5 beste Yogamatten Test van 2024

Laatste update: 17.06.24

 

Beste yogamatten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Yoga wordt steeds populairder bij jong en oud en het is dan ook een goede aanbeveling om in duurzame en kwalitatieve materialen te voorzien. Om het voor jou alvast wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo zijn we onder andere uitgekomen bij de Manduka PRO Yogamat die gekenmerkt wordt door een comfortabele dikte van maar liefst 6 mm. Daarnaast blijkt ook de Sportbay Eco Deluxe een stap in de goede richting te zijn. Dergelijke yogamat kan namelijk ook goed van pas komen bij het uitvoeren van verschillende andere fitness- en meditatie oefeningen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste yogamatten (Reviews) van 2024

 

De meeste klanten zijn het er over eens dat je voor de beste yogamat maar beter een bepaald budget voorziet. Of je kiest voor een mat van Manduka of toch eerder de voorkeur geeft aan merken zoals Gaiam, Travel, Bodhi of Nike blijft een geheel persoonlijke keuze. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we 5 topproducten op een rijtje. We hebben hierbij rekening gehouden met het advies van klanten, vermeld in de verschillende online reviews. En misschien heb je geluk en zit er toch nog ergens een leuke aanbieding tussen.

 

1. Manduka Pro Yogamat Odyssey 180 cm

 

Manduka is een vaste waarde op het gebied van yogamatten. Ondanks het feit dat hij niet meteen voorzien is van de laagste prijs, blijkt hij toch bij heel wat gebruikers in de smaak te vallen. Het is een duurzame en kwaliteitsvolle yogamat die bovendien uitermate geschikt is voor professioneel gebruik.

De mat wordt gekenmerkt door een lengte van maximaal 180 cm aangevuld met een breedte van 66 cm en een dikte van ongeveer 6 mm. Hij is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam PVC materiaal en bijgevolg helemaal latexvrij. Ideaal dus indien je vaak last hebt van een gevoelige huid en/ of een allergie voor latex hebt. De mat blijkt ook nog eens antibacterieel te zijn en voorzien van een antislip onderkant. Kortom, wat wil je nog meer?

De blauw-grijze kleur oogt heel neutraal en straalt tegelijk rust en eenvoud uit. Echter hoef je je geen zorgen te maken want je kunt nog kiezen uit tal van andere kleurtjes en designs. Klanten beoordelen de mat met een topscore van 4,9 sterren alhoewel het niet meteen één van de goedkope opties uit het lijstje blijkt te zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de yogamat blijkt maar liefst 180 cm lang te zijn, 66 cm breed en zo’n 6 mm dik.

Materiaal: bij de productie van deze yogamat heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam en kwalitatief PVC.

Comfort: het grote pluspunt is dat de mat volledig antibacterieel blijkt te zijn en daarnaast ook is afgewerkt met een duurzame antislip coating.

 

Nadelen:

Prijzig: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan kan dit te maken hebben met het prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sportbay Eco Deluxe Fitnessmat Yogamat

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen dan lijkt de Sportbay yogamat alvast een meer dan waardig alternatief. Deze unieke eco yogamat wordt gekenmerkt door een opvallend roze kleurtje maar is ook nog in tal van andere kleuren en designs te bekomen. Hij wordt jou tevens aangeboden inclusief een draagtas en schouderriem.

De mat is maar liefst 183 x 61 x 0,6 cm groot en wordt aangevuld met een dikte van ongeveer 6 mm. Doordat hij vervaardigd is uit duurzaam thermoplast materiaal, voelt hij heel comfortabel aan en is hij uitermate geschikt voor het uitvoeren van Hatha yoga. Bovendien blijkt hij, net zoals het vorige product, volledig antibacterieel te zijn en voorzien van een handige antislip wat alleen maar bijdraagt aan het comfort. Kortom, de ideale yogamat voor thuis- en/ of professioneel gebruik.

Kopers reageren bijzonder tevreden op de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van deze yogamat. Daardoor durven we stellen dat hij vast en zeker tot de populairste yogamatten zal behoren. Slechts één enkele klant vermeldt dat de yogamat veel te zacht aanvoelt en bijgevolg niet aan de verwachtingen voldoet.

 

Voordelen:

Toebehoren: op het moment van aankoop zul je zien dat hij over een stevige draagriem beschikt en bovendien in een duurzame opbergtas wordt geleverd.

Formaat: de mat wordt gekenmerkt door een vrij standaard formaat met een maximale afmeting van 183 x 61 x 0,6 cm. Verder blijkt hij ongeveer 6 mm dik te zijn.

Comfort: ook deze mat is volledig antibacterieel en bovendien afgewerkt met een duurzame antislip coating.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het lage en voordelige prijskaartje.

 

Nadelen:

Te zacht: we stellen vast dat één koper de yogamat toch liever wat harder had willen zien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Njoy Your Sports Yoga Mat Thermoplasisch Rubber

 

Ook de Njoy your sports yogamat blijkt een schot in de roos te zijn. Hij is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam en kwalitatief thermoplastisch rubber en blijkt afgewerkt in een rode met zwarte kleur. Je kunt echter nog kiezen tussen 2 andere kleurtjes, indien gewenst.

De mat met comfortabele draagriem wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 183 x 61 x 6 cm en is ongeveer 6 mm dik. Hij wordt jou aangeboden in een stevige draagtas waarmee je hem makkelijk kunt verplaatsen. Deze comfortabele yogamat blijkt bovendien niet alleen antibacterieel te zijn maar ook voorzien van een handige antislip onderkant. Dit biedt stabiliteit en optimale grip wat resulteert in een unieke designvolle yogamat.

Uit de reviews stellen we vast dat de meest kopers duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Slechts één enkele koper blijkt niet helemaal overtuigd en vindt de mat niet meteen geschikt om yoga op uit te voeren. Toch lijkt het ons een uitstekend product waarbij kwaliteit en betaalbaarheid worden gecombineerd.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke yogamat meet maar liefst 183 x 61 x 6 cm en blijkt daarnaast ook nog eens zo’n 6 mm dik te zijn.

Draagtas: op het moment dat je besluit deze yogamat aan te kopen, zul je zien dat hij geleverd wordt in een stevige draagtas.

Antislip: de antislip coating, waarvan deze mat voorzien is, biedt een optimale grip en stabiliteit aan.

Materiaal: men heeft gekozen om te werken met thermoplastisch rubber dat bijzonder aangenaam en comfortabel aanvoelt.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we stellen vast dat de kwaliteit toch wel wat beter had mogen zijn voor één gebruiker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. DoYourFitness dikke fitness mat perfect voor pilates

 

Het aanbod aan yogamatten is bijzonder groot waardoor het niet altijd eenvoudig is om een keuze te maken. Wil je graag een duurzame, slijtvaste en huidvriendelijke yogamat op de kop tikken waarvan ook het prijskaartje hartstikke goed meevalt? Dan lijkt DoYourFitness voor jou alvast de oplossing te hebben.

De mat wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 183 x 61 x 1,5 cm, is maar liefst 1,5 mm dik en beschikbaar in verschillende kleuren. Deze Yamuna yogamat is vervaardigd uit duurzaam schuim en kan bovendien ook perfect gebruikt worden tijdens een lesje pilates en/ of meditatie. Hij blijkt, net zoals de meest andere matten, antibacterieel en voorzien van een handige antislip.

De meeste klanten geven niet alleen een positief advies over de uitstekende kwaliteit maar ook de gebruiksvriendelijkheid en het comfort. Slechts een enkele gebruiker is van mening dat de kwaliteit toch wel wat beter had gekund alsook de wijze van levering en verpakken.

 

Voordelen:

Formaat: ook hier betreft het een standaard yogamat waarbij je zeker bent van een totale afmeting van 183 x 61 x 1,5 cm. De dikte wordt geschat op 1,5 mm.

Gebruiksvriendelijk: je hoeft deze yogamat niet per sé te gebruiken tijdens de yogalessen; ook pilates én zelfs meditatie behoren tot de mogelijkheden.

Comfort: de mat is niet alleen antibacterieel maar blijkt daarnaast ook slijtvast én 100% huidvriendelijk te zijn. Bovendien is hij afgewerkt met een degelijke antislip coating.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts één klant had misschien toch wel wat meer van de kwaliteit verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. JAP Sports Antislip Yogamat Peafowl

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke yogamat die jou wordt aangeboden door JAP Sports. Hij maakt bovendien deel uit van de bekende JAP Sports – Yoga reeks en kan op heel wat positieve reacties van klanten rekenen. Zo stellen we vast dat deze mat voor de meesten een topproduct is en zij JAP Sports als veruit het beste merk beschouwen. Anderen vinden de kwaliteit eerder matig en hadden er dan weer meer van verwacht.

De mat wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 183 x 68 x 0,3 cm en blijkt ongeveer 3 mm dik te zijn. Bovendien is hij vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals enerzijds rubber en anderzijds suède. Op het moment van aankoop zul je zien dat de yogamat geleverd wordt inclusief een draagriem en een poster met enkele handige poses op afgebeeld.

Het is een pluspunt dat de mat antibacterieel blijkt en daarnaast ook voorzien is van een optimale antislip. Dit maakt hem meteen een pak comfortabeler tijdens het uitvoeren van de yoga-oefeningen.

 

Voordelen:

Formaat: de mat blijkt maar liefst 183 x 68 x 0,3 cm groot te zijn en wordt aangevuld met een dikte van zo’n 3 mm.

Materiaal: hij blijkt vervaardigd te zijn uit diverse materiaalsoorten zoals suède en rubber.

Toebehoren: dankzij de draagriem is de yogamat makkelijk op te bergen en mee te nemen. Verder worden ook nog enkele handige sportoefeningen en yoga poses meegedeeld bij de aankoop.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een bijzonder kleine minderheid van de klanten vindt dat de kwaliteit beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Yogamatten Koopgids

 

Wist je dat een degelijke yogamat gekenmerkt wordt door een bepaalde lengte en dikte? Ook de grip en de stabiliteit evenals de gebruikte materialen zijn een belangrijke factor om rekening mee te houden. Daarom lijkt het ons alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk yogamatten te bekijken en met elkaar te vergelijken. Bedenk waar je naar op zoek bent en hoeveel je bereid bent om er eventueel aan te spenderen. En wie weet kom je wel enkele leuke aanbiedingen en/ of promoties tegen. Veel succes!

Het gebruik en het nut van een yogamat

Tegenwoordig zijn er steeds meer ouderen en jongeren die de stap naar yoga durven zetten. In een maatschappij die steeds veeleisender wordt en waarbij stress troef is, is een rustgevende yogales altijd wel een goede aanbeveling. Uiteraard ga je maar beter voorbereid naar zo’n les. Daarmee bedoelen we dat een comfortabele sporttenue en bijbehorende yogamat geen overbodige luxe zijn. Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar de eerste de beste yogamat aan te kopen.

Zo zul je merken dat er heel wat verschillen zijn op het gebied van materiaalsoorten, afmetingen en textuur. De ene mat biedt bovendien net iets meer eigenschappen aan ten opzichte van de andere, wat je vast en zeker ook in het prijskaartje zult voelen. Zorg er tevens ook voor dat je voldoende grip geniet zodanig dat je niet gaat wegglijden tijdens het uitvoeren van bepaalde oefeningen. Bedenk eveneens of de mat bedoeld is om thuis te gebruiken of op professionele basis. En wil je de mat graag overal mee naartoe nemen of is dat minder van belang?

 

Lengte, breedte en dikte van de yogamat

De meeste traditionele yogamatten worden gekenmerkt door een standaardbreedte van maar liefst 60 cm. Echter bestaan er ook brede exemplaren die bijvoorbeeld geschikt zijn voor grote personen of mensen die iets zwaarder gebouwd zijn. Algemeen is het dus mogelijk om, indien gewenst, ook voor een yogamat van 66, 70 of zelfs 80 cm breed te kiezen. Wat betreft de lengte van de mat, wordt een standaard formaat van 180 à 183 cm gegarandeerd. Echter blijken er ook hier afwijkingen mogelijk en zijn matten tot 215 cm lang geen uitzondering.

Naast de lengte en de breedte, hoef je ook even rekening te houden met de dikte. Standaard wordt een dikte gewaarborgd van ongeveer 4 mm. Dergelijke standaard dikte garandeert een comfortabele doch stevige buffer zodanig dat jij probleemloos je oefeningen kunt uitvoeren. Uiteraard zal het niet verwonderen dat er ook hier afwijkingen mogelijk zijn. Zo kun je tegenwoordig ook yogamatten aanschaffen met een dikte van 5,6 of zelfs 8 mm.

 

Uit welke materialen kan een yogamat zijn opgebouwd

Zoals we reeds min of meer vermeld hebben, bestaan er ook heel wat mogelijkheden op het gebied van de gebruikte materialen. Zo zul je zien dat de overgrote meerderheid van de matten uit duurzaam kunststof PVC vervaardigd zijn. Dergelijk type kunststof voelt heel licht aan maar is tegelijk duurzaam, comfortabel en bijzonder eenvoudig om na gebruik op te rollen.

Mag het toch wel iets meer zijn en heb je niet echt een bepaald budget voor ogen, dan kun je uitkijken naar één van de duurdere yogamatten zoals die van Manduka. Dergelijke matten zijn duurder doordat de binnenkant van het weefsel wordt aangevuld met een soort van fiber, wat extra comfort garandeert. Tegenwoordig zijn er echter ook heel wat yogamatten die vervaardigd zijn uit stevig TPE, een unieke vorm van kunststof die volledig ecologisch is en biologisch afbreekbaar blijkt te zijn.

Grip, stabiliteit, gewicht, draagsysteem en andere opties

Tijdens het uitvoeren van de oefeningen is het uiteraard belangrijk dat je niet gaat wegglijden en lelijk ten val komt. Het is dus belangrijk dat de yogamat die je aankoopt, voorzien is van een bepaalde grip en stabiliteit. De meeste kwalitatieve yogamatten zijn dan ook voorzien van een uitstekende antislip coating aan boven- en onderkant. Dit maakt het mogelijk om eender welk type oefening zonder problemen uit te voeren.

Opnieuw hebben de duurdere matten van Manduka een streepje voor dankzij de bekende “dry-grip technology”. Dergelijke technologie verhindert dat de mat te vochtig wordt door transpiratievocht.

Verder zul je merken dat bepaalde yogamatten over net iets meer mogelijkheden beschikken en bijvoorbeeld antibacterieel blijken te zijn. Het is ook altijd handig indien de mat voorzien is van een aangehechte draagriem of geleverd wordt inclusief een duurzame opbergtas. Dit maakt het altijd makkelijker om de mat te verplaatsen en op te bergen.

 

Design en merk in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het design en het mogelijke prijskaartje. Wat betreft het design lijken de mogelijkheden wel eindeloos te zijn. Zo kun je kiezen uit diverse felle en/ of neutrale effen kleurtjes en zijn er tegenwoordig ook heel wat yogamatten met een leuke en unieke print. Denk bijvoorbeeld maar aan de matten van Manduka. Houd er wel rekening mee dat de kleur en/ of het design de prijs lichtjes kunnen beïnvloeden.

Net zoals ook de materialen, het formaat en de extra kenmerken de prijs van de mat in meer of mindere mate kunnen bepalen. Gemiddeld zul je rekening moeten houden met een prijskaartje van om en bij de 48 euro. Het spreekt voor zich dat je tegenwoordig ook heel wat yogamatten van amper 10 euro kunt vinden net zoals er exemplaren zijn die ruim 60 euro kosten. Aan jou de keuze voor welk uiterste je gaat!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je een yogamat schoonmaken?

Het is uiteraard belangrijk om de yogamat schoon en hygiënisch te houden. Je kunt hem dan ook op verschillende manieren proberen onderhouden. Zo wordt het aangeraden om voor gebruik van de mat je handen en voeten te wassen en na elk gebruik de mat te laten verluchten.

Je kunt de meeste kwalitatieve yogamatten ook schoonmaken met behulp van een speciaal sopje waarbij heet water gecombineerd wordt met wat afwasmiddel. Gebruik tijdens het schoon poetsen bij voorkeur geen spons maar een zacht doekje. Na het schrobben kun je hem makkelijk afdrogen met een handdoek en hem vervolgens nog eventjes te drogen leggen aan de lucht. Ook een schoonmaakspray werkt perfect.

Q2: Welke kleur kun je kiezen voor een yogamat?

Yogamatten worden op een hele specifieke manier geproduceerd en worden vaak vanuit een vloeibare staat gegoten. Het is daardoor ook perfect mogelijk om bepaalde kleurstoffen met de vloeistof te vermengen. Op die manier is het uiteraard helemaal te verklaren waarom je vandaag de dag yogamatten in allerlei kleuren en designs kunt aankopen.

Kies je graag voor een neutraal effen kleurtje of mag het toch wel wat vrolijker zijn of misschien wel iets met een print. Tegenwoordig is er zelfs de mogelijkheid om een yogamat met de zogenaamde “Alignment Print” aan te kopen. Dergelijke matten worden gekenmerkt door een eenvoudig lijnenspel dat je kan helpen om een goede positie in bepaalde oefeningen na te streven.

 

Q3: Wanneer wordt een extra lange yogamat aangeraden?

Het assortiment yogamatten is ondertussen behoorlijk uitgebreid en ze bestaan dan ook in tal van formaten, kleuren, materialen en designs. Algemeen wordt een standaardbreedte bepaald van maximaal 60 cm in combinatie met een standaardlengte variërend van 180 tot 183 cm.

Echter bestaan er vandaag de dag ook yogamatten die ongeveer 66, 70 of zelfs 80 cm breed zijn en tot maar liefst 215 cm lang. Ben je dus iets langer en breder gebouwd qua postuur, dan kan een iets bredere en langere yogamat een aanrader zijn. De algemene regel geldt dat je maar beter uitkijkt naar een yogamat die iets langer en breder is dan jijzelf. Op die manier kan optimaal comfort worden nagestreefd.

 

Q4: Hoe moet je een yogamat gebruiken?

We stellen vast dat yoga steeds populairder wordt bij jong en oud. Tijd dus om het even te hebben over het correcte gebruik van de yogamat. Zo zul je zien dat een kwalitatieve yogamat zowel aan de onderkant als bovenkant een optimale grip en stabiliteit aanbiedt. In de meeste gevallen is de onderkant afgewerkt in een neutrale zwarte kleur die nog net iets meer grip aanbiedt dan de bovenkant en er dus voor zorgt dat de mat niet wegglijdt.

Vervolgens kun je de yogamat gebruiken om zittende, liggende en staande oefeningen uit te voeren. Indien je voornamelijk zittende en liggende oefeningen zult uitvoeren tijdens de yogales, geef dan de voorkeur aan een mat die iets dikker en bijgevolg comfortabeler is. Ben je iemand die van nature uit veel zweet, dan kun je een handdoekje op de yogamat leggen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES