6 beste roeimachines Test van 2022

Laatste update: 27.05.22

 

Beste roeimachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een duurzaam en effectief fitness toestel waarmee je het volledige lichaam kunt trainen? Dan lijkt een kwalitatieve roeimachine misschien wel de best mogelijke aanbeveling te zijn. Om jou iets of wat op weg te helpen, zijn we alvast zo vrij geweest om 3 huidige toppertjes binnen dit segment op een rijtje te plaatsen, voorzien van de nodige voor- én nadelen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de bekende DKN Airrower R-320 die meteen opvalt vanwege zijn heldere en duidelijk leesbare LCD display waarop alle instellingen verschijnen en metingen worden weergegeven. Daarnaast blijkt ook de Hammer Cobra XTR Plus II roeitrainer een meer dan goede optie te zijn. Bovendien is het apparaat voorzien van een nauwkeurige hartslagfunctie zodanig dat je het aantal slagen per minuut makkelijk in de gaten kunt houden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste roeimachines (Reviews) van 2022

 

Wist je dat een roeimachine als één van de meest complete fitnesstoestellen wordt beschouwd? Kies voor een roeimachine als je wilt afvallen maar ook wanneer je aan je conditie en spiermassa wilt werken. Met een roeimachine kun je niet alleen je buikspieren maar ook arm-, been- en rugspieren aan een stevige training onderwerpen. Wij hebben alvast het advies gevraagd van enkele experts in het vak om vervolgens 6 toppertjes, inclusief bijbehorende reviews, te kunnen selecteren. Bekijk de opties even alvorens er de beste roeimachine uit te kiezen en wie weet ga je wel met een roeiapparaat aanbieding naar huis of het apparaat van het populairste en beste merk.

 

1. DKN Airrower R-320 Roeitrainer, DKN-Technology – Roeiapparaat

 

Ben je op zoek naar een goedkope roeitrainer of het roeiapparaat met de laagste prijs, dan lijkt dit exemplaar van DKN-Technology niet meteen aan de verwachtingen te voldoen. Toch wordt deze fitness roeimachine warm onthaald door diverse klanten die overtuigd zijn van de mogelijkheden en de kwaliteit, wat gelijk resulteert in een mooie score van maar liefst 5 sterren.

Zo wordt de DKN Airrower R-320 alvast gekenmerkt door een stalen platform dat instaat voor stevigheid en stabiliteit. Dankzij de geïntegreerde transportwieltjes wordt het mogelijk om het roeiapparaat, indien gewenst na ieder gebruik, veilig op te bergen en op die manier ruimte te besparen. Dit wordt aangevuld met een stel aangepaste rails waardoor hij eveneens door mensen met lange benen kan worden gebruikt. Hij blijkt bovendien met maximaal 130 kg belastbaar.

Verder blijkt het fitness roeiapparaat eveneens voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD display waarop alle mogelijke gegevens gaande van de totale afstand tot de totale trainingstijd, roeibewegingen en calorieën worden vermeld.

 

Voordelen: 

Transportwieltjes: dankzij de geïntegreerde transportwieltjes kun je het apparaat makkelijk verplaatsen.

Gebruiksgemak: het roeiapparaat is voorzien van alle mogelijke vormen van comfort gaande van de aangepaste rails tot het zwaar gelaste stalen onderstel en de mogelijkheid om het apparaat dicht te klappen na gebruik.

LCD-display: het LCD display vermeldt niet alleen de totale afstand en trainingstijd maar eveneens het aantal roeibewegingen en het verbruikte aantal calorieën.

 

Nadelen:

Geen hartslagfunctie: houd er rekening mee dat deze roeitrainer jammer genoeg niet is uitgerust met een hartslagfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Hammer Cobra XTR Plus II Roeitrainer – Met hartslagfunctie + LCD scherm

 

Met de Hammer Cobra XTR Plus II, jou overigens aangeboden door Hammer Fitness, kies je voor een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke roeimachine inclusief hartslagfunctie. Wat meteen het verschil aanduidt in vergelijking met het vorige roeiapparaat uit de selectie. Verder blijkt de roeitrainer uitgerust met een vernieuwd én kantelbaar LCD scherm alsook de mogelijkheid om gebruik te maken van de tablethouder én de 20 vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Het apparaat garandeert eveneens een trekkabel van maar liefst 170 cm lang, enkele stevige riemen om je voeten stevig vast te gespen, een koppel geïntegreerde transportrollen en een totaal gebruikersgewicht van 130 kg. Dit wordt aangevuld met de optie om 4 verschillende gebruikers in het computertje in te stellen én gebruik te maken van de recovery test en 16 verschillende weerstandsniveaus.

Ondanks zijn hoge prijskaartje zijn de meeste klanten wel degelijk 100% tevreden van hun aankoop wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen: 

Formaat: uitgeklapt telt dit roeiapparaat een maximaal formaat van 232 x 55 x 75 cm wat herleid wordt tot ongeveer 118 x 55 x 155 zodra je hem inklapt.

Display: de roeimachine is uitgerust met een vernieuwd en kantelbaar LCD display waarop niet alleen het totaal aantal slagen en slagen per minuut worden weergegeven maar ook de afstand, de calorieën, het programma, de tijd en de hartslag.

Voeding: je dient het apparaat op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een aansluitspanning van 230 Volt.

Handig in gebruik: de 20 vooraf geprogrammeerde programma’s worden aangevuld met maar liefst 16 weerstandsniveaus en een recovery test.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sole Fitness SR500 Professionele Roeitrainer – Inklapbaar – Uitstekende Garantie

 

Met de Sole Fitness SR500 kies je voor een professioneel roeiapparaat met alles erop en eraan, wat mede het hoge prijskaartje verklaart. Toch lijkt de koper niet onder de indruk van de hoge prijs en benadrukt hij/ zij vooral de uitstekende kwaliteit en ultieme gebruiksvriendelijkheid wat hem de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

Zo valt op dat de SR500 roeimachine van Sole Fitness een maximaal formaat kent van maar liefst 246 x 46 x 96 cm aangevuld met een gewicht van 55 kg én een maximale belastbaarheid van maar liefst 200 kg. Bovendien blijkt de roeimachine ook inklapbaar wat een meerwaarde kan betekenen indien je ruimte wilt besparen.

De roeimachine, die overigens gebruik maakt van het magnetische weerstandssysteem, biedt maar liefst 13 vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma’s inclusief 16 weerstandsniveaus aan en maakt gebruik van een LCD display waarop alle gegevens duidelijk worden weergegeven. Ondanks het feit dat de roeitrainer reeds voorzien is van een ingebouwde hartslagfunctie, is het eveneens mogelijk om het apparaat aan te vullen met een borstband.

 

Voordelen: 

Garantie: de SR500 roeitrainer is voorzien van de best mogelijke garantievoorwaarden. Zo heb je op het frame maar liefst 10 jaar garantie, op de slijtdelen zo’n 6 maanden en op de onderdelen inclusief elektronica 2 jaar.

Handig in gebruik: het LCD display geeft alle mogelijke waarden zo nauwkeurig mogelijk weer gaande van onder andere de tijd tot de meterstand, de hartslag, de calorieën, het aantal slagen per minuut, het totaal aantal slagen en het wattage.

Inklapbaar: net zoals de meeste andere roeiapparaten uit deze lijst, blijkt ook dit exemplaar 100% inklapbaar.

Gebruiksgemak: de combinatie van de magnetische weerstand en de bijbehorende programma’s maken dit apparaat uitermate geschikt om conditie op te bouwen en je uithouding te verbeteren.

 

Nadelen:

Prijzig: houd er wel rekening mee dat hij niet meteen over de laagste prijs beschikt.

Geen houten roeimachine: ben je op zoek naar een houten roeimachine dan kom je met dit apparaat bedrogen uit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Roeitrainer  VirtuFit Water Resistance Row 900 – Inklapbaar – Roeimachine

 

In tegenstelling tot het vorige apparaat, blijkt deze roeitrainer van VirtuFit zich te baseren op het principe van de waterweerstand, wat bijdraagt aan een realistische gevoelsbeweging. Bovendien is hij ook een pak goedkoper en bijgevolg een heel wat toegankelijker bij het grote publiek. Klanten reageren alvast enthousiast en blijken overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

De VirtuFit Wat Resistance Row 900 kent een maximaal formaat van 217 x 52 x 83 cm aangevuld met een vrij hoge belastbaarheid van maar liefst 155 kg. Hij is voorzien van maar liefst 16 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s inclusief 10 weerstandsniveaus en, hoewel hij automatisch de hartslagfunctie weergeeft, biedt hij jou de mogelijkheid om hem aan te vullen met een borstband.

De VirtuFit roeitrainer kent een raillengte van 105 cm, is inklapbaar en voorzien van een helder en duidelijk leesbaar display waarop alle metingen en gegevens feilloos worden weergegeven.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: de Row 900 roeitrainer wordt jou aangeboden inclusief een duidelijke en informatieve Nederlands- én Engelstalige handleiding alsook enkele extra schoonmaaktabletten (waterroeier puritabs).

Monitor: de roeimachine maakt gebruik van een duidelijk display of monitor waarop alle gegevens worden weergegeven gaande van de temperatuur en de klok tot de kalender, de tijd, de tijd per 500 meter, het (totaal) aantal roeislagen, de calorieën, de hartslag, de afstand en de recovery.

Inklapbaar: je kunt de roeitrainer na gebruik zonder problemen in elkaar klappen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ondanks de verlaagde prijs durven we stellen dat het prijskaartje voor sommige andere klanten nog steeds als te duur ervaren zal worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Roeitrainer – VirtuFit Row 450 – Roeimachine – Roeiapparaat – Inklapbaar

 

Net zoals het vorige apparaat wordt ook deze roeitrainer aangeboden door het bekende en populaire merk VirtuFit. Bovendien is hij aanzienlijk in prijs verlaagd en misschien wel voorzien van het laagste prijskaartje in vergelijking met de andere roeiapparaten uit onze lijst. De moeite waard dus om hem alvast even onder de loep te nemen.

Zo blijkt de VirtuFit Row 450 uitgerust met een zogenaamd “silent magnetic” weerstandssysteem waarmee het mogelijk wordt om de weerstand eigenhandig aan te passen. Bovendien verloopt het schakelen tussen de 10 verschillende weerstandsniveaus, zo goed als geruisloos wat door velen ook als een pluspunt ervaren wordt. Het ideale roeiapparaat om in huis te halen, zo blijkt!

Verder biedt de inklapbare roeitrainer inclusief magnetisch weerstandssysteem een ruime belastbaarheid aan van maar liefst 130 kg. Dit wordt aangevuld met een raillengte van 95 cm en een duidelijk leesbaar display waarop alle metingen nauwkeurig worden weergegeven.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast worden door het zien van zijn lage en betaalbare prijskaartje.

Monitor: de duidelijk leesbare monitor vermeldt onder andere het calorieverbruik, het aantal roeislagen (per minuut), de hartslagfunctie en de totale tijd.

Comfort: de verstelbare voetriemen, de veilige antislip voetpedalen en de aanwezige weerstandsverstelknop dragen alvast bij aan het comfort en uiteindelijke gebruiksgemak.

Formaat: uitgeklapt kent de roeitrainer een maximaal formaat van 175 x 51,5 x 50 cm wat herleid wordt tot maximaal 70 x 51,5 x 120 cm wanneer deze ingeklapt wordt.

 

Nadelen:

Slechte kwaliteit: slechts één koper blijkt jammer genoeg niet overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Roeitrainer Focus Fitness Row 3 – incl. trainingscomputer – Roeiapparaat

 

We sluiten het rijtje af met de roeitrainer van het bekende merk Focus Fitness die geleverd wordt inclusief een trainingscomputer. Zo blijkt de Focus Fitness Row 3 roeitrainer gebruik te maken van het magnetische weerstandssysteem die bijdraagt aan een bijzonder nauwkeurige roeibeleving. Bovendien is het apparaat 100% onderhoudsvrij en zo goed als geruisloos.

De combinatie van het 12 kg zware vliegwiel en het feit dat het apparaat geheel elektronisch wordt aangestuurd maken dat hij geschikt is voor zowel de beginnend als professionele sporter. De 12 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s worden aangevuld met evenveel weerstandsniveaus, een hartslagfunctie, caloriemeter en een uiteindelijke belastbaarheid van maar liefst 120 kg.

Wanneer we de reviews bekijken dan stellen we vast dat de reacties eerder verdeeld zijn. Volgens sommigen is dit echt een topproduct terwijl andere niet helemaal overtuigd zijn van de gebruiksvriendelijkheid. Een kleine minderheid vindt de handleiding maar niets.

 

Voordelen: 

Weerstand: doordat het apparaat 100% elektronisch wordt aangestuurd, zal de weerstand tijdens je trainingen automatisch worden aangepast.

Vliegwiel: het magneetsysteem van deze roeitrainer wordt aangedreven door middel van de befaamde v-snaar die dan weer op het 12 kg zware vliegwiel zit aangesloten. Dit maakt de roeitrainer geschikt voor beginners en ervaren sporters.

Opklapbaar: na gebruik kun je besluiten om het apparaat terug dicht te klappen waardoor je heel wat ruimte bespaart.

 

Nadelen:

Slechte handleiding: sommige kopers vinden het jammer dat je de roeitrainer zelf nog moet monteren en de handleiding je hierbij niet veel wijzer maakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Roeimachines Koopgids

 

Wil je graag enkele kilootjes afvallen en aan je conditie werken of toch liever je uithouding verbeteren? Dan lijkt de aanschaf van een roeiapparaat de meest voor de hand liggende keuze. Uiteraard durft het ruime assortiment wel eens voor wat keuzestress zorgen waardoor het een goede aanbeveling is om je te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het type roeitrainer in functie van het weerstandssysteem en het gebruiksgemak, het aantal programma’s, het trainingsniveau en het mogelijke prijskaartje. Bekijk de onderstaande koopgids alvast even alvorens je de verschillende apparaten en hun aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een roeitrainer?

Een roeitrainer, door velen ook wel eens omschreven als roeiapparaat of ergometer, wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige én efficiënte apparaten om aan de conditie te werken. Bovendien betreft het een all-round fitness toestel aangezien je werkelijk elk deel van je lichaam kunt trainen gaande van de been- en armspieren tot de schouders, de rug, de buik en de billen. Kortom, ben je op zoek naar hét toestel waarmee het gehele plaatje wordt aangepakt, dan lijkt een roeimachine of roeiapparaat alvast de betere optie te zijn.

Echter willen we er toch even op hameren dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste roeimachine in huis te halen. Apart van het prijskaartje, kunnen de ergometers nog op heel wat andere punten van elkaar verschillen waardoor het ene apparaat voor jou een betere optie zal zijn dan het andere. Zo dien je eveneens rekening te houden met het gebruiksgemak, het weerstandssysteem en de eventuele extra mogelijkheden en functies.

 

Het weerstandsysteem in verhouding tot het gebruiksgemak

Het ruime assortiment aan roeiapparaten maakt het niet altijd even makkelijk om een gerichte keuze te maken. Het kan alvast helpen door voor jezelf op voorhand uit te maken waar je naar op zoek bent en wat je van het toestel verwacht. Wil je graag enkele kilootjes afvallen of is je voornaamste doel om conditie te kweken? Heb je al enige sportervaring en wil je vooral focussen op uithouding of ben je toch eerder een voorstander van intervaltraining waarbij intensieve en minder intensieve roeitrainingen elkaar afwisselen?

De antwoorden op bovenstaande vragen zullen de zoektocht al iets gerichter maken. Op basis daarvan kun je een keuze maken uit de diverse types roeimachines die worden onderverdeeld op basis van hun weerstandssysteem. Uit onderzoek blijkt dat de meeste roeiapparaten gebruik maken van een waterweerstand waarbij de bewegingen vrij natuurlijk en reëel zijn. Echter bestaan er ook roeimachines die functioneren met behulp van een magnetische weerstand, een lucht- of hydraulische weerstand. En afhankelijk van het type roeiapparaat kan deze weerstand handmatig dan wel elektronisch worden ingesteld.

 

Maximale belasting in functie van het lichaamsgewicht en de lichaamslengte

Eenmaal je het type roeiapparaat inclusief weerstandssysteem bepaald hebt, komt het er op neer ook even aandachtig te zijn voor de maximale belasting. Zo zullen bepaalde apparaten gekenmerkt worden door een minieme belasting van maximaal 50 kg terwijl anderen makkelijk 100 tot 150 kg kunnen dragen of misschien wel nog meer.

Neem bij het bepalen van de maximale draagkracht niet alleen je gewicht in rekening maar ook je lichaamslengte én de materiaalkeuze van het apparaat. Zo zal een roeiapparaat met een stalen platform niet alleen een hogere belastbaarheid garanderen maar ook meer stevigheid en stabiliteit verzekeren.

 

Extra kenmerken en bijkomende opties

Bij de aankoop van een roeiapparaat dien je niet zomaar over 1 nacht ijs te gaan maar is het aangewezen om diverse maatstaven in acht te nemen. Zo zal blijken dat sommige roeimachines net iets meer mogelijkheden en functies aanbieden ten opzichte van anderen, waarvan wij vermoeden dat sommige opties wel eens een meerwaarde kunnen zijn.

Zo kan het handig zijn indien de roeimachine voorzien is van een hartslagfunctie waarmee het aantal slagen per minuut én het totale aantal slagen continu worden weergegeven. Dit biedt je de mogelijkheid om meer op je hartslag te trainen en bijgevolg je work-out iets of wat aan te passen. Bedenk of het daarbij mogelijk is om een extra borstband aan te sluiten of niet.

Aangezien de meeste roeiapparaten best wel grote kolossen blijken en heel wat ruimte innemen, kan het een voordeel zijn indien je het apparaat na gebruik gewoon kunt dichtklappen. Op die manier hoeft het niet continu in het zicht te staan maar heb je toch een all-round fitness toestel in de buurt om aan je conditie te werken.

Bedenk daarnaast hoeveel verschillende vooraf ingestelde programma’s én weerstandsniveaus er voorhanden zijn. Hoewel de meeste ergometers minstens 1 tot 10 vooraf geprogrammeerde programma’s aanbieden, bestaan er ook apparaten zonder programma’s noch weerstandsniveaus. Ben je echt op zoek naar het neusje van de zalm dan kun je tegenwoordig kiezen voor een roeiapparaat met maar liefst 30 programma’s of meer aangevuld met evenveel weerstandsniveaus.

Het budget

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het uiteindelijke prijskaartje van de roeitrainer dat, in grote mate, afhankelijk zal zijn van de kenmerkende eigenschappen van het apparaat. Zo zullen het weerstandssysteem, het aantal programma’s en weerstandsniveaus en de bijbehorende extra’s de prijs aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Afhankelijk van wat je wilt kan de prijs van het apparaat variëren van zo’n 300 à 350 euro tot maar liefst 700 à 1000 euro of misschien wel meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke spieren train je met een roeiapparaat?

Wist je dat een roeimachine één van de meest veelzijdige fitnesstoestellen is aangezien zowat het volledige lichaam getraind wordt. Niet alleen je arm- én beenspieren worden stevig onder handen genomen maar ook de spieren ter hoogte van je billen, schouders, buik en rug wat meteen zijn veelzijdigheid verklaart.

Dit maakt dat een roeimachine niet alleen geschikt is voor het opbouwen van conditie maar ook wanneer je enkele kilootjes wenst af te vallen. Door de intensiteit van je work-out aan te passen alsook de totale roeitijd kun je je toespitsen op een bepaalde doelstelling.

Q2: Welke roeimachine is geschikt voor gebruik thuis?

Heb je er goed over nagedacht en besloten om te investeren in een degelijke roeimachine dan zul je in eerste instantie overweldigd zijn van het uitgebreide assortiment dat tegenwoordig voorhanden is. Uiteraard dien je bij je keuze wel rekening te houden met enkele factoren gaande van het gebruiksgemak, de mogelijkheden, het type en de doelstellingen. Op basis daarvan kunnen er heel wat degelijke apparaten worden geselecteerd die geschikt blijken voor gebruik thuis.

Denk bijvoorbeeld maar aan de Tunturi FitRow 50 die, door zowel klanten als experts, beschouwd wordt als zowat het beste huidige basismodel of de Concept2 Model D PM5 die behoort tot de beste roeiapparaten inclusief bijbehorende app. Ligt je focus vooral op gewicht verliezen dan lijkt de VirtuFit Ergometer Semi-Pro een betere aanbeveling te zijn. En wil je naast kwaliteit ook vooral betaalbaarheid, dan kun je maar beter opteren voor de Tunturi Cardio Fit R20.

 

Q3: Hoe moet je een roeiapparaat gebruiken?

Wanneer je voor de eerste keer een roeiapparaat gebruikt, dan komt het er in eerste instantie vooral op aan om de techniek goed onder de knie te krijgen. Net zoals bij heel wat andere zaken het geval, is ook tijdens het roeien techniek uiterst belangrijk. Probeer je daarom te focussen op bepaalde kenmerken gaande van een rechte rug tot een stabiele core én de bal van je voeten die stevig in de voetpedalen wordt gedrukt.

Eenmaal je de geschikte zitpositie gevonden hebt, komt het erop aan om de bewegingen juist uit te voeren. Maak daarbij een achterwaartse beweging door eerst je benen zo ver mogelijk uit te strekken om vervolgens je armen inclusief handvat naar je borst toe te trekken. Vervolgens breng je de armen terug naar de beginpositie waarop je je knieën buigt en zo soepel mogelijk probeer terug te glijden. Door deze beweging gedurende x-aantal minuten te herhalen, kun je vrijwel het volledige lichaam onder handen pakken.

 

Q4: Hoelang moet je roeien op een roeimachine?

Uiteraard gaat er geen enkele verplichting gemoeid met het gebruik van de roeimachine, hoewel het zonde zou zijn het apparaat niet te gebruiken als je er een hebt. Over het algemeen raden de meeste experts aan om zo’n 3 à 4 keer per week 25 tot 30 minuutjes te roeien. Houd er wel rekening mee dat deze roeitijd ook de korte warming-up én de cooling-down bevat waardoor het eigenlijke roeiprogramma misschien maar zo’n 20 minuten tijd in beslag neemt.  

Het spreekt echter voor zich dat de roeitijd eveneens afhankelijk zal zijn van diverse andere factoren zoals bijvoorbeeld je doelstellingen. Wil je graag enkele kilootjes afvallen of aan je conditie werken, dan is een een hogere roeitijd alsook hogere intensiteit uiteraard wel aangewezen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES