5 beste Vouwfietsen Test van 2024

Laatste update: 13.04.24

 

Beste vouwfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Vouwfiets – 20” Aluminium, kies je voor een degelijke lichtgewicht vouwfiets dat gekenmerkt wordt door een uit aluminium vervaardigd frame met snelsluiting en maar liefst 6 handige versnellingen. Daartegenover staat de Beixo crosstown electra zwart die dan weer meteen in het oog springt vanwege de elektrische ondersteuning en bijgevolg voorzien is van een ingebouwde motor en oplaadbare accu. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én/ of nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste vouwfietsen (Reviews) van 2024

 

Is de beste vouwfiets een aanbieding of betaal je toch wel wat meer voor kwaliteit en duurzaamheid? Kies je voor een standaard vouwfiets of toch beter één van de vele elektrische mogelijkheden? En welke merken behoren tot de top? Kortom, je hoort het al, er is heel wat aanbod en dit maakt het niet altijd makkelijk een keuze te maken. Bekijk daarom de 5 topproducten hieronder en neem het advies ter harte om ook de online reviews van klanten even door te nemen.

 

 

1. Vouwfiets – 20” Aluminium – Minerva Formula – Frame met Snelsluiting 6 Versnellingen

 

Wil je graag een (nieuwe) vouwfiets kopen en ben je daarbij op zoek naar een combinatie van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én betaalbaarheid? Dan is dit model van Minerva alvast een stap in de goede richting. Net zoals de bekende Dahon vouwfietsen en de vouwfiets van Brompton, behoort ook dit model tot de populairste – én goedkope – vouwfietsen wat het een meer dan uitstekende aanbeveling maakt.

De Minerva vouwfiets – gekenmerkt door een neutraal robuust ogend zwart design – wordt daarbij gekenmerkt door een uit aluminium vervaardigd frame van 30 cm met een stel bijbehorende 20 inch wielen wat het totale gewicht op ongeveer 15 kg brengt. Net zoals de meeste andere vouwfietsen, wordt ook dit model door middel van de ketting aangedreven in combinatie met de mogelijkheid om te schakelen tussen de 6 beschikbare versnellingen.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo geniet je zowel voor als achter een nauwkeurig en krachtig V-brake remsysteem, ben je verzekerd van opklapbare pedalen en wordt het comfort ondersteund dankzij het Selle Royale City trekkingszadel. Een blik op de online reviews toont tot op heden alleen maar tevreden klanten en een positieve eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen

Versnellingen: het Shimano versnellingssysteem levert de mogelijkheid om te schakelen tussen 6 beschikbare versnellingen.

Frame: de vouwfiets is voorzien van een 30 cm hoog frame met snelsluiting dat vervaardigd werd uit duurzaam aluminium en is afgewerkt in een mat zwart design.

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt dat je dit model misschien wel eens tussen de vouwfietsen op Marktplaats zou kunnen spotten of tussen de aanbiedingen.

 

Nadelen

Geen lange afstanden: het spreekt voor zich dat deze vouwfiets niet meteen geschikt is om lange afstanden mee te rijden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Beixo crosstown electra zwart // 16 inch Vouwfiets – 3 Versnellingen

 

Of je met de Beixo Crosstown electra ook meteen voor de vouwfiets met de laagste prijs kiest, valt ten zeerste te betwijfelen. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat hem dan ook de moeite waard maakt om toch maar even onder de loep te nemen.

Zo wordt deze elektrische vouwfiets in eerste instantie gekenmerkt door een bijzonder lichte én kleine uitvoering die het geheel net iets handzamer maken om overal mee naartoe te nemen. Net zoals het vorige toppertje werd het frame eveneens vervaardigd uit duurzaam aluminium en voorzien van een stel 16 inch banden wat de fiets geschikt maakt voor de middellange afstand. 

Dat het hier om een elektrische vouwfiets gaat, verklaart meteen ook het hogere prijskaartje in vergelijking tot de andere toppertjes binnen dit segment. Zo draagt de motor en de oplaadbare accu eveneens bij tot het uiteindelijke gebruiksgemak ervan dat verder wordt aangevuld dankzij de uitstekende riemaandrijving, het Cantilever remsysteem voor én achter, de 3 versnellingen, de telescopische stuurpen en de compacte spatborden. Kortom, een toppertje maar wel eentje tegen een bepaald prijskaartje.

 

Voordelen

Frame: het frame van de Beixo Crosstown Electra blijkt vervaardigd uit lichtgewicht doch bijzonder duurzaam aluminium.

Remsysteem: zowel voor als achter werd gekozen om te werken met het Cantilever remsysteem.

Handig in gebruik: zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij het comfortabele zadel, de lichte en uiterst compacte uitvoering, de eveneens compacte spatborden en de telescopische stuurpen.

 

Nadelen

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Popal F200-b Pro – Fiets – Unisex – Zwart – 20 Inch // Popal vouwfiets

 

De Popal F200-b Pro, afkomstig van het gelijknamige – en misschien wel beste – merk Popal, is voorzien van een stevig uit aluminium vervaardigd frame van 20 cm hoog in combinatie met een stel degelijke 20 inch wielen en bijhorende aluminium velgen. Aangevuld met een bijzonder beperkt gewicht van amper 14 kg, is deze vouwfiets dan ook een “match made in heaven” voor heel wat vrouwen.

De fiets wordt daarbij aangedreven door de ketting en is voorzien van 6 versnellingen alsook een krachtig V-brake remsysteem en dit zowel voor als achter. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een geïntegreerde bagagedrager, een stel snelbinders, een degelijk paar handremmen, een zijstandaard, een fietsbel en de nodige reflectoren. 

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten niet alleen tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit maar tevens ook over de kleur en de gebruiksvriendelijkheid. Bovendien wordt dit alles jou ook nog eens aangeboden tegen een aannemelijk prijskaartje.

 

Voordelen

Frame: de Popal F200-b Pro wordt gekenmerkt door een zogenaamd low frame met een hoogte van maximaal 20 cm dat geheel vervaardigd werd uit duurzaam aluminium.

Versnellingen: de fiets is uitgerust met de optie om te schakelen tussen 6 degelijke Shimano Nexus versnellingen.

Gebruiksgemak: daarnaast geniet je eveneens van een geïntegreerde standaard, handremmen, bagagedrager, snelbinders en de nodige reflectoren die bijdragen aan de veiligheid.

 

Nadelen

Geen voorrek: houd er rekening mee dat op het moment van aankoop, geen voorrekje wordt aangeboden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Wheelerz Vouwfiets – Fiets – 6 versnellingen – Antraciet – 20 Inch

 

Je zou daarnaast ook altijd nog kunnen kiezen voor de Wheelerz vouwfiets die – beschikbaar in 3 verschillende designs – gekenmerkt wordt door een aluminium frame van 30 cm in combinatie met een stel degelijke 20 inch wielen. Opgevouwen kun je de fiets herleiden tot een compacte afmeting van amper 36 bij 67 cm wat het geheel makkelijk maakt om overal mee naartoe te nemen.

De unisex vouwfiets is uitgerust met een in hoogte verstelbare stuur- én zadelpen en maakt het mogelijk om probleemloos tussen de 6 beschikbare Shimano Tourney versnellingen te schakelen. Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een V-brake remsysteem voor én achter, een bagagedrager en een geïntegreerde fietsbel.

Ook hier reageren de meeste klanten bijzonder tevreden over hun aankoop wat leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 4,4 sterren. Slechts een enkele koper maakt melding van beschadiging bij levering.

 

Voordelen

Kleur: de vouwfiets wordt gekenmerkt door een prachtige stijlvolle antraciet kleur maar blijkt daarnaast nog in 2 andere neutrale designs voorhanden.

Frame: het frame kent een hoogte van maximaal 30 cm en werd vervaardigd uit duurzaam aluminium materiaal.

Dichtvouwen: eenmaal volledig in elkaar geklapt, wordt de totale afmeting herleid naar 36 bij 67 cm wat het net iets makkelijker maakt om de fiets overal mee naartoe te nemen.

 

Nadelen

Beschadigingen: volgens één koper werd de fiets met beschadigingen geleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Xiaomi Mi QiCycle Folding Electric Bike Black

 

Ben je specifiek op zoek naar een elektrische vouwfiets, dan zul je wel beseffen dat het prijskaartje een pak hoger zal liggen. Dit exemplaar wordt jou aangeboden door het bekende merk Xiaomi en maakt deel uit van de Xiaomi Mi serie. De zwarte kleur toont heel sportief, stoer en robuust.

Deze fiets wordt gekenmerkt door een aluminium frame van 55 cm, gecombineerd met compacte wielen van 16,5 inch groot. De lage instap maakt de vouwfiets geschikt om zowel door mannen alsook vrouwen te worden gebruikt. De aandrijving van dit exemplaar gebeurt, hoe kan het ook anders, door te ketting en je kunt schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen.

In tegenstelling tot de vorige vouwfietsen die we besproken hebben, zul je merken dat zowel voor- als achteraan van een Rollerbrake remsysteem gebruik gemaakt wordt. De Active fietsmotor bevindt zich ter hoogte van het achterwiel terwijl de accu zich in het frame van de fiets bevindt. Jammer genoeg zorgt het uitblijven van reviews ervoor dat we jou geen verdere informatie kunnen geven over de eventuele gebruikerservaringen.

Tenslotte is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke vouwfiets, jou geleverd en aangeboden door Xiaomi. Het grote verschil met de vorige 4 fietsen uit het lijstje, is dat het hier wel degelijk om een elektrisch exemplaar gaat.

 

Voordelen

Gebruiksgemak: het is een stevige en degelijke vouwfiets waarbij de aandrijving plaatsvindt ter hoogte van de ketting. Daarnaast kun je probleemloos tussen de 3 aanwezige versnellingen schakelen.

Fietsmotor: deze unieke vouwfiets maakt gebruik van een krachtige Active fietsmotor die in het achterwiel geïnstalleerd is. De accu bevindt zich dan weer ter hoogte van het frame.

Frame: het frame is, hoe kan het ook anders, voornamelijk uit kwalitatief en lichtgewicht aluminium vervaardigd en ruim 55 cm groot.

Wielmaat: het frame wordt gecombineerd door een stel stevige wielen met een afzonderlijk formaat van 16,5 inch.

 

Nadelen

Prijskaartje: het zal je waarschijnlijk niet meteen verwonderen maar het prijskaartje ligt hier dan ook meteen een heel pak hoger dan normaal.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vouwfietsen Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke en duurzame vouwfiets maar kun je door het bos de bomen niet meer zien? Dan loont het alvast de moeite om de verschillende exemplaren even met elkaar te vergelijken. Ga hierbij mogelijke aanbiedingen en/ of leuke promoties alvast niet uit de weg. Het is een aanbeveling aandachtig te zijn voor het gebruiksgemak, het formaat, de wielen, het type vouwfiets en natuurlijk ook het mogelijke prijskaartje ervan.

Wat is een vouwfiets en het gebruiksgemak

Een vouwfiets wordt door sommige gebruikers ook wel eens een plooifiets genoemd. Het is een handige fiets die veel kleiner en compacter is dan de standaard fiets zoals we die kennen. Het grote voordeel is dat je dergelijke type fiets op een bepaalde manier kunt dichtvouwen. Vandaar ook de naam. Dit maakt de fiets handig om bijvoorbeeld mee te nemen op het openbaar vervoer. En het is meteen ook een stuk praktischer indien je de fiets na gebruik in de garage of het tuinhokje wilt opbergen.

 

Mogelijke prijskaartje

De aanschaf van een degelijke vouwfiets hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Echter kunnen we wel stellen dat het prijskaartje enorm verschillende kan zijn. Zo kun je een vouwfiets aankopen vanaf een minimum prijskaartje van amper 150 euro. Dat is helemaal niet veel maar je moet wel rekening houden met het feit dat de kwaliteit eerder middelmatig zal zijn.

Ben je echt op zoek naar een duurzame vouwfiets met een standaard tot hoge kwaliteit? Dan betaal je al gauw 500 euro of meer. Ook het type vouwfiets kan een invloed hebben op het prijskaartje. Zo spreekt het voor zich dat een elektrische plooifiets vaak vergezeld wordt door een prijskaartje hoger dan het gemiddelde.

 

Het type vouwfiets

Zodra je besluit op zoek te gaan naar de voor jou perfecte vouwfiets, zul je merken dat er heel wat mogelijkheden zijn. Er bestaan wel degelijk verschillende soorten vouwfietsen. Het type vouwfiets dat je besluit aan te kopen, is afhankelijk van het doel waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de plooifiets in te zetten op dagelijkse korte afstanden? Denk bijvoorbeeld van je werk naar huis en omgekeerd? Of is het de bedoeling om regelmatig ritten van meer dan 20 km te doen?

Indien de fiets bedoeld is om korte afstanden af te leggen dan volstaat een vouwfiets met een compact frame, kleine en eventueel dunnere wielen. Bij grotere afstanden kies je beter voor een plooifiets waarvan de wielen iets breder en groter zijn zoals bijvoorbeeld 24 inch. Voor de grote afstanden zou je eventueel ook beroep kunnen doen op de zogenaamde elektrische plooifietsen, voorzien van een krachtige fietsmotor.

 

De gebruikte materialen

Het spreekt voor zich dat er ook heel wat verschillen waar te nemen zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Zo heb je heel wat vouwfietsen waarvan het frame voornamelijk uit aluminium bestaat. Aluminium is een uitstekende materiaalsoort die naast stevig ook heel licht van gewicht blijkt te zijn. Dat maakt de vouwfiets extra comfortabel en handzaam. Naast aluminium is een stalen frame, al dan niet voorzien van een zink coating, ook één van de vele mogelijkheden.

In enkele gevallen zul je zelfs een combinatie zien opduiken tussen enerzijds aluminium en anderzijds staal. En vandaag de dag zijn er ook heel wat plooifietsen op de markt gebracht waarbij men vooral beroep gedaan heeft op de positieve eigenschappen van titanium. Je hoort het dus al, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat keuze.

Het formaat, de wielen en de versnellingen

Het is ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat, de wielen en het aantal versnellingen. Wanneer we het over het formaat van de fiets hebben dan hebben we het over het frame. Het formaat wordt dan steevast uitgedrukt in cm en kan variëren van bijvoorbeeld 16,5 cm naar bijvoorbeeld 20 cm of zelfs 24 cm. Houd er wel rekening mee dat niet elke plooifiets geschikt is voor extreem grote personen.

De maat van de wielen wordt dan weer uitgedrukt in “inches” en kan variëren van heel klein zoals bijvoorbeeld 18 inch tot ruim 20 of 24 inch. Het spreekt voor zich dat een vouwfiets met kleine wielen ook veel minder ruimte in beslag zal nemen. Echter is de fietservaring wel minder aangenaam en minder veilig. Bedenk daarnaast of je fiets voorzien is van versnellingen. Er zijn namelijk vouwfietsen die helemaal geen mogelijkheid tot versnellingen aanbieden.

 

Extra kenmerken en/ of opties

Tot slot willen wij jouw aandacht vestigen op nog enkele andere belangrijke gegevens. Bekijk hoe het zich met de aandrijving van de fiets. Bij de meeste vouwfietsen zul je kunnen vaststellen dat de aandrijving op basis van de ketting gebeurt. Het gebruik van een aandrijfriem zorgt ervoor dat je de ketting van de plooifiets zo goed als nooit meer zult moeten smeren.

Bekijk ook de aanwezigheid van het remsysteem, bijvoorbeeld het gebruik van de bekende V-brake remmen en of die dan zowel voor- als achteraan worden gebruikt. Indien je kiest voor een elektrische vouwfiets is het handig om rekening te houden met de plaatsing van de fietsmotor en de accu.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar moet je op letten bij de aankoop van een vouwfiets?

Zodra je besluit een vouwfiets aan te kopen dan is het in eerste instantie belangrijk om rekening te houden met het doel. Korte afstanden kun je perfect overbruggen met een vouwfiets. Indien je dagelijks echter ruim 20 km of meer moet afleggen, dan is een vouwfiets niet meer zo handig. Ook het gewicht van de vouwfiets is belangrijk net zoals het opvouw gemak.

Bekijk ook het formaat van de wielen. Algemeen kun je stellen dat dikke en grote banden iets meer comfort aanreiken. In de meeste gevallen zijn de banden voorzien van een wielformaat van 20 inch. Ook het aantal versnellingen is een belangrijke factor. Hoe meer versnellingen er beschikbaar zijn, hoe hoger het comfort.

Q2: Hoe zwaar is een vouwfiets?

Probeer ook even stil te staan bij het gewicht van een vouwfiets. Algemeen kun je stellen dat het gewicht van een degelijke vouwfiets kan variëren van minimaal 9 en maximaal 20 kg. Gemiddeld moet je dus rekenen op een gewicht van ongeveer 13 à 14 kilogram. Het gewicht van de vouwfiets wordt namelijk, in meer of mindere mate beïnvloedt door verschillende factoren.

Zo zal een frame uit aluminium veel minder zwaar wegen dan bijvoorbeeld een stalen frame. Ook het gebruik van een bepaald type motor of de eventuele extra accessoires en onderdelen. Zo zal een elektrische vouwfiets bijvoorbeeld al snel 20 kilogram kunnen wegen vanwege de aanwezigheid van een elektrische motor.

 

Q3: Hoe moet je een vouwfiets inklappen?

Een vouwfiets kun je, hoe kan het ook anders, makkelijk open en weer dicht vouwen. Toch zul je merken dat dit bij de ene vouwfiets net dat tikkeltje eenvoudiger lijkt te gaan. Probeer daarom rekening te houden met het zogenaamde opvouw gemak van de vouwfiets die je besluit aan te kopen.

In de meeste gevallen kun je een degelijke vouwfiets in 3 stappen dichtvouwen. Zo zul je er eerst voor moeten zorgen dat je de trappers veilig inklapt zodat deze niet langer uitsteken. Vervolgens is het de bedoeling om de stuurpen dubbel te gaan vouwen waarna je de volledige stang omhoog schuift. Open de snelsluiter die zich aan de zijkant van je fiets bevindt, en zo kun je de fiets volledig dubbel vouwen.

Q4: Wat is een vouwfiets?

Ben je op zoek naar een vouwfiets dan ben je op zoek naar een degelijke fiets die je, na gebruik kunt opvouwen tot een veel compacter en bijgevolg kleiner formaat. De manier waarop je de fiets moet gaan opvouwen kan, zoals hierboven uitgelegd, lichtjes verschillend zijn. Echter zul je merken dat de meeste standaard vouwfietsen dan weer wel voorzien zijn van een veilig scharnierend frame.

Dit maakt het opvouwen van de fiets meteen een pak handiger. Een vouwfiets is bovendien makkelijk op te bergen en kun je ook makkelijk overal mee naartoe nemen, inclusief met het openbaar vervoer.

 

Q5: Hoe zet je een vouwfiets op slot?

De manier om een vouwfiets op slot te zetten, is vrij gelijklopend met een standaard normale fiets. Kies daarom steevast voor een combinatie van meerdere sloten zoals bijvoorbeeld een kettingslot in combinatie met een beugelslot. Op die manier kost het voor mogelijke dieven meer tijd om je fiets los te krijgen.

Zet de fiets ook altijd vast aan een stevig vaststaand voorwerp. Denk hierbij aan een lantaarnpaal of een stevige boom. En bij voorkeur is het aangewezen om het slot te plaatsen rondom het voorwiel van de vouwfiets. Echter, als je een vouwfiets aankoopt, kun je deze heel makkelijk dicht klappen en overal mee naartoe nemen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES