7 beste wielrenschoenen Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste wielrenschoenen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Shimano SH-M065L Mountainbike Fietsschoenen kies je duidelijk voor een combinatie van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Hoewel dit paar aangeboden wordt in een schoenmaat 41, kun je ze nog in tal van andere maten bestellen. Daartegenover staan de AGU R410 Road Fietsschoenen die, in tegenstelling tot het voorgaande paar, ook makkelijk in combinatie met andere fietsen zoals racefietsen, kunnen worden gebruikt. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen de zoektocht voor jou daarmee iets makkelijker en comfortabeler te maken. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste wielrenschoenen (Reviews) van 2024

 

Wielrenschoenen voor dames, kinderen en/ of wielrenschoenen voor heren; het huidige assortiment biedt werkelijk alles aan. Bovendien zijn er tegenwoordig steeds meer merken die met de beste wielrenschoenen komen aandrijven. Zo kun je onder meer kiezen tussen de wielrenschoenen van Sidi en de Shimano wielrenschoenen of is er de mogelijkheid om te opteren voor de Lake wielrenschoenen, de wielrenschoenen van Fizik en de AGU wielrenschoenen. Kortom, mogelijkheden zat! We selecteerden daarom alvast 7 toppertjes inclusief de bijbehorende reviews en het nodige advies. Neem even een kijkje en beslis zelf of je voor het populairste paar schoenen met de laagste prijs dan wel de wielrenschoenen van het beste merk kiest.

 

1. Shimano SH-M065L Mountainbike Fietsschoenen – Maat 41 – Mannen

 

Ben je op zoek naar een paar degelijke én relatief betaalbare mountainbike fietsschoenen dan lijkt dit setje van Shimano jou misschien wel op het lijf geschreven. In vergelijking met heel wat andere wielrenschoenen uit deze selectie, valt zijn goedkope prijskaartje meteen op waardoor het wel om een aanbieding lijkt te gaan. Klanten reageren alvast positief en belonen het paar met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om ze even van naderbij te bekijken.

Zo worden de Shimano Sh-M065L mountainbike fietsschoenen gekenmerkt door een schoenmaat 41 en een relatief kleine pasvorm, wat betekent dat je ze maar beter een maatje groter aankoopt dan je persoonlijke schoenmaat. Gelukkig zijn deze wielrenschoenen in maar liefst 9 verschillende maten te verkrijgen. 

De schoenen met zwart/ wit design blijken afgewerkt met een uniek en hoogwaardig bovenwerk uit kunstleer en mesh aangevuld met een extra profiel onderaan de zool die instaat voor een optimale grip. Dit maakt de schoenen dan ook uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met SPD-pedalen.

 

Voordelen: 

Sluiting: de schoenen zijn voorzien van maar liefst 2 klittenbandsluitingen waardoor een optimale pasvorm kan worden gegarandeerd.

Materiaal: voor het bovenwerk werd gekozen voor een combinatie van kunstleer met mesh. De onderkant van de zool werd vervolgens afgewerkt met een extra profiel dat instaat voor een optimale grip.

SPD-pedalen: deze wielrenschoenen met kliksysteem blijken wel degelijk geschikt voor gebruik op de bekende SPD-pedalen.

 

Nadelen:

Te klein: volgens de beschrijving vallen deze wielrenschoenen behoorlijk klein uit waardoor het aangewezen is om steeds een maatje groter te bestellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. AGU R410 Road Fietsschoenen – Maat 44, Nylon Fibreglass zool

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zou je ook kunnen kiezen voor de bekende AGU R410 Road fietsschoenen die gekenmerkt worden door een neutraal en robuust zwart design. Hoewel ze in een schoenmaat 44 worden aangeboden, kun je ze nog in tal van andere maten bestellen waardoor ze geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen. Besef wel dat de fietsschoenen klein uitvallen en bijgevolg best een maatje groter worden besteld.

De schoen valt overigens meteen op vanwege zijn unieke lichte en slanke ontwerp inclusief aanwezigheid van maar liefst 3 klittenbandsluitingen. Op die manier kun je de schoenen nog net iets meer aanspannen teneinde een optimale pasvorm te bereiken. Dankzij de stijve nylon fiberglas zool wordt bijgedragen aan een optimale krachtoverbrenging wat van dit setje het geschikte paar wielrenschoenen maakt.

Een blik op de online reviews laat dan ook alleen maar positieve reacties van enthousiaste kopers/ wielrenners zien. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de aangeboden kwaliteit, het fraaie design en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen: 

Zool: de zool van de AGU R410 wielrenschoenen blijkt vervaardigd uit duurzaam nylon fiberglas wat resulteert in dé gewenste krachtoverbrenging.

Sluiting: de schoenen zijn uitgerust met maar liefst 3 klittenbandsluitingen waardoor je ze nog net iets meer kunt aanspannen.

Draagcomfort: de schoenen voelen vrij licht aan en bieden een slanke en soepele pasvorm. Bovendien zijn ze te gebruiken met een 3-puntsbevestiging schoenplaatje.

 

Nadelen:

Te klein: ook hier moeten we jammer genoeg melding maken van een te kleine pasvorm. Bestel dus maar liever een schoenmaat meer!

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Sidi Genius 10 Schoenen Heren, Schoenmaat EU 45

 

De Sidi Genius fietsschoenen voor heren vallen meteen bijzonder hard op vanwege hun felgele design met zwarte accenten. Indien dit design toch net iets teveel van het goede lijkt, kun je nog altijd opteren voor de neutrale zwarte afwerking. Bovendien blijken de schoenen beschikbaar in 3 verschillende schoenmaten waaronder 43, 44 en 45 en kennen ze een relatief kleine pasvorm.

Hoewel het bovenwerk van de Sidi Genius 10 fietsschoenen voornamelijk vervaardigd blijkt uit duurzaam microtechniek, heeft men voor de binnenzool gekozen om te werken met ergonomisch gevormd schuim aangevuld met een uitneembare carbon inlegzool. Verder ben je verzekerd van de nodige hielversterking, techno 3-sluitsystemen, een draaisluiting en de mogelijkheid om klikpedalen te gebruiken. Kortom, het ideale paar schoenen voor de (professionele) wielrenner.

Hoewel de schoenen gekenmerkt worden door een vrij hoog prijskaartje, lijkt de koper 100% overtuigd van zijn aankoop.

 

Voordelen: 

Pedaalsysteem: de schoenen blijken geschikt voor de bekende 3-gaats klikpedalen die op de meeste racefietsen te vinden zijn.

Sluiting: naast een degelijke draaisluiting genieten de schoenen ook een techno 3-sluitsysteem.

Schoenmaat: de wielrenschoenen blijken beschikbaar in verschillende schoenmaten gaande van 43 tot 45.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje mogelijks een minpunt zou kunnen zijn.

Te klein: jammer genoeg blijken ook de Sidi Genius 10 wielrenschoenen behoorlijk klein uit te vallen waardoor een schoenmaat extra geen overbodige luxe is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. XLC Road – Fietsschoenen – Unisex – Maat 47, PU-versterkt leer

 

Kies je voor de XLR Road fietsschoenen dan kies je duidelijk voor een staaltje kwaliteit en duurzaamheid. Zo blijkt het bovenmateriaal van de schoenen voornamelijk vervaardigd uit een combinatie van PU-versterkt leer enerzijds en open mesh materiaal anderzijds. Dit wordt aangevuld met diverse reflecterende accenten, de nodige hielversterking én 3 betrouwbare klittenbandsluitingen waarmee je de pasvorm nog enigszins kunt aanpassen.

De schoenen werden verder afgewerkt met een stevige nylon zool die instaan voor een uitstekend draagcomfort en bijgevolg lange fietsritten zonder problemen mogelijk maken. Hoewel de fietsschoenen in een schoenmaat 47 worden aangeboden, vallen ze behoorlijk klein uit. Toch iets om mee rekening te houden dus!

Hoewel klanten bevestigen dat de schoenen inderdaad klein uitvallen, zijn ze toch tevreden over de aangeboden kwaliteit, de correcte verhouding met de prijs én het design. Kortom, een toppertje dus!

 

Voordelen: 

Materiaal: bij het ontwerp van deze schoenen heeft men gekozen om te werken met een combinatie van verschillende degelijke materialen gaande van kunstleer tot kunststof, textiel en PU.

Gebruiksgemak: de aanwezige hielversterking én de nodige reflecterende accenten dragen alvast bij aan de veiligheid en het uiteindelijke gebruiksgemak.

Pasvorm: dankzij de 3 klittenbandsluitingen wordt het mogelijk om de pasvorm van deze wielrenschoenen probleemloos aan te passen.

 

Nadelen:

Valt klein: mocht je van plan zijn om dit paar wielrenschoenen aan te kopen, dan is het wel handig om in het achterhoofd te houden dat ze behoorlijk klein uitvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Giro Fietsschoenen – Maat 43 – Mannen – Drievoudige klittenbandsluiting

 

Je kunt uiteraard altijd nog kiezen voor de Giro wielrenschoenen die jou worden aangeboden tegen een relatief aannemelijk prijskaartje. De schoenen, die overigens beschikbaar blijken in verschillende maten, kennen een regular fit pasvorm en werden voorzien van een praktische drievoudige klittenbandsluiting. Op die manier kun je de schoenen nog net iets meer aanspannen indien je dat wenst.

Het Synchwire bovenwerk inclusief anatomische vormgeving wordt verder aangevuld met de nodige rubberen verstevigingen ter hoogte van de hiel en de tenen. Wat betreft de zool heeft men dan weer gekozen voor hard nylon in combinatie met rubberen noppen die niet alleen moeten instaan voor een uitstekend comfort maar ook voor optimale grip én veiligheid. 

De ventilerende én sneldrogende materialen waaruit de schoenen bestaan, maken dit paar dan ook uitermate geschikt voor fietsritten op gravel en/ of mountainbike ritjes. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Bovenwerk: het bovenwerk van de schoenen blijkt vervaardigd uit Synchwire in combinatie met een anatomische vormgeving.

Handig in gebruik: zowel ter hoogte van de hiel als de tenen werd voorzien in een rubberen versteviging die bijdragen aan de veiligheid en bescherming. Dit alles wordt aangevuld met een drievoudige klittenbandsluiting.

SPD-schoenplaatjes: hoewel de SPD-schoenplaatjes niet worden meegeleverd op het moment van aankoop, blijken deze schoenen vanwege hun harde zooltype uitermate geschikt voor dergelijke plaatjes.

 

Nadelen:

Valt klein: volgens de beschrijving zouden ook deze wielrenschoenen behoorlijk klein uitvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Fizik Artica R5 schoenen Heren Schoenmaat 43 – Winddicht

 

Ben je bereid om iets meer budget te spenderen aan een paar degelijke wielrenschoenen dan kun je altijd nog kiezen voor dit unieke paar van Fizik Artica die voornamelijk bedoeld zijn voor heren. De schoenen worden aangeboden in een standaard schoenmaat 43, die overigens perfect normaal valt, maar kunne nog in tal van andere maten worden verkregen.

De Fizik Artica R5 wielrenschoenen blijken voornamelijk vervaardigd uit winddicht kunstleer en werden afgewerkt met een middelzachte zool die instaat voor een ultiem comfort en uitstekend gripprofiel. Net zoals het vorige paar, werd ook hier aandacht besteed aan een versteviging ter hoogte van de hiel. Het setje werd vervolgens verder afgewerkt met uitneembare inlegzolen en een quicklace sluitsysteem.

Hoewel de schoenen bijzonder veel kwaliteiten en mogelijkheden aanbieden, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven vermoeden dat het hoge prijskaartje voor sommigen mogelijks een spelbreker zal zijn.

 

Voordelen: 

Klikpedalen: dit unieke paar wielrenschoenen kan zonder probleem gebruikt worden in combinatie met 3-gaats klikpedalen die je op vrijwel elke racefiets zult tegenkomen.

Schoenmaat: de wielrenschoenen worden jou aangeboden in een schoenmaat 43 maar blijken nog in tal van andere formaten voorhanden.

Pasvorm: je geniet een normale pasvorm en de schoenen vallen normaal uit wat betekent dat je gewoon je persoonlijke schoenmaat kunt bestellen.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: we durven stellen dat het hoge prijskaartje mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Lake MX161 Fietsschoen – Maat 39, Verstevigde hiel en tenen

 

We sluiten het rijtje van de wielrenschoenen af met dit unieke paar van het bekende en populaire merk Lake. Zo kiest Lake met de Lake MX161 fietsschoenen voor een volwaardige opvolger van de eerder uitgekomen Lake Comfort wielrenschoenen. In tegenstelling tot hun oudere broertje werd bij de MX161 gekozen voor meer teenruimte in combinatie met een verstevigde hiel die alvast meer controle biedt over de voet.

Wat betreft de materialen, merken we ter hoogte van het bovenwerk voornamelijk een combinatie van actie leer en mesh materiaal op. Dit wordt aangevuld met een degelijke rubberen zool die instaat voor het rijcomfort én bijdraagt aan een uitstekend gripprofiel. Dankzij de 3 sluitingsriemen kun je de wielrenschoenen nog net iets meer aanspannen teneinde de gewenste pasvorm te bekomen.

Ook hier moeten we jammer genoeg vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. Ben je toch van plan om deze schoenen aan te schaffen, besef dan wel dat ze 1 maat kleiner uitvallen dan de normale schoenmaten.

 

Voordelen: 

Sluiting: voor de sluiting heeft men gekozen voor de combinatie van 3 degelijke sluitingsriemen.

Bovenwerk: het bovenwerk van deze wielrenschoenen bestaat uit een combinatie van actie leer enerzijds en mesh materiaal anderzijds.

Gebruiksgemak: hoewel de wielrenschoenen voornamelijk door mountainbikers worden gebruikt, kunnen ze in de praktijk uiteindelijk door elk type wielrenner worden gebruikt.

 

Nadelen:

Te klein: indien je interesse mocht hebben in dit paar schoenen, dan houd je er maar beter rekening mee dat ze behoorlijk klein uitvallen. Bestel daarom altijd 1 schoenmaat groter.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Wielrenschoenen Koopgids

 

Dat wielrenschoenen een belangrijk onderdeel vormen van de wieleruitrusting, hoeft alvast niet te verwonderen. Toch is de keuze voor het juiste paar vaak moeilijker dan gedacht. Zo dien je onder meer rekening te houden met het gebruiksgemak, de pasvorm en de schoenmaat aangezien sommige exemplaren best wel wat kleiner kunnen uitvallen dan anderen. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens de verschillende wielrenschoenen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Waarom fietsschoenen zo belangrijk zijn

Wielrenners en mountainbikers – al dan niet professioneel – zullen het belang van een paar degelijke wielrenschoenen niet onder stoelen of banken kunnen steken. Zo dragen ze niet alleen bij aan een verbeterde grip en uitstekende aerodynamica maar garanderen ze eveneens een optimale krachttoevoer van je voet op het fietspedaal wat dan weer resulteert in een betere prestatie op de baan/ het veld.

Het spreekt dan ook voor zich dat het niet de bedoeling is om zomaar het eerste het beste paar wielrenschoenen in het winkelmandje te plaatsen. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te bekijken en houd daarbij onderhand rekening met verschillende kenmerkende factoren zoals de pasvorm en het gebruiksgemak. Op die manier zul je vast en zeker jouw ideale paar wielrenschoenen aan de haak kunnen slaan.

 

Het type wielrenschoenen in functie van het gebruiksgemak

De zoektocht naar de geschikte wielrenschoenen valt of staat met het gebruiksgemak. Waarvoor wil je de schoenen hoofdzakelijk gebruiken en met welke frequentie? Zo vraagt een mountainbike parcours wel degelijk om een ander type fietsschoen dan bijvoorbeeld een parcours op asfalt. Kortom, er bestaan diverse types wielrenschoenen die gecatalogiseerd worden op basis van hun kunnen en gebruiksgemak.

Zo zullen de racefietsschoenen te herkennen zijn aan hun 3-puntsbevestiging en bijgevolg de mogelijkheid om ze te gebruiken in combinatie met SPD-SL schoenplaatjes en klikpedalen. Mountainbikeschoenen daarentegen zijn voorzien van een 2-puntsbevestiging en bijgevolg geschikt voor de bijbehorende SPD schoenplaatjes. Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor de zogenaamde triathlonschoenen of winterfietsschoenen. 

 

Schoenmaat en pasvorm

Eenmaal je het juiste type wielrenschoenen op de kop hebt kunnen tikken, komt het erop aan om aandachtig te zijn voor de schoenmaat en de bijbehorende pasvorm. Om de schoenmaat én de pasvorm te bepalen, dien je uiteraard rekening te houden met de vorm van je voeten en de maat. Op die manier wordt dan ook gelijk een onderscheid gemaakt tussen de wielrenschoenen voor kinderen, dames, heren en/ of unisex modellen die zowel door mannen als vrouwen kunnen worden gedragen.

Om er zeker van te zijn dat je met de juiste schoenmaat huiswaarts keert, is het altijd aangewezen om de fietsschoenen met de bijbehorende fietskousen aan te passen. Op die manier krijg je een beter én realistischer beeld van het uiteindelijke resultaat. Bovendien is het aangewezen om fietsschoenen altijd even te passen en niet zomaar online te bestellen aangezien sommige schoenen best wel behoorlijk klein kunnen uitvallen. 

Bedenk overigens ook hoe het zit met de sluitingen aangezien deze eveneens de pasvorm van de schoen zal bepalen. Zo zal een drievoudige klittenbandsluiting alvast een betere pasvorm garanderen dan een tweevoudige klittenbandsluiting.

Sluiting, design en andere kenmerkende eigenschappen

Zoals hierboven reeds aangegeven, bepaalt het type sluiting eveneens de uiteindelijke pasvorm. Afhankelijk van het type sluiting wordt het namelijk mogelijk om de fietsschoenen nog net iets meer/ minder aan te spannen teneinde het ultieme comfort te bereiken. Qua sluitingen kan daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen de befaamde klittenbandsluiting, de gesp, de standaard veters, het steeds populairder wordende draaisysteem, de riem- én de clipsluiting.

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele andere belangrijke kenmerken die voor sommige klanten eveneens een bepalende factor kunnen zijn. Denk hierbij maar aan het design en de merknaam. Heel wat bekende merknamen zoals Shimano, AGU, Sidi en Giro hebben ondertussen al diverse wielrenschoenen op de markt gebracht. Echter zal de bekendheid van het merk natuurlijk ook meespelen in het uiteindelijke prijskaartje. 

Algemeen moet je rekening houden met een prijs die makkelijk kan variëren van zo’n 30 à 50 euro tot maar liefst 400 euro of misschien wel meer. Indien je de schoenen slechts sporadisch gaat gebruiken, hoef je er uiteraard niet zo een groot bedrag aan te spenderen. Echter, blijft de keuze helemaal aan jou en bepaal je dus zelf hoeveel je er maximaal wilt maar vooral ook kunt aan uitgeven.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES