Dit heb je nodig wanneer fietsen je nieuwe hobby wordt

Laatste update: 26.04.24

 

Er is werkelijk niets traditioneler dan fietsen in het vlakke Nederland. De meesten onder ons doen het al van jongs af aan; net zoals schaatsen overigens. Zo goed als iedereen fiets – of heeft gefietst, hetzij uit pure noodzaak om eenvoudig van punt A naar punt B te rijden, hetzij puur recreatief. En vooral dit laatste lijkt aan een stevige opmars bezig waardoor het de moeite waard is om er even dieper op in te gaan. Zo kunnen we het “recreatief fietsen” onderverdelen in diverse stromingen die we in dit artikel graag even met jou bestuderen.

 

Recreatief fietsen op verschillende manieren

Fietsen is gezond; wat meteen verklaart waarom steeds meer mensen er dan ook hun hobby van maken. De meest voorkomende (recreatieve) fietsers zijn dan ook:

• Wielrenners: gladde wegen vormen voor deze groep een absolute pré en dan bij voorkeur zonder veel overige weggebruikers!

• Mountainbikers: zij verkiezen bosachtige, ietwat ruwe omgevingen die de kans bieden op sportieve hiking trails.

• E-bikers: vooral senioren lijken te genieten van een tochtje recreatief fietsen op hun e-bike. Ineens behoren lange afstanden en/ of fietsvakanties weer tot de mogelijkheden.

• Fiets-vakantiegangers: zij kiezen ervoor om – binnen of buiten Nederland – met de fiets op vakantie te gaan. In de meeste gevallen wordt daarbij niet voor een e-bike gekozen. 

 

Benodigdheden

Hoewel fietsers – afhankelijk van het type fietssport – specifieke spullen nodig hebben, zijn er ook wel heel wat overeenkomsten te vinden tussen de verschillende disciplines op het gebied van “benodigdheden”. We denken hierbij meteen aan:  

Fietshelm

Navigatie en mobielhouder

Bidon met water

Sportvoeding en energierepen

Fietsendrager, of achterklep fietsendrager, voor fietsvervoer op de auto

Reparatieset voor onderweg

Regenkleding

Zonnebrandcrème

Zonnebril

Zadeltasje en pleisters

Fietskleding

Voor zowel wielrennen als mountainbiken is afzonderlijk een eigen uitrusting nodig en dat is uiteraard met een bepaalde reden.

Wielrennen: wielerkleding is aerodynamisch wat inhoudt dat de wind er zo gunstig mogelijk langs kan stromen en de kleding zelf niet voor weerstand zorgt. Een wielrenner moet zo soepel mogelijk door de wind glijden. Daarnaast moet ook aandacht besteed worden aan bijkomende beschermingsmaterialen zoals wielerhandschoenen, wielerschoenen en kledij. Zo zorgen speciaal gevormde wielrenbroekjes er niet alleen voor dat je minder last hebt van zadelpijn maar verhinderen ze ook dat je bovenbenen open schuren door een combinatie van snelle bewegingen en transpiratie.

Mountainbiken: ga je op pad met de mountainbike? Kies dan maar beter voor een optimale uitrusting. Hoewel dergelijke fietsen over een stel stevige, brede wielen beschikken die best wel wat kunnen verdragen, begeef je jezelf vaak over vrij lastig begaanbare paden, langs hiking trails, door de modder en over boomtakken heen. Logisch dus dat een beschermende uitrusting meer dan gewoon een aanrader is!

 

Fietsen vervoeren

Ben je het beu om steevast dezelfde fietsroute in je eigen woonomgeving te maken en wil je graag eens over de heide of in de duinen fietsen? Of misschien wil je wel eens een fietsvakantie boeken met vrienden of familie? In dat geval is het mogelijk om de fietsen – met behulp van een fietsendrager – op je wagen te vervoeren. Fietsendragers kunnen daarbij rechtstreeks op de trekhaak of aan de achterklep van het voertuig bevestigd worden en zijn in allerhande uitvoeringen, soorten en formaten verkrijgbaar. Let altijd op of de fietsendrager geschikt is voor het gewicht van de fiets(en) die erop vervoerd moeten worden. Meestal is het niet mogelijk om e-bikes op traditionele fietsendragers te vervoeren vanwege het zware gewicht. Best wel handig om hier dus op voorhand rekening mee te houden.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES