5 Beste vismolens Test Van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Vismolens – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Shimano Baitrunner ST 6000 RB vismolen, kies je voor een compact en lichtgewicht apparaatje dat uitermate geschikt is om te vissen op karpers. Daarnaast is ook de Fox EOS 10000 Vrijloopmolen een schot in de roos. Vanwege z’n stevige ontwerp en langere lijncapaciteit blijkt hij uitermate geschikt om op karpers te vissen. In de tabel hieronder hebben we nog een derde product aan het rijtje toegevoegd om je op die manier iets meer keuze te bieden. En net zoals bij de andere producten hebben we ook hier de nodige voor- én/ of nadelen vermeld zodat het makkelijker wordt om de verschillende vismolens tegenover elkaar af te wegen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste vismolens (Reviews) van 2024

 

Kun je ervan genieten om met vrienden te gaan vissen? En maak je dan gebruik van een Shimano vishengel of kies je voor een andere bekend merk? En wat dan met het gebruik van een eventuele vismolen. Want ook daar zijn er heel wat mogelijkheden. Om de keuze tussen de beste vismolens voor jou makkelijker te maken, hebben we alvast enkele topproducten geselecteerd. We hebben hierbij evenals rekening gehouden met de online reviews en het advies van klanten. Neem rustig de tijd en wie weet spot je nog wel een vismolen aanbieding.

 

1. Shimano Baitrunner ST 6000 RB – Karpermolen – Slip achterop

 

Heb je al enige ervaring verworven in het vissen en wil je binnenkort ook op karpers jagen dan is dit unieke instapmodel van de bekende Shimano Baitrunner ST molenrange misschien wel wat voor jou. Beschikbaar in de maten 6000 en 10.000 en gekenmerkt door een relatief compacte en lichtgewicht uitvoering, blijkt deze Shimano vismolen een grote aanwinst voor elke fervente visser.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder blijkt het apparaatje met bijbehorende slip achterop tevens ook uitgerust met een duurzaam XT-7 molenhuis én rotor in combinatie met een uitgebalanceerde dubbele slinger. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met de befaamde shielded RVS kogellager én Shimano rollager die eveneens bijdragen aan een bijzonder krachtige en stabiele 4.6:1 overbrenging.

Nemen we een kijkje tussen de online reviews dan zien we tot op heden alleen maar positieve klantervaringen verschijnen gaande van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding tot een optimale gebruiksvriendelijkheid. Dat verklaart meteen zijn mooie gemiddelde eindscore van 5/5 sterren.

 

Voordelen

Doelgroep: de Shimano Baitrunner ST is voornamelijk ontwikkeld om op karpers te vissen.

Overbrenging: er wordt een stabiele en uiterst krachtige 4.6:1 overbrenging gegarandeerd dankzij de combinatie tussen de shielded RVS kogellager én de Shimano rollager.

Instapmodel: het betreft een instapmodel dat in 2 maten (6000 en 10.000) te verkrijgen is.

 

Nadelen

Enkel karpers: houd er rekening mee dat de vismolen specifiek bedoeld is om op karpers te vissen en bijgevolg niet geschikt voor gebruik eender waar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Fox EOS 10000 Vrijloopmolen Ratio 5.5:1

 

Tussen de goedkope vismolens zul je dit product van Fox EOS misschien niet meteen terugvinden. Toch blijken heel wat klanten overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit van deze vrijloopmolen. Dankzij de sterke en stevige behuizing in combinatie met een nauwkeurige slipafstelling, is deze vismolen een echte aanbeveling voor iedereen die op karpers vist.

Het maakt bovendien helemaal niet uit of je voor statisch karpervissen of stalkend karpervissen kiest; beide opties behoren tot de mogelijkheden. De uitgebalanceerde rotor wordt verder aangevuld met maar liefst 5 afzonderlijke kogellagers vervaardigd uit roestvrij staal. Het zwarte design inclusief matte coating zorgen voor een robuuste en moderne vismolen.

Ondanks de vele pluspunten blijkt één koper toch niet helemaal overtuigd te zijn van de vismolen. Zo valt het product veel zwaarder en groter uit dan men had verwacht. Houd hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee.

 

Voordelen

Materiaal: het grootste gedeelte van de vrijloopmolen blijkt vervaardigd te zijn uit duurzaam en stevig kunststof.

Spoel: de vrijloopmolen is uiteraard voorzien van een degelijke spoel die op zijn beurt is uitgerust met een dubbele slip aan de voor- én achterkant.

Gebruiksgemak: met behulp van deze vismolen is het mogelijk om zowel aan statisch alsook stalkend karpervissen te doen.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één koper had duidelijk iets hogere verwachtingen op het gebied van kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Werpmolen Mitchell MX6 2500FD // Lijncapaciteit: 200m – Gear ratio: 5.2:1

 

Net zoals de bekende Shimano vismolens behoort ook dit exemplaar van Mitchell tot de populairste toppertjes binnen deze selectie. De vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren, lijken dit alvast te bevestigen wat het meteen de moeite waard maakt om deze vismolen eens even onder de loep te nemen.

Zo kies je met de Mitchell MX6 Spinning 2500 FD voor een uitstekende werpmolen; een echte lichtgewicht allrounder die van alle markten thuis is. Gekenmerkt door een uit grafiet vervaardigde body én rotor en afgewerkt met een stel gesealde slipschijven, een aluminium slinger, een set traag oscillerende tandwielen en 10 corrosiewerende kogellagers uit RVS materiaal. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want zijn gebruiksgemak wordt verder aangesterkt dankzij een unieke lijncapaciteit van 200 meter, een gear ratio van 5.2:1 én een geïntegreerde slip voorop. Kortom, een toppertje en dit ook nog eens tegen een betaalbaar prijskaartje.

 

Voordelen

Tandwielen: de traag oscillerende tandwielen dragen niet alleen bij aan een verbeterde ligging van de werplijn maar tevens ook aan het minimaliseren van pruiken.

Spoel: de spoel van deze relatief kleine werpmolen is tevens ook geschikt om gevlochten lijnen direct op te spoelen.

Handig in gebruik: met de Mitchell MX6 Spinning 2500 FD kies je gelijk voor een echte allrounder; een lichtgewicht dat geschikt is voor gebruik met licht tot middelzwaar kunstaas en dus zijn dienst kan bewijzen tijdens match- én lichte feedervisserij.

 

Nadelen

Te klein: houd er rekening mee dat de werpmolen behoorlijk compact is en misschien dus net iets minder geschikt voor gebruik op karpers.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Sonik Sports Xtractor 5000 Karpermolen // Big pit molen – Karpervissen

 

In tegenstelling tot het vorige product, kies je met de Sonik Xtractor 5000 Carp voor een iets grotere én krachtigere werpmolen die wel degelijk geschikt is om te gaan karpervissen. Daarbij springen de Quick-click inklapbare handgreep én het Quick Torque slipsysteem – zodoende een optimale controle te waarborgen over de gehaakte vis – meteen in het oog.

Maar uiteraard is er nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo geniet je een – uit geanodiseerd aluminium vervaardigde – lange cast spoel die voorzien is van 2 verende lijnclips en een spoelcapaciteit levert van 0,30mm tot maar liefst 380 meter. Zijn gebruiksgemak wordt daarbij verder ondersteund dankzij de 4.4:1 ratio, de 6 geïntegreerde kogellagers en de ingebouwde slip vooraan. 

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het design van deze vismolen. Echter, zou het hogere prijskaartje voor sommigen misschien wel eens een struikelblok kunnen zijn.

 

Voordelen

Toepassingsveld: de hengel is uitermate geschikt voor gebruik in kleine of middelgrote karper wateren en zal de fervente karpervisser dus vast en zeker weten te overtuigen.

Materiaal: de vismolen is hoofdzakelijk uit duurzaam zwart geanodiseerd aluminium vervaardigd en telt 6 kogellagers.

Spoelcapaciteit: het apparaat biedt een ruime spoelcapaciteit gaande van amper 0,30 mm tot maar liefst 380 meter.

 

Nadelen

Enkel korte hengels: de Sonik Sports Xtractor 5000 Carp is vooral ontworpen voor gebruik op relatief korte hengels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bigpit Molen – Sonik VaderX 8000 RS Spod Carp Reel – incl gevlochten lijn

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Bigpit Molen inclusief bijbehorende gevlochten lijn, jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Sonik. Het apparaatje kent een totale afmeting van 16 x 11 x 16 cm aangevuld met een relatief laag gewicht van ongeveer 620 gram, wat het gebruiksgemak alvast ten goede komt.

De Sonik VaderX 8000 vismolen blijkt uitgerust met een stevige grafiet body inclusief rotor, een dubbele lijnclip met veer en handig “Quick-Torque” slipsysteem. Verder telt de vismolen maar liefst 6 hoogwaardige kogellagers en biedt hij een bijzonder hoge inhaalsnelheid van 4.4:1 aan waarbij er bij elke omwenteling maar liefst 1,1 meter lijn kan worden binnengehaald.

Deze unieke vismolen is dan ook uitermate geschikt voor het vissen op karpers en/ of spodden. Bekijken we even de online reviews, dan stellen we alleen maar positieve klantenreacties vast alsook een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen

Budgetvriendelijk: in vergelijking met heel wat andere vismolens, lijkt het prijskaartje van dit apparaat alvast hartstikke goed mee te vallen.

Uitvoering: de vismolen kent een totale afmeting van 16 x 11 x 16 cm aangevuld met een behoorlijk compact gewicht van zo’n 620 gram en bestaat uit maar liefst 6 hoogwaardige kogellagers. De set wordt jou aangeboden inclusief 200 meter 30LB gevlochten lijn.

Inhaalsnelheid: de ABS vismolen levert een hoge inhaalsnelheid van 4.1:1 wat overeenkomt met zo’n 1,1 meter per omwenteling.

 

Nadelen

Geen 4000: ben je op zoek naar een vismolen 4000 dan is dit exemplaar niet meteen de beste optie binnen deze reeks.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vismolens koopgids

 

Wat is een vismolen en welk nut biedt een dergelijk apparaatje? Zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van gebruikte materiaalsoorten en formaat en hoe uit zich dat? In de koopgids hieronder proberen we op deze en tal van andere prangende vragen een antwoord te bekomen. Neem de tijd om de gids even rustig te bekijken alvorens je de verschillende vismolens gaat vergelijken. Het is een aanbeveling om evenzeer rekening te houden met het advies van klanten en experts en eventueel uit te kijken voor aanbiedingen.


Het nut van een degelijke vismolen

Een vismolen kan beschouwd worden als een onderdeel van de werphengel bij het vissen, en misschien is het zelfs één van de belangrijkste instrumenten. Stel je voor dat je als visser een zware en/ of grote vis aan de haak hebt, die toch wel behoorlijk trekt, dan is het altijd een pluspunt indien de hengel van een vismolen is voorzien. Het zorgt ervoor dat je de lijn makkelijk kunt afgeven en terugnemen zonder dat deze breekt. De meeste vismolens zijn daarom ook voorzien van een slip, al dan niet voor en/ of achteraan.

Het is dus belangrijk om uit te kijken naar een kwalitatieve vismolen en zeker als fervent (sport)visser is het belangrijk om van een degelijke uitrusting te zijn voorzien. Toch willen wij jou niet aanraden om zomaar de eerste de beste vismolen aan te kopen. Zo zul je zien dat er toch heel wat onderscheid te vinden is het gebied van de slip, de gebruikte materialen en het formaat. Wij helpen jou dan ook graag verder.

 

Het formaat van de vismolen

De zoektocht naar de perfecte vismolen loopt niet altijd van een leien dakje en dat heeft vooral te maken met het sterk uitgebreide assortiment dat er vandaag de dag voor handen is. Zo zul je zien dat er tegenwoordig vismolens te vinden zijn in allerlei formaten, wat ook logisch is als je weet dat er diverse soorten visserij bestaat. Zo zal de sportvisser een ander type vismolen gebruiken in vergelijking met bijvoorbeeld de karpervisser.

Algemeen kunnen we stellen dat er, qua formaat een onderscheid kan gemaakt worden tussen heel kleine en bijzonder grote vismolens, variërend van 500 tot maar liefst 14000. Koop je dus een vismolen uit de 500/1000 serie aan, dan mag je er zeker van zijn dat je met een behoorlijk compacte vismolen huiswaarts keert. Dergelijk compacte vismolen biedt bijgevolg ook en mindere lijncapaciteit wat hem vooral geschikt maakt als dobber en voor kleine vissen.

Anderzijds behoort een vismolen uit de 14.000 serie dan weer tot de extreem grote molens die gekenmerkt worden door een ruime lijncapaciteit. Dergelijke molens zijn uiteraard geschikt voor roofvissen, karpers en witvissen. Kortom, het is belangrijk om rekening te houden met je doel en waarop je wilt gaan vissen. Op die manier kun je eenvoudig het formaat van de vismolen bepalen.

 

De gebruikte materiaalsoorten en de aanwezigheid van lagers.

Naast het formaat zul je zien dat er ook wel wat onderscheid mogelijk is op het gebied van gebruikte materialen. Zo zullen de meeste introductiemodellen voornamelijk uit kunststof of plastic zijn vervaardigd. Dergelijke materialen kunnen als bijzonder licht worden beschouwd en zijn bijgevolg geschikt voor de beginnende visser. Vismolens uit plastic of kunststof zijn bovendien ook vrij goedkoop in de aanschaf.

Ga je toch regelmatig gaan vissen en heb je ondertussen al heel wat ervaring vergaard, dan raden wij jou aan om uit te kijken naar een vismolen met een metalen behuizing. Houd daarbij ook rekening met het aantal lagers. Het is niet zo dat een vismolen met meer lagers ook een betere optie is. Het komt er vooral op neer waar deze lagers werden geplaatst en uit welke materialen deze zijn gemaakt. Let dus op dat er geen vuil of water tussen de verschillende lagers kan komen.


De spoel en de slip

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de spoel en de slip. Bij de keuze van de vismolen is het namelijk belangrijk om ook aandachtig te zin voor het formaat van de spoel. Algemeen kunnen we stellen dat een brede en diep spoel ook veel meer lijncapaciteit zal garanderen, wat dus altijd een pluspunt is. Uiteraard moet je hier ook weer stil staan bij welk type visserij je wilt gaan beoefenen. Met andere woorden; hoe ver wil je maximaal kunnen werpen en hoeveel lijncapaciteit heb je nodig.

Bij het uitwerpen en binnenhalen van de lijn, en dan al zeker wanneer er een grote en zware vis aanhangt, is het minstens even belangrijk dat de molen voorzien is van een slip. Deze kan voor en/ of achterop de molen worden geplaatst maar zal zich in de meeste gevallen toch wel vooraan bevinden. Dankzij de slip kan de lijn geleidelijk aan worden afgegeven en kun je verhinderen dat deze breekt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES