5 beste Spinningfietsen Test van 2024

Laatste update: 13.04.24

 

Beste Spinningfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Is het na een lange stressvolle werkdag soms een hele klus om nog op tijd in de sportschool te raken? Of misschien heb je geen zin om bij regenweer de weg op te gaan? Dan komt een spinningfiets heel goed van pas. Hij zorgt ervoor dat je intensieve aerobische oefeningen kunt uitvoeren waarbij je ganse lichaam en je conditie worden getraind. We hebben voor jou enkele toestellen uitgezocht om de voor- en de nadelen even te vergelijken. De Spinningbike FitBike Race Magnetic Basic heeft een trainingscomputer waarop je al je standaardwaarden kunt aflezen. Daarnaast kun je ook kiezen voor de VirtuFit Etappe 1 Spinbike die je voor verschillende trainingen kunt aanwenden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste spinningfietsen (Reviews) van 2024

 

Een degelijke spinningfiets neemt al gauw een flinke hap uit je budget. We geven daarom graag het advies om verschillende exemplaren te bekijken voor je de beste spinningfiets uitkiest die het dichtst bij jouw wensen aanleunt. Kies je voor een spinningbike zonder al te veel poespas of ga je voor een spinningfiets met computer? We hebben voor jou alvast 5 topexemplaren geselecteerd om je te helpen bij je keuze. Neem zeker ook een kijkje in de outletstore voor een interessante aanbieding.

 

1. Spinningbike FitBike Race Magnetic Basic incl. trainingscomputer

 

De spinningbike van FitBike is het perfecte toestel voor elke beginnende spinner. Hij meet 112 x 52 x 132 cm en weegt 44 kg. De fiets is voorzien van een vliegwiel dat 20 kg weegt waarmee hij meteen ook heel stabiel staat. Op de computer kun je de trainingstijd, de geregistreerde afstand, de snelheid, het aantal rotaties en nog enkele andere standaardmetingen eenvoudig aflezen.

Bovendien is hij voorzien van een magnetisch weerstandsysteem waardoor de maximale weerstand zwaarder kan worden ingesteld. Je kunt hem ook veel nauwkeuriger afstellen en hij maakt minder lawaai dan een weerstand met een vilt blokje. Daarnaast zorgt ook de aandrijving met fluisterstille V-belt ervoor dat de fiets minder lawaai maakt waardoor je thuis niemand gaat storen.

Deze spinningfiets heeft een stalen frame met een zwarte kleur en rode afwerking. Het stuur en het zadel kunnen zowel verticaal als horizontaal worden versteld waardoor je hem volledig naar je eigen wensen kunt aanpassen. Dankzij de transportwieltjes kun je hem trouwens gemakkelijk verplaatsen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen: 

Computer: hij is voorzien van een trainingscomputer die al je prestaties registreert. Daarnaast toont hij ook de verbruikte calorieën, het aantal rotaties per minuut en de behaalde snelheid.

Gebruiksgemak: het comfortabele zadel en ook het stuur kunnen horizontaal en verticaal worden aangepast. Hij is voorzien van transportwieltjes om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen.

De prijs: de spinningfiets van FitBike valt in de goedkope prijsklasse van onze lijst met toppers.

Weerstand en aandrijving: hij werkt met een magnetisch weerstandsysteem waardoor de maximale weerstand zwaarder en nauwkeuriger kan worden ingesteld. Dankzij de V-belt aandrijving maakt hij veel minder lawaai.

 

Nadelen: 

Computer: enkele klanten merken op dat de computer niet goed werkt. Verder zou ook het zadel nogal hard zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. VirtuFit Etappe 1 spinbike spinningfiets met computer belastbaar tot 135 kg

 

De VirtuFit Etappe 1 is de populairste spinningfiets in onze selectie. Hij kan niet alleen worden gebruikt om te spinnen maar ook om gewoon te fietsen, te crossen en om te trainen voor het wielrennen. Daarnaast meet de VirtuFit Etappe 1 Spinbike 121 x 54 x 125 cm en heeft hij een gewicht van 41,5 kg.

De spinningbike is belastbaar tot 135 kg en hij heeft een vliegwiel van 22 kg waardoor hij stabiel en stevig op de grond staat. Door middel van een knop kun je gemakkelijk de weerstand aanpassen om zelf de intensiteit van je training te bepalen. Bovendien zijn de stevige pedalen en dito trapas goed bestand tegen de zijwaartse bewegingen tijdens het crossen. Het solide verstelbare stuur heeft trouwens een antislip beschermlaag in schuimrubber dat blaren voorkomt tijdens lange en intensieve trainingen. 

Daarnaast zorgt de stille V-belt aandrijving ervoor dat het vliegwiel vloeiend en soepel beweegt. De professionele spinningfiets is voorzien van een computersysteem met duidelijke display waarop je de afstand, het aantal rotaties, de tijd, je hartslag en het calorieverbruik kunt aflezen. De hartslag wordt trouwens nauwkeurig gemeten met een scansysteem wanneer je een draadloos hartslaghorloge of borstband draagt. In de reviews zien we dat deze spinningbike een heel goede beoordeling kreeg.

 

Voordelen:

Weerstand: het vliegwiel weegt 22 kg en werkt met vilt blokjes zodat hij een hoge weerstand heeft die gemakkelijk met een knop kan worden ingesteld.

Aandrijving: de aandrijving van deze spinningfiets gebeurt met een V-belt waardoor hij tijdens het trainen heel weinig geluid maakt.

Computer: op de display kunnen alle prestaties worden afgelezen alsook het calorieverbruik en de hartslag.

Functioneel: deze spinningbike kan voor meerdere soorten trainingen worden gebruikt.

 

Nadelen:

Geluid: een klant merkt op dat je na een tijdje een piepend geluid begint te horen. Dit kan een teken zijn dat de vilt blokjes moeten worden vervangen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Spinningfiets Race Magnetic Home FitBike met computer magnetische weerstand

 

De spinningfiets van FitBike is het ideale toestel om thuis op een intensieve manier te sporten. Dankzij het magnetisch weerstandsysteem kun je je trainingssessies uitvoeren zonder geluidshinder. Een dergelijk weerstandsysteem is trouwens ook slijtvast en onderhoudsvrij zodat je er geen omkijken naar hebt. 

Bovendien weegt deze spinningbike 50 kg waardoor hij zeer stabiel is en hij zonder probleem tot 125 kg kan worden belast. Het vliegwiel van 20 kg zorgt er bovendien voor dat je de spinningfiets kunt instellen op een hoge weerstand voor een intensieve sportsessie. Dankzij de V-belt aandrijving kun je op een quasi geruisloze manier spinnen en worden je huisgenoten niet gestoord. Daarnaast zijn alle draaiende onderdelen van de trappers voorzien van industriële kogellagers waardoor deze heel soepel lopen.

Deze spinningfiets kan volledig volgens jouw lichaamslengte worden aangepast. Het zadel en het stuur kunnen zowel horizontaal als verticaal met een pop-in systeem worden versteld. Ook de hoogte van het ergonomische stuur kun je geheel naar je eigen wensen aanpassen. We merken in de reviews dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Weerstand: het magnetisch weerstandsysteem en het vliegwiel van 20 kg maken het mogelijk om met deze spinningbike op een hoge weerstand te trainen.

Maximale belasting: deze fiets heeft een gewicht van 50 kg zodat hij stabiel op de ondergrond staat. Hij kan trouwens gemakkelijk een maximale belasting van 125 kg aan.

Aandrijving: hij wordt aangedreven met een V-belt waardoor hij bijna geruisloos is.

Verstelbaar: zowel het zadel als het ergonomische stuur kunnen verticaal en horizontaal worden versteld zodat je hem volledig volgens jouw lichaamslengte kunt aanpassen.

 

Nadelen:

Het stuur: enkele klanten maken de opmerking dat het stuur heel stevig moet worden aangespannen omdat het anders tijdens intensieve trainingen gaat bewegen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Spinningbike Senz Sports S2000 met magnetisch weerstandsysteem

 

De spinningbike van Senz Sportz heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij een stuk toegankelijker is voor mensen met minder budget. Deze fiets is uitermate geschikt voor elke beginnende spinner die graag thuis zijn trainingen uitvoert. Hij weegt trouwens 28 kg en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 100 kg.

In tegenstelling tot andere goedkope spinningbikes maakt deze S2000 geen gebruik van een vilt blokje maar wel van een magnetisch weerstandsysteem met een sterke magneet. Hierdoor is het mogelijk om de weerstand nauwkeurig in te stellen en je moet je bovendien geen zorgen maken over onderhoud en slijtage. Dankzij de V-belt aandrijving kun je geheel geruisloos je trainingen uitvoeren. 

Daarnaast kan hij volledig naar jouw lichaamslengte worden aangepast om een goede ergonomische houding te bekomen. Het stuur is trouwens voorzien van handsensoren om je hartslag te meten. Deze wordt doorgestuurd naar de standaard trainingscomputer waarop je ook al je trainingsprestaties kunt aflezen. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze spinningfiets is heel geschikt voor startende spinners om  te beginnen met de basisoefeningen.

Aandrijving: hij werkt met een V-belt aandrijving om zonder storend geluid te kunnen trainen.

Weerstand: de spinningbike heeft een magnetisch weerstandsysteem en een vliegwiel van 20 kg waarmee je op een krachtige training kunt rekenen.

Het prijskaartje: hij heeft de laagste prijs in onze selectie waardoor ook mensen met minder te besteden deze fiets kunnen aankopen.

 

Nadelen:

1 trainingsniveau: deze spinningbike heeft slechts 1 trainingsniveau waardoor ervaren spinners wat op hun honger blijven zitten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Spinningfiets Schwinn IC7 Indoor Cycle voor de intensieve thuissporter

 

Schwinn wordt beschouwd als het beste merk voor spinningfietsen en ander gymapparaten die in elke professionele gym tot hun recht komen. Natuurlijk is deze spinningbike IC7 ook uitermate geschikt voor de serieuze thuissporter die al wat ervaring op zijn palmares heeft staan.

Naast het spinnen is de IC7 Indoor Cycle ook geschikt om fietstrainingen te doen wanneer je bijvoorbeeld door slecht weer of een druk schema even geen zin hebt om buiten de weg op te gaan. Het maximale gebruikersgewicht van deze fiets is 136 kg. Bovendien weegt het toestel zelf 45,4 kg en is hij voorzien van een vliegwiel van 18,1 kg waarmee je via frictie (vilt blokjes) een eindeloze en traploze weerstand kunt instellen.

Daarnaast heeft hij een computerconsole met lcd-display waarop je de draadloze hartslagmeting en alle standaardwaarden kunt aflezen. Zowel het zadel als het stuur zijn verticaal en horizontaal verstelbaar waardoor je hem optimaal kunt afstellen naar jouw lichaamslengte om de meest comfortabel houding te bekomen. Er zijn voor deze recente spinningbike nog geen reviews gemaakt.

 

Voordelen: 

Gebruik: deze spinningfiets is geschikt voor intensief thuisgebruik voor de gevorderde sporter.

Verstelbaar: het zadel en het stuur kunnen verticaal en horizontaal worden versteld om de fiets naar jouw lichaamslengte aan te passen.

Weerstand: door een draaiknop waarmee je de frictie kunt aanpassen kan de weerstand traploos en oneindig worden ingesteld.

Console: via de computerconsole en de handige lcd-display kun je de draadloze hartslagmeting en de andere standaardprestaties gemakkelijk aflezen.

 

Nadelen: 

Weerstand: we merken op dat deze spinningbike werkt met vilt blokjes voor de weerstand. Deze zijn onderhevig aan slijtage en moeten soms worden vervangen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Spinningfietsen Koopgids

 

Wanneer je beslist om een spinningfiets aan te kopen is het een goede aanbeveling om hiervoor je tijd te nemen en de verschillende toestellen te vergelijken. Het aanbod is nogal uitgebreid en een miskoop is gauw gebeurd. Maar wat is nu juist een spinningfiets en met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? Ga ook even kijken naar de verschillende aanbiedingen want een degelijk toestel kost vaak al een flinke duit.

Wat is een spinningfiets en waarvoor wordt hij gebruikt

Een spinningfiets lijkt qua uitzicht fel op een hometrainer maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. Een spinningfiets is eigenlijk een sportieve indoor fietstrainer voor de ervaren en veeleisende sporter. Hij wordt ook vaak door wielrenners gebruikt die door omstandigheden niet op de weg kunnen trainen. Bij een spinningbike kun je de weerstand instellen en zijn het stuur en het zadel verstelbaar zodat je hem naar jouw lichaamslengte kunt aanpassen. Dit is belangrijk om diverse oefeningen comfortabel te kunnen uitvoeren.

Hij wordt gebruikt om aan de conditie te werken en je algemene gezondheid te verbeteren. Spinning wordt steeds populairder en kun je zowel alleen bij je thuis doen als in de gym in groep. Het is bovendien een heel intensieve sport waarbij je met een hoge intensiteit gaat trainen. Tijdens het spinnen worden de snelheden met elkaar afgewisseld waardoor je het als een soort interval fietstraining kunt aanzien. Daarbij wordt ook de houding tussen staan en zitten regelmatig veranderd zodat je als het ware aerobische oefeningen gaat uitvoeren.

 

Het trapsysteem en het vliegwiel

Bij een spinningfiets bestaan twee soorten trapsystemen. Om een snelle trainingsintensiteit te bereiken kies je voor een spinningbike die voorzien is van een doortrapsysteem dat verbonden is met een zwaar vliegwiel. Hierbij wordt je uitgedaagd om met het tempo mee te gaan en net wat langer door te gaan om je doel te behalen. Om met dit doortrapsysteem te trainen vergt het wel wat vaardigheid maar het is ideaal om hoge snelheden te behalen. Daarnaast heb je ook nog het freewheel systeem waarbij je op elk moment kunt stoppen met trappen.

De pedalen komen tot stilstand maar het vliegwiel draait door. Het vliegwiel is trouwens een belangrijk onderdeel van je spinningfiets die zeker wat aandacht waard is. Door te trappen wordt het vliegwiel aangedreven. Het zorgt er bovendien ook voor dat jouw toestel tijdens intensieve oefeningen stevig en stabiel staat en niet gaat bewegen of kantelen. Je kunt het best voor een spinningbike kiezen met een vliegwiel dat minimum een gewicht van 15 kg heeft.

 

De aandrijving

Ook voor de aandrijving kun je kiezen uit twee verschillende systemen. Je hebt de spinningfiets met kettingaandrijving die enorm sterk is en vaak bij professionele toestellen wordt gebruikt. Hier heb je wel het nadeel dat een ketting tijdens het trainen nogal veel lawaai maakt. Daarnaast mag je niet vergeten dat een dergelijk aandrijvingssysteem wat onderhoud vraagt en regelmatig met siliconenspray moet worden ingespoten.

Je hebt ook de fluisterstille V-belt aandrijving. Deze fietsen zijn dan wel duurder in aankoop, ze vergen minder onderhoud. Bovendien is het een groot voordeel dat je op een quasi geruisloze manier kunt trainen wat voor velen een belangrijk pluspunt is. Daarom geniet een spinningbike met V-belt aandrijving bij veel thuissporters de voorkeur.

De weerstand

De weerstand van een spinningfiets is belangrijk omdat je deze tijdens je trainingssessies regelmatig zult verzetten. Het is dan ook nodig dat er een soepele overgang plaatsvindt. Het toestel moet bovendien over voldoende weerstandniveaus beschikken zodat je vooruitgang blijft boeken en genoeg kunt variëren. We onderscheiden een magnetisch weerstandsysteem en een weerstand met vilt blokjes. Een spinningbike met vilt blokjes is goedkoper in aankoop.

Echter, je moet deze zeker elke zes maanden vervangen en het systeem moet ook regelmatig met siliconenspray worden ingespoten. Bij het magnetisch weerstandsysteem kun je het weerstandsniveau regelen met een knop waarbij de afstand tussen de magneten wordt ingesteld. De magneten komen trouwens niet in contact met het vliegwiel waardoor dit systeem veel stiller werkt. Een magnetisch weerstandsysteem is bovendien onderhoudsvrij en moet niet worden vervangen.

 

De verstelbare onderdelen

Om snelheid te halen tijdens je training kom je op een bepaald moment in een voorovergebogen houding te zitten. Om op een comfortabele manier de juiste houding aan te nemen is het belangrijk dat het stuur zowel verticaal als horizontaal kan worden versteld. Dit is niet alleen belangrijk voor een ergonomische houding het is ook van belang voor de veiligheid en de snelheid tijdens je spinning workout.

Doordat je zowel rechtopstaand als zittend bepaalde oefeningen gaat uitvoeren moet je in beiden houdingen voldoende kracht kunnen zetten. Daarom moet ook het zadel niet alleen in hoogte maar ook naar voor en naar achter kunnen worden versteld. Bovendien is het bij sommige toestellen mogelijk om op de trappers je schoenen in te klikken. Hierdoor kun je trouwens nog meer kracht zetten op de pedalen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES