5 beste Stoelfietsen Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste stoelfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een stoelfiets is het perfecte bewegingstoestel als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt waardoor je maar bitter weinig beweging krijgt. Daarnaast is een stoelfiets een goede bewegingstrainer voor senioren of wanneer je moet revalideren na een operatie. We hebben voor jou 3 toestellen uitgezocht die ons de moeite waard leken om eens nader te bekijken. Zo zie je dat de Tunturi Cardio Fit M30 Minibike een inklapbare stoelfiets is die bovendien over een LCD scherm beschikt. Daarnaast merk je dat de DeskShaper stoelfiets een pedaaltrainer is die tot een klein pakket kan worden opgevouwen om gemakkelijk op te bergen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste stoelfietsen (Reviews) van 2024

 

Wanneer je meer wilt bewegen maar je hebt geen tijd of je bent minder mobiel omdat je na een operatie moet revalideren, dan is de stoelfiets jouw trainingsmaatje bij uitstek. Zoek je een bewegingstrainer die niet te veel plaats inneemt of ga je meteen voor een elektrische stoelfiets. We hebben voor jou 5 toestellen uitgezocht met de hulp en het advies van kinesisten en fitness trainers. Neem de tijd om alles eens te bekijken en kies er vervolgens de beste stoelfiets uit die jou het meest geschikt lijkt om te voldoen aan jouw behoeften.

 

1. Tunturi Cardio Fit M30 Minibike stoelfiets inklapbaar met lcd-scherm

 

Tunturi wordt genoemd als het beste merk wanneer het aankomt op de ontwikkeling van fitnessapparatuur voor thuis. Ze bieden een ruim assortiment producten aan om in je eigen omgeving yoga of pilates te beoefenen. Daarnaast hebben ze ook roeitrainers, hometrainers, crosstrainers, loopbanden en krachttraining apparatuur voor de fitness liefhebbers.

De Cardio Fit M 30 is een compacte bewegingstrainer die kan worden gebruikt om zowel de armen als de benen te trainen. Hij kan handmatig worden ingesteld zodat senioren die het wat moeilijk hebben met de nieuwste technische snufjes, hem zonder probleem zelf kunnen afstellen. Hij meet 46 x 38 x 30,5 cm en weegt slechts 4,5 kg zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Hij neemt bovendien heel weinig opbergruimte in.

Het toestel heeft een LCD monitor waarop je de tijd, de afgelegde afstand en de verbrande calorieën kunt aflezen. Deze monitor werkt op 2 AA batterijen die hier niet worden bijgeleverd. Het maximale gebruikersgewicht voor deze bewegingstrainer is trouwens 110 kg. In de reviews zien we dat de meningen over dit apparaat nogal verdeeld zijn.

 

Voordelen:

Formaat: door zijn compacte afmetingen van 46 x 38 x 30,5 cm en zijn lichte gewicht van 4,5 kg kan hij gemakkelijk worden opgepakt om te verplaatsen. Hij heeft bovendien weinig opbergruimte nodig.

LCD monitor: op het LCD scherm kun je goed de tijd, de afstand en de verbruikte calorieën aflezen.

Handmatig: de weerstand kan handmatig worden afgesteld waardoor ook oudere mensen geen probleem hebben om hem te regelen.

Revalidatie: deze stoelfiets is ideaal om te gebruiken na een knieoperatie omdat je hem op een heel lichte weerstand kunt instellen.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: enkele klanten zijn niet tevreden over de kwaliteit omdat ze verwachten dat deze stoelfiets hetzelfde effect zal hebben als een hometrainer, wat niet het geval is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. DeskShaper stoelfiets pedaaltrainer fietstrainer met display hometrainer met weerstand

 

De stoelfiets van Deskshaper is een inklapbaar model waardoor hij met zijn afmetingen van 37 x 29 x 17 cm heel weinig plaats inneemt wanneer je hem wilt opbergen. Hij weegt bovendien maar 2,9 kg zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen of meenemen om bijvoorbeeld senioren te helpen bij hun dagelijkse bewegingsoefeningen.

Bovendien kan de weerstand van dit toestel eenvoudig worden aangepast door middel van een draaiknop. Daarnaast heeft de stoelfiets een kleine computer die het aantal omwentelingen, de verbruikte calorieën en de tijd bijhoudt. Door dagelijks een half uurtje gebruik te maken van dit toestel heb je de nodige beweging om je fit en gezond te voelen.

De fietstrainer heeft bovendien ook antislip pedalen met comfortbanden waardoor je goed stevig in de pedalen vast zit en je niet speciaal sportschoenen met aantrekken. Ook hier merken we op de dat de meningen in de reviews erg verdeeld zijn. Voor de ene persoon is het een toptoestel, voor de andere voldoet het niet aan de verwachtingen.

 

Voordelen:

Lichtgewicht: de fietstrainer weegt slecht 2,9 kg waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen en/of meenemen.

Computer: de kleine computer houdt het aantal verbrande calorieën bij, het aantal omwentelingen en de tijd.

Weerstand: de weerstand kan eenvoudig worden aangepast door middel van een draaiknop.

Trappers: de fietstrainer heeft antislip pedalen met comfortbanden waardoor je niet speciaal sportschoenen moet aantrekken om een stevige grip te hebben.

 

Nadelen: 

Niet gebruiksvriendelijk: enkele klanten maken de opmerking dat het onmogelijk is om het toestel te gebruiken wanneer je aan je bureau of aan een tafel zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Virtufit V2 opvouwbare stoelfiets met computer ideaal voor revalidatie

 

Virtufit is het populairste merk voor fitnessapparatuur in de lage landen dat trouwens wordt ontworpen door Nederlandse designers. De opvouwbare stoelfiets V2 heeft een formaat van 40,5 x 49,5 x 27 cm en weegt amper 3 kg. Het handige toestel kan gemakkelijk worden weggestopt wanneer je klaar bent met je training en hij is daarnaast ook bijzonder licht om te verplaatsen en/of mee te nemen.

Deze bewegingstrainer kan worden gebruikt om de armen en de benen te trainen waardoor hij heel geschikt is voor revalidatie na een schouder- of knieoperatie. Bovendien is hij een goed alternatief voor de dagelijkse beweging wanneer je even wat minder tijd hebt. De weerstand kan worden ingesteld met een draaiknop waardoor je bij de hoogste stand bijna hetzelfde effect bekomt als op een hometrainer.

Daarnaast heeft deze stoelfiets ook een computer waarop je de tijd, het aantal omwentelingen per minuut en de calorieverbranding kunt aflezen. Je kunt zelfs heel gemakkelijk een beoogd doel kiezen en dit op de computer instellen. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. Hij wordt dan ook door verschillende klanten sterk aangeraden.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de stoelfiets van Virtufit kan worden gebruikt voor de armen en de benen tijdens de revalidatie na een operatie of als vaste trainingsmaatje voor je dagelijkse bewegingen.

Opvouwbaar: hij heeft een formaat van 40,5 x 49,5 x 27 cm en hij kan na je training eenvoudig worden ingeklapt waardoor hij niet veel opbergruimte inneemt.

Lichtgewicht: door zijn lichte gewicht van slechts 3 kg kun je hem gemakkelijk meenemen om mensen te helpen bij hun revalidatie of bij de dagelijkse bewegingstraining met senioren. 

Computer: de computer houdt bij wat het aantal omwentelingen zijn per minuut, de verbrande calorieën en de tijd. Je kunt zelfs vooraf gekozen doelen ingeven die je dagelijks wil bereiken.

 

Nadelen:

Weerstand: twee klanten hebben problemen met de knop om de weerstand in te stellen. Hij zou niet werken en/of verspringt tijdens het trainen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Aqulia stoelfiets met display fietstrainer inklapbaar trappers met fixatieband

 

Aqulia is een verdeler van kwaliteitsvolle hulpmiddelen voor mensen op leeftijd en/of voor personen die hulpbehoevend zijn. Deze stoelfiets meet 45 x 40 x 28 cm en kan worden opgevouwen tot een pakketje van 28 x 40 x 17 cm waardoor hij gemakkelijk onder een bed kan worden geschoven of in de kast kan worden geplaatst. Deze stoelfiets heeft trouwens de laagste prijs in onze top 5.

Deze bewegingstrainer is ideaal om de armen en de benen te trainen bij het dagelijks bewegingsmoment of om te revalideren na een operatie. Dit toestel weegt bovendien maar 3 kg waardoor je hem gemakkelijk kunt verplaatsen om bijvoorbeeld te trainen wanneer je aan tafel een werkje doet of als je in de sofa zit om een boekje te lezen.

De fietstrainer heeft trappers met een fixatieband waardoor je voeten zeker niet kunnen wegschuiven en je moet hierdoor ook geen speciaal schoeisel aantrekken. Daarnaast heeft hij een display waarop de calorieverbranding, de tijdweergave en het aantal omwentelingen te zien is. In de reviews zien we tevreden klanten die dit toestel 4 van de 5 sterren geven.

 

Voordelen:

Gespecialiseerde verdeler: deze stoelfiets wordt verdeeld door een retailer die gespecialiseerd is in hulpmiddelen voor senioren en mensen die hulpbehoevend zijn.

Veelzijdig: het apparaat kan worden gebruikt om zowel de armen als de benen te trainen. Daarnaast is hij ook te gebruiken tijdens de revalidatie na een operatie.

Opvouwbaar: de stoel fiets kan worden opgevouwen waardoor hij makkelijk onder het bed of ergens anders kan worden opgeborgen.

De prijs: deze stoelfiets is een aanbieding die een goedkope prijs krijgt bij aankoop van meerdere stuks waardoor hij heel interessant is voor een groepsaankoop. 

 

Nadelen:

Computer: een klant heeft wat problemen met de computer die niet goed zou werken wanneer de fiets in de laagste weerstand staat ingesteld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bewegingstrainer hometrainer voor senioren fietstrainer revalidatie bewegingstrainer 

 

Deze stoelfiets voor ouderen is de ideale trainingsbuddy voor mensen die het al wat moeilijker hebben om dagelijks hun stukje te wandelen of om deel te nemen aan de bewegingstherapie voor senioren. Door op regelmatige basis te trainen blijven de spieren stevig en heb je een goede bloedcirculatie waardoor je fit en gezond blijft.

De stoelfiets bestaat uit een stalen frame met pedalen om de benen te trainen en met handgrepen voor de armen. Hij kan gemakkelijk voor een stoel worden geplaatst waardoor je toch enigszins comfortabel kunt zitten. De bewegingstrainer beschikt bovendien over een LCD scherm waarop alle trainingsgegevens worden weergegeven.

Daarnaast kan de weerstand van de stoelfiets traploos worden ingesteld zodat hij voor elk trainingsniveau de juiste tegendruk zal bieden. De handgrepen kunnen trouwens in 6 verschillende stappen worden ingesteld. Er zijn voor deze bewegingstrainer nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Senioren: deze bewegingstrainer is specifiek bedoeld voor een zachte training voor senioren om hun dagelijks bewegingsmoment comfortabel te laten verlopen.

Gebruikte materialen: het frame is een stalen constructie met pedalen en handgrepen om zowel de armen als de benen te trainen.

Gebruiksvriendelijk: wanneer je de bewegingstrainer voor een gewone stoel plaatst heb je meteen de juiste hoogte en het meeste comfort om je oefeningen uit te voeren.

Weerstand: de weerstand kan traploos worden ingesteld en de handgrepen kunnen in 6 verschillende standen worden gezet.

 

Nadelen: 

Het prijskaartje: deze bewegingstrainer is nogal prijzig. Er zijn nog geen reviews omdat we vermoeden dat deze stoelfiets meer wordt aangekocht door rusthuizen die over een groter budget beschikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Stoelfietsen Koopgids

 

Met een stoelfiets kun je trainen op diverse plaatsen op momenten dat je echt niet aan bewegen toe komt. In het ruime assortiment zul je wel merken dat er meerdere types zijn die elk hun specifieke kwaliteiten en extra functies hebben. Neem de tijd om alles eens te vergelijken alvorens een beslissing te nemen. De aanbevelingen van fysiotherapeuten en kinesisten kunnen je alvast goed op weg helpen. Sommige verdelers hebben zelfs soms aanbiedingen die interessant kunnen zijn bij een groepsaankoop.

Wat is een stoelfiets en waarvoor wordt hij gebruikt

Een stoelfiets kun je je eigenlijk best voorstellen als een soort compacte hometrainer. Het is een klein, licht en handig bewegingstoestel waarmee je de beenspieren in conditie kunt houden. Je kunt een stoelfiets gebruiken wanneer je aan je bureau zit om te werken of als je in de sofa zit om tv te kijken. Kortom, je kunt gewoon verder doen waarmee je bezig bent terwijl je ook traint. De stoelfiets wordt ook desktrainer, pedaaltrainer, tafelfiets of trapfiets genoemd.

Een stoelfiets bestaat uit een frame met mechaniek waaraan 2 trappers zijn bevestigd. Het bewegingstoestel kan niet alleen worden gebruikt om de beenspieren te trainen, hij wordt ook ingezet bij personen die moeten revalideren na een operatie of tijdens een lange periode van bedrust. Daarnaast zijn er toestellen die ook kunnen worden gebruikt om de armspieren te verstevigen. Je zet het apparaat gewoon op tafel en je kunt van start.

 

De verschillende soorten stoelfietsen en hoe hij wordt gebruikt

Er zijn niet echt verschillende types bij de stoelfiets. Je kunt enkel kiezen uit modellen die al dan niet kunnen worden opgevouwen en die gewoon werken door de trap of duwbeweging van de armen of de benen. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor een elektrische bewegingstrainer die eigenlijk niet meer is dan een gewone stoelfiets met elektronische display die trouwens werkt op batterijen.

Het gebruik van een stoelfiets of bewegingstrainer is vrij eenvoudig te noemen. Je plaatst het apparaat op de grond voor een stoel of voor de bank en je begint met fietsen. Sommige stoelfietsen kunnen ook worden gebruikt vanuit een liggende positie. Eigenlijk kun je een stoelfiets zo een beetje overal in huis gebruiken. Wanneer je hem buiten op het gazon plaatst kun je meteen ook van de zon genieten terwijl je aan het trainen bent.

 

De weerstand van de stoelfiets

Net als bij een hometrainer kan bij de stoelfiets de weerstand worden ingesteld. Dit kan meestal door middel van een draaiknop die je kunt aanspannen en lossen om meer of minder weerstand te hebben. Wanneer je in een revalidatieperiode zit of je hebt al een respectabele leeftijd en je wilt toch in beweging blijven, dan kun je beter de weerstand op de laagste stand zetten. Wanneer je het toestel gewoon gebruikt om de beenspieren te trainen terwijl je bijvoorbeeld aan het werk bent, dan kun je de weerstand langzaam opdrijven.

Er wordt aangeraden om een stoelfiets gedurende 30 min per dag aan een rustig tempo te gebruiken. Je zult al snel het resultaat merken waardoor je je fitter voelt en meer kracht en energie hebt. Het is trouwens belangrijk om rustig op te bouwen om je lichaam de tijd te geven om de conditie op peil te brengen. Wanneer je te enthousiast van start gaat zouden de spieren overbelast kunnen raken met blessures tot gevolg.

Waar kan een stoelfiets worden gebruikt

Zoals al eerder vermeld kan dit veelzijdige apparaat eigenlijk overal worden gebruikt. De voornaamste toepassing zijn voor het gebruik bij de fysiotherapeut. Hier wordt hij ingezet bij de revalidatietrajecten na een operatie van de schouder, knie of heup en voor oudere personen die nog slecht uit de voeten kunnen. Bovendien is hij het perfecte toestel voor mensen met een loopbeperking om toch de beenspieren te blijven trainen.

Daarnaast kan hij ook thuis worden gebruikt als fitnessapparaat. Doordat je gewoon je dagelijkse bezigheden (zittend) kunt blijven uitvoeren zul je sneller geneigd zijn om je training te doen en in beweging te zijn. Op het werk kun je hem gemakkelijk onder je bureau plaatsen. Daarom wordt hij ook vaak desktrainer of deskshaper genoemd. Niemand zal raar opkijken als je je werk blijft doen terwijl je ook aan je conditie werkt. Een goede bloeddoorstroming zorgt immers voor meer energie, concentratie en zorgt ervoor dat je beter gaat presteren.

 

De extra functies en de aandachtspunten

Tegenwoordig beschikken bijna alle stoelfietsen over een LCD scherm waarop het aantal trapbewegingen, de tijd en het verbruikte aantal calorieën worden weergeven. Daarnaast zijn er bewegingstrainers die een computer hebben waarin je de trainingen kunt opslaan om later met elkaar te vergelijken. Er zijn ook computers waarbij je kunt doelen vooropstellen die je wil bereiken binnen een bepaalde periode. 

Eén van de belangrijkste aspecten bij de stoelfiets zijn de trappers. Je kijkt beter uit voor een apparaat dat antislip pedalen heeft. Wanneer de trappers ook nog comfortbanden hebben kun je helemaal veilig het toestel gebruiken zonder dat je van schoenen moet wisselen. Bekijk ook even of de onderkant van de fietsstoel wel antislip heeft zodat hij niet wegschuift op een gladde ondergrond.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES