6 beste MTB helmen Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste MTB helmen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

In vergelijking met een gewone fietshelm voor gebruik op de racefiets, kunnen we stellen dat de uitvoering van een duurzame MTB helm er toch wel lichtjes anders uitziet. Zo loopt hij ter hoogte van de achterzijde iets verder door ter bescherming van je hoofd bij een eventuele val, en is aan de voorkant een stevig klepje voorzien dat bedoeld is om je ogen te beschermen tegen de zon en eventuele opspattende steentjes en/ of modder. Om het voor jou wat makkelijker te maken, selecteerden wij alvast enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor de BBB Cycling Fietshelm Dune MIPS die gekenmerkt wordt door een maat M met bijbehorende verstelbare pasvorm. Daartegenover staat de Fox Racing Speedframe MTB helm die dan weer in het oog springt vanwege zijn uitneembare én wasbare voering.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste MTB helmen (Reviews) van 2024

 

De beste MTB helm is degene die zo goed mogelijk aan de verwachtingen voldoet. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar één van de populairste en beste merken zoals een Fox MTB helm, een Mips MTB helm dan wel een MTB helm van Lazer; blijft persoonlijk. Net zoals de keuze voor een full face MTB helm, een MTB helm met vizier of een MTB helm voor heren, dames of kinderen. Bekijk de onderstaande 6 topproducten rekening houdend met het advies uit de online reviews alvorens een keuze te maken. En wie weet ga jij straks wel met een aanbieding naar huis of kies je voor één van de goedkope zoniet laagste geprijsde MTB helm uit het rijtje.

 

MTB helm Mips

 

1. BBB Cycling Fietshelm Dune MIPS 2.0 Unisex Race en MTB – Maat M – BHE-22B

 

Net zoals de bekende Giro MTB helmen of de populaire MTB helmen van Bontrager en Bell behoort ook dit zwarte exemplaar van BBB Cycling alvast tot de gerenommeerde merken. De positieve klantreacties alsook unieke eindbeoordeling van 5 op 5 sterren, lijkt dit alvast te bevestigen wat het de moeite waard maakt om deze zwarte MTB helm eens even onder de loep te nemen.

De BBB Cycling fietshelm – overigens geschikt voor zowel mannen als vrouwen – wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 30 x 20 x 14 cm en een bijbehorende maat 300 (M). Echter kun je dit type helm nog in een standaardmaat S of L aankopen alsook in diverse andere designmogelijkheden zoals in mat groen of mat grijs.

De BBB Cycling Dune MIPS 2.0 fietshelm wordt daarnaast gekenmerkt door het unieke MIPS systeem dat tot uiting komt ter hoogte van de lage achter- en zijkanten en waardoor de meest gevoelige delen van het hoofd extra beschermd worden. Dit wordt verder aangevuld met maar liefst 14 ventilatiegaten die bijdragen aan een optimale ventilatie tijdens het mountainbiken.

 

Voordelen: 

Verwijderbare beugel: achteraan werd de helm voorzien van een verwijderbare beugel die geschikt is voor het plaatsen van een spot achterlicht. (Type BLS-147)

Vizier: het vizier is verwijderbaar waardoor de helm niet alleen geschikt is tijdens een ritje mountainbiken maar tevens ook als racefiets helm inzetbaar blijkt.

Veiligheid: het MIPS systeem en de verlaagde achter- én zijkanten dragen alvast bij aan de veiligheid bij een eventuele val. Dit wordt aangevuld met het Omicron verstelbare passysteem dat eveneens bijdraagt aan de veiligheid, het comfort en de ideale pasvorm.

 

Nadelen:

Geen kinderen: ben je op zoek naar een degelijke MTB helm voor je zoon of dochter, dan is dit exemplaar niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Fox MTB helm

 

2. Fox Racing Speedframe Mips Fiets Mountainbike MTB Helm – Small (51cm – 55cm)

 

Waag je je regelmatige aan avontuurlijke mountainbike ritjes? Dan is een degelijke en functionele uitrusting niet alleen noodzakelijk maar meteen ook een investering in veiligheid. Zo wordt de Fox Racing Speedframe MTB fietshelm gekenmerkt door hetzelfde specifieke MIPS systeem als bruikbaar bij het vorige product. Daardoor worden de meeste gevoelige plekken van het hoofd optimaal beschermd indien het tot een val mocht komen.

Maar daar blijft het niet bij want de Fox Racing helm wordt verder aangevuld met een 360º pasvorm, een unieke uitneembare én 100% wasbare voering én een uitstekende driestandenklep die zelfs brildragers niet hoeft af te schrikken. Kortom, met de Fox Racing MTB helm kies je voor een unieke en prachtige open face helm die zijn geld meer dan waard blijkt.

Een blik op de online reacties toont dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen: 

Keurmerken: de MTB helm geniet meerdere keurmerken gaande van CPSC tot EN 1078 en AS/NZS 2063 die aantonen dat de helm bijdraagt aan de veiligheid.

MIPS systeem: het kenmerkende MIPS systeem draagt bij aan verminderde draaikrachten bij een eventuele valpartij en garandeert op die manier een optimale bescherming.

Ventilatie: je geniet een optimale ventilatie die tot uiting komt in geïntegreerde ventilatiesleuven ter hoogte van het EPS-materiaal.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat het hoge prijskaartje mogelijks wel eens een domper op de feestvreugde betekent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

MTB helm met vizier

 

3. Fietshelm met afneembaar vizier en verlichting / wielren helm / racefiets helmen / Mountainbike

 

De MTB fietshelm van KW kent een totaal formaat van 30 x 20 x 15 cm en komt overeen met een maat 300 (M/L). Dit maakt hem geschikt voor gebruik door zowel mannen als vrouwen wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. 

De helm kenmerkt zich door een unieke high-density polycarbonaat behuizing inclusief EPS-schuim waardoor schokken bij een eventuele valpartij probleemloos kunnen worden opgevangen. Na gebruik kun je de geïntegreerde sponsvoering overigens probleemloos verwijderen en wassen waardoor de helm 100% hygiënisch blijft.

Dit alles wordt verder aangevuld met een magnetisch bevestigd vizier dat bedoeld is om bescherming te bieden tegen zon en/ of opspattende modder/ steentjes. Bij aankoop wordt de helm geleverd inclusief controller zodoende de achterlicht-knipperlichten eenvoudig te kunnen bedienen. Heel wat klanten zijn overtuigd van de aangeboden gebruiksvriendelijkheid en waarderen de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen: 

Brildragers: deze MTB helm kan zonder problemen ook door brildragers worden aangewend.

Vizier: de helm is voorzien van een magnetisch bevestigd vizier dat makkelijk omhoog kan worden geklapt of – indien gewenst – zelfs kan worden verwijderd.

Controller: bij aankoop van deze MTB helm wordt gelijk een controller meegeleverd waarmee het mogelijk wordt om de achterlicht-knipperlichten op de helm te bedienen.

 

Nadelen:

Geen kinderen: voor kinderen zou deze helm net iets te groot kunnen zijn.

Prijs: ben je op zoek naar de MTB helm met de laagste prijs, dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Lazer MTB helm

 

4. Lazer Fietshelm MTB Roller MIPS – Maat: S/M – Voor Unisex

 

De Lazer Roller MTB fietshelm is dan weer een uitstekende en 100% goedgekeurde optie voor zij die bij voorkeur niet te diep in de buidel willen tasten. De helm wordt daarbij gekenmerkt door een veilige in-mold constructie – die overigens bijdraagt aan een overall laag gewicht – en werd voorzien van een geïntegreerde MIPS laag. De 28 aanwezige ventilatieopeningen zorgen dan weer voor voldoende ventilatie tijdens een avontuurlijke tochtje op de mountainbike.

Maar dat is natuurlijk niet alles want de Lazer fietshelm blijkt tevens ook uitgerust met een makkelijk omhoog te klappen en/ of te verwijderen vizier. oP die manier bescherm je je ogen tegen eender welke weersomstandigheid en/ of eventuele opspattende modder en steentjes. Is de helm net een tikkeltje te groot, gebruik dan de TS+ knop aan de achterzijde om de pasvorm in meer of mindere mate aan te passen. Kortom, een functionele en kwalitatieve oplossing tegen een betaalbaar prijskaartje.

Hoewel de kenmerkende eigenschappen allen in een positieve richting wijzen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om verder advies te bieden omtrent klantervaringen. 

 

Voordelen: 

Maat: de helm kent een verstelbaar formaat van 55 tot 59 cm en komt ongeveer overeen met een standaard maat M.

Ventilatie: de boven- en zijkanten van de helmen tellen maar liefst 28 ventilatieopeningen die goed van pas komen tijdens een stevig ritje mountainbiken.

Passysteem: het bekende Turnfit System (TS+) ter hoogte van de achterkant van de helm, draagt bij aan het bereiken van een optimale pasvorm.

 

Nadelen:

Te klein: voor volwassen mannen zou deze helm misschien net iets te klein kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Full face helm MTB

 

5. Nixnix – Downhill – Full face – ATB MTB helm – Gratis Bril/ handschoenen en masker

 

Ben je op zoek naar een ietwat atypische full face MTB helm die evengoed tijdens cross ritjes kan worden gebruikt? Dan raden wij jou aan om de Nixnix Downhill ATB MTB fietshelm eens even onder de loep te nemen. De helm springt meteen in het oog vanwege zijn fel oranje karakter met zwarte accenten maar kan nog in tal van andere designs worden aangekocht. Bij aankoop worden overigens een paar handschoenen, een masker en bril meegeleverd wat zijn prijskaartje meteen rechtvaardigt. 

De XL MTB helm – die overigens geschikt is voor unisex gebruik – kenmerkt zich door een stevige ABS schaal met diverse ventilatieopeningen die bijdragen aan een betrouwbare koeling. De helm kent een verstelbare hoofdomtrek van 58 tot 60 cm maar kan – na grondige zoektocht – nog in andere formaten worden aangekocht.

Als beginnend mountainbiker of crosser is deze MTB helm een ware streling voor het oog. Toch werden er nog geen reacties geplaatst. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want qua prijs-kwaliteit is dit echt een toppertje.

 

Voordelen: 

Hoofdomtrek: de helm kent een hoofdomtrek van 58 tot 60 cm (maat XL) en is bijgevolg licht verstelbaar.

Verpakkingsinhoud: de Downhill MTB helm wordt geleverd inclusief een bijbehorende bril, een paar stevige handschoenen en een gezichtsmasker.

Budgetvriendelijk: qua prijs-kwaliteitverhouding is dit een meer dan uitstekende optie voor de beginnende crosser en/ of mountainbiker.

 

Nadelen:

Geen vizier: houd er rekening mee dat deze ATB MTB helm niet voorzien is van een bijpassend vizier.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

MTB helm kind

 

6. Mountainbike Helm – Kind – Fietshelm MTB – Mat – Verstelbaar – Maat: 50-57CM

 

Is je kind gebeten door de fietsmicrobe en kan hij/ zij duidelijk heel wat energie kwijt tijdens een ritje mountainbike? Dan loont het de moeite om deze unieke kinder MTB fietshelm van Vienta even onder de loep te nemen. De helm springt natuurlijk meteen in het oog vanwege zijn opvallende karakter waarin rode en zwarte accenten centraal staan. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een one size maat die zich uit in een verstelbare hoofdomtrek van 50 tot 57 cm.

De helm werd overigens vervaardigd uit een duurzame combinatie van kunststof en polystyreen materiaal die elk op hun beurt bijdragen aan het comfort en de veiligheid. Verder bieden de aanwezige ventilatieopeningen de nodige verkoeling tijdens het fietsen en kan de helm eveneens dienst toch in combinatie met een racefiets.

Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Echter leert een grondige zoektocht op het wereldwijde web ons meteen dat klanten over het algemeen tevreden zijn met de prijs-kwaliteitverhouding van dit model.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit kunnen we stellen dat dit model tot de relatief budgetvriendelijke opties behoort.

Verstelbaar: de pasvorm van deze helm blijkt verstelbaar en draagt uiteindelijk bij aan het gebruiksgemak.

Doelgroep: de MTB fietshelm is met een verstelbare omtrek van 50 tot 57 cm voornamelijk bedoeld voor kinderen.

 

Nadelen:

Geen vizier: jammer genoeg werd ook deze helm niet meteen voorzien van een bijpassend vizier.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

MTB helmen Koopgids 

 

Maak je regelmatig een ritje met je mountainbike? Dan is een kwalitatieve en duurzame MTB helm zijn investering meer dan waard. Uiteraard dien je bij de keuze van de helm rekening te houden met bepaalde eigenschappen zoals bijvoorbeeld de pasvorm en grootte, het kwaliteitslabel en het eventuele prijskaartje. Alvorens de verschillende MTB helmen met elkaar te vergelijken, lijkt het ons een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even grondig door te nemen. Daar sommige MTB helmen best wel prijzig kunnen zijn, is het eveneens aangewezen om aanbiedingen en promoties niet links te laten liggen.

Wat is een MTB helm en het verschil met een gewone fietshelm

Een MTB helm is een helm die speciaal ontwikkeld werd voor gebruik in combinatie met de mountainbike wat maakt dat er best wel wat verschillen optreden in vergelijking met een gewone traditionele fietshelm voor de racefiets. Zo wordt de MTB helm aan de voorzijde meteen gekenmerkt door de aanwezigheid van een compact klepje dat bedoeld is om je te beschermen tegen kleine stukjes opspattende modder, steentjes en/ of de zon. 

Daarnaast loopt de uitvoering van de een recente MTB helm aan de achterzijde ook nog eens verder door in tegenstelling tot wat het geval is bij een traditionele fietshelm. Op die manier kan je hoofd nog net iets beter worden beschermd mocht je – al dan niet ongelukkig – ten val komen. Het risico op eventuele ongevallen is nu eenmaal groter op oneffen terrein dan wanneer je je bijvoorbeeld op asfalt begeeft. Kortom, indien je regelmatig met de mountainbike op pad gaat, lijkt het ons toch maar beter om te investeren in een bijpassende MTB helm.

 

Grootte en pasvorm

Ben je overtuigd en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte MTB (mountainbike) helm? Dan is het in eerste instantie aangewezen om rekening te houden met de maat – en bijgevolg de uiteindelijke pasvorm – van de helm. Zo garandeert het ruime assortiment MTB helmen een grote verscheidenheid aan diverse maten en pasvormen wat maakt dat er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is. 

Wanneer je de helm gaat passen, is het dus belangrijk dat deze zo goed mogelijk aansluit op de vorm van je hoofd. Is de helm te groot dan wel te klein, dan heeft het dragen ervan weinig tot geen nut aangezien je dan niet langer beschermd wordt bij een eventuele valpartij. Om de geschikte pasvorm te kunnen achterhalen, zou je uiteraard verschillende groottes en maten kunnen passen. Echter, is het veel nauwkeuriger gebleken om de maat gewoon door een professioneel iemand te laten opmeten. Vervolgens weet je meteen in welke categorie je kunt zoeken en hoef je niet meer allerlei groottes te passen.

Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor een MTB helm die voorzien is van een praktische draaiknop ter hoogte van de achterkant van de helm. Op die manier wordt het mogelijk om de pasvorm enigszins aan te passen en de helm bijgevolg iets meer/ minder aan te spannen.

 

Met of zonder vizier?

In de introductie van deze koopgids werd onder meer al duidelijk dat de meeste MTB helmen gekenmerkt worden door een klein klepje ter hoogte van de voorzijde van de helm. Dit klepje – dat meteen in schril contrast staat met de gewone traditionele fietshelm – is vooral bedoeld ter bescherming van de ogen. Denk maar aan de felle zonnestralen, opspattende modder en/ of kleine en grote steentjes en andere stukjes vuil. Bij sommige van deze MTB helmen is het mogelijk om het klepje of vizier er eigenhandig af te halen. Let wel dat je dan minder beschermd bent tegen eerder vernoemde elementen.

Echter zou het dragen van een bril hierbij alvast soelaas kunnen bieden. Let wel dat je dan beter kiest voor een bril met kunststof glazen aangezien glas makkelijker kapot springt bij een eventuele valpartij. Indien mogelijk raden heel wat experts aan om de beide factoren met elkaar te combineren teneinde een optimale bescherming te garanderen. Het dragen van zowel het vizier als de bril wordt bij deze dan ook meer dan aangeraden.

Enkele bijkomende kenmerken en aandachtspunten

Tot slot willen we het nog even kort hebben over enkele bijkomende kenmerken die – al dan niet – een meerwaarde kunnen betekenen. Zo worden de meeste recente MTB helmen vandaag de dag steevast voorzien van de nodige ventilatiegaten waardoor overtollige warmte en/ of vocht probleemloos kunnen worden afgevoerd. Let wel; niet elke MTB helm telt evenveel ventilatiegaten. Houd hier dan ook rekening mee alvorens een exemplaar ook effectief aan te schaffen.

Daarnaast kan ook het design een belangrijke factor blijken voor heel wat kopers. Zo kun je opteren voor een neutrale zwarte MTB helm dan wel eentje afgewerkt in een fel kleurtje. Welk design je ook kiest, blijft een persoonlijke keuze. Probeer echter wel belang te hechten aan de aanwezigheid van 1 of meerdere reflecterende veiligheidsstrepen. Het lijstje kan verder worden aangevuld met de mogelijkheid van het plaatsen van een camera, verlichting etc. Let wel dat het prijskaartje stijgt naargelang het aantal bijkomende kenmerken.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES