11 beste yogamat Test van 2024

Laatste update: 19.07.24

 

Beste yogamatten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als je op zoek bent naar een comfortabele manier om yoga te beoefenen, dan kunnen we je het advies geven om in een degelijke yogamat te investeren. Je zult al gauw merken dat er een overvloed aan keuze is en daarom hebben we alvast 3 exemplaren voor jou uitgezocht om eens van nabij te bekijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de Yoga mat – Fitness mat van Rockerz Fitness, een functionele zachte macht met antislip waarop je zowel fitness- als yogaoefeningen kunt uitvoeren. Daarnaast staat de Gaiam Premium Marrakesh yogamat die eveneens een uitstekende keuze zou kunnen zijn omdat hij voor extra demping en stabiliteit zorgt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste yogamatten (Reviews) van 2024

 

Een ervaren yogi weet al zo ongeveer welke yogamat hij moet uitkiezen. Echter, als beginnende yoga-beoefenaar raak je soms het noorden kwijt. Wil je een travel yogamat of gaat je voorkeur uit naar een opvouwbare yogamat die je gemakkelijk kunt meenemen? Om jouw yoga-oefeningen optimaal te kunnen uitvoeren, wil je het liefst de beste yogamat met een degelijke schokdemping. We hebben alvast 8 toppers voor jou uitgezocht met de hulp en het advies van ervaren yogi. Neem even rustig de tijd om alles goed te bekijken voor je een beslissing neem.

 

1. Yoga mat, Fitness mat , Sport mat – Yoga mat antislip 

 

De yogamat van Rockerz Fitness is momenteel in de aanbieding en valt daardoor in de laagste prijsklasse van onze selectie waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. Deze multifunctionele mat kan zowel voor yoga als voor fitness worden gebruikt om thuis of in de sportschool je oefeningen te doen.  

Doordat deze yogamat gemaakt is uit milieuvriendelijk TPE-materiaal (synthetisch rubber ) kan hij voor elke yogastijl worden aangewend. Dankzij zijn dikte van 6 mm voelt hij heel comfortabel aan en heb je een optimale schokdemping zodat je gewrichten niet overbelast raken. Bovendien heeft hij een afmeting van 180 x 61 cm waardoor hij voor de meeste mensen geschikt is.

Deze antislip yogamat wordt overigens in een handige opbergtas met een draagkoord geleverd zodat je hem overal gemakkelijk mee naartoe kunt nemen. Hij is trouwens verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw en roze. In de reviews merken we dat dit product een zeer goede beoordeling kreeg. 

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze antislip yogamat is enorm veelzijdig en kan voor verschillende sportdisciplines worden gebruikt om grondoefeningen te doen.

Materiaal: doordat hij uit stevig TPE-materiaal vervaardigd is, biedt hij een goede ondersteuning om alle yogaposes optimaal te kunnen uitvoeren.

Formaat: hij meet 180 x 61 cm en heeft een dikte van 6 mm waardoor hij een degelijke schokdemping heeft. Door zijn lichtgewicht van 828 g kun je hem gemakkelijk in de meegeleverde opbergtas met draagkoord overal mee naartoe nemen.

Het prijskaartje: de yogamat heeft tijdelijk een goedkope aankoopprijs waardoor hij in bijna elk budget past.

 

Nadelen:

Draagtas: hoewel de meeste mensen heel tevreden zijn, blijkt er toch een probleem te zijn met de kwaliteit van de draagtas.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Gaiam Premium Marrakesh Yoga Mat – 172 X 61 X 0.5 Cm

 

De prachtige hemelsblauwe Gaiam yogamat is één van de populairste producten in onze lijst. Deze mat kan trouwens ook in het grijs en zwart worden aangekocht en elk exemplaar is voorzien van een mooie mandala tekening waardoor hij een echte eyecatcher is.

Bovendien is deze yogamat uit duurzaam pvc gemaakt en voorzien van een antislip oppervlak om een optimale grip te hebben tijdens het uitvoeren van jouw yogahoudingen. Doordat de mat een dikte van 5 mm heeft, heb je een meer dan degelijke schokdemping en voldoende stabiliteit zodat je de yogaposes lang kunt behouden.

Deze yogamat meet 61 x 172 cm en weegt 2 kg waardoor je hem het best enkel thuis of in een studio gebruikt. Daarnaast is deze Marrakesh Premium een milieuvriendelijke yogamat omdat er tijdens de productie geen chemicaliën aan te pas komen. In de reviews zien we dat de meeste klanten tevreden zijn over hun aankoop.

 

Voordelen: 

Vormgeving: de yogamat Marrakesh kan in het hemelsblauw, zwart en grijs worden aangekocht en elk matje is voorzien van een prachtige mandala tekening waardoor ze echte pareltjes zijn.

Materiaal: hij is vervaardigd uit stevig pvc dat met een antislip oppervlak werd afgewerkt zodat je een goede grip hebt. 

Afmetingen: de mat meet 61 x 172 cm en hij is 5 mm dik waardoor de stabiliteit en schokdemping optimaal zijn zodat je gewrichten niet worden overbelast.

Milieubewust: met deze yogamat maak je een milieubewuste keuze omdat hij vervaardigd is zonder het gebruik van chemicaliën.

 

Nadelen:

Grip: enkele klanten zijn minder tevreden over dit product omdat je voor bepaalde yogahoudingen onvoldoende grip hebt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Manduka Pro Yogamat , Extra lang 215 cm – voor alle yogastijlen

 

Manduka wordt door velen als het beste merk beschouwd voor yogamatten en alle toebehoren die je nodig hebt om aan yoga te doen. Deze extra lange yogamat van Manduka heeft een lengte van 215 cm waardoor je meer dan voldoende bewegingsruimte hebt.

Bovendien heeft hij een dikte van 6 mm en een breedte van 66 cm zodat hij voor de meeste yogastijlen kan worden aangewend. Doordat deze mat slechts 4 kg weegt, kun je hem gemakkelijke oprollen om mee te nemen. Hij is overigens vervaardigd uit stevig pvc waardoor hij een minimale slijtagegraad en een hoge duurzaamheid heeft zodat je hem voor een lange periode kunt gebruiken.

Daarnaast is hij voorzien van een antislip afwerkingslaag die niet plakkerig aanvoelt, maar die je toch een uitstekende grip biedt. Aan de onderzijde van deze yogamat is er trouwens een nopjespatroon aangebracht zodat de mat op een gladde ondergrond niet gaat verschuiven. In de reviews merken we dat de klanten deze yogamat een uitstekende score van 4,8 sterren gaven. 

 

Voordelen: 

Toepassing: deze functionele yogamat is geschikt voor alle yogastijlen waaronder ook de intensieve Power- en Hot Yoga.

Afmetingen: de extra lange mat meet 215 x 66 cm waardoor je over voldoende bewegingsvrijheid beschikt om alle yogaposes optimaal uit te voeren.

Dikte: hij heeft een dikte van 6 mm zodat er een degelijke schokdemping is om de gewrichten te ontlasten.

Antislip: de antislip afwerkingslaag voelt niet plakkerig aan, maar biedt wel een uitstekende grip, zelfs als je hevig transpireert.

 

Nadelen:

De prijs: we merken dat deze yogamat een dure aankoopprijs heeft waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Eco yogamat sticky extra dik  lotus patroon, Lotus yogamat 

 

Deze stijlvolle Lotus yogamat is beschikbaar in 24 prachtige kleuren en elk exemplaar is met een mooie print van een lotusbloem afgewerkt waardoor de mat een zekere rust uitstraalt. Bovendien kan hij gemakkelijk worden opgerold zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen.

Doordat deze yogamat een dikte van 6 mm heeft, biedt hij een zeer goede schokdemping en een optimaal comfort om bepaalde yogahoudingen gedurende een langere tijd aan te houden. Deze yogamat heeft trouwens een formaat van 183 x 61 cm zodat je voldoende bewegingsruimte hebt om de diverse poses uit te voeren.

Daarnaast is deze yogamat gemaakt uit duurzaam pvc dat met een antisliplaag werd afgewerkt die ook een antibacteriële werking heeft. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product en ze raden deze yogamat dan ook sterk aan.

 

Voordelen: 

Design: de Lotus yogamat kan in 24 verschillende kleuren worden aangekocht zodat je zeker je lievelingskleur kunt uitkiezen. Hij is afgewerkt met een lotusbloem print waardoor de mat een rustgevend gevoel geeft.

Dikte: de mat is 6 mm dik en biedt een optimaal comfort aan om yogaposes voor een lange tijd vol te houden. 

Formaat: hij heeft een afmeting van 183 x 61 cm waarop je genoeg bewegingsvrijheid hebt om alle houdingen aan te nemen. 

Antislip: de pvc-mat kreeg een antisliplaag die ervoor zorgt dat je stabiel staat, ook wanneer je vochtige handpalmen en voeten hebt.

 

Nadelen:

Afwerkingslaag: hoewel er een antisliplaag opzit die plakkerig is, vinden enkele klanten dat hij voor bepaalde houdingen onvoldoende grip biedt. Dit zou verbeteren naarmate je de mat langer gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Premium Yogamat, Slijtvast – 6 mm, Pro kwaliteit, Love Generation

 

De Love Generation yogamat is je ideale partner tijdens actieve yogasessies. Deze pvc yogamat kreeg het OEKO TEX-label omdat hij vrij is van chemische stoffen en zware metalen. Bijgevolg maak je met deze premium yogamat zeker een milieubewuste keuze.

Bovendien is de pvc mat oerdegelijk en quasi onverwoestbaar waardoor hij intensief kan worden gebruikt. Doordat het pvc een hoge dichtheid heeft, biedt deze yogamat meer dan voldoende grip, een optimale schokdemping en een uitstekend ligcomfort wat zeker nodig is om bepaalde houdingen lang te kunnen aanhouden.

Daarnaast is deze mat ook bijzonder stevig zodat je zonder probleem een goede balans zult kunnen vinden met de beste ondersteuning die je bij sommige evenwichtsposes wel nodig hebt. Hij heeft trouwens een formaat van 183 x 61 cm en hij is 6 mm dik. In de reviews zien we dat de meningen over dit product enigszins verdeeld zijn en dit heeft vooral te maken met de grip op de mat die onvoldoende zou zijn.

 

Voordelen: 

Materiaal: deze yogamat is vervaardigd uit heel stevig pvc met een bovenlaag in structuur waardoor je een goede grip hebt om allerlei yogahoudingen aan te nemen.

Afmetingen: de mat heeft een afmeting van 183 x 61 cm zodat je voldoende bewegingsruimte hebt om verschillende poses uit te voeren.

Dikte: de dikte van 6 mm in combinatie met de dichte structuur van het materiaal, zorgt ervoor dat je tijdens grondoefeningen een heel comfortabel gevoel hebt.

Balans: op deze mat hoef je niet op de grond te gaan staan om je balans te vinden. De hoge dichtheid zorgt voor een optimale schokdemping en een uitstekend evenwicht.

 

Nadelen:

Weinig grip: enkele klanten merken op dat deze mat niet geschikt is voor actieve yoga omdat hij minder grip biedt als je transpireert.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Yoga mat, 190 x 100 x 1,5 cm dik, fitnessmat, pilates, aerobics

 

Deze yogamat heeft een dikte van 1,5 cm waardoor hij ideaal is om aan yoga, fitness, pilates en aerobics te doen. Verder heb je door zijn ruime afmetingen van 190 x 100 cm, heel wat bewegingsruimte om actieve yoga-oefeningen uit te voeren.

De dikke yogamat is trouwens uit nitrilrubber gemaakt, een hybride materiaal met een uitstekend absorptie- en isolatievermogen, waardoor deze mat ook ecologisch verantwoord is. Bovendien biedt deze mat een uitstekende isolatie om de koude van de ondergrond tegen te houden en door de optimale schokdemping worden de gewrichten niet onnodig belast.

Doordat ene kant van deze yogamat een glad oppervlak heeft en de andere zijde glad is, kun je hem naar wens voor diverse yogaposes gebruiken. Daarnaast biedt het nitrilrubberen oppervlak een zeer goede grip zodat je perfect je balans kunt behouden. De meeste klanten zijn tevreden over deze mat, maar hebben wel een probleem met de storende geur van het nitrilrubber.

 

Voordelen: 

Groot formaat: deze mat heeft een afmeting van 190 x 100 cm zodat hij meer dan genoeg ruimte biedt om diverse oefeningen en yogahoudingen uit te voeren.

Dikte: de mat is extra dik, namelijk 1,5 cm, waardoor hij een prima schokdemping heeft en tevens een goede isolatie biedt om op een koude ondergrond aan yoga te doen.

Gebruiksvriendelijk: deze mat kan door zijn hoge absorptievermogen, gerust worden gebruikt om te fitnessen en/of aerobicen zonder dat de gewrichten worden belast.

Materiaal: deze ecologische yogamat is gemaakt uit nitrilrubber,  een soort synthetisch rubber is waar je huid niet allergisch op zal reageren en die eveneens latexvrij is.

 

Nadelen:

Indringende geur: de yogamat zou nogal een indringende geur hebben waardoor de klanten hun concentratie verliezen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Adidas Yoga mat 8 mm Mystery Ruby, voor yoga en pilates

 

Deze yogamat van Adidas is in 4 verschillende kleuren te verkrijgen zodat je er je favoriete kleur kunt uitkiezen. Deze compacte en oprolbare yogamat kan door zijn lichte gewicht van 500 g gemakkelijk worden meegenomen zodat je tijdens yoga of pilates altijd je persoonlijke matje bij de hand hebt.

Bovendien heeft hij een lengte van 173 cm en een breedte van 61 cm waardoor je voldoende ruimte hebt om verschillende houdingen en oefeningen uit te voeren. Door zijn dikte van 8 mm biedt hij trouwens voldoende demping zodat de schokken tijdens het springen goed worden opgevangen en je gewrichten minimaal worden belast.

Dankzij de antislip textuur op de bovenzijde van de mat, heb je een uitstekende grip wat zorgt voor extra stabiliteit tijdens evenwichtshoudingen. De fabrikant laat weten dat deze yogamat enkel geschikt is om met blote voeten of yogasokken te betreden. In de reviews merken we dat dit product een quotering kreeg met 3,9 van de sterren.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: doordat deze mat gemakkelijk op te rollen is en bovendien een licht gewicht van slechts 500 g heeft, kun je hem gemakkelijk meenemen om bijvoorbeeld in het park aan yoga te doen.

Formaat: de mat meet 173 cm in de lengte en 61 cm in de breedte wat ruim genoeg is om diverse yoga- en pilates oefeningen te doen.

Dikte: door zijn dikte van 8 mm heeft de mat een uitstekende schokdemping en biedt hij een comfortabele ondergrond om grondoefeningen uit te voeren.

Stabiliteit: dankzij de antisliplaag heeft de mat een optimale grip die je nodig hebt om in balans te blijven.

 

Nadelen:

Niet vlak: een klant maakt de opmerking dat de mat aan de uiteinden niet vlak blijft liggen en steeds omhoog krult.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Bodhi Yoga Mat van Kurk en Rubber, Mandala Druk 

 

Deze yogamat van Bodhi is heel gebruiksvriendelijk omdat je hem aan beide zijden kunt gebruiken. Aan de ene zijde is een kurklaagje voorzien met een mooie mandala opdruk die heel decoratief is en bovendien een goede leidraad is om een correcte houding aan te nemen.

Aan de andere zijde van de mat is een rubberen onderlaag die zorgt voor een optimale schokabsorptie en een degelijke stabiliteit zodat de yogahoudingen met de perfecte balans kunnen worden uitgevoerd. Bovendien heeft deze mat een licht gewicht van 1,2 kg en meet 183 x 63 cm waardoor hij door bijna iedereen kan worden gebruikt.

Doordat de mat een dikte van 6 mm heeft, heb je trouwens een heel comfortabele ondergrond om gedurende een langere tijd jouw lighoudingen vol te houden. Daarnaast wordt deze yogamat met een handige draagtas en een extra draagriem geleverd zodat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: doordat je deze mat aan beide zijden kunt gebruiken is hij geschikt om verschillende yogastijlen te beoefenen.

Materiaal: de bovenlaag in kurk voelt zeer aangenaam aan en de onderlaag is in rubber waarop je een uitstekende grip hebt.

Design: op de kurklaag is er een mandala geprint die niet alleen een decoratieve functie heeft, maar ook een goede leidraad is om bepaalde houdingen in perfectie uit te voeren.

Transporteerbaar: de mat kan gemakkelijk worden opgerold om hem in de meegeleverde draagtas mee te nemen.

 

Nadelen:

De prijs: we merken op dat een dergelijke yogamat met kurk best prijzig is waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Sportbay Eco Deluxe Yogamat 

 

Indien je op zoek bent naar een degelijke yoga mat maar liever niet zoveel geld wenst uit te geven dan kun je zeker en vast dit product van Sportbay eens bekijken. Vanwege de lagere prijs zul je het zeker tussen de goedkope yoga matten kunnen terugvinden.

De maat heeft een breedte van 61 cm en een lengte van 183 cm. Doordat het amper 1 kg weegt, kun je de yoga mat gemakkelijk verplaatsen en overal mee naartoe nemen. Bovendien kun je kiezen uit tal van leuke kleurtjes waardoor de mat toch iets persoonlijker wordt. Verder stoot dit product niet alleen de geur af maar ook het vocht en schadelijke bacteriën.

Een enkele koper vindt het best wel jammer dat er geen handige draagband voorzien is om de mat eenvoudig mee te nemen. Toch is de meerderheid van de kopers duidelijk tevreden over de correcte prijs-kwaliteitverhouding en de duurzaamheid van deze yoga mat.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Manduka Black Pro Yoga mat

 

Deze yoga mat van het bekende merk MANDUKA zul je vanwege de hoge prijs niet meteen tussen de goedkope yoga matten hoeven te zoeken. De mat heeft een lengte van 216 cm, een breedte van 66 cm en een dikte van ongeveer 6 mm. Bovendien kun je kiezen uit een heleboel leuke en vrolijke kleurtjes waardoor de mat meteen ook een pak persoonlijker wordt.

De mat biedt voldoende ondersteuning tijdens bepaalde typische yoga oefeningen en is voorzien van een antislip oppervlak. Op die manier zul je merken dat je niet uitschuift tijdens de yoga sessie. De onderkant van de mat is ook voorzien van een handig stippenpatroon om extra grip en stabiliteit te garanderen.

Een enkele koper vindt dat de mat bij het eerste gebruik toch nog net iets te glad aanvoelt. Echter is de overgrote meerderheid van de gebruikers meteen overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid en de uitstekende kwaliteit.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. DoYourFitness Yamuna dikke fitness mat perfect voor pilates

 

Met deze handige yoga mat mag je echt wel zeker zijn van de kwaliteit en de duurzaamheid ervan. De mat is misschien niet meteen één van de meest goedkope modellen maar ook zeker niet het duurste exemplaar uit onze lijst. En dat wordt dan ook heel erg gewaardeerd door verschillende gebruikers.

De mat is 183 cm lang, 61 cm breed en heeft een dikte van ruim 1,5 cm. Daardoor is deze yoga mat net iets dikker en daardoor ook ideaal om andere sporten zoals pilates en aerobics uit te oefenen. Verder is de mat te verkrijgen in maar liefst 10 verschillende kleuren.

Het product voldoet helemaal aan de verwachtingen van de gebruikers. Andere gebruikers voegen daar meteen ook nog aan toe dat de kwaliteit van de yoga mat echt uitstekend is en het product bijzonder handig te gebruiken is.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Yogamatten Koopgids

 

Een degelijke yogamat is een essentieel attribuut voor iedere yogi. Maar wat is nu precies het perfecte formaat van een dergelijke mat? En uit welk materiaal is een yogamat gemaakt? Zijn er goedkope varianten te vinden of kun je maar beter de aanbiedingen en promoties in de gaten houden als je de verschillende testen gaat vergelijken? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken alvorens je een beslissing neemt.

Waarom is het gebruik van een yogamat zo belangrijk

De meeste yogabeoefenaars hebben ooit wel eens op het tapijt of op een gewoon matje aan yoga gedaan en je zult dan zeker gemerkt hebben dat je nogal vrij onstabiel staat. Op een gewone ondergrond is het heel wat moeilijker om de juiste balans te vinden en schuiven je handen en voeten al snel weg. Met een yogamat ervaar je deze problemen niet omdat een dergelijke mat heel vlak is, een perfecte grip biedt en bovendien ook een schokdempende werking heeft.

Om ervoor te zorgen dat je steeds een stevige basis hebt om je yogahoudingen uit te voeren, is het een goede aanbeveling om voor een yogamat te kiezen die aan jouw yogastijl en -bewegingen voldoet. Yogamatten bestaan in diverse materialen, lengtes, diktes, kleuren en vormgevingen waarbij elk aspect voor de verschillende yogastijlen de nodige voordelen biedt.

 

De gebruikte materiaalsoorten in relatie tot de soorten yoga

Zoals we reeds hebben vermeld, is het bepalen van de juiste yogamat afhankelijk van de soort yoga die je uitoefent. Zo zijn er de yogamatten met een textuur van jute of katoen die perfect zijn voor de actieve yogastijlen zoals Power Yoga, Hot Yoga en Hatha Yoga waarbij je vaak moet buigen, strekken en glijden. De matten die vervaardigd zijn uit pvc en TPE (synthetisch rubber) zijn heel veelzijdig en kunnen eigenlijk voor elke yogastijl worden gebruikt.

Echter, bij transpiratie zul je op een pvc mat minder grip hebben omdat hij niet plakkerig blijft, maar hiervoor kan een yoga grip handdoek dan wel de oplossing bieden. Omdat je bij Yin Yoga of Restorative Yoga gedurende langere tijd liggende houdingen gaat aannemen, is het belangrijk dat je meer comfort hebt. Voor deze yogastijlen zou een pvc of schapenwollen yogamat voldoende gemak en een degelijke ondersteuning geven.

Tenslotte is er ook nog de yogamat in natuurrubber waarmee je een milieubewust exemplaar in huis haalt. Een rubberen yogamat is geschikt voor Ashtanga Yoga, Power-, Hatha- en Iyengar yoga omdat deze matten een optimaal comfort bieden met een uitstekende grip, zelfs wanneer je vochtige handpalmen en voeten hebt.

De dikte van de yogamat en de afmetingen

De dikte van de yogamat is vooral belangrijk voor het comfort en de stabiliteit tijdens de yogahoudingen. Wanneer je een dunne mat gebruikt, loop je het risico op blessures en als je een dikke yogamat hebt, is het moeilijker om een bepaalde pose te behouden omdat je minder stabiel staat. Matten met een dikte tussen 1 en 3 mm zijn ideaal om mee te nemen op reis omdat je ze gemakkelijk kunt oprollen of opvouwen. Een standaard yogamat is 4 à 5 mm dik, en in een yogastudio worden meestal professionele matten gebruikt die 6 tot 7 mm dik zijn.

Daarnaast hebben de meeste yogamatten een standaardafmeting van 183 x 60 cm. Als je groter van gestalte bent, kun je voor een langere mat gaan waarbij de gouden regel voor het bepalen van de juiste afmeting,  jouw eigen lengte plus 10 cm is. Daarnaast zijn er bepaalde yogastijlen met poses waarbij je uitgestrekt met je handen naast je lichaam ligt. Mensen met iets bredere heupen of schouders kunnen dan weer beter een brede yogamat van 66 tot 80 cm aankopen zodat je meer bewegingsvrijheid hebt om je houdingen goed uit te voeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe dik en hoe lang moet een yogamat zijn?

Welke lengte en dikte je voor jouw yogamat uitkiest, dat hangt volledig van jouw persoonlijke voorkeur af. Als je vaak op reis gaat en je wilt de yogamat graag meenemen, dan kies je beter voor een dunne en lichte mat van 1,6 mm die je gemakkelijk tot een compact formaat kunt oprollen. Wil je liever een yogamat met voldoende demping en ondersteuning, dan zijn de tussenformaten met een dikte van 4 à 5 mm voor jou de perfecte keuze.

Daarnaast zijn de matten van 6 mm dik extra schokbestendig, bieden ze een goede ondersteuning aan en kunnen ze heel vlak worden uitgerold. Het standaardformaat van een yogamat is 183 cm lang en 60 cm breed, wat voor de meeste mensen de perfecte afmetingen zijn. Voor yogi die graag iets meer ruimte hebben, zijn er ook matten met een lengte van 200 cm alsook extra brede matjes kiezen met een afmeting tussen 66 en 80 cm. Bijna alle matjes zijn trouwens gemakkelijk op te rollen zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen.

Q2: Uit welk materiaal is een yogamat gemaakt?

De meest voorkomende yogamatten zijn vervaardigd uit pvc, een duurzame en lichte kunststof die heel stevig is en die je gemakkelijk kunt oprollen. Sommige pvc-matten zijn binnenin met een weefsel versterkt waardoor de mat sterker én beter bestand is tegen scheuren. Daarnaast zijn er ook ecologische yogamatten die gemaakt zijn uit TPE (synthetisch rubber), een biologisch afbreekbaar product dat vrij zacht aanvoelt en bovendien een heel licht gewicht heeft zodat je de mat gemakkelijk kunt meenemen.

Tenslotte zijn er de yogamatten die uit natuurrubber vervaardigd zijn en waarop je de beste grip hebt, zelfs wanneer je transpireert. Rubberen matten zijn overigens heel milieubewust, bieden een optimale demping en ze blijven goed liggen, maar ze zijn minder slijtvast en ze zijn zwaarder om mee te nemen. 

 

Q3: Waar kun je een yogamat kopen?

Tegenwoordig kun je bijna overal een yogamat kopen. In de meeste discounters en warenhuizen met een sportafdeling zul je zeker enkele yogamatten vinden. Bekijk steeds het materiaal waaruit de yogamat gemaakt is, want helaas hebben deze matten niet altijd een goede kwaliteit. Daarnaast kun je in elke sportspeciaalzaak of in een webshop een degelijke yogamat aankopen. De kleur en het design worden per seizoen veranderd waardoor je best wel een ruime keuze hebt.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES