7 beste Springtouwen Test van 2024

Laatste update: 13.04.24

 

Beste springtouwen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Touwtje springen was één van de vele leuke spelletjes die we deden toen we kind waren. Tegenwoordig hebben veel fitnesscentra een springtouw in de standaarduitrusting zitten omdat het bijdraagt aan een fitte levensstijl. Er is een groot aanbod aan springtouwen op de markt waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben er voor jou 3 geselecteerd om je alvast wat te helpen bij je beslissing. Zo kun je kiezen voor het Tested by Athletes Speed Rope springtouw dat je in lengte kunt verstellen. Of misschien gaat je voorkeur uit naar het Armenti Professioneel Sport springtouw dat je in verschillende gewichten kunt krijgen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste springtouwen (Reviews) van 2024

 

Doordat we bepaalde activiteiten meer en meer thuis gaan uitvoeren kun je ervoor kiezen om een degelijk springtouw aan je fitnessuitrusting toe te voegen. Kies je voor een crossfit springtouw of gaat je voorkeur uit naar een verzwaard springtouw om tijdens krachttrainingen te gebruiken? We hebben aan enkele ervaren instructeurs het advies gevraagd om deze lijst met toppers samen te stellen. Neem de tijd om alles eens goed te bekijken voor je het beste springtouw eruit kiest om jouw work-out te vervolledigen.

 

1. Tested by Athletes Speed Rope Springtouw Verstelbaar Met Kogellager

 

Het sport springtouw van Tested bij Athletes is speciaal ontwikkeld om tijdens verschillende work-outs te worden gebruikt. Hij is zowel geschikt voor professionals als voor beginners tijdens crossfit-, boks-, cardio- en fitnesstrainingen. Hij kan trouwens binnen en buiten worden gebruikt.

Het springtouw weegt 178 g en meet 3 meter zodat je de lengte gemakkelijk naar eigen wens kunt aanpassen. Het touw is een dunne stalen kabel met een PU coating waardoor je er hoge snelheden mee kunt halen. Je kunt er trouwens moeiteloos elke double under mee maken waarbij het touw tijdens één sprong 2 maal onder je voeten passeert.

Daarnaast heeft hij speciaal ontworpen antislip handvaten in aluminium die voorzien zijn van kogellagers zodat het touw extra snel kan bewegen. We merken dat dit springtouw tot de populairste keuze behoort van vele thuissporters. Hij kreeg in de reviews een heel goede beoordeling.

 

Voordelen:

Aanpasbaar: de 3 meter lange kabel kan gemakkelijk met de verstelbare handvatten worden aangepast.

Materiaal: voor dit springtouw werd een stalen kabel gebruikt die een PU coating kreeg. Hierdoor kun je heel wat snelheid halen.

Gebruiksgemak: de aluminium handvatten met antislip zijn voorzien van kogellagers zodat het touw extra snel in de handgreep kan ronddraaien.

Functioneel: hij kan voor verschillende sporten worden gebruikt zowel door beginners als door professionelen. Hij is ideaal om bij crossfit moeiteloos elke double under te realiseren.

 

Nadelen: 

Moeilijk verstelbaar: enkele klanten maken de opmerking dat je steeds een schroevendraaier nodig hebt om de handvaten te verstellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Armenti Professioneel Sport Springtouw verstelbaar voor binnen en buiten

 

Het professioneel springtouw van Armenti kan voor zowel binnen als buiten worden gebruikt. Hij is trouwens geschikt voor kinderen en volwassenen omdat de lengte van 2,80 m kan worden aangepast. 

Bovendien is hij gemaakt uit zwart pvc waardoor hij bijzonder duurzaam en slijtvast is. Het springtouw heeft ergonomische handvatten in schuimrubber die voorzien zijn van kogellagers zodat het touw snel kan ronddraaien. Hij is trouwens in verschillende kleurcombinaties beschikbaar met als basiskleur zwart. 

Daarnaast wordt het springtouw aangeboden in gewichtsblokken zodat je kunt kiezen voor bijvoorbeeld 180 g om je conditie te trainen of 350 g om tijdens krachttrainingen je spieren te versterken. In de reviews zien we dat de meeste klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: het springtouw heeft een standaardlengte van 2,90 m en kan gemakkelijk aan jouw gestalte worden aangepast.

Comfortabel: de ergonomische handgrepen in schuimrubber liggen bijzonder comfortabel in de hand. Deze zijn trouwens voorzien van kogellagers waardoor het touw heel gemakkelijk kan ronddraaien.

Gewicht: hij is in verschillende gewichtsblokken te verkrijgen zodat je kunt kiezen voor een touw voor conditietraining of krachttraining.

Duurzaam: het pvc-kabel is bijzonder duurzaam en slijtvast waardoor je dit springtouw lang kunt gebruiken.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we merken op dat enkele klanten minder tevreden zijn over de kwaliteit van de handgreep die heel kwetsbaar zou zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tangram SmartRope Pure Springtouw met Mobiele app

 

Het fitness springtouw van Tangram kan worden verbonden met de SmartRope app om naderhand al je prestaties te controleren. Hij is compatibel met Apple Health en Google Fitness.

Het springtouw met teller houdt niet alleen het aantal sprongen bij maar ook de verbruikte calorieën en de tijd dat je hebt getraind. Bovendien kun je via de Smartrope app intervaltrainingen instellen en ook je vrienden uitdagen voor een kleine wedstrijd. Het intelligente springtouw moet 2 uur worden opgeladen waarna je het 45 uur kunt gebruiken.

Daarnaast is de kabel gemaakt uit een slijtvaste kunststof waardoor hij lange tijd kan worden gebruikt. De lengte van deze kabel kan trouwens worden aangepast door de handvaten te verplaatsen. In de reviews zien we dat hij de maximum score kreeg van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: doordat je hem met SmartRope kunt verbinden worden alle prestaties tijdens je trainingen geregistreerd.

Oplaadbaar: het springtouw kan met een USB-kabel worden opgeladen gedurende 2 uur waarna je hem 45 uur kunt gebruiken.

Gewicht: hij heeft een gewicht van 250 g waardoor je hem voor elke soort training kunt aanwenden.

Verstelbaar: de lengte van de kabel kan door middel van de verstelbare handvatten worden aangepast.

 

Nadelen: 

Het prijskaartje: we merken dat dit springtouw duur is waardoor hij minder toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nike Fundamental Speed Rope springtouw unisex met verstelbare handgrepen

 

Nike heeft een ruim aanbod aan sportuitrusting voor elke sportdiscipline. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor alles wat te maken heeft met sport. 

Het Nike springtouw kan in lengte worden aangepast door de handvatten te verplaatsen met een inbussleutel. Daarnaast hebben de basishandvatten een lengte van 23 cm waarmee ze heel goed hanteerbaar zijn. Dankzij hun speciale vorm zullen ze trouwens niet snel uit je handen glippen. 

Bovendien heeft dit springtouw een zwarte kabel die gemaakt is uit duurzaam polypropyleen waardoor hij slijtvast is. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: dit springtouw is een basisuitvoering zodat je hem gemakkelijk voor elke training kunt gebruiken.

Materiaal: hij is gemaakt uit hoogwaardig polypropyleen waardoor hij duurzaam en slijtvast is. 

Instelbare lengte: het springtouw kan in lengte worden versteld door de handvatten los te maken met een inbussleutel.

Handvatten: de handgrepen hebben een speciale vorm waardoor ze stevig en goed in de hand liggen. Ze hebben een lengte van 23 cm.

 

Nadelen:

Flexibiliteit: een klant merkt op dat het een tijdje duurt voordat het touw de goede vorm aanneemt. Door het polypropyleen is hij minder flexibel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Avento Springtouw Basic Slim Grip

 

Het springtouw van Avento heeft de laagste prijs in onze selectie waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is en kan worden gebruikt voor verschillende disciplines waaronder conditie-, coördinatie- en krachttrainingen.

Het lichte gewicht van 140 g laat je toe om hem te gebruiken als hoofdonderdeel van je work-out of tijdens de warming-up. Het springtouw heeft een totale lengte van 3,05 m die eenvoudig kan worden aangepast door middel van een koordstopper.

Bovendien heeft hij voorgevormde fijne handgrepen die een heel licht gewicht hebben waardoor ze comfortabel in de hand liggen. Dit springtouw is verkrijgbaar in fluo roze, fel blauw en in het zwart zodat je er eentje kunt uitkiezen die bij je sportoutfit past. We merken in de reviews dat de klanten zeer tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: hij kan voor kracht-, conditie- en coördinatietraining worden gebruikt.

Gewicht: het basisspringtouw heeft een licht gewicht van 140 g zodat hij bij de warming-up of bij de hoofdtraining kan worden aangewend .

Handgrepen: de smalle handgrepen zijn voorgevormd en zijn licht van gewicht waardoor ze heel goed hanteerbaar zijn.

Aanpasbaar: het touw heeft een lengte van 3,05 m dat je gemakkelijk kunt aanpassen met de koordstopper.

 

Nadelen: 

Smalle grip: we stellen ons de vraag of de smalle grip voor mannen ook comfortabel is omdat hun handen toch meestal wat groter zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Jobber Ropes Springtouw kinderen Meest verkocht Multicolor

 

Het springtouw voor kinderen van Jobber Ropes is niet echt een aanbieding, maar je krijgt wel een goedkope prijs als je meerdere stuks aankoopt. Het multicolor springtouw heeft alle kleuren van de regenboog die mooi in elkaar overlopen.

Bovendien heeft het springtouw een standaardlengte van 230 cm die je heel eenvoudig kunt inkorten door het schroefje in de kabel los te draaien. Je knipt vervolgens het touw een stukje korter en draait alles gewoon terug vast.

Daarnaast zijn de handvaten voorzien van een metalen mechaniek waardoor het touw soepel en snel kan ronddraaien. Dit springtouw is echter niet geschikt voor intensieve trainingen omdat het minder bestand is tegen slijtage. In de reviews zien we dat dit mooie kinderspringtouw een heel goede beoordeling kreeg. 

 

Voordelen:

Multicolor: het springtouw heeft alle regenboogkleuren die mooi in elkaar overlopen zodat ze een mooi geheel vormen. 

Gebruiksgemak: de lengte van 230 cm kan heel eenvoudig worden aangepast door de schroefjes in het touw los te draaien, vervolgens een stukje af te knippen om dan de alles terug vast te draaien.

Beweegbaarheid: de metalen mechaniek op de handvaten zorgt ervoor dat het touw snel en soepel kan bewegen.

De prijs: dit springtouw krijgt een interessante prijs wanneer je meerdere stuks gaat aankopen.

 

Nadelen:

Kwaliteit: dit product is echt bedoeld voor kinderen om te spelen. De kwaliteit laat niet toe om hem intensief te gebruiken tijdens trainingen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Springtouw Kaytan Sports Boksen Krachttraining Fitness Springtouw voor beginners 

 

Het Kaytan Sports springtouw voor boks- en krachttrainingen is ideaal om beginners op weg te helpen. Daarnaast kan hij ook goed worden gebruikt tijdens fitnesstrainingen omdat hij vrij licht is.

De handvatten met schuimrubber zijn heel comfortabel om vast te houden. Bovendien zijn ze voorzien van kogellagers waardoor je heel snel kunt springen zodat zowel je conditie, je kracht en coördinatie worden getraind.

Het springtouw heeft trouwens een totale lengte van 250 cm en weegt slechts 155 g zodat je hem makkelijk in je sporttas en op vakantie kunt meenemen. In de reviews zien we dat de klanten een gemiddelde tevredenheid tonen over deze springtouw.

 

Voordelen:

Functioneel: hij kan worden gebruikt voor fitnesstrainingen, boks- en krachttrainingen om de conditie, coördinatie en kracht te verbeteren.

Hanteerbaarheid: de handvatten hebben een laag in schuimrubber waardoor ze heel comfortabel aanvoelen. De kogellagers zorgen ervoor dat het touw snel kan ronddraaien.

Formaat: hij heeft een lengte van 250 cm en een licht gewicht van 155 g zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen.

Duurzaam: het touw is gemaakt uit hoogwaardige kunststof waardoor hij lang kan worden gebruikt zonder dat hij slijtageplekken vertoont.

 

Nadelen: 

Aanpasbaarheid: we kunnen niet terugvinden of het mogelijk is om de lengte van het touw aan te passen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Springtouwen Koopgids

 

Het is een goede aanbeveling om een springtouw te gebruiken om zowel aan je conditie, kracht en coördinatie te werken. Er is echter een groot verschil tussen de verschillende soorten springtouwen. Niet alleen het materiaal en het gewicht zijn van belang, er is ook de lengte die je moet indachtig zijn bij de aankoop van een springtouw. We geven je trouwens graag de raad om de verschillende producten te vergelijken voor je een beslissing neemt. Bekijk ook even de koopjeshoek met interessante aanbiedingen.

Wat is een springtouw en waarvoor wordt het gebruikt

Als kind zijn we bijna allemaal wel met het springtouw  in aanraking gekomen als populair speeltje om alleen of samen met vriendjes het beste van jezelf te geven. Tegenwoordig vind je nu ook in elke fitnesszaal verschillende soorten springtouwen terug om je op te warmen voor een training of om te gebruiken als hoofdbestanddeel bij krachttrainingen. De naam verklaart eigenlijk al zelf waarvoor een springtouw wordt gebruikt.

Touwspringen is een zeer intensieve sport waarbij vele spieren in je lichaam worden gebruikt. Tegelijk werk je ook aan de conditie en aan je coördinatie, want telkens wanneer het touw de grond raakt moet je springen. Door de intense manier van bewegen wordt touwspringen vaak aan het trainingsschema van atleten toegevoegd. Niet enkel de beenspieren worden opgebouwd, maar ook de armspieren en buikspieren krijgen het stevig te verduren.

 

De verschillende soorten

Touwspringen is eigenlijk een sport op zich waarbij verschillende disciplines worden gehanteerd. Daardoor kun je ook diverse soorten springtouwen terugvinden die door hun gewicht, souplesse en beweeglijkheid voor een specifiek onderdeel kunnen worden gebruikt. Zo zijn er springtouwen die in de ritmische gymnastiek worden gebruikt en die aan een internationale standaard moeten voldoen. Daarnaast is er de Speed Rope die meestal gemaakt is uit pvc dat heel elastisch is. Hij wordt gebruikt bij fitnesstrainingen omdat het weinig moeite kost om het touw te bewegen waardoor het ideaal is tijdens de opwarming.

De Speed Rope heeft holle handvatten waarin kogellagers zitten die ervoor zorgen dat het touw met een hoge snelheid kan worden rondgedraaid. De Beaded Ropes bestaat dan weer uit rolletjes of schakels die in elkaar passen met een schroefdraad. Hierdoor is deze variant veel zwaarder en beweegt hij langzamer, maar hij is wel veel gemakkelijker te beheersen. Hij wordt vaak gebruikt tijdens optredens en shows omdat hij telkens een knallend geluid maakt wanneer het springtouw de grond raakt.

 

Het materiaal en het gewicht

Het klassieke springtouw van weleer bestond meestal uit een geweven of gevlochten henneptouw. Tegenwoordig worden de springtouwen gemaakt uit leer, pvc, rubber, katoen, kunststof of staal. Deze laatste kun je terugvinden met of zonder coating. Het gebruikte materiaal zal zowel het gewicht als de duurzaamheid van het springtouw bepalen. Hij is namelijk erg vatbaar voor slijtage omdat bij elke ronddraaiende beweging het touw de vloer zal raken.

Springtouwen uit plastic hebben een heel licht gewicht, maar zijn bij intensief gebruik vrij onderhevig aan slijtplekken. De betere springtouwen hebben een roestvrijstalen kabel waardoor deze bijna onverwoestbaar zijn. Het gewicht van het springtouw zal bovendien bepalend zijn voor de intensiteit van de training omdat je meer spieren nodig hebt. Verzwaarde springtouwen worden trouwens enkel verzwaard in de handvaten waardoor je meer kracht nodig hebt uit de arm-, borst- en rugspieren. Hoe zwaarder het springtouw, hoe intensiever de work-out.

De lengte

De meeste springtouwen worden verkocht met een standaardlengte van 3 meter. De lengte van een springtouw wordt best individueel aangepast om de trainingen optimaal te kunnen uitvoeren. Een te kort springtouw is helemaal niet handig en een te lang springtouw zal je ook niet echt vooruit helpen. Zorg altijd voor een maximale lengte en zeker wanneer je groot bent van gestalte. Neem steeds de juiste maat op voor je een springtouw gaat aankopen of inkorten.

Je kunt de ideale lengte berekenen door te meten vanop de grond tot onder de oksel. Gevorderde sporters gebruiken een touw dat tot aan de navel of de ribben reikt. Voor beginners kun je best meten tot op de schouders omdat je het springtouw wel kunt inkorten maar niet verlengen. Een makkelijk trucje om de beste lengte te bepalen is door met je voeten op het middelpunt van het touw te gaan staan. Vervolgens trek je de handvatten omhoog om de lengte te bepalen. De handgrepen kunnen meestal gemakkelijk worden losgeschroefd om de lengte van het touw aan te passen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe lang moet een springtouw zijn en hoe kun je hem inkorten?

De lengte van je springtouw is afhankelijk van hoe groot je gestalte is. Je kunt dit heel gemakkelijk weten door met beide voeten op het middelpunt van het touw te gaan staan. Vervolgens neem je de uiteinden beet en trekt ze omhoog naast je lichaam. Wanneer je het touw kunt optrekken tot op borsthoogte, dan heeft je springtouw de goede lengte. Je kunt ook gewoon de lengte van onder de oksel tot op de grond meten en dit vermenigvuldigen maal twee. De uitkomst is de ideale lengte voor je springtouw.

De meeste touwen hebben een lengte van 3 meter zodat je hem naar eigen wens kunt inkorten. Dit doe je gewoon door beide handvaten naar borsthoogte te brengen. Vervolgens kun je de handvaten één voor één losdraaien om ze daarna op de juiste hoogte terug vast te zetten. Het touwoverschot kun je dan gewoon afknippen.

 Q2: Waarvoor is een springtouw goed?

Een springtouw wordt gebruikt tijdens work-outs. Door touwspringen aan je trainingsschema toe te voegen worden heel wat spieren getraind. Daarnaast is het de ideale manier om fit te blijven wanneer je niet naar de sportschool kunt. Touwtjespringen zorgt niet alleen voor sterke spieren, je blijft in topconditie, traint je uithoudingsvermogen en bovendien zul je meer calorieën verbranden dan wanneer je zou gaan joggen, spinnen of bij aerobics. Springtouwen worden ook gebruikt tijdens bokstrainingen en voor crossfit.

 

Q3: Welk springtouw werkt het best voor crossfit?

Bij het kiezen van het beste springtouw voor crossfit moet je enkele zaken in gedachte gehouden. Een springtouw met handgrepen die een licht gewicht hebben is beter omdat je minder snel een brandend gevoel in je onderarmen en handen krijgt. Bovendien kies je best voor een touw met verstelbare handgrepen om de lengte aan te passen of om het touw te vervangen.

Aluminium handgrepen geven je trouwens de meeste grip ook wanneer je zweet. Een stalen kabel die bloot is of die een pvc-coating heeft is een stuk sneller dan een lederen of pvc speed rope, hij is wel minder duurzaam.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES