hometrainer fiets trainer

 

Wil je liever niet zoveel geld spenderen maar toch de mogelijkheid om binnenshuis je fietstrainingen verder te zetten? Kies dan voor deze mini fietstrainer van het bekende merk Relaxdays. Vanwege het lage prijskaartje wordt deze smart fietstrainer bijzonder toegankelijk voor het grote publiek.

Het betreft hier een soort van rollenbank die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 41 x 54,5 x 60 cm en een gewicht van amper 8,6 kg. De combinatie van het compacte formaat en beperkte gewicht, maken van deze fietstrainer een bijzonder handig apparaat. Hij is bovendien vervaardigd uit kwalitatieve materialen zoals staal, kunststof en nylon en biedt een maximale belastbaarheid van maar liefst 150 kg.

Om de correcte hoogte van de rollen te bepalen, hoef je enkel maar het achterwiel vast te zetten. Dit kun je doen door middel van de snelspanner en het bijbehorende hendeltje. De voorband van je fiets wordt vervolgens op de antislipsteun geplaatst. Wanneer je begint te trainen heb je bovendien de mogelijkheid om uit 6 versnellingen te kiezen en met behulp van de magneetrem de weerstand te bepalen. Een duurzaam alternatief dat beloond wordt met een topscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze unieke fietstrainer heeft men voornamelijk gekozen om te werken met duurzame materialen zoals nylon, staal en kunststof.

Budgetvriendelijk: in tegenstelling tot de andere 4 topproducten uit deze lijst, zul je meteen aangenaam enthousiast zijn bij het zien van het lage prijskaartje.

Type: met deze fietstrainer kies je voor een degelijke en kwalitatieve rollenbank die je makkelijk kunt verplaatsen en/ of kunt opbergen.

Belastbaarheid: hij mag er dan wel compact uitzien, toch geniet je een totale belastbaarheid van ruim 150 kg.

 

Nadelen:

Design: tot op heden zijn er alleen maar positieve reacties geplaatst alhoewel het design er bijzonder eenvoudig en misschien wat saai uitziet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Tacx T2875 xx NEO 2T Smart Fietstrainer Direct drive

 

Net zoals één van de vorige apparaten, wordt ook deze fietstrainer jou aangeboden door het bekende merk Taxc. Jammer genoeg werden er momenteel nog geen online reviews geplaatst en we vermoeden dat dit te maken kan hebben met het hoge prijskaartje. De hoge prijs maakt deze fietstrainer dan ook minder toegankelijk voor mensen met een beperkter budget. Toch krijg je wel degelijk heel wat waar voor je geld.

Zo wordt deze fietstrainer gekenmerkt door een maximaal formaat van 57,5 x 75 x 55 cm en biedt hij een ruim vermogen van maar liefst 2200 Watt aan. Verder kun je kiezen uit wel 999 voorgeprogrammeerde programma’s in combinatie met 999 trainingsniveaus. Bepaald dus zelf hoe zwaar en intensief je een training wilt maken.

Verder kan hij een hellingshoek van wel 20% aan en is hij voorzien van een direct drive aandrijving. In tegenstelling tot sommige andere trainers uit deze lijst, beschikt hij over een motorrem en een elektronische weerstand verstelling.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de fietstrainer wordt aangevuld met een bijzonder krachtige motorrem, een hellingshoek van maar liefst 20% en een elektronische weerstand versnelling.

Handig in gebruik: naast de 999 verschillende programma’s heb je eveneens de mogelijkheid om een keuze te maken uit minstens evenveel diverse trainingsniveaus.

Vermogen: je geniet een bijzonder ruim vermogen waarbij een piek kan gesitueerd worden rond de 2200 Watt.

Formaat: de fietstrainer heeft een totale afmeting van 57,5 x 75 x 55 cm.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we vaststellen dat het hoge prijskaartje mogelijks een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Minibike Fietstrainer Met Computer Hometrainer Senioren

 

Een fietstrainer hoeft niet alleen voor de fervente wielertoerist of mountainbiker te zijn, maar kan ook gebruikt worden als onderdeel van een revalidatie. Verder is het ook een echte aanrader voor mensen op leeftijd om hen toch nog wat beweging te kunnen geven. Ben je dus op zoek naar een fietstrainer die geschikt zou kunnen zijn voor senioren, dan is deze stoel fietstrainer vast en zeker een goede aanbeveling.

Hij wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 41 x 35 x 30 cm en is geschikt om zowel je benen alsook armen te trainen. Met een gewicht van amper 4 kg, is deze fietstrainer makkelijk verplaatsbaar en eenvoudig om op te bergen. Je zult zien dat hij voorzien van een handig en duidelijk leesbaar LCD display waarop alle belangrijke informatie wordt vermeld. Denk bijvoorbeeld maar aan de totale bewegingstijd, de afgelegde afstand en de totale trainingstijd alsook het aantal calorieën.

Hij maakt gebruik van een krachtige AAA batterij die bovendien op het moment van aankoop gewoon wordt meegeleverd. Verder biedt hij een maximale belastbaarheid van 100 kg en kun je de weerstand handmatig aanpassen. Kortom, een echte aanbeveling. Jammer genoeg blijken er nog geen reviews te zijn geplaatst waardoor we vermoeden dat het om een vrij recente fietstrainer gaat.

 

Voordelen:

Display: deze fietstrainer geeft alle informatie duidelijk weer op het daarvoor voorziene LCD scherm. Zo krijg je een beter inzicht in het aantal calorieën, de totaal afgelegde afstand en de bewegingstijd.

Belastbaarheid: de combinatie van het gewicht en het formaat van deze fietstrainer garanderen een totale draagkracht van maar liefst 100 kg.

Voeding: deze unieke stoel fietstrainer is uitgerust met 1 krachtige en duurzame AAA batterij die je er overigens gewoon bij krijgt.

 

Nadelen:

Geen wielrenner: voor de fervente wielertoerist en/ of professionele renner, kan deze fietstrainer net niet krachtig genoeg zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fietstrainers Koopgids

 

Wat is een fietstrainer en uit welke verschillende types kun je zoal kiezen? Als je uiteindelijk de diverse fietstrainers met elkaar gaat vergelijken, willen wij jou aanraden om ook even stil te staan bij het gebruikte remsysteem en de eventuele accessoires. Voor andere kopers kan het prijskaartje eveneens belangrijk zijn. En daar sommige fietstrainers best wel wat budget kunnen verlangen, lijkt het ons een goede aanbeveling om tijdens de zoektocht ook rekening te houden met aanbiedingen en andere leuke promoties. Veel succes!

Wat is een fietstrainer

Als fervent hobby fietser of als opkomend professioneel wielertalent, is het belangrijk om het hele jaar door te kunnen fietsen. Indien de weersomstandigheden je echter niet gunstig gezind zijn, kun je beroep doen op een degelijke fietstrainer. Dat is een handig apparaatje waardoor je gewoon binnenshuis van een heerlijke fietstraining kunt genieten. Op die manier hoef je niet door regen en wind te fietsen, maar kun je in de koude wintermaanden gewoon lekker thuis van een intense training of fietstocht genieten.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste fietstrainer aan te kopen. Zo worden er heel wat verschillende modellen op de markt aangeboden waardoor het belangrijk wordt om met bepaalde factoren rekening te houden. Zo blijkt het doel alsook het gebruiksgemak een belangrijke factor te zijn in de beslissing van een degelijke fietstrainer.

 

Het gebruiksgemak van de fietstrainer in verhouding tot het doel

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke fietstrainer moet je jezelf de vraag stellen welk doel je voor ogen hebt. Ben je iemand die fervent gaat fietsen, ben je een professioneel wielertalent of ben je iemand die zo nu en dan eens van een (stevig) tochtje kan genieten? Er bestaat wel degelijk voor elk wat wils. Zo zul je kunnen kiezen tussen fietstrainers voor race- en mountainbike fietsen, smart fietstrainers, rolsystemen en de zogenaamde home fietstrainers.

Ben je dus iemand die intensief traint, dan ga je maar beter op zoek naar een sterke zware fietstrainer. De beste parameter hiervoor is het zogenaamde stijgingspercentage die door dergelijke trainer kan worden gesimuleerd. Hoe hoger dergelijk stijgingspercentage, hoe krachtiger de fietstrainer zal zijn en hoe intensiever je de trainingen bijgevolg kunt maken. Indien je buiten bijvoorbeeld niet in staat bent om een helling met een stijgingspercentage van 10% te beklimmen, dan heeft het geen zin op zoek te gaan naar een krachtige (ietwat duurdere) fietstrainer.

 

De verschillende soorten fietstrainers

Zoals je dus kunt verwachten, bestaan er wel degelijk verschillende types fietstrainers. Rekening houden met het gebruik, zou je dus bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een kwalitatieve rollerbank. Rollerbanken zijn een bijzonder goede keuze tijdens warming-ups en cooling-downs.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een direct drive fietstrainer of wheel-on fietstrainer. Dergelijke types worden vandaag de dag het meest verkocht en behoren dus tot de populairste fietstrainers. Het zijn krachtige trainers die gericht zijn op intensief gebruik en middelmatige tot zware trainingen. Bovendien kun je een wheel-on fietstrainer en direct drive trainer makkelijk koppelen aan diverse soorten software.

Verder kun je altijd nog kiezen voor de zogenaamde smart bikes. Zoals de naam reeds doet vermoeden, zijn dergelijke trainers uitgerust met een hoog staaltje technologie. Smart bikes zijn niet alleen bijzonder krachtig, maar blijken ook zo goed als geluidloos te werken en zijn daarnaast heel nauwkeurig. Zo worden ze gekenmerkt door een afwijkingspercentage van nog geen 1%.

Remsysteem, accessoires en andere extra kenmerken

Uiteraard blijkt ook het remsysteem een belangrijke factor te zijn waarmee je rekening moet houden. Zo zul je zien dat sommige fietstrainers voorzien zijn van een krachtige motorrem terwijl andere trainers dan weer zijn uitgerust met een zogenaamde magneetrem of elektrorem.

Verder willen we ook even de aandacht vestigen op de aanwezige accessoires. Zo kan het handig zijn indien de fietstrainer voorzien is van sensoren waarmee je je hartslag kunt bijhouden en controleren. Andere fietstrainers bieden je dan weer de mogelijkheid om extra apparaten zoals een powermeter, cadanssensor of snelheidsmeter toe te voegen. En wil je graag zo goed als geluidloos kunnen trainen, kies dan voor een fietstrainer die amper hoorbaar blijkt.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden

Tot slot willen we het nog even hebben over het mogelijke prijskaartje. Algemeen zul je rekening moeten houden met een gemiddeld kostenplaatje van 200 euro. Uiteraard zijn er heel wat fietstrainers die een hoger budget zullen verlangen en waarvan het prijskaartje zelfs kan oplopen tot 1000 euro of meer. Toch worden er regelmatig leuke aanbiedingen en/ of promoties gedaan waardoor de kans om met een koopje huiswaarts te keren bijzonder groot is.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES