5 beste Vouwfietsen Test van 2022

Laatste update: 27.06.22

 

Beste vouwfietsen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Steeds meer mensen besluiten op zoek te gaan naar een degelijke en duurzame vouwfiets. Echter blijkt het aanbod groot en de keuze daarom niet altijd makkelijk. In onze koopgids bespreken we daarom enkele factoren die de zoektocht naar de geschikte vouwfiets mogelijks makkelijker kunnen maken. Echter kun je ook gelijk verder klikken naar onze top 3 waarin we jou de 3 best beoordeelde hedendaagse vouwfietsen voorstellen. Zo zou je kunnen kiezen voor de France Blois. De fiets wordt gekenmerkt door een relatief laag gewicht van net geen 15 kg. Ideaal indien je de fiets op het openbaar vervoer wilt meenemen. Ook de aanschaf van de MBM Easy 6 Vits Shimano alvast een goede aanbeveling te zijn. In tegenstelling tot het vorige product, voorzien van een frame vervaardigd uit duurzaam en stevig staal.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste vouwfietsen (Reviews) van 2022

 

Is de beste vouwfiets een aanbieding of betaal je toch wel wat meer voor kwaliteit en duurzaamheid? Kies je voor een standaard vouwfiets of toch beter één van de vele elektrische mogelijkheden? En welke merken behoren tot de top? Kortom, je hoort het al, er is heel wat aanbod en dit maakt het niet altijd makkelijk een keuze te maken. Bekijk daarom de 5 topproducten hieronder en neem het advies ter harte om ook de online reviews van klanten even door te nemen.

 

 

1. France Blois Vouwfiets 20 Inch 1V Aluminium frame

 

Ben je op zoek naar een goedkope degelijke vouwfiets? Dan loont het de moeite om dit exemplaar, jou aangeboden door France, even van naderbij te bekijken. Deze unieke vouwfiets wordt niet alleen gekenmerkt door een vriendelijk prijskaartje maar tevens ook een prachtig robuust zwart design. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

De fiets is voorzien van een frame van 20 cm groot en wordt gecombineerd met 20 inch wielen. Doordat het frame vervaardigd is uit aluminium, weegt de fiets amper 14,9 kg. Dit maakt het makkelijker om de fiets op te tillen en overal mee naartoe te nemen. De aandrijving van de fiets is gebaseerd op de ketting en verder wordt zowel voor- als achteraan gebruik gemaakt van een krachtige V-brake remsysteem.

Wanneer we de online reviews van de klanten op het product bekijken dan kunnen we tot op heden alleen maar positieve reacties waarnemen. Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het hier niet om een elektrische vouwfiets gaat en dat er ook helemaal geen verschillende versnellingen zijn om tussen te schakelen.

Sommige vouwfietsen kunnen best wel duur zijn. Indien je liever niet zoveel geld spendeert maar toch zeker wilt zijn van een degelijk en kwalitatief exemplaar? Bekijk dan alvast even deze unieke vouwfiets afkomstig van France. Om het voor jou makkelijker te maken, zetten we alvast de populairste kenmerken op een rijtje.

 

Voordelen

Universeel: deze unieke fiets is speciaal ontwikkeld voor volwassen dames en heren.

Frame: bij de productie van het frame heeft men gekozen voor de positieve eigenschappen van aluminium in combinatie met een grootte van 20 cm.

Wielmaat: de vouwfiets is voorzien van stevige wielen met een maximaal formaat van 20 inch.

Handig in gebruik: je zult merken dat het om een degelijke vouwfiets gaat met de ketting als aandrijving in combinatie met een krachtig V-brake remsysteem.

 

Nadelen

Geen elektrische vouwfiets: ben je toch meer op zoek naar een elektrische vouwfiets dan lijkt dit product alvast geen goede aanbeveling te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. MBM Easy 6 Vits Shimano 20 cm 6 Versnellingen

 

Net zoals het vorige product, lijkt ook deze vouwfiets van MBM wel een koopje te zijn. Ideaal voor mensen met een beperkt budget of voor personen die liever niet zoveel budget wensen te spenderen aan een degelijke vouwfiets.

In tegenstelling tot het vorige exemplaar, zul je merken dat deze vouwfiets gekenmerkt wordt door een stalen kader dat maar liefst 20 cm groot is. De wielen hebben een formaat van elk 20 inch. Het gewicht en het formaat van deze fiets zijn vrijwel heel compact wat het makkelijker maakt om de fiets eventueel mee te nemen op het openbaar vervoer.

De aandrijving gebeurt, net zoals bij de vorige vouwfiets, ook door middel van de ketting. Echter heb je hier wel de mogelijkheid om te schakelen tussen diverse versnellingen, maar liefst 6 om precies te zijn. Zowel voor- als achteraan geniet je een krachtig V-brake remsysteem. Klanten zijn best wel tevreden ondanks het feit dat het hier niet om een elektrische vouwfiets gaat.

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor deze prachtige vouwfiets van het bekende en sterk gewaardeerde merk MBM, dat door sommigen ook als veruit het beste merk wordt beschouwd. De fiets is voorzien van een frame van ruim 20 cm groot en is vervaardigd uit duurzaam en kwalitatief staal.

 

Voordelen

Prijskaartje: in vergelijking met sommige andere vouwfietsen, zou dit wel eens het product met de laagste prijs kunnen zijn.

Comfort: doordat niet alleen het formaat vrij compact blijkt te zijn maar ook het gewicht vrij beperkt, is dit de ideale vouwfiets om overal mee naartoe te nemen.

Remsysteem: net zoals het vorige product wordt ook hier gebruik gemaakt van het bekende V-brake remsysteem en dit zowel voor- als achteraan.

 

Nadelen

Geen elektrische fiets: ook hier moet je er echter wel rekening mee houden dat het geen elektrisch exemplaar betreft.

Koop bij bol.com (€289)

 

 

 

 

 

3. Popal Reload 20 Inch Vouwfiets 34 cm Unisex

 

Met deze unieke Popal vouwfiets, deel uitmakend van de bekende Popal Reload serie, kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor gebruiksvriendelijkheid en design. Zo is het mogelijk om de fiets in diverse kleuren aan te kopen. Dit exemplaar wordt gekenmerkt door een robuuste zwarte kleur en is geschikt voor mannen en vrouwen.

Deze vouwfiets is voorzien van een duurzaam aluminium frame van 34 cm en wordt gecombineerd met 20 inch wielen. Dit maakt de fiets compact en licht van gewicht. De aandrijving bevindt zich ook hier ter hoogte van de ketting en je hebt de optie om gebruik te maken van de 6 aanwezige versnellingen. Een krachtig V-brake remsysteem bevindt zich zowel voor- als achteraan de vouwfiets.

Ondanks de vele positieve eigenschappen stellen we toch vast dat de meningen bij dit product eerder verdeeld zijn. Sommige klanten zijn duidelijk overtuigd van de uitstekende kwaliteit en duurzaamheid terwijl anderen dan juist iets meer kwaliteit verwacht hadden. Laat je er in elk geval niet meteen door afschrikken en neem de tijd om het even rustig te bekijken.

Wil het oog uiteindelijk ook wel wat dan raden wij jou aan om de vouwfiets van Popal even wat grondiger onder de loep te nemen. Dit product kun je namelijk bestellen in verschillende kleuren en designs, wat alvast als een extra pluspunt kan beschouwd worden.

 

Voordelen

Frame: net zoals het eerste product, heeft men ook hier gebruik gemaakt van aluminium bij het vervaardigen van het 34 cm grote frame.

Wielmaat: het frame wordt verder aangevuld met stevige wielen van elk afzonderlijk 20 inch groot.

Aandrijving: het zal je misschien niet verwonderen maar ook hier gebeurt de aandrijving op basis van de ketting van de vouwfiets.

Handig in gebruik: het is een zeer degelijke en betrouwbare vouwfiets waarbij je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen de 6 beschikbare versnellingen. Daarnaast heeft men gekozen voor het krachtige V-brake remsysteem.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit van de fiets toch wel net iets beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Dahon Briza D8 24 inch Derailleur Acera 8 zilver

 

Mag het toch allemaal net een tikkeltje meer zijn dan zou je altijd nog kunnen opteren voor deze unieke Dahon Briza vouwfiets. Echter zul je wel rekening moeten houden met een hoger prijskaartje en dus misschien net iets meer budget hoeven te voorzien. De hoge prijs zou mogelijks een verklaring kunnen zijn voor het gebrek aan online reviews.

De fiets wordt gekenmerkt door een duurzaam en lichtgewicht aluminium frame van ongeveer 24 cm en wordt gecombineerd met wielen van 24 inch. Dit maakt de fiets geschikt voor mannen en vrouwen. De zilveren coating oogt prachtig en uniek en zorgt voor een echte blikvanger.

Net zoals bij vele andere vouwfietsen uit dit lijstje, zul je kunnen vaststellen dat de aandrijving zich ook hier ter hoogte van de ketting bevindt. Bovendien heb je de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 18 versnellingen. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over het remmen daar de vouwfiets zowel achter- alsook vooraan van een krachtig V-brake remsysteem is voorzien.

Uiteraard is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze prachtige vouwfiets van Dahon. Om te weten te komen of dit product al dan niet aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen, is het alvast handig de voor- en nadelen even wat grondiger op een rijtje te gaan plaatsen.

 

Voordelen

Frame: het frame bestaat voornamelijk uit duurzaam aluminium dat bovendien ook licht weegt, en is 24 cm groot.

Versnellingen: in tegenstelling tot sommige andere vouwfietsen zul je merken dat je tot wel 18 versnellingen tot je beschikking hebt staan.

Remsysteem: de vouwfiets is uitgerust met een krachtig en betrouwbaar V-brake remsysteem en dit niet alleen vooraan maar ook achteraan.

 

Nadelen

Budget: heb je interesse in deze vouwfiets dan zul je jammer genoeg vaststellen dat de prijs toch wel net iets hoger dan het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Xiaomi Mi QiCycle Folding Electric Bike Black

 

Ben je specifiek op zoek naar een elektrische vouwfiets, dan zul je wel beseffen dat het prijskaartje een pak hoger zal liggen. Dit exemplaar wordt jou aangeboden door het bekende merk Xiaomi en maakt deel uit van de Xiaomi Mi serie. De zwarte kleur toont heel sportief, stoer en robuust.

Deze fiets wordt gekenmerkt door een aluminium frame van 55 cm, gecombineerd met compacte wielen van 16,5 inch groot. De lage instap maakt de vouwfiets geschikt om zowel door mannen alsook vrouwen te worden gebruikt. De aandrijving van dit exemplaar gebeurt, hoe kan het ook anders, door te ketting en je kunt schakelen tussen de 3 beschikbare versnellingen.

In tegenstelling tot de vorige vouwfietsen die we besproken hebben, zul je merken dat zowel voor- als achteraan van een Rollerbrake remsysteem gebruik gemaakt wordt. De Active fietsmotor bevindt zich ter hoogte van het achterwiel terwijl de accu zich in het frame van de fiets bevindt. Jammer genoeg zorgt het uitblijven van reviews ervoor dat we jou geen verdere informatie kunnen geven over de eventuele gebruikerservaringen.

Tenslotte is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke vouwfiets, jou geleverd en aangeboden door Xiaomi. Het grote verschil met de vorige 4 fietsen uit het lijstje, is dat het hier wel degelijk om een elektrisch exemplaar gaat.

 

Voordelen

Gebruiksgemak: het is een stevige en degelijke vouwfiets waarbij de aandrijving plaatsvindt ter hoogte van de ketting. Daarnaast kun je probleemloos tussen de 3 aanwezige versnellingen schakelen.

Fietsmotor: deze unieke vouwfiets maakt gebruik van een krachtige Active fietsmotor die in het achterwiel geïnstalleerd is. De accu bevindt zich dan weer ter hoogte van het frame.

Frame: het frame is, hoe kan het ook anders, voornamelijk uit kwalitatief en lichtgewicht aluminium vervaardigd en ruim 55 cm groot.

Wielmaat: het frame wordt gecombineerd door een stel stevige wielen met een afzonderlijk formaat van 16,5 inch.

 

Nadelen

Prijskaartje: het zal je waarschijnlijk niet meteen verwonderen maar het prijskaartje ligt hier dan ook meteen een heel pak hoger dan normaal.

Koop bij bol.com (€1099.95)

 

 

 

 

Vouwfietsen Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke en duurzame vouwfiets maar kun je door het bos de bomen niet meer zien? Dan loont het alvast de moeite om de verschillende exemplaren even met elkaar te vergelijken. Ga hierbij mogelijke aanbiedingen en/ of leuke promoties alvast niet uit de weg. Het is een aanbeveling aandachtig te zijn voor het gebruiksgemak, het formaat, de wielen, het type vouwfiets en natuurlijk ook het mogelijke prijskaartje ervan.

Wat is een vouwfiets en het gebruiksgemak

Een vouwfiets wordt door sommige gebruikers ook wel eens een plooifiets genoemd. Het is een handige fiets die veel kleiner en compacter is dan de standaard fiets zoals we die kennen. Het grote voordeel is dat je dergelijke type fiets op een bepaalde manier kunt dichtvouwen. Vandaar ook de naam. Dit maakt de fiets handig om bijvoorbeeld mee te nemen op het openbaar vervoer. En het is meteen ook een stuk praktischer indien je de fiets na gebruik in de garage of het tuinhokje wilt opbergen.

 

Mogelijke prijskaartje

De aanschaf van een degelijke vouwfiets hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Echter kunnen we wel stellen dat het prijskaartje enorm verschillende kan zijn. Zo kun je een vouwfiets aankopen vanaf een minimum prijskaartje van amper 150 euro. Dat is helemaal niet veel maar je moet wel rekening houden met het feit dat de kwaliteit eerder middelmatig zal zijn.

Ben je echt op zoek naar een duurzame vouwfiets met een standaard tot hoge kwaliteit? Dan betaal je al gauw 500 euro of meer. Ook het type vouwfiets kan een invloed hebben op het prijskaartje. Zo spreekt het voor zich dat een elektrische plooifiets vaak vergezeld wordt door een prijskaartje hoger dan het gemiddelde.

 

Het type vouwfiets

Zodra je besluit op zoek te gaan naar de voor jou perfecte vouwfiets, zul je merken dat er heel wat mogelijkheden zijn. Er bestaan wel degelijk verschillende soorten vouwfietsen. Het type vouwfiets dat je besluit aan te kopen, is afhankelijk van het doel waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de plooifiets in te zetten op dagelijkse korte afstanden? Denk bijvoorbeeld van je werk naar huis en omgekeerd? Of is het de bedoeling om regelmatig ritten van meer dan 20 km te doen?

Indien de fiets bedoeld is om korte afstanden af te leggen dan volstaat een vouwfiets met een compact frame, kleine en eventueel dunnere wielen. Bij grotere afstanden kies je beter voor een plooifiets waarvan de wielen iets breder en groter zijn zoals bijvoorbeeld 24 inch. Voor de grote afstanden zou je eventueel ook beroep kunnen doen op de zogenaamde elektrische plooifietsen, voorzien van een krachtige fietsmotor.

 

De gebruikte materialen

Het spreekt voor zich dat er ook heel wat verschillen waar te nemen zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Zo heb je heel wat vouwfietsen waarvan het frame voornamelijk uit aluminium bestaat. Aluminium is een uitstekende materiaalsoort die naast stevig ook heel licht van gewicht blijkt te zijn. Dat maakt de vouwfiets extra comfortabel en handzaam. Naast aluminium is een stalen frame, al dan niet voorzien van een zink coating, ook één van de vele mogelijkheden.

In enkele gevallen zul je zelfs een combinatie zien opduiken tussen enerzijds aluminium en anderzijds staal. En vandaag de dag zijn er ook heel wat plooifietsen op de markt gebracht waarbij men vooral beroep gedaan heeft op de positieve eigenschappen van titanium. Je hoort het dus al, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat keuze.

Het formaat, de wielen en de versnellingen

Het is ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat, de wielen en het aantal versnellingen. Wanneer we het over het formaat van de fiets hebben dan hebben we het over het frame. Het formaat wordt dan steevast uitgedrukt in cm en kan variëren van bijvoorbeeld 16,5 cm naar bijvoorbeeld 20 cm of zelfs 24 cm. Houd er wel rekening mee dat niet elke plooifiets geschikt is voor extreem grote personen.

De maat van de wielen wordt dan weer uitgedrukt in “inches” en kan variëren van heel klein zoals bijvoorbeeld 18 inch tot ruim 20 of 24 inch. Het spreekt voor zich dat een vouwfiets met kleine wielen ook veel minder ruimte in beslag zal nemen. Echter is de fietservaring wel minder aangenaam en minder veilig. Bedenk daarnaast of je fiets voorzien is van versnellingen. Er zijn namelijk vouwfietsen die helemaal geen mogelijkheid tot versnellingen aanbieden.

 

Extra kenmerken en/ of opties

Tot slot willen wij jouw aandacht vestigen op nog enkele andere belangrijke gegevens. Bekijk hoe het zich met de aandrijving van de fiets. Bij de meeste vouwfietsen zul je kunnen vaststellen dat de aandrijving op basis van de ketting gebeurt. Het gebruik van een aandrijfriem zorgt ervoor dat je de ketting van de plooifiets zo goed als nooit meer zult moeten smeren.

Bekijk ook de aanwezigheid van het remsysteem, bijvoorbeeld het gebruik van de bekende V-brake remmen en of die dan zowel voor- als achteraan worden gebruikt. Indien je kiest voor een elektrische vouwfiets is het handig om rekening te houden met de plaatsing van de fietsmotor en de accu.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar moet je op letten bij de aankoop van een vouwfiets?

Zodra je besluit een vouwfiets aan te kopen dan is het in eerste instantie belangrijk om rekening te houden met het doel. Korte afstanden kun je perfect overbruggen met een vouwfiets. Indien je dagelijks echter ruim 20 km of meer moet afleggen, dan is een vouwfiets niet meer zo handig. Ook het gewicht van de vouwfiets is belangrijk net zoals het opvouw gemak.

Bekijk ook het formaat van de wielen. Algemeen kun je stellen dat dikke en grote banden iets meer comfort aanreiken. In de meeste gevallen zijn de banden voorzien van een wielformaat van 20 inch. Ook het aantal versnellingen is een belangrijke factor. Hoe meer versnellingen er beschikbaar zijn, hoe hoger het comfort.

Q2: Hoe zwaar is een vouwfiets?

Probeer ook even stil te staan bij het gewicht van een vouwfiets. Algemeen kun je stellen dat het gewicht van een degelijke vouwfiets kan variëren van minimaal 9 en maximaal 20 kg. Gemiddeld moet je dus rekenen op een gewicht van ongeveer 13 à 14 kilogram. Het gewicht van de vouwfiets wordt namelijk, in meer of mindere mate beïnvloedt door verschillende factoren.

Zo zal een frame uit aluminium veel minder zwaar wegen dan bijvoorbeeld een stalen frame. Ook het gebruik van een bepaald type motor of de eventuele extra accessoires en onderdelen. Zo zal een elektrische vouwfiets bijvoorbeeld al snel 20 kilogram kunnen wegen vanwege de aanwezigheid van een elektrische motor.

 

Q3: Hoe moet je een vouwfiets inklappen?

Een vouwfiets kun je, hoe kan het ook anders, makkelijk open en weer dicht vouwen. Toch zul je merken dat dit bij de ene vouwfiets net dat tikkeltje eenvoudiger lijkt te gaan. Probeer daarom rekening te houden met het zogenaamde opvouw gemak van de vouwfiets die je besluit aan te kopen.

In de meeste gevallen kun je een degelijke vouwfiets in 3 stappen dichtvouwen. Zo zul je er eerst voor moeten zorgen dat je de trappers veilig inklapt zodat deze niet langer uitsteken. Vervolgens is het de bedoeling om de stuurpen dubbel te gaan vouwen waarna je de volledige stang omhoog schuift. Open de snelsluiter die zich aan de zijkant van je fiets bevindt, en zo kun je de fiets volledig dubbel vouwen.

Q4: Wat is een vouwfiets?

Ben je op zoek naar een vouwfiets dan ben je op zoek naar een degelijke fiets die je, na gebruik kunt opvouwen tot een veel compacter en bijgevolg kleiner formaat. De manier waarop je de fiets moet gaan opvouwen kan, zoals hierboven uitgelegd, lichtjes verschillend zijn. Echter zul je merken dat de meeste standaard vouwfietsen dan weer wel voorzien zijn van een veilig scharnierend frame.

Dit maakt het opvouwen van de fiets meteen een pak handiger. Een vouwfiets is bovendien makkelijk op te bergen en kun je ook makkelijk overal mee naartoe nemen, inclusief met het openbaar vervoer.

 

Q5: Hoe zet je een vouwfiets op slot?

De manier om een vouwfiets op slot te zetten, is vrij gelijklopend met een standaard normale fiets. Kies daarom steevast voor een combinatie van meerdere sloten zoals bijvoorbeeld een kettingslot in combinatie met een beugelslot. Op die manier kost het voor mogelijke dieven meer tijd om je fiets los te krijgen.

Zet de fiets ook altijd vast aan een stevig vaststaand voorwerp. Denk hierbij aan een lantaarnpaal of een stevige boom. En bij voorkeur is het aangewezen om het slot te plaatsen rondom het voorwiel van de vouwfiets. Echter, als je een vouwfiets aankoopt, kun je deze heel makkelijk dicht klappen en overal mee naartoe nemen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES