5 Beste Monoculairs Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Monoculairs – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met een monoculair haal je een verrekijker in huis waar je slechts met één oog tegelijkertijd kunt doorkijken. Indien je op zoek bent naar een degelijk monoculair dan kunnen wij jou aanraden om onze koopgids even door te nemen. Daarin vind je enkele handige richtlijnen en tips die je kunnen helpen in de zoektocht naar de voor jou beste monokijker. We zijn daarnaast ook zo vrij geweest om enkele toppertjes op een rij te zetten; voorzien van de nodige voor- én nadelen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Bresser Monokijker – Condor 10×25; gekenmerkt door een lensdiameter van 25 mm en een vergroting x10. Daartegenover staat de Starmars Monokijker – Verrekijker die een ruime vergroting tot 12x aanbiedt. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Monoculairs (Reviews) van 2024

 

Gebruik een monoculair om voorwerpen en dieren vanop afstand te spotten. Net als een verrekijker dus maar het heeft slechts één lens om met één oog te gebruiken. Net zoals een piraat op zijn schip die net land in zicht heeft. Bekijk de volgende producten die we onderzocht hebben om er zelf de beste monoculair uit te kiezen.

 

 

1. Bresser Monokijker – Condor 10×25 – Licht & Compact // Bresser monoculair

 

Met de Bresser monokijker – afkomstig uit de bekende Bresser Condor serie – kies je voor een licht en relatief compact monoculair dat bij aankoop geleverd wordt inclusief draagriem, stevig opbergtasje en instructieve handleiding. Het Bresser monoculair kent daarbij een lensdiameter van 25 mm aangevuld met een uittredepupil van 2,5 mm én een vergroting van 10x.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder garandeert dit compacte monoculair  een central focussysteem met een ruim gezichtsveld van 122m en bijbehorende close focus. De uit staal en rubber vervaardigde monokijker is daarnaast 100% waterdicht én geschikt voor brildragers wat zijn toepassingsveld alleen maar ten goede komt. En dit alles voor een relatief aanvaardbaar prijskaartje.

Heel wat klanten lijken het daar alvast mee eens getuige de vele positieve online reviews in combinatie met de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,7 op 5 sterren.

 

Voordelen

Verpakkingsinhoud: het Bresser Condor 10 x 25 monoculair wordt geleverd inclusief een draagriem (polsbandje), een bijbehorend opbergtasje en een informatieve handleiding.

Uitvoering: de monokijker van Bresser kent een relatief compact formaat van 3,5 x 5,5 x 11 cm in combinatie met een gewicht van 156 gram en blijkt voornamelijk uit staal en rubber gemaakt.

Lensdiameter: de lensdiameter bedraagt 25 mm en wordt aangevuld met een vergroting van 10 x én een bijbehorend gezichtsveld van 122 m.

 

Nadelen

Geen nachtkijker: houd er rekening mee dat de monokijker geen nightvision functie kent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Starmars Monokijker – Verrekijker – 12x-60 – Monoculair met Statief – Vogelkijker

 

Ben je gebeten door fauna en flora en heb je onlangs een kwalitatief monoculair in National Geographic gespot? Dan is deze Starmars monokijker misschien wel wat voor jou. Het monoculair met statief – ook wel omschreven als zogenaamde “vogelkijker” – wordt gekenmerkt door een water- én stofdichte behuizing in combinatie met een licht en compact design wat het geheel bijzonder handzaam maakt.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want verder geniet je een ruime 60mm lens die bijdraagt aan een optimale lichtinval zodoende objecten helder in beeld te laten komen. Dit wordt aangevuld met een vergroting tot 12x en een dubbel gecoated lens die zorgt voor een hoge resolutie zelfs zodra het begint te schemeren.

De monoculair verrekijker wordt overigens geleverd inclusief een smartphonehouder, een tripod, een handstrap, een opbergtas, een poetsdoekje, de nodige lenzenkappen en een instructieve handleiding. Klanten reageren alvast enthousiast en belonen het apparaat met een mooie 5/5 sterren.

 

Voordelen

Verpakkingsinhoud: de monokijker wordt geleverd in combinatie met een smartphonehouder, een tripod statief, een handstrap, een stevige opbergtas, een poetsdoekje, de nodige lenzenkappen en een informatieve gebruiksaanwijzing.

Materiaal: de behuizing van het apparaat is vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal dat ook nog eens valbestendig, waterdicht én stofbestendig blijkt.

Lens: de dubbel gecoate lens draagt bij aan een hoge resolutie en bijgevolg een helder beeld zelfs op momenten dat het begint te schemeren. De lens kent een diameter van 60mm.

 

Nadelen

Prijzig: het hogere prijskaartje zou in eerste instantie mogelijks kunnen afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vultus Monokijker – 12×50 – Monoculair met Statief – Vogelkijker Inclusief Handstrap

 

Of je met de Vultus monokijker ook gelijk voor een monoculair aanbieding kiest, dat valt nog even af te wachten. Toch zul je dit apparaat – in tegenstelling tot bepaalde andere monokijkers binnen deze selectie – vast en zeker tussen de goedkope monoculairs kunnen spotten. Heel wat klanten zijn in elk geval overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 4,8 sterren.

Met de Vultus monokijker kies je dan ook gelijk voor een gebruiksvriendelijk monoculair inclusief bijbehorend statief én handstrap waarmee je probleemloos vogels kunt gaan spotten. De monokijker maakt hiervoor gebruik van een duurzame lens van 50 mm diameter waarbij een vergroting van 12x kan plaatsvinden rekening houdend met een uittredepupil van 4 mm.

Dit alles wordt verder aangevuld met een stevige draagtas inclusief nekkoord, een telefoonhouder, een duurzame én weerbestendige ABS behuizing en de mogelijkheid om scherp te stellen vanaf ongeveer 4000 meter.

 

Voordelen

Gebruiksvriendelijk: zijn compacte formaat en relatief licht gewicht maken hem alvast bijzonder gebruiksvriendelijk. Verder blijkt dit monoculair ook nog eens water- én stofbestendig te zijn.

Verpakkingsinhoud: de monokijker wordt jou aangeboden inclusief een tripod statief, een bijbehorend schoonmaakdoekje, een handstrap polsband, een draagtas met nekkoord en een telefoonhouder hoesje.

Materiaal: de behuizing van deze monokijker blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal. Niet alleen stevig maar ook valbestendig!

Lens: je bent verzekerd van een double coated lens van 50 mm diameter wat resulteert in een hoge resolutie én prachtig helder zicht. En zelfs in het schemerdonker.

 

Nadelen

Geen nachtkijker: hoewel dit monoculair een helder zicht garandeert in schemerdonker, is hij niet voorzien van een effectieve nachtkijker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Vortex Solo 10×36 Monoculair – S136 // Vortex monoculair

 

De Vortex Solo S136 werd vervaardigd uit een reeks duurzame en kwalitatieve materialen zoals standaardglas en kunststof en wordt geleverd inclusief een nekband, een riemclip én een bijbehorende neoprene beschermhoes. Dit maakt het net iets makkelijker om deze relatief compacte en lichtgewicht monokijker overal mee naartoe te nemen.

Het Vortex monoculair kent hierbij een lensdiameter van 36 mm wat resulteert in een uittredepupil van 3,6 mm. Dit wordt moeiteloos gecombineerd met een maximale vergroting x10 én de mogelijkheid om te gaan scherpstellen vanaf 5000 meter. Het gebruik van de fully multi-coated lenzen, de waterdichte én nevelvrije coating én de bijbehorende rubberen grip maken van dit monoculair een echt paradepaardje.

Hoewel de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk overtuigd blijkt van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding, lijkt één koper dat jammer genoeg niet. Zo zouden de rubbertjes rondom de focusring makkelijk loskomen wat het apparaat bijzonder kwetsbaar maakt.

 

Voordelen

Handig in gebruik: het 10×36 monoculair biedt heel wat mogelijkheden gaande van de fully multi-coated lenzen tot de waterdichte én nevelvrije coating en bijbehorende rubberen grip.

Lensdiameter: het monoculair kent een lensdiameter van 36 mm wat resulteert in een uittredepupil van 3,6 mm.

Vergroting: je geniet hierbij een maximale vergroting x10 en de mogelijkheid om te gaan scherpstellen vanaf 5000 meter.

 

Nadelen

Prijskaartje: de hogere prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. M-Iconic Monoculair verrekijker  12×50

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke mono verrekijker van M-Iconic die zowel door vogelspotters als wandelaars en avonturiers kan worden gebruikt. Hij wordt, net zoals de voorgaande apparaten, gekenmerkt door een vrij compact en lichtgewicht design wat hem alvast bijzonder handzaam maakt en eenvoudig om overal mee naartoe te nemen. 

Hij levert overigens een lensdiameter van maximaal 50 mm aangevuld met een totale vergroting van 12x, een close-focus functie vanaf 1000 meter en een uittredepupil van 4,17 mm. Dankzij de aanwezigheid van nachtzicht kun je hem overigens ook ‘s nachts onder perfecte omstandigheden gebruiken, wat gelijk een meerwaarde betekent. 

Ben je van plan om deze monokijker aan te kopen dan krijg je er gelijk een draagriempje, een opbergtas en een telefoonhouder bij. Klanten reageren dan ook bijzonder tevreden en belonen deze mooie mono verrekijker met een gemiddelde eindscore van maar liefst 4,9 sterren.

 

Voordelen

Comfort: het compacte en lichtgewicht formaat maakt dat je deze monokijker makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Vergrotingsfactor: in combinatie met een lensdiameter van 50 mm biedt hij een ruime vergrotingsfactor tot 12x aan.

Beeldkwaliteit: de uitstekende beeldkwaliteit wordt geleverd dankzij de combinatie van de BaK-4 prisma en de Fully Multi-Coated coating.

 

Nadelen

Geen dioptriecorrectie: in tegenstelling tot sommige andere monokijkers biedt dit exemplaar geen dioptriecorrectie aan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Monoculairs koopgids

 

Een monoculair is een verrekijker die je slechts met één oog kunt gebruiken. Het voordeel is dat een monoculair een compacter formaat heeft dan een binoculair waardoor het makkelijker is om dit voorwerp mee te nemen op verplaatsing. Je kunt kiezen tussen twee verschillende monoculairs en je moet rekening houden met de vergrotingsfactor, de diameter van het objectief, het gezichtsveld, de beeldstabilisatie, de helderheid en de prijs. Let op deze factoren tijdens het vergelijken van verschillende aanbiedingen om de beste monoculair te kopen.

 

Soorten monoculairs

We onderscheiden twee verschillende soorten maar eigenlijk is het tweede type toch anders. Je kunt een gewone monoculair kopen of kiezen voor een telescoop die gezien wordt als de grote broer van een monoculair.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen beide producten. Een monoculair kun je gebruiken om vogels te kijken of personen vanop afstand gade te slaan. Een telescoop wordt vooral gebruikt om naar de sterrenhemel te staren. Je kunt daarbij geluk hebben en een nieuwe ster ontdekken.

Personen die op zoek zijn naar een monoculair zullen geen telescoop kopen en omgekeerd. Beslis dus eerst voor jezelf welk type toestel je eigenlijk nodig hebt.

 

De vergrotingsfactor en de diameter van het objectief

De vergrotingsfactor bepaalt hoeveel groter je een object door de lens ziet. Als je bijvoorbeeld kiest voor een monoculair met een vergrotingsfactor van 20x, dan zal een persoon die op een afstand van 200 meter staat opeens slechts op 10 meter van je af staan.

Het beeld wordt echter heel troebel bij een hoge vergrotingsfactor, het is dus een aanbeveling om niet meteen de monoculair aanbieding met de grootste vergrotingsfactor te kopen. Voor de meeste toepassingen is een vergrotingsfactor van 10x genoeg. Denk maar aan het spotten van vogels of vliegtuigen of kijken naar veldsport. Voor een hogere vergroting heb je een statief nodig.

De diameter van een objectief bepaalt hoeveel licht er doorgelaten wordt. Hoe meer licht, hoe beter de details zichtbaar worden. Het nadeel is wel dat de monoculair zwaarder van gewicht zal zijn.

 

Gezichtsveld en beeldstabilisatie

Let ook op het gezichtsveld van een monoculair. Dit is de totale breedte die je kunt zien op een afstand van 1000 meter. Hoe groter het gezichtsveld, hoe stabieler het beeld. Je kunt ook makkelijker een bewegend object volgen.

Een hele belangrijke functie is beeldstabilisatie of Image Stabilizing. Deze functie zorgt ervoor dat trillingen worden geneutraliseerd om een stabieler beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan de trillingen die veroorzaakt worden door je handen. Deze functie is heel handig op monoculairs die beschikken over een hoge vergrotingsfactor. Je kunt ook een stabieler beeld verkrijgen door een statief te gebruiken. Een kijker die beschikt over beeldstabilisatie is over het algemeen een stuk duurder en ze hebben ook batterijen nodig.

 

Helderheid

Kies voor een apparaat met een hoge helderheid zodat je meer details in het beeld kunt onderscheiden. Een ander belangrijk punt is de schemerindex, deze waarde bepaalt hoe scherp je een beeld kunt zien in schemerige omgevingen. Probeer een monoculair te vinden waarvan beide waardes hoog zijn maar als je echt moet kiezen dan kun je de volgende redeneringen in acht nemen.

Als je van plan bent om de monoculair vooral overdag te gebruiken of in het algemeen op plaatsen met veel licht, dan is het beter om te kiezen voor een model met een goede helderheid. Als je echter de kijker meer in de vooravond of de vroege ochtend zal gebruiken, wanneer er meer kans is op schemering, dan kies je beter voor een toestel met een goede schemerindex.

Om een voorbeeld te geven, op een eiland met een tropisch klimaat is er weinig kans dat je last zult hebben van schemering, in dit geval kun je beter kiezen voor een monoculair met een hoge helderheid. In landen zoals België en Nederland kan er ‘s morgens nogal wat mist of schemer hangen dus kies dan voor een model met een hoge schemerindex.

 

Kostprijs

Een monoculair is over het algemeen goedkoper dan een binoculair. Het is ook compacter van formaat en lichter van gewicht waardoor je het toestel veel eenvoudiger kunt meenemen in je jas- of broekzak. Het nadeel is dat je wel minder dieptezicht hebt omdat je maar met één oog kunt kijken.

Je kunt online op zoek gaan naar goedkope monoculairs door de prijzen op verschillende websites te vergelijken. Schrijf je in op de nieuwsbrief van gespecialiseerde websites om wekelijks promoties en aanbiedingen te ontvangen.

Als je ervoor kiest om de monoculair online te bestellen dan verlies je ook geen tijd om naar de winkel te gaan en wordt het product aan huis geleverd. Je moet natuurlijk wel rekening houden met verzendkosten die bovenop de kostprijs komen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES