5 beste Transportfietsen Test van 2022

Laatste update: 19.01.22

 

Beste transportfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een transportfiets staat garant voor jarenlang fietsplezier. Deze alleskunner laveert je moeiteloos door het stadsverkeer maar is ook geschikt om langere afstanden af te leggen. Bovendien is een transportfiets steeds voorzien van een bagagedrager én een voordrager, waardoor je in de mogelijkheid verkeert om dubbel zoveel zware lasten te vervoeren. Ben jij op zoek naar zo een solide en stoere stadsfiets? We zetten de 3 best beoordeelde transportfietsen alvast een op een rijtje. De Tulp 4 transportfiets is alvast volledig rijklaar en de gebruikte onderdelen scoren kwalitatief zeer hoog, terwijl de Wheelerz uitgerust is met drie versnellingen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Transportfietsen Koopgids

 

Wij stellen vast dat meer en meer mensen  voor een transportfiets opteren wanneer ze overwegen om een nieuwe fiets aan te schaffen. Dat is niet verwonderlijk als je ziet dat de transportfiets op korte tijd veel aan populariteit gewonnen heeft. Wij raden je aan om niet onmiddellijk de eerste de beste transportfiets aan te kopen. Denk goed na waarvoor je de  transportfiets gaat gebruiken: ga je er boodschappen mee doen of moet hij enkel dienen om naar school of je werk te rijden? Het is een aanbeveling om rustig de tijd te nemen om de verschillende aanbiedingen te vergelijken.

Wat is een transportfiets en het gebruiksgemak

Een transportfiets is een stevige solide fiets met een stalen frame, die zowel voor- als achteraan is uitgerust met een bagagedrager. In de volksmond wordt hij ook wel ‘bakfiets’ genoemd omdat de bakker en de slager hun bakkersmanden op de voor- en achterdrager plaatsen. Met een transportfiets kun je dus dubbel zoveel goederen vervoeren. De meeste gebruikers plaatsen een krat of een rieten mand op de bagagedrager vooraan om het laden te vergemakkelijken. 

Het typische en robuuste uitzicht van deze fiets maakt hem erg geliefd bij de fervente stadsfietser.  Het is als het ware bijna een hype. Alhoewel hij initieel bedoeld was om lasten te vervoeren is een transportfiets tevens ook geschikt om lange afstanden af te leggen. Vandaar zijn bijnaam ‘alleskunner’. Met een transportfiets heb je een goede reden om je auto aan de kant te laten staan als je boodschappen moet doen: je kent geen parkeerproblemen en je kan veel meenemen. Hij is ook erg geschikt voor school- woon- en werkverkeer.                            

 

Bediening, kenmerken, opties en functiemogelijkheden

Transportfietsen zijn moderne uitvoeringen van traditionele modellen. De typische, moderne transportfiets is kleiner en lichter dan de oorspronkelijke modellen. De transportfiets blinkt vooral uit in zijn stevigheid en zijn robuustheid.  Een typisch kenmerk van de transportfiets is de voordrager, waar je een rieten mand of een krat kunt op plaatsen, en de stevige dubbele standaard.                          

De gebruikte onderdelen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Afhankelijk van het merk heeft een transportfiets 1 tot wel 7 versnellingen. De meeste transportfietsen zijn zowel in heren- als dames uitvoering te verkrijgen. Geen van de geteste modellen heeft een vering.

Je kunt kiezen voor een klassieke ketting aangedreven transportfiets die je moet voort trappen of een elektrisch aangedreven uitvoering. Er zijn transportfietsen die zijn uitgerust met een handrem en een terugtraprem of met gewone remmen zowel voor- als achteraan. De fietsverlichting is al dan niet aan het stuur bedienbaar. De meeste transportfietsen worden rijklaar afgeleverd zodat je enkel nog de stuur- en zadelhoogte moet af te stellen.

 

Hoe bereken je de juiste framemaat voor je transportfiets

Om echt comfortabel te kunnen fietsen is het van groot belang dat je een fiets aanschaft met de juiste framemaat. Niet alleen voor het gebruiksgemak maar ook omdat je met je voeten makkelijk aan de grond moet kunnen komen bij een noodstop. 

Wil je je framemaat zelf berekenen? Het is erg eenvoudig: neem een rolmaat, zet je voeten 15 cm uit elkaar en meet de afstand van de vloer tot het kruis. Vermenigvuldig de uitkomst met 0.65 en het resultaat is de ideale framemaat. Elke framemaat komt overeen met een bepaalde lichaamslengte. Als je bijvoorbeeld een framemaat hebt van 61 cm dan ben je tussen de 181 en 192 cm groot.

De wielmaat of inchmaat is ook van belang. Voor die berekening ervan moet je twee parameters inbrengen: je framemaat en je lichaamslengte. In een gestandaardiseerde tabel kun je dan je ideale wielmaat aflezen. De juiste wielmaat voor heren is 28 inch en voor dames 26 inch. Bij kinderen is de wielmaat afhankelijk van hun lichaamslengte versus hun leeftijd en kan variëren tussen de 12 en de 24 inch. Vanaf de leeftijd van 10 – 12 jaar heeft een kind  inchmaat 26 of 28 en moet het zijn keuze maken binnen het fietsen assortiment voor volwassenen.

Design en prijskaartje

Het design van een transportfiets is uniek en duidelijk herkenbaar. De prijs is afhankelijk van het al of niet elektrisch aangedreven zijn van de fiets en van de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Het prijsverschil zit tevens in het feit of de fiets 100% rijklaar is of niet omdat je bij sommige merken een aantal onderdelen nog zelf moet installeren. Je kiest dus zelf hoeveel geld je bereid bent om te investeren in een degelijke transportfiets.

Bedenk wat zoal je wensen zijn en waarvoor je de fiets wenst te gebruiken. Ben je van plan om de transportfiets dagelijks te gebruiken of zo nu en dan eens een keertje? Ook dat kan invloed hebben op het budget dat je uiteindelijk wilt en kunt spenderen. En indien er toch twijfel mocht zijn tussen 2 of meerdere fietsen, dan kun je er altijd nog even de bijbehorende online reviews op nalezen. Veel succes!

 

5 beste transportfietsen (Reviews) van 2022

 

Ben je al enige tijd op zoek naar de beste transportfiets maar kun je maar geen keuze maken? Het gamma is dan ook bijzonder uitgebreid wat voor heel wat keuzestress kan zorgen. Om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben we alvast 5 topproducten geselecteerd. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en bedenk wat je zelf belangrijk vindt. Sommigen kiezen voor kwaliteit terwijl anderen ook heel wat belang hechten aan design. Bij twijfel zijn de online reviews en het advies van klanten een goed hulpmiddel.

 

 

1. Tulp 4 Transportfiets Heren 61 cm Lichaamslengte 183-194 cm

 

Tulpfiets levert al decennia lang stevige Nederlandse stadsfietsen af en mag zich veruit de populairste verdeler noemen. De Tulp 4 van het merk Tulpfietsen wordt algemeen beschouwd als de beste transportfiets die men momenteel in de aanbieding heeft.

Het verzinkt hi-ten stalen frame (61 cm) is gepoedercoat en garandeert een lange levensduur.            De gebruikte onderdelen zijn stuk voor stuk van A-kwaliteit wat garant voor jarenlang zorgeloos fietsplezier. Ondanks dat deze fiets slechts 1 versnelling heeft, kan je er moeiteloos mee door het stadsverkeer laveren.

Deze robuuste fiets voor heren, die ook voor dames te verkrijgen is, is voorzien van een transportrek voor- en achteraan dat geschikt is om goederen te vervoeren. De transportfiets wordt 100% rijklaar afgeleverd. Het enige wat je nog moet doen is de zadel- en stuurhoogte op de juiste hoogte afstellen. Uit reviews van kopers blijkt dat deze transportfiets tot de absolute top behoort. De Tulp transportfiets beantwoordt volledig aan de verwachtingen en is een gebruiksvriendelijke, fijne stadsfiets.

 

Voordelen:

Aflevering: deze transportfiets wordt 100% rijklaar afgeleverd. Je hoeft enkel nog de zadel- en stuurpen hoogte af te stellen.

Kwaliteit: zowel het frame als de gebruikte onderdelen zijn van hoge kwaliteit en staan garant voor jarenlang zorgeloos fietsplezier.

Uitrusting: de transportfiets is uitgerust met een bagagedrager voor- en achteraan zodat je extra veel goederen kan vervoeren. Er is ook veel aandacht besteed aan het design.

Prijs: de prijs staat volledig in verhouding tot de geleverde kwaliteit. Je betaalt iets meer maar je krijgt er jarenlang zorgeloos rijplezier voor in de plaats.

 

Nadelen:

Versnellingen en vering: deze transportfiets heeft slechts 1 versnelling en geen vering.

Gewicht: deze transportfiets weegt 20 kg en bijgevolg dus niet licht hanteerbaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Wheelerz Transportfiets 28 inch

 

De Wheelerz transportfiets voor volwassenen van het merk Wheelerz Antec is een stevige en solide stadsfiets met een licht en strak aluminium frame. Hij is voorzien van een stevige terugtraprem. De fiets kan geparkeerd worden op een robuuste dubbele poot standaard.

De Wheelerz heeft 3 Shimano Nexus versnellingen en is uitgerust met LED verlichting zowel voor- als achteraan en een  stevig Shimano stuurslot. Deze 20 kilo zware kanjer is uitgerust met 28 inch banden die aangedreven worden door een ketting. De V-brake rem vooraan en de terugtraprem achteraan zorgen er voor dat u snel tot stilstand komt indien nodig.

Klanten zijn positief over deze transportfiets die volledig aan hun verwachtingen voldoet. De fiets is handig in gebruik en kwalitatief goed. Iemand stelt zich de vraag of de afwerking niet wat beter had gekund en of de slordige afwerking geen effect zal hebben op de levensduur van de fiets.

 

Voordelen:

Prijs: deze unieke transportfiets wordt aangeboden aan een aantrekkelijke prijs die volledig in overeenstemming is met de geboden kwaliteit.

Uitrusting: voor meer gebruiksgemak is dit rijwiel uitgerust met 3 versnellingen en LED verlichting voor- en achteraan.

Robuustheid: de fiets heeft een stevig en solide aluminium frame en de gebruikte onderdelen zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit.

 

Nadelen:

Afwerking: de afwerking van de fiets kan beter want hij  is nogal slordig afgewerkt. Waarbij je je de vraag kan stellen of dit een effect zal hebben op de levensduur van de fiets.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Transportfiets damesfiets 28 inch/54 cm 1SP

 

De transportfiets die verdeeld wordt door het merk Alfa spitst zich volledig toe op de vrouwelijke doelgroep. De fiets heeft een stalen frame dat uitermate geschikt is om zware lasten te vervoeren zowel op de bagagedrager als op de voordrager.

De fiets is uitgerust met een Rollerbrake rem vooraan en een terugtraprem achteraan. Voor- en achteraan is er LED verlichting voorzien en stevige standaard voorkomt dat een beladen fiets zal omvallen. Het is dé ideale transportfiets voor woon- en werkverkeer of om naar school te rijden.  De fiets is zeker ook geschikt om langere fietstochten te maken.

Uit het advies van klanten blijkt dat deze transportfiets een echte aanrader is, rekening houdend met zijn goedkope prijs en zijn mogelijkheden. Deze stevige fiets staat garant voor uren rijcomfort. Als nadeel wordt er aangehaald dat je de fiets zelf in elkaar moet zetten en dat het instructieboekje en de handleiding helaas ontbreken.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de fiets is uitgerust met een transportdrager vooraan en achteraan wat hem uitermate geschikt maakt om veel en zware lasten te vervoeren. Hij doet het goed in het stadsverkeer en presteert tevens goed over langere afstanden.

Prijs: deze fiets wordt aangeboden aan een aantrekkelijke en lage prijs. De prijs-kwaliteitverhouding is goed.

Uitrusting: de fiets heeft een stalen frame en er werden kwalitatief goede onderdelen gebruikt.

 

Nadelen:

Montage: de fiets is niet rijklaar en moet je zelf in elkaar steken. Jammer dat er geen handleiding of instructie boekje meegeleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Rivel Riviera elektrische transportfiets Nexus

 

De elektrische transportfiets van het merk Rivel is een buitenbeentje in de wereld van de transportfietsen. Uitgerust met 7 versnellingen en een fiets motor van 481 W kan deze transportfiets letterlijk en figuurlijk bergen verzetten. Met een volle accu heeft men een actieradius van 80 km.  Deze transportfiets is uitgerust met een stevige voordrager en een bagagedrager achteraan waar ook de accu zich bevindt. De Shimano remmen zijn kwalitatief hoogstaand en volledig onderhoudsvrij. De verlichting achteraan is stuur bediend.

Deze sterke e-bike is zeer betrouwbaar en onderhoudsarm. De gesloten kettingkast beschermt tegen vuil en vocht en bevordert de langere levensduur van de fietsketting. Het bijgeleverde ringslot voor een insteekkabel of – ketting zorgt ervoor dat uw rijwiel tegen diefstal beschermd is.

Het prijskaartje van een elektrische transportfiets ligt uiteraard veel hoger dan dat van een gewone transportfiets. De prijs is echter te verantwoorden gezien de mogelijkheden en de correcte verhouding prijs- kwaliteit.

 

Voordelen:

Elektrisch gestuurd: met deze transportfiets kan je opteren voor elektrische aandrijving wanneer je de trapfunctie even wil stopzetten. De actieradius bedraagt niet minder dan 80 km.

Uitrusting: deze stevige e-bike gebruikt onderdelen van hoge kwaliteit en is bijgevolg erg betrouwbaar en onderhoudsarm. De fiets wordt geleverd met een voor- en achterdrager. De uitrusting verzekert optimaal gebruiksgemak.

Motor: krachtige motor met een actieradius van 80 km.

 

Nadelen:

Prijs: voor een elektrische transportfiets zal je uiteraard dieper in je buidel moeten tasten. De prijs is echter wel verantwoord rekening houdend met de gebruikte materialen en het gebruikscomfort.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cortina u4 Mini 26 inch 2022 jongens

 

Het merk Cortina en Gazelle worden meestal in een adem genoemd wanneer we het hebben over zorgeloos rijplezier.  Unaniem worden beide beschouwd als het beste merk wanneer het over fietsen gaat. Beiden hebben zich een jarenlange ijzersterke reputatie opgebouwd.Cortina lanceert een mooie en stevige transportfiets voor jongens.

Het onverwoestbare stalen frame  van 26 inch kan tegen een stootje en garandeert een lange levensduur. De Cortina jongensfiets is uitgerust met drie versnellingen en wordt aangedreven door een ketting. De fiets is 20 kg zwaar en heeft geen vering. Remmen vooraan zijn niet voorzien, je kan enkel de terugtraprem gebruiken. 

Om diefstal tegen te gaan is deze fiets uitgerust met een Axa Ren slot zodat je met een gerust gevoel je rijwiel ergens kan parkeren.Spijtig genoeg zijn er nog geen reviews of klanten adviezen online beschikbaar van deze transportfiets voor jongens. Uitgebreide technische informatie kan je terugvinden op de Cortina webpagina.

 

Voordelen:

Uitrusting: deze jongensfiets  kan echt wel tegen een stootje met zijn onverwoestbaar stalen frame. Uitgerust met drie versnellingen en een terugtraprem verzekert hij urenlang comfortabel rijplezier. De gebruikte onderdelen zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit. Een stevig fietsslot kan je voor diefstal behoeden.

Merk: het merk Cortina heeft door de jaren heen zijn degelijkheid en betrouwbaarheid al bewezen. Zij behoren tot de marktleiders wat de fietsindustrie in Nederland betreft.

Gebruiksgemak: de pasvorm is goed en de fiets is ondanks zijn gewicht makkelijk hanteerbaar. De dragers voor- en achteraan maken dat hij niet moet onderdoen voor zijn volwassener broer.

 

Nadelen:

Prijs:  de prijs moet niet onderdoen voor een transportfiets voor volwassen. Gezien de kwalitatieve uitvoering is de prijs wel te verantwoorden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES