Haarverlies mannen: wat kun je ertegen doen?

Laatste update: 19.07.24

 

Haaruitval bij mannen is een veelvoorkomend probleem. Wist jij trouwens dat vrijwel elke man ermee geconfronteerd wordt? Zowel jong als oud, want haarverlies is niet alleen een product van het ouder worden. Er zijn vele andere oorzaken die een rol spelen.

Maar hier dan het goed nieuws: je hebt de kans om haaruitval tegen te gaan en in sommige gevallen zelfs te verhelpen. Wij vertellen je alles over haaruitval, van de oorzaken tot oplossingen, zodat je je volle haardos kunt behouden. Daarnaast vertellen we je hoe je met een simpele verandering in je leefstijl kunt zorgen voor gezond haar.

 

Oorzaken van haaruitval bij mannen

Er zijn vele oorzaken voor haarverlies bij mannen. Sommige zelfs zo onschuldig dat je er niet aan denkt:

• Erfelijkheid: het haar valt af door een genetische aandoening waarbij haarzakjes gevoelig zijn voor bepaalde hormonen

• Storingen in de haarcyclus: bij stress in het lichaam zelf door medicijnen, trauma of medische aandoeningen

• Stress: haaruitval door beïnvloeding van de groeicyclus door cortisol, het stresshormoon

• Kapsels die het haar onder spanning zetten: hier zijn kapotte haarzakjes de oorzaak van het uitvallen van haar

• Eetgewoonten en levensstijl: uitval door tekorten in je voedingsschema

 

Hoe kun je haaruitval tegengaan?

Afhankelijk van de oorzaak van haarverlies zijn er verschillende methoden om het probleem tegen te gaan of te verhelpen.

Haartransplantatie

Bij erfelijke haaruitval is haartransplantatie de beste optie. Bij zo’n behandeling worden gezonde haarzakjes in de hoofdhuid geplaatst. Deze worden genomen van andere behaarde plekken zoals de nek. Bij deze oplossing is het wel belangrijk om geduld te hebben, omdat de resultaten pas na een jaar zichtbaar zijn. 

Jouw haardos is uniek en waardevol. Geef hem de aandacht die hij verdient, koop een behandeling voor haaruitval.

Vitaminen tegen haaruitval

Ook een tekort aan voedingsstoffen kan zorgen voor haarverlies. Vaak genoeg is dit type haaruitval tijdelijk, maar dan moet je deze voedingstekorten wel verhelpen. Maar welke vitaminen zijn goed voor je haar?

De belangrijkste vitamen bij haaruitval zijn ijzer, zink en vitamine B. Daarnaast zijn vitamine D3 en vitamine A onmisbaar. Deze haal je makkelijk met een evenwichtig, gezond dieet.

Sporten

Sporten is goed voor het lichaam en de mentale gezondheid. Daarnaast is sporten goed voor je haar. Bij het sporten komt endorfine vrij — een stof dat zorgt voor minder stress en daarmee minder haarverlies. Sporten is dus een must, ongeacht of dat nou trimmen is of tennissen met je beste tennisschoenen.

Hoe je haar snel kunt laten groeien

Als jij een fanatieke baardliefhebber bent, heb je weleens gehoord van minoxidil. Met dit middel kun je haar terug laten groeien. Ook voor het haar op je hoofd is dit een mogelijke oplossing.

Kun je ook haar laten groeien op oudere leeftijd? Het antwoord is ja en nee. Het hangt af van de oorzaak en ook de leeftijd speelt dan een belangrijk rol. Om bijwerkingen te voorkomen, kun je het best een dokter raadplegen.

Haaruitval: wat is slecht voor je haar?

Er is dus heel wat dat je kunt doen om het uitvallen van haar tegen te gaan. Het belangrijkste is het behouden van een gezonde leefstijl, waarbij je stress tot een minimum houdt. Daarnaast is een evenwichtige voedingsschema van groot belang. Als laatste kun je ook nog ervoor zorgen dat je je haar niet zelf onder spanning zet. Ga dus liever voor een simpele haarstijl.

 

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik dikker haar?

Je kunt je haar niet ineens dikker maken. Aan het textuur is namelijk weinig te veranderen. Maar er zijn wel methoden om de illusie te creëren dat je haar dikker is. Zo kun je niet-actieve haarfollikels stimuleren. Hier nog meer opties om jouw haar dikker en voller te laten lijken:

meer eiwitten in je dieet integreren en voedingstekorten verhelpen

stress vermijden, zodat je haar niet dunner wordt

hitte vermijden, zodat je haar niet beschadigd raakt

vermijden van kapsels met veel spanning, waardoor er volume wordt gecreëerd

gebruik van gepaste haarproducten voor voller haar

 

Wat te doen tegen haaruitval?

Als je merkt dat er wat meer haar in de borstel of kam is, is het belangrijk om na te gaan of het inderdaad ernstig is. Afhankelijk van jouw situatie kunnen de volgende oplossingen uitkomst bieden:

Haartransplantatie bij erfelijke haaruitval

verminderen van stress, zodat de groeicyclus van je haar geen hevige veranderingen ondergaat

gebruik van producten om je haar de nodige verzorging te bieden

vitamines en voedingstoffen innemen om de tijdelijke uitval te stoppen

gebruik van minoxidil om het haar op kale plekken terug te laten groeien

 

Welke vitamines innemen tegen haaruitval?

In vele gevallen is een tekort aan voedingsstoffen de oorzaak van haaruitval. Door deze voedingstoffen in voldoende mate in je dieet te hebben, zorg je ervoor dat dit tijdelijk verlies wordt verholpen. Belangrijke vitamines bij haaruitval:

• B-vitamines: zorgen voor behoud van gezond haar

• Ijzer: een tekort kan zorgen voor haarverlies

• Zink: belangrijk voor opbouw van eiwitten en daarmee haarweefsel

• Vitamine A: zorgt voor gezonde hoofdhuid

• Selenium: belangrijk voor haargroei en behoud van haar

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES