6 beste koelvesten Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste koelvesten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een koelvest biedt niet alleen een duurzame oplossing op warme zomerdagen maar kan evengoed bepalend zijn op sportief vlak. Zo zijn er heel wat – professionele – atleten zoals hockeyspelers en wielrenners die gebruik maken van het koelvest ter voorbereiding van een belangrijke wedstrijd. Ben je overtuigd en wil je graag een geschikt koelvest aanschaffen, dan helpen wij jou graag een eindje op weg. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Koelvest met koelelementen dat – zoals de titel reeds doet vermoeden – gebruik maakt van meerdere PCM koelelementen. Daartegenover staat het Koelvest met ventilatoren dat dan weer wordt aangedreven door middel van een – weliswaar meegeleverde – powerbank.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste koelvesten (Reviews) van 2024

 

Daar het uitgebreide assortiment koelvesten best voor heel wat keuzestress kan zorgen, zijn we alvast op zoek gegaan naar 6 toppertjes rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. Zo kun je onder meer opteren voor één van de populairste koelvesten van Inuteq dan wel een koelvest om te sporten of één van de vele aanbiedingen. Bekijk de opties even alvorens er het voor jou beste koelvest uit te kiezen en bedenk of je opteert voor het exemplaar met de laagste prijs dan wel de koelvest afkomstig van het beste merk.

 

1. Koelvest met koelelementen (PCM) – C28 – One Size Fits All

 

Heb je zelf al een positieve ervaring met koelvesten gehad of ben je – weliswaar door verhalen van anderen – getriggerd om er eentje aan te kopen? Dan zou deze koelvest van Bertschat inclusief koelelementen misschien wel wat voor jou kunnen zijn. Echter dienen we er wel meteen bij te zeggen dat het niet één van de goedkope modellen uit de selectie betreft en er bijgevolg best wel wat budget voor opzij gezet moet worden. Toch zijn kopers tevreden over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in het maximaal aantal sterren.

Hoewel het koelvest in verschillende maten te verkrijgen is, wordt de beschouwd als een zogenaamde “one size fits all” aangezien het vest 100% verstelbaar en bijgevolg makkelijk aan te passen is. Bovendien wordt het koelvest geleverd inclusief de nodige koelelementen die op tactische koelpunten kunnen worden geplaatst.

Kortom, heb je het in de zomer behoorlijk snel warm en kun je eventuele klusjes in de tuin niet langer uitstellen, dan is dit unieke koelvest alvast een goede aanbeveling.

 

Voordelen: 

Verstelbaar: in tegenstelling tot heel wat andere koelvesten, blijkt dit exemplaar 100% verstelbaar.

Maat: het koelvest blijkt beschikbaar in verschillende maten maar wordt echter wel beschouwd als een “One size fits all” doordat het verstelbaar is.

Koelelementen: bij aankoop van het koelvest worden de nodige koelelementen – overigens gevuld met Phase Change Material (PCM) – gewoon meegeleverd. Bovendien kun je kiezen uit diverse types koelelementen afhankelijk van de graad verkoeling die je wenst.

Handig in gebruik: het unieke dynamische design draagt alvast bij aan het uiteindelijke draagcomfort. Verder blijkt het vest luchtdoorlatend en biedt het – afhankelijk van de buitentemperatuur – tot maar liefst 8 uren verkoeling.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je op zoek naar het koelvest met de laagste prijs, dan is dit exemplaar niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Koelvest met ventilatoren – Maat: XXL – Unisex – Incl. powerbank

 

Net zoals het vorige koelvest, blijkt ook dit model aangeboden en geleverd door het – ondertussen relatief bekende – merk Bertschat. Het koelvest met ventilatoren kent een maat XXL maar blijkt daarnaast ook in diverse andere maten gaande van S tot XL verkrijgbaar, waardoor het geschikt is voor mannen én vrouwen.

In tegenstelling tot het vorige koelvest waar de nodige koelelementen voor verkoeling zorgden, werkt dit vest op basis van 2 krachtige elektrische ventilatoren – wat meteen verklaart waarom een powerbank wordt meegeleverd. Het vest laat overigens toe om te kiezen uit 3 verschillende luchtcirculatie standen gaande van laag tot gemiddeld en hoog waardoor je zelf de graad van verkoeling kunt bepalen.

Verder blijkt het unisex koelvest een maximale koeltijd van 4 uren aan te bieden – weliswaar afhankelijk van de buitentemperatuur – én 100 wasbaar na gebruik. Heel wat klanten kunnen dit duidelijk waarderen waarna ze het koelvest aanbevelen.

 

Voordelen: 

Powerbank: bij aankoop van het koelvest wordt een 2A-output powerbank met een batterijcapaciteit van 6600 mAh meegeleverd waarmee je de elektrische ventilatoren kunt aandrijven.

Gebruiksgemak: het betreft een unisex koelvest vervaardigd uit duurzame doch lichte en ademende materialen die het gebruiksgemak en draagcomfort bevorderen. Verder blijkt het vest in meerdere maten beschikbaar.

Onderhoud: nadat je de ventilatoren correct ontkoppeld hebt, kan het koelvest probleemloos in de wasmachine geplaatst worden.

Gebruiksduur: bij correct gebruik en afhankelijk van de buitentemperatuur, kan een maximale gebruiksduur van 4 uren worden gegarandeerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel het één van de laagste geprijsde artikelen uit onze selectie blijkt, durven we vermoeden dat het prijskaartje ook hier een domper op de feestvreugde zou kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Inuteq Inuteq Compleet BodyCool Hybrid PCM + H2O Koelvest – Maat: XL

 

Met de Inutex koelvest kies je meteen voor een compleet bodycool hybrid PCM + H2O koelvest waarbij een uitstekende kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid moeiteloos worden gecombineerd. Het zal je dan ook niet verwonderen dat daar een bepaald prijskaartje tegenover staat. Hoewel dit koelvest veruit het duurste uit de selectie blijkt, lijkt de koper zich daar niet aan te storen en beloont het product met 5 van de 5 sterren.

Het koelvest van Inuteq is dan ook een echt paradepaardje waarbij 2 verschillende koeltechnieken (PCM en H2O verdamping) met elkaar worden gecombineerd. Dit resulteert in een bijzonder veelzijdig koelvest dat onder diverse omstandigheden kan worden gebruikt. Bij aankoop worden dan ook de nodige – maar liefst 4 – PCM koelpacks van 21ºC en bestaande uit 8 cellen meegeleverd.

Bij correct gebruik kan dit koelvest – weliswaar afhankelijk van de buitentemperatuur – tot maar liefst 8 uren verkoeling bieden. Kortom, ideaal om eventuele tuinklusjes toch uit te voeren en/ of te sporten.

 

Voordelen: 

Multifunctioneel: het betreft een multifunctioneel vest waarbij maar liefst 2 verschillende koelingstechnieken worden gecombineerd. Zo kun je enerzijds rekenen op de pluspunten van de meegeleverde PCM koelpacks en anderzijds op de expertise door H2O verdamping.

Formaat: het vest wordt jou aangeboden in een maat XL en kan gebruikt worden voor mannen en vrouwen.

Koelpacks: alvast geen nood want bij aankoop worden maar liefst 4 PCM koelpacks van 21ºC meegeleverd.

Gebruiksduur: afhankelijk van de omgevingstemperatuur, vochtigheidsgraad én luchtstroom kan dit koelvest een maximale gebruiksduur van maar liefst 8 uren aanbieden.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. IZI BodyCooling.com Koelvest Sport Hydrogel13 maat L – Lichtgewicht

 

Aangezien het behalen van een medaille in de sportwereld vaak op enkele honderdsten of duizendsten van een seconde kan aankomen, zijn atleten bereid om werkelijk al het mogelijke te doen. Investeren in een degelijke koelvest kan in sommige sporten – zoals bijvoorbeeld in het hockey of wielrennen – wel degelijk een groot verschil betekenen.

Dit unieke koelvest van IZI BodyCooling – aangeboden in maat L maar tevens beschikbaar in 5 andere maten – werkt op basis van de bekende sealed hydrogel technologie en biedt – weliswaar bij correct gebruik – een koelduur van maar liefst 48 uren. Bovendien kan het vest ook als ijsvest worden gebruikt waarna het gedurende 30 minuten voor een boost van koeling zorgt.

Het lichte gewicht – 150 gram droog en amper 750 gram wanneer geactiveerd – draagt alvast bij aan het draagcomfort en de uiteindelijke prestaties van de atleet in kwestie. Jammer genoeg blijken er nog geen reacties geplaatst waardoor het voor ons moeilijk is om verder advies te geven over de gebruikservaringen.

 

Voordelen: 

Gewicht: het lichte gewicht van het koelvest – 150 gram droog en slechts 750 gram wanneer het geactiveerd wordt – draagt bij aan het uiteindelijke gebruiksgemak en comfort.

Koeling: het vest werkt op basis van de bekende sealed hydrogel technologie en garandeert een gebruiksduur van maar liefst 48 uren lang. Indien het gebruikt wordt als ijsvest dan bedraagt de verkoeling ongeveer 30 minuten.

Pasvorm: het vest is beschikbaar in maar liefst 6 maten en is voorzien van elastische zijkanten die bijdragen aan het bereiken van de ultieme pasvorm.

 

Nadelen:

Kostprijs: ook hier durven we vermoeden dat het prijskaartje mogelijks een struikelblok is voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cooling Vest Macna Dry Evo S M – Nylon, Jersey en PU Ultra Fresh

 

Het Macna koelvest blijkt vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals nylon, jersey en PU ultra fresh die tevens een antibacteriële werking garanderen en nare geurtjes zoveel mogelijk voorkomen. Bovendien is het vest te verkrijgen in 2 verschillende maten S en M.

In tegenstelling tot de vorige koelvesten uit onze selectie, werkt dit exemplaar door het te vullen met maar liefst 500 ml kraantjeswater. De vulopening bevindt zich ter hoogte van de rug en kan vervolgens opnieuw worden afgesloten met behulp van een waterdichte rits.

Na gebruik volstaat het om het vest ergens hoog en droog op te hangen zodanig dat al het overgebleven vocht probleemloos kan worden afgevoerd. Zodra het vest helemaal is opgedroogd, kun je het ook effectief gaan opbergen. Jammer genoeg moeten we ook hier het gebrek aan online reviews vaststellen waardoor het moeilijk is om verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen.

 

Voordelen: 

Werking: je kunt het koelvest eenvoudig activeren door hem te vullen met maar liefst 500 ml kraantjeswater en vervolgens eenvoudigweg aan te trekken.

Onderhoud: het koelvest kan zonder problemen in de wasmachine worden geplaatst zonder daarbij de duurzaamheid en/ of werking aan te tasten.

Materialen: het koelvest blijkt vervaardigd uit diverse materialen zoals nylon, jersey en PU ultra fresh.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we vrezen ook hier dat sommige klanten het hoge prijskaartje eerder als een struikelblok zullen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Inuteq veiligheids- koelvest – Mauja H2O – maat XL – Inuteq

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke én veelzijdige veiligheids- koelvest dat, net zoals één van de vorige producten, eveneens door het bekende en populaire merk Inuteq wordt geleverd. Het unieke koelvest wordt jou aangeboden in een maat XL en valt meteen op vanwege zijn oranje kleur en opzichte reflectoren wat het eveneens geschikt maakt als volwaardig veiligheidsvest.

Het vest werkt op basis van H2O verdamping en is bijgevolg dan ook bijzonder eenvoudig in gebruik. Dompel het even onder in koud water, knijp het vervolgens lichtjes uit en klaar is kees. Doordat het water overigens geleidelijk aan verdampt, ben je toch wel verzekerd van heel wat uurtjes verkoeling. 

Verder blijkt het unisex koelvest – dat overigens vervaardigd is uit polyester – voorzien van een klittenband waarmee je de pasvorm iets of wat kunt aanpassen. Hoewel er duidelijk heel wat pluspunten aanwezig zijn, blijken er nog geen reacties te zijn geplaatst.

 

Voordelen: 

Onderhoud: dit unieke veiligheids- én koelvest blijkt wel degelijk geschikt om in de wasmachine te stoppen.

Klittenband: dankzij de degelijke klittenband sluiting kun je het vest goed aansluiten en eventueel de pasvorm lichtjes aanpassen.

Materiaal: het vest blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam polyester en beschikbaar in een maat XL.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg is dit unisex koelvest met H2O verdamping technologie, niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelvesten Koopgids 

 

Wat is een koelvest en in welke omstandigheden wordt dit zoal gebruikt?  Uit welke materialen blijkt een koelvest voornamelijk vervaardigd en hoe zit het dan met de pasvorm en de maten? Kortom, heel wat vragen waarop wij zo goed mogelijk een antwoord trachten te bieden. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende koelvesten en eventuele aanbiedingen en/ of promoties met elkaar te gaan vergelijken. 

Wat is een koelvest en wat met het gebruiksgemak?

Een koelvest is – zoals je ondertussen misschien wel al zult vermoeden – een vest die in staat is om verkoeling te bieden aan het lichaam. Afhankelijk van het type koelvest, kan de wijze van verkoeling sterk van elkaar verschillen. Zo wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van hydrogel terwijl het in andere modellen puur om de techniek van verdamping gaat en nog een reeks andere koelvesten in de koelkast en/ of diepvriezer moeten worden geplaatst.

Koelvesten zijn dan ook een handig hulpmiddel in diverse situaties. Nu het – overigens niet alleen in Nederland maar ook bij onze zuiderburen – overal steeds warmer dreigt te worden, is het voor heel wat mensen vaak puffen geblazen. Een koelvest kan op bijzonder warme zomerdagen dan ook de nodige verkoeling aanbieden en vermijden dat sommigen te kampen krijgen met een zonneslag. Daarnaast wordt een koelvest ook op sportief vlak meer dan eens gebruikt. Denk maar aan hardlopers en/ of wielrenners die zich voorbereiden op een wedstrijd in extreem warme temperaturen.

 

Werking van het koelvest

Wanneer je op zoek gaat naar het voor jou geschikte koelvest, is het in eerste instantie belangrijk om na te gaan welk type vest je uiteindelijk wilt aankopen. Zo kunnen we – op basis van de wijze van verkoeling – wel degelijk verschillende soorten koelvesten van elkaar onderscheiden. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor het zogenaamde hydrogel koelvest bestaande uit 2 stevige lagen polyester met daartussen een laagje polymeren. Wanneer je een hydrogel koelvest vervolgens in het water legt, zullen de polymeter het water geleidelijk aan omzetten naar een verkoelende gel.

Echter kun je tegenwoordig ook kiezen uit diverse andere manieren van verkoeling. Zo werken sommige koelvesten op basis van verdamping en dien je andere modellen dan weer enige tijd in de koelkast en/ of diepvriezer te plaatsen alvorens het vest te gebruiken. Kortom, bedenk welke manier van verkoeling jij het aangenaamst zou vinden en ga vervolgens in de desbetreffende categorie op zoek. 

 

Formaat, pasvorm en materialen

Eenmaal je voor jezelf bepaald hebt welk type koelvest je in huis wilt halen, is het verstandig om eveneens aandacht te besteden aan het formaat en de uiteindelijke pasvorm. Zo worden de meeste koelvesten in diverse formaten van XXS tot maar liefst 4XL aangeboden, hoewel er ook zogenaamde “one size” modellen bestaan. 

Je hoort het al, het komt er dus vooral op neer om de koelvesten – indien weliswaar mogelijk – even te passen. Op die manier kun je ook meteen zien hoe de koelvest aanvoelt en of deze goed aansluit dan wel niet te veel spant. Kortom, de uiteindelijke pasvorm wordt pas helemaal duidelijk op het moment dat je het desbetreffende koelvest even kunt passen.

In samenspraak met het formaat en de pasvorm zullen ook de gebruikte materiaalsoorten een belangrijke – zoniet bepalende – factor worden in de aanschaf van een koelvest. Hoewel de meeste exemplaren uit duurzaam polyester – al dan niet inclusief polymeren – vervaardigd zijn, bestaan er tegenwoordig ook koelvesten uit foam, mesh en/ of nylon materiaal weliswaar in combinatie met bijvoorbeeld het voorafgaande polyester.

Het uiteindelijke prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de mogelijke prijs die – afhankelijk van het type, de uitvoering, de materialen en het design – makkelijk kan variëren van 17 à 18 euro tot maar liefst 200 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een koelvest?

De werking van een koelvest – dat overigens bedoeld is om je grondig af te koelen in (extreem) warme situaties en/ of omstandigheden – is voornamelijk afhankelijk van het type. Zo zijn er in eerste instantie heel wat hydrogel koelvesten te vinden die zijn samengesteld uit de combinatie van 2 lagen polyester en daartussen polymeren. Dergelijke vesten dien je dus eventjes in het koude water te leggen waardoor de polymeren het water kunnen omzetten naar gel. 

In het verlengde van de hydrogel koelvesten, kun je eveneens opteren voor een koelvest op basis van verdamping. Echter moet je er bij dit type koelvest wel op toezien dat je er geen andere kleding overheen gaat dragen. Tot slot bestaan er ook nog heel wat exemplaren die je gewoon 4 à 6 uurtjes in de koelkast en/ of het diepvriesvak kunt plaatsen zodanig dat de koelvest optimaal werk levert zodra je deze aantrekt.

Q2: Wat is een koelvest?

Zoals de naam doet vermoeden, is een koelvest een bijzonder speciaal vest dat in staat is om – weliswaar in een bepaalde mate – verkoeling te kunnen bieden. Afhankelijk van het type koelvest, kan de verkoeling op diverse manieren tot stand komen gaande van hydrogel tot verdamping, het gebruik van een koelkast en/ of ijskast.

Met behulp van een kwalitatieve koelvest wordt het dus al gauw mogelijk om het aangenaam koel te houden in bijvoorbeeld (extreem) warme omstandigheden en situaties.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES