6 beste fitnessmatten Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste fitnessmatten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je regelmatig aan fitness of yoga doet, mag een comfortabele fitnessmat niet ontbreken. Een dergelijke mat zorgt voor voldoende stabiliteit om je oefeningen correct uit te voeren én het is veel aangenamer dan gewoon op de grond te liggen. We hebben alvast 3 toppertjes voor jou uitgezocht om eens van nabij te bekijken. Zo haal je met de Tunturi NBR – Fitnessmat zeker een geschikt product in huis. Hij kent een ruim formaat en is vrij dik zodat je tijdens je oefeningen een optimale ondersteuning krijgt. Daarnaast moet de Matchu Sports – Fitnessmat met zijn verhoogde schokabsorptie alvast niet onderdoen?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste fitnessmatten (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een grote fitnessmat waarop je voldoende ruimte hebt? Of gaat je voorkeur uit naar een fitnessmat voor buiten zodat je in de vrije natuur je yogaposes kunt uitvoeren. We vroegen de hulp en het advies van enkele gedreven sportfanaten om deze selectie met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden te bekijken alvorens je er de beste fitnessmat uitkiest die aan al jouw wensen voldoet.

 

Tunturi fitnessmat

 

1. Tunturi NBR – Fitnessmat – 180 cm x 60 cm x 1,5 cm

 

De Tunturi fitnessmat blijkt de populairste variant in ons assortiment te zijn en kent tevens de laagste prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze handige fitnessmat weegt slechts 1 kg en kan gemakkelijk worden opgerold zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. 

Doordat deze mat een ruim formaat van 180 x 60 cm kent, biedt hij voldoende ruimte om je oefeningen op een ontspannen manier uit te voeren. Zijn gebruikscomfort wordt nog verder uitgebreid door zijn dikte van 1,5 cm die voor een comfortabele ondergrond zorgt om allerlei grondoefeningen te doen. 

Daarnaast is hij vervaardigd uit stevig schuimrubber en wordt hij in het zwart, roze en blauw aangeboden waardoor je er zeker eentje kunt vinden die bij jouw sportuitrusting past. In de reviews merken we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en zijn prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze uitvoering kan tijdens allerlei sportactiviteiten worden gebruikt om grondoefeningen af te werken.

Comfortabel: hij meet 180 x 60 cm en is wel 1,5 cm dik waardoor hij voor een degelijke isolatie en comfortabele ondergrond zorgt.

Materiaal: de fitnessmat is vervaardigd uit hoogwaardig schuimrubber en kan in het roze, blauw en zwart worden aangekocht.

Transport: doordat de mat slechts 1 kg weegt én gemakkelijk kan worden opgerold, blijkt hij vrij handig om mee te nemen.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: enkele klanten merken op dat de antisliplaag aan de bovenkant vrij snel afslijt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Matchu Sports fitnessmat

 

2. Matchu Sports – Fitnessmat – Sportmat – 183 cm x 61 cm x 0,9 cm

 

De Matchu Sports fitnessmat is tijdelijk in de aanbieding en kreeg een scherpe prijs waardoor hij in bijna elk budget past. Deze handige fitnessmat is vervaardigd uit robuust natuurrubber en kent een vrij hoge schokabsorptie zodat hij voor diverse sportdisciplines kan worden gebruikt.

Door zijn ruime afmetingen van 183 x 61 cm en zijn dikte van 0,9 cm blijkt hij bijzonder comfortabel en biedt hij een degelijke ondersteuning om je fitnessoefeningen en/of yogaposes correct uit te voeren. Zijn gebruikscomfort wordt zelfs nog een tikkeltje versterkt door zijn bijzonder lichte gewicht van slechts 700 g waardoor je hem gemakkelijk in de meegeleverde draagriem overal mee naartoe kunt nemen. 

Daarnaast kan deze grijze fitnessmat met een sopje of natte doek worden gereinigd zodat je hem zowel binnen als buiten kunt gebruiken. In de reviews zien we dat de meeste klanten tevreden zijn over de uitstekende kwaliteit van dit product.

 

Voordelen: 

Materiaal: deze duurzame fitnessmat is vervaardigd uit hoogwaardig natuurrubber dat een voor een hoge schokdemping zorgt.

Formaat: hij meet 183 x 61 x 0,9 cm en blijkt bijzonder comfortabel en ruim genoeg om fitnessoefeningen en yoga te doen.

Gewicht: door zijn lichte gewicht van 700 g kan hij heel gemakkelijk in de meegeleverde draagriem worden meegenomen.

De prijs: dit product kreeg een stevige korting en kan tijdelijk aan een vrij goedkope prijs worden aangekocht.

 

Nadelen:

Elastisch: enkele klanten merken op dat deze mat vrij elastisch is en tijdens bepaalde oefeningen vervormt waardoor hij bijvoorbeeld niet geschikt is om te planken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Grote fitnessmat

 

3. Airex Corona 200 Fitnessmat – 200 cm x 100 cm x 1,5 cm

 

Airex is marktleider op het gebied van fitnessmatten en wordt door velen als het beste merk voor professionele producten beschouwd. Deze vrij grote Airex Corona fitnessmat kent een afmeting van 200 x 100 x 1,5 cm en blijkt bijgevolg bijzonder geschikt om in yogastudio’s, therapie- of andere gespecialiseerde ruimtes te gebruiken.

Bovendien is hij vervaardigd uit pvc-schuim met antibacteriële eigenschappen waardoor deze mat uitermate hygiënisch is voor lokalen waar verschillende mensen komen. Doordat hij geen latex, cadmium en fosfaten bevat, kun je hem zelfs voor kleine kinderen of klanten met allergieën gebruiken. Zijn gebruiksvoordeel wordt nog iets versterkt door de degelijke antisliplaag waarop je een optimale grip bekomt om je balans te bewaren.

Deze zwarte fitnessmat kan trouwens ook in terracottakleur of in het grijs worden aangekocht waardoor je het perfecte exemplaar kunt kiezen dat in jouw inrichting past.  In de reviews merken we dat hij een uitstekende score van 4,9 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Formaat: deze grote fitnessmat kent een bijzonder ruime afmeting van 200 x 100 x 1,5 cm waardoor hij ideaal is om in professionele lokalen zoals therapieruimtes, kinderdagverblijven of yogastudio’s te gebruiken.

Gebruiksvoordeel: doordat hij vrij is van latex, fosfaten en cadmium kan hij tevens voor mensen met allergieën en kinderen worden aangewend.

Materiaal: de fitnessmat is vervaardigd uit pvc-schuim met antibacteriële eigenschappen en blijkt hierdoor bijzonder hygiënisch voor diverse activiteiten.

Antisliplaag: deze variant werd voorzien van een uitstekende antisliplaag en kent een optimale schokdemping.

 

Nadelen:

Onhandig: door zijn gewicht van 4 kg en ruime formaat blijkt  hij minder makkelijk om overal mee naartoe te nemen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fitnessmat dik

 

4. Siston Sport Fitnessmat – 183 cm x 61 cm x 1.5 cm – Inclusief draagtas

 

De fitnessmat van Siston Sport is 15 mm dik en kent een afmeting van 183 x 61 cm waardoor hij zowel voldoende ruimte als een comfortabele ondersteuning biedt om je oefeningen af te werken. Bovendien weegt hij slechts 1 kg en kun je hem vlot oprollen om overal mee naartoe te nemen.

Doordat hij vervaardigd is uit duurzaam antibacterieel NBR-schuim (Natural Based Rubber), dat met een prima antisliplaag werd afgewerkt, garandeert hij een optimale balans tijdens pilates, yoga, meditatie en vele andere activiteiten. Zijn gebruiksvoordelen worden zelfs nog iets verder uitgebreid door zijn uitstekende schokabsorptie.

Verder zorgt deze dikke fitnessmat tevens voor een degelijke isolatie zodat je veel minder de koude ondergrond zult voelen. In de reviews zien we dat de meningen enigszins verdeeld zijn en men heeft het dan voornamelijk over de rekbaarheid van deze mat.

 

Voordelen: 

Gebruikscomfort: doordat deze fitnessmat wel 15 mm dik is, zorgt hij voor een maximale schokdemping, degelijke isolatie en een bijzonder aangenaam ligcomfort.

Formaat: hij meet 183 x 61 cm zodat je over voldoende bewegingsvrijheid beschikt om allerlei grondoefeningen comfortabel te kunnen uitvoeren.

Materiaal: deze mat is vervaardigd uit NBR-schuim (Natural Based Rubber) en wordt gekenmerkt door zijn antibacteriële werking waardoor hij heel hygiënisch blijkt.

Gewicht: door zijn lichte gewicht van 1kg kan hij gemakkelijk in de meegeleverde draagtas worden meegenomen.

 

Nadelen:

Elastisch: enkele klanten merken op dat de mat vrij elastisch is en bijgevolg niet voor alle oefeningen geschikt is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fitnessmat opvouwbaar

 

5. Gymrex Gymnastiekmat – 180 x 60 x 5 cm – opvouwbaar – gecomprimeerd schuim

 

De handige fitnessmat van Gymrex wordt getypeerd door zijn dikte van 5 cm waardoor hij een vrij ruim toepassingsgebied kent. Hij biedt immers een prima ondersteuning en schokabsorptie bij gymnastiek-, fitness- en andere sportactiviteiten én je kunt hem tevens tijdens een kampeertrip gebruiken om comfortabel op te slapen.  

Daarnaast kent hij een afmeting van 180 x 60 cm zodat je vrij ontspannen kunt neerliggen om allerlei oefeningen uit te voeren. Hij is vervaardigd uit sterk gecomprimeerd schuim en afgewerkt met synthetisch leder met een antislipcoating waardoor je tijdens gevaarlijke oefeningen een uitstekende grip verkrijgt.

Zijn gebruiksgemak wordt nog verder uitgebreid door de mogelijkheid om hem compact op te vouwen zodat je hem gemakkelijk aan de geïntegreerde handgrepen kunt meenemen. In de reviews merken we dat deze uitvoering de maximale score van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze opvouwbare fitnessmat werd voorzien van handgrepen zodat je hem vlot kunt meenemen.

Materiaal: hij is vervaardigd uit 5 cm dik gecomprimeerd schuim en werd met synthetisch leder afgewerkt.

Formaat: de dikke fitnessmat meet 180 x 60 cm en kent een multifunctioneel gebruik waardoor hij zowel tijdens het sporten als het kamperen kan worden aangewend.

Isolerend: deze mat met antislipcoating kent een optimale schokdemping en isolatie zodat je gewrichten niet extra worden belast.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: we merken op dat dit product in de hogere prijsklasse valt waardoor hij niet door iedereen kan worden aangekocht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Antislip fitnessmat

 

6. Fitsly – Fitness en Yoga mat incl. E-Book – Sportmat – Anti slip 

 

De Fitsly fitness- en yogamat weegt slechts 900 g en blijkt bijzonder flexibel zodat je hem vlot in de meegeleverde draagtas naar de sportschool of op reis kunt meenemen. Daarnaast krijg je er eveneens een handig E-book bij waarin diverse oefeningen eenvoudig worden uitgelegd.

Doordat deze fitnessmat uit 2 lagen PTE-rubber vervaardigd is en vervolgens met een degelijke antislipcoating werd afgewerkt, kun je tijdens de meest uitdagende yogaposes optimaal je balans bewaren. Zijn uitstekende kwaliteiten worden nog een tikkeltje versterkt door zijn vochtabsorberende eigenschappen waardoor hij veilig kan worden aangewend zonder het risico om uit te glijden.

Deze uitvoering kent een afmeting van 180 x 60 x 1 cm en garandeert een uitstekende schokdemping zodat je lichaam niet extra wordt belast. In de reviews merken we dat deze professionele fitness- en yogamat een uitstekende beoordeling kreeg met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen: 

Materiaal: de Fitsly yogamat is vervaardigd uit 2 lagen PTE-rubber en kreeg een prima antisliplaag uit gaasstof waardoor hij bijzonder duurzaam is.

Formaat: deze uitvoering kent een comfortabel formaat van 180 x 60 cm en is 1 cm dik zodat hij voor een uitstekende schokdemping zorgt.

Handzaam: hij blijkt bijzonder flexibel en kan bijgevolg gemakkelijk worden opgerold om hem in de meegeleverde draagtas mee te nemen.

Extra’s: je krijgt er tevens een handig E-book bij waarin diverse buikspieroefeningen duidelijk worden uitgelegd.

 

Nadelen:

De prijs: dit product valt in de hogere prijsklasse waardoor hij iets minder goed toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fitnessmatten Koopgids

 

Als je thuis regelmatig aan je conditie werkt, is het een goede aanbeveling om in een degelijke fitnessmat te investeren. Maar welke voordelen biedt een dergelijke mat? Moet je rekening houden met de dikte?  En uit welke materialen zijn deze fitnessmatten gemaakt? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en de verschillende aanbiedingen in de testen te vergelijken alvorens je een keuze maakt.

Wat is e en fitnessmat 

Tijdens diverse sportdisciplines waaronder fitness, yoga, pilates of aerobics zijn er bepaalde activiteiten en/of poses waarbij je op de grond moet gaan liggen of zitten om de oefeningen uit te voeren. Sommige recreatieve sporters zijn nog steeds van mening dat een gewoon tapijt of badhanddoek volstaat.  Echter, niets is minder waar. Als je geen degelijke ondergrond hebt, bestaat de kans dat je blessures oploopt.

Hoewel een fitness- of sportmat niet meteen zacht aanvoelt, blijkt hij toch een pak aangenamer om op te liggen of zitten. De dunne lange mat werd speciaal ontwikkeld om extra ondersteuning aan je lichaam te geven en zorgt tevens voor een goede isolatie zodat je de kilte van de vloer niet voelt. Daarnaast kent een dergelijke mat een optimale schokdemping om je gewrichten niet extra te belasten. Hij wordt bijna altijd met een degelijke antisliplaag afgewerkt waardoor je voldoende grip krijgt om je oefeningen zonder risico uit te voeren. 

 

Het formaat en de dikte

Wanneer je een fitnessmat gaat aankopen, zijn jouw lichaamsbouw en gestalte relevante factoren waar je rekening mee moet houden om een mat met het gepaste formaat uit te kiezen. Tijdens bepaalde trainingen of poses zul je vrijwel zeker op de mat verschuiven en het is niet zo fijn om dan meteen met je hoofd op de grond terecht te komen. Ga bij voorkeur voor een mat die minimum 10 cm breder en langer is dan je eigen lichaam zodat je je oefeningen op een ontspannen manier kunt afwerken.

Daarnaast is de dikte van de fitnessmat een belangrijk aspect voor het type trainingen waarvoor je hem wilt gebruiken. Een dikke mat zal je veel ligcomfort bieden en blijkt ideaal om tijdens yoga of pilates gecontroleerde bewegingen uit te voeren en specifieke poses aan te nemen. Voor intensieve bewegingen of een hiit-workout, is een dunne mat dan weer een veel betere optie omdat je er niet te diep in wegzakt. De meeste fitnessmatten kennen een standaardformaat van 180 x 60 cm en zijn tussen 7 en 15 mm dik.

 

De gebruikte materialen

De meeste fitnessmatten zijn vervaardigd uit rubber, polymeer, neopreen, schuimrubber, pvc of andere soortgelijke materialen. Doordat een mat uit natuurrubber vrij stevig en solide is, blijken deze matten de beste optie te zijn wanneer je met extra gewichten, zoals dumbells of kettlebells, traint. Voor andere trainingen zal de materiaalkeuze weinig verschil uitmaken.

Daarnaast zullen de meeste matten het transpiratievocht opvangen en absorberen wat overigens veel veiliger is omdat je niet op natte plekken kunt uitglijden. Er zijn trouwens ook fitnessmatten die worden gekenmerkt door hun antibacteriële eigenschappen en deze blijken bijzonder efficiënt tijdens intensieve workouts.  Als je snel zweet, is een dergelijke fitnessmat qua hygiëne echt geen overbodige luxe.

 

De antisliplaag

Een degelijke antisliplaag of antislippatroon is vaak een doorslaggevend aspect wanneer je een fitnessmat gaat uitkiezen. Als je altijd op je sokken of blote voeten je workout of yogaposes doet, heb je sowieso minder grip dan wanneer je sportschoenen zou dragen waardoor een behoorlijke antisliplaag goed van pas komt. Daarnaast zul je tijdens yoga en pilates vaak gevaarlijke houdingen aannemen waarbij je optimaal je balans moet blijven bewaren om niet te vallen.

Maar ook tijdens andere workouts en trainingssessies moet je op je handen en/of voeten steunen en kun je beter niet wegglijden. We denken dan bijvoorbeeld aan planken of push-ups waarbij een maximale grip nodig is om de oefeningen correct uit te voeren. Deze matten met antisliplaag kennen tevens het grote voordeel dat je ze gemakkelijk met een vochtige doek kunt schoonmaken zodat je altijd op een hygiënische mat kunt sporten.

Het gebruiksgemak en de prijs

Als je vaak in de sportschool, buiten of op andere plaatsen gaat trainen, kan het uit hygiënische overwegingen goed zijn om je eigen fitnessmat te gebruiken. De meeste fitnessmatten kun je dan ook gemakkelijk oprollen zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Sommige exemplaren worden geleverd met een draagriem of -tas en andere zijn voorzien van een geïntegreerd handvat. Daarnaast bestaan er fitnessmatten die tot een vrij compact formaat kunnen worden opgevouwen. 

Wat betreft de aankoopprijs, hoef je echt niet zo diep in je buidel te tasten om een degelijke mat aan te schaffen. Er zijn heel gewone fitnessmatten die slechts 10 euro kosten. Voor een echt duurzame fitnessmat mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs tussen 20 à 30 euro. De grote en professionele varianten zijn een pak duurder waarbij de aankoopprijs tot wel 200 euro kan oplopen. 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES