5 beste Transportfietsen Test van 2023

Laatste update: 02.02.23

 

Beste transportfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een transportfiets staat garant voor jarenlang fietsplezier. Deze alleskunner laveert je niet alleen moeiteloos door het stadsverkeer maar is ook geschikt om langere afstanden af te leggen. Bovendien is een transportfiets steeds voorzien van een bagagedrager én een voordrager, waardoor het mogelijk wordt om dubbel zoveel zware lasten te vervoeren. Ben jij op zoek naar een dergelijke solide en stoere stadsfiets? We zetten de 3 best beoordeelde transportfietsen alvast even op een rijtje. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Kinderfiets Popal Daily Dutch Basic die gekenmerkt wordt een aluminium frame en 26 inch wielen. Daartegenover staat de Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets; een transportfiets met een framemaat van 57 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste transportfietsen (Reviews) van 2023

 

Ben je al enige tijd op zoek naar de beste transportfiets maar kun je maar geen keuze maken? Het gamma is dan ook bijzonder uitgebreid wat voor heel wat keuzestress kan zorgen. Om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben we alvast 5 topproducten geselecteerd. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en bedenk wat je zelf belangrijk vindt. Sommigen kiezen voor kwaliteit terwijl anderen ook heel wat belang hechten aan design. Bij twijfel zijn de online reviews en het advies van klanten een goed hulpmiddel.

 

 

1. Kinderfiets Popal Daily Dutch Basic 26” Petrol – Popal Daily transportfiets

 

Net zoals de bekende Gazelle transportfiets behoort ook dit exemplaar van Popal – afkomstig uit de Popal Daily reeks – tot de populairste toppertjes. Dit lijkt alvast te worden bevestigd door de positieve online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard dus om deze transportfiets voor kinderen en/ of dames eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de Popal Daily Dutch Basic+ gekenmerkt door een stevig doch lichtgewicht aluminium frame van 46 cm met bijbehorende 26 inch wielen en een prachtige neutrale petrol kleur. Net zoals de meeste andere transportfietsen wordt ook dit model aangedreven door de ketting waarbij je eveneens kunt steunen op 3 geïntegreerde versnellingsmogelijkheden. 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo is deze transportfiets eveneens uitgerust met een betrouwbare terugtraprem achter in combinatie met een V-brake remsysteem voor. Het lage frame garandeert een makkelijke opstap en maakt de fiets niet alleen geschikt voor dames maar ook voor kinderen. 

 

Voordelen:

Remsysteem: de transportfiets is voorzien van 2 betrouwbare remsystemen betreffende een V-brake voor en een terugtraprem achter.

Wielmaat: zijn unieke frame-uitvoering wordt verder aangevuld met een stel stevige 26 inch wielen.

Frame: de fiets is uitgerust met een stevig aluminium frame van 46 cm en kent een vrij lage instap.

Doelgroep: ben je op zoek naar een dames transportfiets die tevens ook door kinderen/ tieners zou kunnen worden gebruikt, dan is dit model van Popal een goede aanbeveling.

 

Nadelen:

Niet elektrisch: ben je op zoek naar een transportfiets voor heren of een elektrische transportfiets, dan is dit model niet de allerbeste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets – Transportfiets – 57 cm

 

Door te kiezen voor de Daily Dutch Basic+ kies je gelijk voor een degelijke transportfiets voor dames, jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Popal. De fiets – overigens afgewerkt in een prachtige blauwe kleur – wordt gekenmerkt door een stevig stalen frame van 57 cm in combinatie met een stel degelijke 28 inch grote wielen. Dit alles resulteert dan ook in een maximaal gewicht van 20 kg wat de fiets aangenaam maakt in gebruik.

Maar dat is natuurlijk lang niet alles. Zo wordt de transportfiets aangedreven door de ketting en geniet je daarbij de mogelijkheid om te schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen. Het plaatje wordt verder aangevuld met een praktische V-brake handrem vooraan in combinatie met een terugtraprem achteraan die elk op hun beurt bijdragen aan de veiligheid.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, vindt één koper het stuur in het begin toch wel wat wennen. Zodoende kreeg het product alsnog een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren toegekend.

 

Voordelen:

Frame: het typerende low frame van 57 cm werd voornamelijk uit duurzaam en stevig staal vervaardigd en vervolgens in een prachtig blauw jasje gegoten.

Wielmaat: de wielen kennen een standaard maat van 28 inch en bieden eveneens toegang op een oneffen wegdek.

Remsysteem: de transportfiets voor dames maakt gebruik van de combinatie van een V-brake remsysteem en een terugtraprem.

 

Nadelen:

Stuur: volgens één koper was het typerende stuur in het begin best wel wat wennen.

Prijskaartje: we durven stellen dat de prijs – overigens hoger in vergelijking met het vorige product – best wel een struikelblok zou kunnen zijn/ worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Transportfiets damesfiets 28 inch/54 cm 1SP

 

De transportfiets die verdeeld wordt door het merk Alfa spitst zich volledig toe op de vrouwelijke doelgroep. De fiets heeft een stalen frame dat uitermate geschikt is om zware lasten te vervoeren zowel op de bagagedrager als op de voordrager.

De fiets is uitgerust met een Rollerbrake rem vooraan en een terugtraprem achteraan. Voor- en achteraan is er LED verlichting voorzien en stevige standaard voorkomt dat een beladen fiets zal omvallen. Het is dé ideale transportfiets voor woon- en werkverkeer of om naar school te rijden.  De fiets is zeker ook geschikt om langere fietstochten te maken.

Uit het advies van klanten blijkt dat deze transportfiets een echte aanrader is, rekening houdend met zijn goedkope prijs en zijn mogelijkheden. Deze stevige fiets staat garant voor uren rijcomfort. Als nadeel wordt er aangehaald dat je de fiets zelf in elkaar moet zetten en dat het instructieboekje en de handleiding helaas ontbreken.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de fiets is uitgerust met een transportdrager vooraan en achteraan wat hem uitermate geschikt maakt om veel en zware lasten te vervoeren. Hij doet het goed in het stadsverkeer en presteert tevens goed over langere afstanden.

Prijs: deze fiets wordt aangeboden aan een aantrekkelijke en lage prijs. De prijs-kwaliteitverhouding is goed.

Uitrusting: de fiets heeft een stalen frame en er werden kwalitatief goede onderdelen gebruikt.

 

Nadelen:

Montage: de fiets is niet rijklaar en moet je zelf in elkaar steken. Jammer dat er geen handleiding of instructie boekje meegeleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nogan Vintage N3 – Transportfiets – Damesfiets – 28 inch / 57 cm – 3 versnellingen – Oslo Groen

 

Ben je bewust op zoek naar een transportfiets met een unieke vintage look? Dan is de Vintage N3 van Nogan het bekijken alvast meer dan waard. Hoewel deze fiets in een prachtige Oslo groene kleur wordt aangeboden, blijkt hij in nog diverse andere designs voorhanden waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is.

De Nogan transportfiets – ook wel omschreven als duurzame stadsfiets – is gezegend met een stalen frame van 57 cm en voorzien van een stel kwalitatieve 28 inch wielen. Net zoals de meeste andere toppertjes binnen dit segment, wordt ook deze fiets door de ketting aangedreven en vergezeld van maar liefst 3 versnellingen waartussen makkelijk kan geschakeld worden. Zowel voor als achter werd gekozen voor een krachtig doch bijzonder betrouwbaar V-brake remsysteem wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Slechts een enkele koper is minder tevreden daar hij de fiets als een bouwpakket geleverd kreeg.

 

Voordelen:

Frame: de Nogan N3 vintage transportfiets steunt op een stevige stalen frame van 57 cm in combinatie met 28 inch wielen.

Remsysteem: zowel voor als achter geniet je een krachtig doch bijzonder betrouwbaar V-brake remsysteem.

Versnellingen: je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen.

 

Nadelen:

Geen handleiding: volgens één koper zou de fiets als een bouwpakket geleverd worden zonder bijkomende handleiding.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Cortina U4 – D57 – R3 – Transportfiets – Framemaat: 50 cm – 3 Versnellingen

 

We sluiten het rijtje af met de Cortina transportfiets voor vrouwen die meteen in het oog springt vanwege zijn prachtige design in uniek “raspberry matt”. De bekende Cortina U4 kent hierbij een lichtgewicht doch stevig aluminium frame van 50 cm in combinatie met een stel degelijke 28 inch wielen. Net zoals de meeste andere transportfietsen wordt hij aangedreven door de ketting en biedt hij makkelijk 3 versnellingen aan.

Het plaatje wordt vervolledigd met een degelijke terugtraprem achteraan. Houd er wel rekening mee dat er vooraan geen remsysteem voorhanden is, wat misschien wel wat wennen kan zijn. Ben je overtuigd van dit model maar wens je liever een elektrische versie? Dan is de E-U4 van Cortina precies wat jij zoekt. Kortom, er is wel degelijk voor elk wat wils.

Hoewel de fiets heel wat positieve kenmerken weet aan te reiken, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje hier mogelijks een verklaring voor zou kunnen bieden.

 

Voordelen:

Frame: de Cortina U4 transportfiets wordt gekenmerkt door een low frame vervaardigd uit duurzaam aluminium en gekenmerkt door een framemaat van 50 cm.

Comfort: zijn comfort en gebruiksgemak worden aangedikt door het praktische  fietsenrekje voor- én achteraan. 

Versnellingen: de transportfiets garandeert maar liefst 3 versnellingen waartussen probleemloos kan worden geschakeld.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs in combinatie met het ontbreken van een remsysteem vooraan, zouden een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Transportfietsen Koopgids

 

Wij stellen vast dat meer en meer mensen  voor een transportfiets opteren wanneer ze overwegen om een nieuwe fiets aan te schaffen. Dat is niet verwonderlijk als je ziet dat de transportfiets op korte tijd veel aan populariteit gewonnen heeft. Wij raden je aan om niet onmiddellijk de eerste de beste transportfiets aan te kopen. Denk goed na waarvoor je de  transportfiets gaat gebruiken: ga je er boodschappen mee doen of moet hij enkel dienen om naar school of je werk te rijden? Het is een aanbeveling om rustig de tijd te nemen om de verschillende aanbiedingen te vergelijken.

Wat is een transportfiets en het gebruiksgemak

Een transportfiets is een stevige solide fiets met een stalen frame, die zowel voor- als achteraan is uitgerust met een bagagedrager. In de volksmond wordt hij ook wel ‘bakfiets’ genoemd omdat de bakker en de slager hun bakkersmanden op de voor- en achterdrager plaatsen. Met een transportfiets kun je dus dubbel zoveel goederen vervoeren. De meeste gebruikers plaatsen een krat of een rieten mand op de bagagedrager vooraan om het laden te vergemakkelijken. 

Het typische en robuuste uitzicht van deze fiets maakt hem erg geliefd bij de fervente stadsfietser.  Het is als het ware bijna een hype. Alhoewel hij initieel bedoeld was om lasten te vervoeren is een transportfiets tevens ook geschikt om lange afstanden af te leggen. Vandaar zijn bijnaam ‘alleskunner’. Met een transportfiets heb je een goede reden om je auto aan de kant te laten staan als je boodschappen moet doen: je kent geen parkeerproblemen en je kan veel meenemen. Hij is ook erg geschikt voor school- woon- en werkverkeer.                            

 

Bediening, kenmerken, opties en functiemogelijkheden

Transportfietsen zijn moderne uitvoeringen van traditionele modellen. De typische, moderne transportfiets is kleiner en lichter dan de oorspronkelijke modellen. De transportfiets blinkt vooral uit in zijn stevigheid en zijn robuustheid.  Een typisch kenmerk van de transportfiets is de voordrager, waar je een rieten mand of een krat kunt op plaatsen, en de stevige dubbele standaard.                          

De gebruikte onderdelen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Afhankelijk van het merk heeft een transportfiets 1 tot wel 7 versnellingen. De meeste transportfietsen zijn zowel in heren- als dames uitvoering te verkrijgen. Geen van de geteste modellen heeft een vering.

Je kunt kiezen voor een klassieke ketting aangedreven transportfiets die je moet voort trappen of een elektrisch aangedreven uitvoering. Er zijn transportfietsen die zijn uitgerust met een handrem en een terugtraprem of met gewone remmen zowel voor- als achteraan. De fietsverlichting is al dan niet aan het stuur bedienbaar. De meeste transportfietsen worden rijklaar afgeleverd zodat je enkel nog de stuur- en zadelhoogte moet af te stellen.

 

Hoe bereken je de juiste framemaat voor je transportfiets

Om echt comfortabel te kunnen fietsen is het van groot belang dat je een fiets aanschaft met de juiste framemaat. Niet alleen voor het gebruiksgemak maar ook omdat je met je voeten makkelijk aan de grond moet kunnen komen bij een noodstop. 

Wil je je framemaat zelf berekenen? Het is erg eenvoudig: neem een rolmaat, zet je voeten 15 cm uit elkaar en meet de afstand van de vloer tot het kruis. Vermenigvuldig de uitkomst met 0.65 en het resultaat is de ideale framemaat. Elke framemaat komt overeen met een bepaalde lichaamslengte. Als je bijvoorbeeld een framemaat hebt van 61 cm dan ben je tussen de 181 en 192 cm groot.

De wielmaat of inchmaat is ook van belang. Voor die berekening ervan moet je twee parameters inbrengen: je framemaat en je lichaamslengte. In een gestandaardiseerde tabel kun je dan je ideale wielmaat aflezen. De juiste wielmaat voor heren is 28 inch en voor dames 26 inch. Bij kinderen is de wielmaat afhankelijk van hun lichaamslengte versus hun leeftijd en kan variëren tussen de 12 en de 24 inch. Vanaf de leeftijd van 10 – 12 jaar heeft een kind  inchmaat 26 of 28 en moet het zijn keuze maken binnen het fietsen assortiment voor volwassenen.

Design en prijskaartje

Het design van een transportfiets is uniek en duidelijk herkenbaar. De prijs is afhankelijk van het al of niet elektrisch aangedreven zijn van de fiets en van de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Het prijsverschil zit tevens in het feit of de fiets 100% rijklaar is of niet omdat je bij sommige merken een aantal onderdelen nog zelf moet installeren. Je kiest dus zelf hoeveel geld je bereid bent om te investeren in een degelijke transportfiets.

Bedenk wat zoal je wensen zijn en waarvoor je de fiets wenst te gebruiken. Ben je van plan om de transportfiets dagelijks te gebruiken of zo nu en dan eens een keertje? Ook dat kan invloed hebben op het budget dat je uiteindelijk wilt en kunt spenderen. En indien er toch twijfel mocht zijn tussen 2 of meerdere fietsen, dan kun je er altijd nog even de bijbehorende online reviews op nalezen. Veel succes!

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES