5 Beste Telescopen Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Telescopen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijke telescoop kan in verschillende sectoren en situaties handig van pas komen. Zo kan een telescoop niet alleen een grote functie hebben bij medisch onderzoek maar kan hij ook gebruikt worden om bijvoorbeeld naar de sterren en planeten te kijken. Om het voor jou net allemaal iets makkelijker te maken, zijn we alvast even op zoek gegaan naar de 3 beste hedendaagse telescopen. Zo is onder andere gebleken dat je met de National Geographic 20-60×60 telescoop een degelijk en multifunctioneel apparaat in huis haalt. Je kunt er overdag dieren mee spotten en ’s nachts mee naar de sterren kijken. Daartegenover staat de Starmars Telescoop – 375x Vergroting die geleverd wordt inclusief statief en draagtas. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Telescopen (Reviews) van 2024

 

Als de woorden Bresser en Dobson een belletje doen rinkelen bij jou dan weet je zeker waar dit artikel over gaat. Deze keer hebben we verschillende telescopen vergeleken om de beste telescoop te vinden. Als je graag naar de sterren kijkt en ervan droomt om astroloog te worden dan is het zeker handig om zo’n toestel aan te schaffen. Ontdek het universum met één van onze topproducten.

 

1. Bresser National Geographic Spottingscope 20-60×60

 

Deze Telescoop van National Geographic is ideaal voor een breed gamma aan toepassingen. Gebruik hem in het bos of het veld om dieren mee te spotten maar kijk er ook mee naar de sterren tijdens een wolkenloze nacht. Het toestel wordt geleverd met een drieweg statief om de telescoop op te plaatsen.

Het grootste voordeel van dit product is de goede prijs- en kwaliteitverhouding. Je moet even wennen aan de kijker maar daarna is het eenvoudig om te gebruiken. Je kunt er goed vogels mee spotten in de natuur en het is ook geschikt voor kinderen.

Het beeld blijft scherp tot 50 meter, zelfs bij weinig verlichting. Tot op honderd meter heb je ook nog altijd een goed beeld. Het statief is van stevig materiaal maar je kunt de telescoop natuurlijk ook gebruiken zonder statief.

Indien je op zoek bent naar een leuk geschenkje voor je partner of misschien wel voor je kinderen dan hoef je zeker deze telescoop van National Geographic eens te bekijken. Het lijkt wel één van de populairste toestellen te zijn. Dit kan misschien verklaard worden door het feit dat heel wat personen dit als het beste merk beschouwen.

 

Voordelen

Breed gamma: met deze telescoop kun je niet alleen naar de sterren kijken. Je kunt het apparaat ook gebruiken om gewoon overdag dieren te spotten bijvoorbeeld.

Statief: bij de aankoop van deze leuke telescoop krijg je er bovendien ook nog een drieweg statief bij. Op die manier kun je de telescoop iets hoger plaatsen.

Prijs-kwaliteitverhouding: de meerderheid van de kopers is ervan overtuigd dat dit product over een correcte prijs-kwaliteitverhouding beschikt.

 

Nadelen

Aankoopprijs: de kopers hebben helemaal geen klachten. Toch is het altijd mogelijk dat potentiële klanten de prijs als een struikelblok zien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Starmars Telescoop – 375x Vergroting – Sterrenkijker Volwassenen / Gevorderden – Inclusief Statief en Draagtas – 50080

 

Of je met de Starmars ook meteen voor één van de goedkope telescopen uit het rijtje kiest dan wel voor het apparaat met de laagste prijs; valt nog even af te wachten. Toch lijkt hij net – net zoals de bekende Bresser telescoop of telescoop van Hubble – tot de favorieten te behoren getuige de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. Wil je dus graag een nieuwe sterrenkijker aankopen, dan is dit apparaat van Starmars de moeite waard.

De telescoop wordt daarbij geleverd inclusief statief en stevige draagtas en is vooral ontworpen met het oog op volwassenen en/ of gevorderde sterrenkijkers. De combinatie van een innovatief statief, een eenvoudige installatie en een water + stofdicht design zorgen daarbij voor een heus paradepaardje binnen deze selectie. Daarbij komt ook nog eens dat de telescoop dag én nacht bruikbaar is en gezegend is met een 80mm lens alsook 375x vergroting.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt het statief 360º draaibaar alsook 180º kantelbaar waardoor het makkelijker wordt om objecten goed in beeld te brengen. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij de zogenaamde red dot projector, de geïntegreerde telefoonhouder, de 4 aparte lenzen en het in hoogte verstelbare statief. Misschien geen aanbieding maar zijn prijskaartje dubbel en dik waard.

 

Voordelen

Statief: het innovatieve statief blijkt niet alleen in hoogte verstelbaar maar is daarnaast ook nog eens 360º draaibaar én 180º kantelbaar zodoende alle objecten goed in beeld te kunnen brengen.

Set: het geheel wordt geleverd als een complete set bestaande uit een telescoop, innovatief statief, telefoonhouder en verschillende soorten lenzen wat het prijskaartje meer dan gerechtvaardigd maakt.

Vergroting: geniet jij ook zo van het sterren kijken en wil je graag een kwalitatieve telescoop kopen? Dan is de Starmars misschien wel hét meest geschikte model met een ruime vergroting van 375x.

 

Nadelen

Geen kinderen: houd er rekening mee dat de Starmars telescoop niet meteen bedoeld is voor kinderhandjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. EXPLR Starvision Telescoop – 500/80mm – Telefoon Adapter – Travel Bag (WIT)

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zul je onder meer ook deze EXPLR Starvision telescoop kunnen spotten, geleverd inclusief telefoon adapter en bijbehorende witte travel bag. De EXPLR lenzentelescoop steunt op het principe van een MPM montering en wordt beschouwd als een multifunctioneel all-round exemplaar dat niet alleen geschikt is voor planeetwaarnemingen maar tevens ook gebruikt wordt voor deep sky, maanwaarnemingen en zonnewaarnemingen.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij het in hoogte verstelbare statief en de 20-150x vergroting. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij verder aangevuld met dank aan tal van extra’s zoals de telefoonhouder, het accessoirebakje, de finderscope functie en de slow motion besturing.

Een blik op de online reviews toont meteen aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit wat meteen tot uiting komt in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. Kortom, de moeite waard indien je op zoek bent naar een origineel en leuk geschenk voor je partner.

 

Voordelen

Verpakkingsinhoud: de telescoop wordt jou aangeboden als een volwaardige set bestaande uit een statief, een telescoopbuis, een 45º omkeerlens, een 10mm oculair, een 25mm oculair, een finderscope, een barlow lens, een accessoirebakje, een witte draagtas en een instructieve handleiding.

Telefoonadapter: het apparaat is eveneens uitgerust met een universele smartphone adapter zodoende de meest geweldige foto’s te schieten.

Statief: de hoogte van het statief kan zonder problemen worden versteld binnen een bereik van 60 tot 105 cm.

Vergroting: de combinatie van de 2 oculairs en de krachtige 3x Barlow lens zorgt voor een unieke vergroting van 20 tot 150x.

 

Nadelen

Prijskaartje: hoewel de prijs bijzonder goed meevalt, zou het voor sommige klanten alsnog als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bluemay Telescoop – Travel Bag – Draadloze Camera – Sterrenkijker-Telefoon Adapter

 

De Bluemay telescoop wordt beschouwd als een volwaardige spiegeltelescoop die gekenmerkt wordt door een equatoriale montering en een brandpuntafstand van 400 mm. Net zoals sommige andere toppertjes binnen deze reeks, kies je ook met dit apparaat voor een allround telescoop die niet alleen geschikt is voor maanwaarnemingen maar tevens ook gebruikt wordt voor deep sky, zonnewaarnemingen en planeetwaarnemingen.

Je geniet daarbij een ruime vergroting van 15 tot 150x die bereikt wordt dankzij de combinatie van de 3x Barlow lens en de 2 bijbehorende oculairs. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een in hoogte verstelbaar statief, een praktische installatie, een draadloze afstandsbediening en diverse bijkomende accessoires. En dit alles ook nog eens tegen een vriendelijk en toegankelijk prijskaartje.

We stellen vast dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de meegeleverde afstandsbediening, de aangeboden kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Niet te verwonderen dus dat deze telescoop beloond wordt met een mooie maximale score van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen

Draadloos: de telescoop wordt aangevuld met een universele smartphone adapter én een bijbehorende geheel draadloze camera afstandsbediening.

Statief: het statief blijkt in hoogte verstelbaar binnen een bereik van 40 tot 120 cm wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Travel Bag: bij aankoop wordt onder meer een zogeheten travel bag aangeboden zodoende de telescoop makkelijk en veilig van punt A naar punt B te verplaatsen.

Vergroting: je geniet een ruime 15 tot 150x vergroting dankzij de combinatie van de 2 oculairs met de 3x Barlow lens.

 

Nadelen

Kinderen: of deze telescoop geschikt is voor kinderen, is jammer genoeg niet helemaal duidelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. National Geographic 114/500 Compact Telescoop Dobson

 

Deze compacte telescoop werd ontworpen door Bresser in samenwerking met National Geographic. Het apparaat heeft een opening van 144mm en vangt daardoor enorm veel licht op. Deze Dobson telescoop is dus perfect om minder heldere objecten zichtbaar te maken. Het toestel beschikt over een red dot finder om objecten makkelijker te vinden.

Planeten zijn goed te zien met deze telescoop en op de maan kun je zelfs de kraters zien. Met de meegeleverde software kun je te weten komen welke objecten je op welk moment goed kunt zien.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is een pluspunt voor de kopers en ze geven dus ook een goed advies. Het is een prima telescoop voor beginners. Volgens één gebruiker is de handleiding niet duidelijk genoeg.

Net zoals de eerste telescoop uit onze lijst, is ook het laatste toestel afkomstig van het bekende en populaire merk National Geographic. In tegenstelling tot sommige andere modellen is deze telescoop vrij compact. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om op te bergen of overal mee naartoe te nemen indien je dit wenst.

 

Voordelen

Spiegels: de spiegels hebben een doorsnede van ruim 144 mm en kunnen daardoor een grote hoeveelheid licht opvangen en opnieuw reflecteren.

Red dot finder: dankzij de red dot finder functie is het mogelijk om bepaalde objecten op een eenvoudige en snelle manier te lokaliseren.

Software: er wordt meteen ook heel wat software meegeleverd. Zo kun je onder andere ontdekken welke objecten je wanneer zult kunnen zien.

 

Nadelen

Handleiding: een enkele koper is van mening dat de handleiding niet zo duidelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Telescopen koopgids

 

Kijk je graag naar de sterren bij een heldere hemel of droom je ervan om zelf een nieuwe ster te ontdekken? Koop dan een telescoop om je kansen te vergroten zodat je de hemel op een betere manier kunt afspeuren. Enkele belangrijke factoren om op te letten bij het kopen van een telescoop zijn het doel, de vergroting, de diameter, de montering en de prijs. We bespreken deze punten in het volgende artikel om je te helpen bij je aankoop.

 

 

Het doel van de telescoop

We willen één ding al zeker duidelijk maken: de perfecte telescoop bestaat niet. Het hangt van persoon tot persoon af. Het niveau van de gebruiker is belangrijk bij de aanschaf van een telescoop en de manier van waarnemen.

Je kunt in de eerste plaats beslissen waarvoor je de telescoop wilt gebruiken. Als je de telefoon gewoon bij jou thuis wilt installeren om naar de sterren te kijken dan is elke telescoop goed genoeg. Als je een telescoop ook op andere plaatsen wilt gebruiken dan koop je beter een model die makkelijk is om te transporteren.

Eenmaal je meer inzicht hebt op het gebruik van de telescoop kun je een betere keuze maken wanneer je effectief een product gaat kopen.

 

De vergroting

De meeste mensen letten in de eerste plaats op de vergroting van een telescoop. Dit is echter de minst belangrijke eigenschap dus laat je niet vangen! Verkopers gebruiken dit meestal om hun product aan te prijzen door vergrotingen van x700 of meer te vermelden.

De vergroting van een telescoop is beperkt en een goede telescoop gebruikt meestal een vergroting die tussen x100 en x200 ligt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen minimale, optimale en maximale vergroting van een telescoop. Bij maximale vergroting kun je het object nog net scherp genoeg zien, als je kiest voor een hogere vergroting dan krijg je een wazig beeld.

Als je een te grote vergroting hebt dan vergroot je gewoon ook de atmosfeer. De atmosfeer van de aarde is altijd in beweging en dit zorgt voor een vertroebeling van het beeld. Hoe groter je dit ziet, hoe waziger het beeld zal zijn.

 

Diameter van de telescoop

Een telescoop werkt met een lens of een spiegel en het is beter om een product te kopen waarvan de diameter van de lens of spiegel zo groot mogelijk is. Dankzij de grotere diameter zul je meer licht verzamelen in de telescoop en zul je meer sterren en planeten kunnen waarnemen.

Dit heeft echter een groter effect als je de telescoop gebruik dicht bij een stad omdat je veel licht van rondom je kunt opvangen in de telescoop. Als je van plan bent om de telescoop in de woestijn te gebruiken maakt een grote diameter niet echt veel verschil. Denk er ook aan dat een grotere diameter ook zorgt voor een hogere prijs.

Een telescoop die een lens gebruikt zorgt voor een scherper beeld dan een telescoop met een spiegel maar de prijs van een lenzenkijker ligt ook hoger.

 

De montering

De montering of het statief is één van de belangrijkste punten van een telescoop. Als je beschikt over een goede montering dan zal je telescoop niet trillen en dit zorgt voor beter beeld. Stel je voor dat je een zware telescoop op een goedkoop statief zet en de telescoop begint te trillen. Als je deze trillingen 100 keer vergroot dan zul je niets kunnen waarnemen.

Een slechte montering kan er ook voor zorgen dat het richten van een telescoop lastiger wordt. Als je van plan bent om foto’s te nemen dan heb je zeker een goed statief nodig die stevig genoeg staat.

Voor het nemen van foto’s heb je ook een volgmotor nodig omdat de beelden bij het vergroten ook kunnen bewegen. Je kunt deze volgmotor eventueel op een later tijdstip monteren als je in het begin geen foto’s zult nemen.

 

Prijs van een telescoop

Een telescoop die een lens als objectief gebruikt is over het algemeen duurder dan een telescoop met een spiegel als objectief. Je kunt de prijzen van verschillende modellen vergelijken en de beste aanbieding voor jezelf kiezen.

Denk eraan dat een objectief met een grotere diameter meest ook iets duurder is maar dat je een beter zicht zult hebben op de hemel, vooral als je in een bewoond gebied woont.

Het is een aanbeveling om online een telescoop te bestellen want de prijs is meestal goedkoper. Vergeet wel niet om de verzendkosten daarbij op te tellen om tot de eindprijs te komen.

 

 

Bibliografie

Haletelescoop – Wikipedia

Bresser-Online (Folux) | Bresser telescoop

How do I build a telescope at home?

opticsandlab.com/gskyer-az70400-astronomy-telescope-kit-review/

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES