Wat helpt tegen misselijkheid

Laatste update: 24.04.24

 

Ben je zo nu en dan behoorlijk misselijk en belemmert dat je natuurlijke doen en laten? Dan is het niet geheel onverstandig om contact op te nemen met je huisarts. Echter, is een misselijk gevoel in de meeste gevallen eenvoudig te behandelen en kun je er in korte tijd makkelijk vanaf geraken. Wij zullen het hier dan ook hebben over de centrale vraag; “Wat te doen tegen misselijkheid?”. Benieuwd? Aarzel dan niet en lees alvast verder!

 

Wat is het en hoe vaak komt het voor?

We hebben het vast en zeker allemaal al wel eens meegemaakt, het gevoel van misselijkheid al dan niet een combinatie van buikpijn en misselijk gevoel dan wel misselijk en moe. Maar wat is het precies en vooral; is het iets dat frequent voorkomt en in wat uit zich dat dan?

Misselijkheid kunnen we eigenlijk het beste definiëren als het gevoel te moeten overgeven – ook wel “braken” genoemd in de volksmond – zonder dat het uiteindelijk effectief gebeurt. Het wordt door velen dan ook omschreven als een vrij ongemakkelijk gevoel ter hoogte van de maagstreek en wordt – niet voor niets – in medische termen vertaald als “nausea” (Latijn) of “nautia” (Grieks) wat verwijst naar “zeeziekte”. 

Hoewel misselijkheid vaak enkel gepaard gaat met het gevoel van overgeven – zonder dat het ook effectief gebeurt – kan het in sommige gevallen ook effectief zo ver komen. Vooral in situaties waarbij iemand misselijk wordt na het eten van bepaalde voedingswaren. Echter, hoeft dit niet meteen een gevoel van paniek te veroorzaken aangezien een misselijk gevoel of misselijkheid een brede waaier van ziektes als mogelijke oorzaak kunnen hebben. Wij zoeken het graag verder met jou uit!

 

Hoe kun je het herkennen en wat is de oorzaak?

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk werd, kenmerkt misselijkheid of het ervaren van een misselijk gevoel zich vooral in het gevoel te moeten braken of overgeven zonder dat het daarbij ook effectief gebeurt. Met andere woorden; dit maakt de klachten van een misselijk gevoel bijzonder herkenbaar. Echter, het herkennen – laat staan vinden – van de onderliggende oorzaak is vaak van een heel andere orde. 

Zo kan ochtendmisselijkheid – door sommigen geschreven als ochtend misselijkheid – een aanwijzing zijn voor een nakende zwangerschap. Terwijl anderen dan weer vaak misselijk zijn of misschien zelfs overgeven na het eten van bepaalde voedingswaren, wat dan weer zou kunnen wijzen op intoleranties. Misselijk en buikpijn of maagpijn en misselijkheid zouden in de meest ernstige gevallen dan weer kunnen wijzen op bepaalde ziektes zoals tumoren of de chronische darmziekte Crohn. 

Kortom, het herkennen van misselijkheid of het ervaren van een misselijk gevoel is vrij voor de hand liggend; de oorzaken daarentegen dan weer zeer divers. Dat verklaart meteen waarom er verschillende middeltjes bestaan tegen misselijkheid dan ook in sommige gevallen de expertise van een ervaren dokter vereist is indien je regelmatig misselijk wakker wordt. Maar laat je nog niet meteen uit het lood slaan want hoewel de symptomen op ernstige ziektes kunnen wijzen, is dat in de meeste gevallen uiteraard niet het geval.

 

Misselijkheid tijdens of na het sporten

Zo is misselijkheid na het sporten een veel voorkomend en makkelijk te verklaren fenomeen. Het misselijke gevoel dat in dergelijke situaties ontstaat, komt voornamelijk voor bij onder meer triatleten, marathonlopers en fietsers of eender wie die – om wat voor reden dan ook – een intensieve training volt. Dit werd nog maar eens bevestigd door een studie uit 2013 – overigens gepubliceerd in het bekende “Gastroenterology Review” – waarin duidelijk werd dat tijdens of na een intensieve/ zware training de kans op misselijkheid en/ of overgeven niet geheel onbestaande is.

In de meeste gevallen wordt dit misselijke gevoel tijdens of na het sporten al min of meer in de hand gewerkt door opkomend maagzuur voorafgaand aan het sporten. Dat maagzuur wordt dan weer veroorzaakt door een overmatige intense druk ter hoogte van de core. Daarnaast kan het misselijke gevoel tijdens of na het sporten eveneens verklaard worden door een verminderde bloedtoevoer naar de maag. Zo zal de bloedtoevoer bij het leveren van een zware fysieke inspanning eerst en vooral in de richting van belangrijke organen zoals het hart, de longen en de hersenen vloeien en pas in laatste instantie ook naar de maag. Het misselijke gevoel kan verder worden beïnvloed door de mate waarin iemand te weinig gehydrateerd is, de weersomstandigheden en/ of de duur van de training.

Andere oorzaken naast het sporten

Maar uiteraard is het leveren van een zware fysieke inspanning niet de enige mogelijkheid tot het ontstaan van misselijkheid en/ of overgeven. Er kunnen nog tal van andere achterliggende problemen aan de oorzaak liggen van een misselijk gevoel. 

Denk bijvoorbeeld aan een beginnende zwangerschap die getypeerd wordt door de bekende ochtendmisselijkheid. Daarnaast kan het ook het prikkelbare darmsyndroom – ook wel bekend als de ziekte van Crohn – een bekende onderliggende oorzaak zijn van het opkomende misselijke gevoel. Het lijstje kan verder worden aangevuld met bijvoorbeeld een kater, een voedselvergiftiging of – in het meest slechte geval – kanker. 

 

Welke voedingsmiddelen helpen tegen misselijkheid?

Gelukkig zijn er heel wat tips & tricks om misselijkheid op een – relatief – eenvoudige manier aan te pakken. Aangezien misselijkheid vaak een reactie blijkt op opkomend maagzuur, zou je bijvoorbeeld kunnen opteren voor een typisch huismiddeltje tegen maagzuur. Daarnaast zijn er ook heel wat voedingsadviezen te volgen zoals het gebruik van gember; een krachtig kruid dat erom bekend staat een geïrriteerde ietwat onrustige maag tot rust te laten brengen.

Het nuttigen van droog toastbrood of crackers is dan weer één van de vele tips tegen buikpijn net zoals het drinken van cola zonder prik. Het lijstje met voedingswaren die als waardig middel tegen misselijkheid fungeren kan verder worden aangevuld met notenboter, volkoren graanproducten zoals volkoren rijst of pasta, kokosnootwater en yoghurt/ drinkyoghurt. Ook het drinken van cola tegen maagzuur of om misselijkheid te verhelpen, wordt door velen als belangrijke tip naar voren geschoven. En als je regelmatig (intensief) gaat sporten, kan ook het gebruik van whey protein als niet mis te verstane tip worden aangeduid.

Daarbij raden experts eveneens aan om rustig en traag te eten en te drinken, bij voorkeur kleine hapjes/ beetjes per keer. Zorg er tevens ook voor dat je voldoende drinkt, minstens 1,5 à 2 liter per dag en bij voorkeur niet tijdens het eten maar ervoor of eventueel erna. Ben je dol op vruchtensap, probeer dit dan toch – indien mogelijk – te beperken aangezien de zuren uit dergelijke sappen nefast zijn voor het ontwikkelen van maagzuur.

Algemene tips

Kortom, een misselijk gevoel is van alle tijden en vroeg of laat heeft iedereen er wel eens mee te maken. Gelukkig hoef je in de meeste gevallen niet meteen voor het ergste te vrezen aangezien misselijkheid ook perfect kan veroorzaakt worden door het leveren van een zware intensieve inspanning. Wordt de misselijkheid gecombineerd met buikpijn, maagpijn en/ of maagzuur? Dan kun je jezelf misschien wel afvragen wat helpt tegen buikpijn en misselijkheid waarbij cola en diverse andere voedingsadviezen steevast deel uitmaken van het bekende lijstje tips tegen misselijkheid.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES